Ontdek meer over deze cursus

 • De cursus in het kort
 • Uw docenten
 • Praktische informatie
 • Online colleges

Vragen over deze cursus?

Art Nouveau & Art deco

 • Een compleet overzichtsbeeld van de Art Deco en Art Nouveau
 • Collegereeks live te volgen in de middag of in de avond
 • colleges van 2 uur (met korte pauze)
 • comfortabel vanuit uw eigen huis
 • Inclusief digitale syllabus
v.a. 325,- per deelnemer p.p.
Chrysler Building Lobby, William Van Alen, 1928, New York
Hector Guimard, Port Dauphine, 1900, Parijs
Affiche Delftsche Slaolie (detail), Jan Toorop, 1895

De cursus in het kort

Een tiendelige collegereeks over twee allesomvattende kunststromingen aan het begin van de twintigste eeuw: de Europese art nouveau en internationale art deco.
Eind negentiende eeuw hebben kunstenaars schoon genoeg van de heersende neostijlen. Ze snakken naar verandering en vinden, met behulp van nieuwe industriële technieken en materialen, een eigen vormtaal uit. Deze is floraal en sierlijk, maar kent ook geometrische varianten.
In eerste instantie beperkt deze nieuwe kunst oftewel art nouveau (Jugendstil, Wiener Stil, stile floreale, modernismo, modern style) zich tot de toegepaste kunsten, maar al snel transformeert ze ook de architectuur en beeldende kunst. Postkantoren, woonhuizen, meubels, kleren, sieraden, serviezen, boeken: niets ontsnapt aan een verregaande restyling. Steden als Barcelona, Brussel, Glasgow en ook Amsterdam ondergaan onder leiding van Gaudí, Horta, Mackintosh en Berlage een radicale verjongingskuur.

In de laatste vier colleges gaat de lens nog verder open, want daarin staat de eerste wéreldwijde totaalstijl centraal: de art deco. Niet alleen gebouwen, ook treinen, schepen, jurken en juwelen werden vormgegeven in een stijl waarin invloeden uit de Egyptische, Indiaanse en Indische kunst zich moeiteloos vermengden met kenmerken van expressionisme, futurisme en kubisme. Namen die deze stijl representeren zijn schilder Delaunay, ontwerper Lalique, architect Mallet-Stevens en modeontwerper Coco Chanel. Zie hoe zij het gezicht van de roerige jaren 20 en 30 bepaalden.


Een boodschap van uw docent

Programma

week 1: Art nouveau - inleiding week 6: Schotland en Wenen
week 2: Engeland week 7: Art deco - inleiding
week 3: Frankrijk en België week 8: Tentoonstelling 1925
week 4: Nederland en Duitsland week 9: Europa en Afrika
week 5: Spanje en Amerika week 10: Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Oceanië

Uw docenten

Maarten van 't Klooster
Maarten van 't Klooster

Maarten van ‘t Klooster studeerde kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na zijn bachelor vervolgde hij zijn opleiding met de master museumconservator, een tweejarige master met een stage bij het Van Gogh Museum in Amsterdam. Na enige tijd als onderzoeker gewerkt te hebben bij Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam werkt Van 't Klooster nu als zelfstandig kunsthistoricus.

Praktische informatie

v.a. 325,- per deelnemer p.p.

Voor de uitvoering van deze cursus werkt NRC Webwinkel samen met Vrije Academie. Deze samenwerking bestaat sinds 2011. Als onderwijsinstituut dat sinds 1990 bestaat biedt Vrije Academie NRC het netwerk en faciliteiten om cursussen van een hoog niveau mogelijk te maken.

Online colleges

Deze collegereeks is volledig online georganiseerd. Daarbij is de groepsgrootte beperkt tot 99 personen en heeft u toch de mogelijkheid om vragen te stellen. Uw docent zal u tijdens het eerste college uitleggen hoe u uw vragen dient te stellen.

Hoe werkt het?

 1. U bestelt de online collegereeks en ontvangt uw inschijfbevestiging. Wees er snel bij want de plekken zijn beperkt.
 2. U ontvangt wekelijks 1 uur voor aanvang van ieder college een link waarmee u het college via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.
 3. U kunt vanaf 15 minuten voor aanvang van het college inloggen om zeker te zijn dat u niets van college mist.
 4. Heeft u het programma Zoom nog niet op uw computer? download het dan hier.
 5. Let wel, U volgt de colleges live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
   

Inschrijven

Deze reeks is reeds begonnen.

U sluit een overeenkomst met de Vrije Academie. Hiervoor gelden de betalings-, leverings- en annuleringsvoorwaarden van de Vrije Academie. Deze kunt u hier downloaden.

U schrijft zich in door hieronder een optie te kiezen, door te gaan naar de winkelmand en de collegereeks te bestellen. 

De ochtendreeks start op 23 februari en vindt wekelijks plaats om 10.00 uur


De avondreeks start op 23 februari en vindt wekelijks plaats om 20.00 uur

Back to top