Ontdek meer over deze cursus

 • De cursus in het kort
 • Uw docenten
 • Praktische informatie
 • Online colleges

Vragen over deze cursus?

De eeuw van Artemisia Gentileschi

 • breed overzicht
 • colleges van 2 uur (met korte pauze)
 • comfortabel vanuit uw eigen huis
v.a. €175,- p.p.
Zelfportret als allegorie van de Schilderkunst (detail), 1638-39, Royal Collection Trust
Gloria boven de Cathedra Petri, 1657-1666, Bernini, St Pieter, Rome
Zelfportret als luitspeler (detail), 1615–1617

De cursus in het kort

Deze cursus is volgeboekt.

In een tijd dat mannelijke kunstenaars de overhand hadden, dat de kansen en mogelijkheden voor vrouwelijke kunstenaars beperkt waren, groeide en bloeide het leven en de kunst van Artemisia Gentileschi (1593-1653). Tijdens haar eeuw, de zeventiende eeuw, volgden de ontwikkelingen op het gebied van de theologie, de reformatie en de contrareformatie zich razendsnel op. Met een stad als Rome als stralend middelpunt. Hier bevond zich het machtige mecenaat van het pontificaat en bloeiden de schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur, die zich razendsnel ontwikkelden mede dankzij kunstenaars als Artemisia Gentileschi. Naast haar leven en haar oeuvre komen ook haar tijdgenoten als Bernini, Caravaggio en Borromini -maar ook minder bekende kunstenaars-  aan bod tijdens deze collegereeks. In vijf meeslepende colleges zal de eeuw van Artemisia voor u gaan leven. 


Een boodschap van uw docent

Programma

week 1: Barok, Contrareformatie, Rome
week 2: Schilderkunst in de 17de eeuw, Caravaggio en de Caravaggisten
week 3: Artemisia Gentileschi. Haar leven, haar werk
week 4: Beeldhouwkunst in de Barok. Bernini en anderen
week 5: Barok architectuur, Borromini en anderen

Uw docenten

drs. Frederike Upmeijer
drs. Frederike Upmeijer

heeft een passie voor Italië en dit kan zij goed kwijt in vele lezingen en colleges. Met veel enthousiasme vertelt Frederike u over kunst, want dat is het mooiste wat er is. Zoals de kunsthistoricus en kunstcriticus John Ruskin al zei: The greatest thing a human soul ever does in this world, is to see something, and tell what it saw in a plain way” John Ruskin, Modern Painters 1843.

Praktische informatie

v.a. €175,- p.p.

Voor de uitvoering van deze cursus werkt NRC Webwinkel samen met Vrije Academie. Deze samenwerking bestaat sinds 2011. Als onderwijsinstituut dat sinds 1990 bestaat biedt Vrije Academie NRC het netwerk en faciliteiten om cursussen van een hoog niveau mogelijk te maken.

Online colleges

Deze collegereeks is volledig online georganiseerd. Daarbij is de groepsgrootte beperkt tot 99 personen en heeft u toch de mogelijkheid om vragen te stellen. Uw docent zal u tijdens het eerste college uitleggen hoe u uw vragen dient te stellen.

Hoe werkt het?

 1. U bestelt de online collegereeks en ontvangt uw bestelbevestiging. U kunt zich maar voor één persoon inschrijven  ( U kunt natuurlijk wel samen op 1 scherm kijken). Kijkt u graag samen maar op twee verschillende adressen, dan natuurlijk twee keer inschrijven.

  Mocht u geen bestelbevestiging hebben gekregen dan kan het zijn dat  de bestelbevestiging in uw spamfilter terecht is gekomen, controleer uw spambox. Of het kan zijn dat u een spelfout heeft gemaakt in uw e-mailadres. Neem in dat geval contact op met info-nrc@vrijeacademie.nl
 2. U ontvangt wekelijks 7 uur voor aanvang van ieder college een link waarmee u het college via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer. Heeft u het programma Zoom nog niet op uw computer? download het dan hier.
 3. U kunt vanaf 15 minuten voor aanvang van het college inloggen om zeker te zijn dat u niets van college mist.
 4. Let wel, U volgt de colleges live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.

Help, ik denk dat ik geen zoomlink gekregen heb!

U ontvangt wekelijks 7 uur voor aanvang van ieder college een link waarmee u het college kunt bijwonen op het mailadres dat u bij uw bestelling hebt opgegeven. Als u ook geen bestelbevestiging hebben gekregen toen u de collegereeks bestelde, dan kan het zijn dat de bestelbevestiging en uw zoomlink  in uw spamfilter terecht zijn gekomen. Controleer in dat geval uw spambox.
Of het kan zijn dat u een spelfout heeft gemaakt in uw e-mailadres. Neem in dat geval contact op met info-nrc@vrijeacademie.nl

Inschrijven

Deze collegereeks is volgeboekt.

U sluit een overeenkomst met de Vrije Academie. Hiervoor gelden de betalings-, leverings- en annuleringsvoorwaarden van de Vrije Academie. Deze kunt u hier downloaden.

U schrijft zich in door hieronder een optie te kiezen, door te gaan naar de winkelmand en de collegereeks te bestellen.

let op: U kunt zich inschrijven tot 4 uur voor aanvang van het eerste college van de collegereeks.

De dinsdag reeks start op 16 november en vindt wekelijks plaats van 14:00 - 16:00 uur. 

De inschrijving voor het dinsdagavond college is gesloten.


De woensdag reeks start op 17 november en vindt wekelijks plaats van 20:00- 22:00 uur. 

De inschrijving voor de collegereeksen is gesloten.

Back to top