Ontdek meer over deze cursus

 • De cursus in het kort
 • Uw docenten
 • Praktische informatie
 • Online colleges

Vragen over deze cursus?

Japanse architectuur

 • breed overzicht
 • colleges van 2 uur (met korte pauze)
 • comfortabel vanuit uw eigen huis
v.a. €175,- p.p.
Kuma Kengo, Asakusa Cultural Centre, Tōkyō, 2013
Andō Tadao, 4 x 4 House, Kobe, 2003
Shinto-schrijn in Ise, gesticht ca. 4de eeuw, huidige schrijn vanaf ca. 680

De cursus in het kort

Deze cursus is volgeboekt.

In de traditionele bouwkunst van Japan spelen natuurlijke materialen als hout en riet een belangrijke rol, zowel in de architectuur van Shinto als die van het Boeddhisme. In de middeleeuwen leidde het feodalisme tot de bouw van imposante kastelen, terwijl de keizerlijke elite in Kyoto zich terugtrok in villa’s waarin natuur en architectuur in elkaar overvloeien. In de 17de eeuw werd het land verenigd onder het bewind van de Tokugawa familie en werd het bruisende Edo, tegenwoordig Tokyo, de grootste stad ter wereld. Nadat Japan zich in 1854 had opengesteld voor het westen introduceerden westerse architecten materialen als steen, ijzer, glas en beton, die door hun Japanse leerlingen op grote schaal werden toegepast. Tegelijkertijd raakten westerse architecten als Frank Lloyd Wright en Bruno Taut gefascineerd door de Japanse architectuur, die een grote rol speelde in de ontwikkeling van de moderne architectuur. Toch vonden Japanse architecten pas ná de tweede wereldoorlog in het westen erkenning, met als beroemdste voorbeeld Tange Kenzō. In de 21e eeuw werd het werk van architecten als Andō Tadao, Ban Shigeru, Isozaki Arata, Itō Toyō en Kuma Kengo toonaangevend. In hun gebouwen is een belangrijke rol weggelegd voor de Japanse traditie, die zo wereldwijd invloed heeft.


Een boodschap van uw docent

Programma

week 1: Het begin: het Japanse oerhuis, monumentale graftomben en de architectuur van Shinto
week 2: De komst van het Boeddhisme: invloed uit China, tempels en kloosters, de keizerlijke hoofdstad Kyoto
week 3: Van feodalisme tot unificatie: kastelen en villa’s, de bloei van de nieuwe hoofdstad Edo
week 4: De openstelling van Japan, invloed uit het westen, van neoclassicisme tot Art Deco
week 5: De na-oorlogse periode: de Japanse wederopbouw, modernisme, hedendaagse architectuur

Uw docenten

Drs. Max Put
Drs. Max Put

drs. Max Put, studeerde als kunsthistoricus in 2000 af op een studie naar de rol van verzamelaars en kunsthandel in de verspreiding van het Japonisme in de late 19de en vroege 20ste eeuw. Max Put is een breed georiënteerd kunsthistoricus, waarbij zijn belangstelling de laatste jaren in toenemende mate ook uitgaat naar architectuur.

Praktische informatie

v.a. €175,- p.p.

Voor de uitvoering van deze cursus werkt NRC Webwinkel samen met Vrije Academie. Deze samenwerking bestaat sinds 2011. Als onderwijsinstituut dat sinds 1990 bestaat biedt Vrije Academie NRC het netwerk en faciliteiten om cursussen van een hoog niveau mogelijk te maken.

Online colleges

Deze collegereeks is volledig online georganiseerd. Daarbij is de groepsgrootte beperkt tot 99 personen en heeft u toch de mogelijkheid om vragen te stellen. Uw docent zal u tijdens het eerste college uitleggen hoe u uw vragen dient te stellen.

Hoe werkt het?

 1. U bestelt de online collegereeks en ontvangt uw bestelbevestiging. U kunt zich maar voor één persoon inschrijven  ( U kunt natuurlijk wel samen op 1 scherm kijken). Kijkt u graag samen maar op twee verschillende adressen, dan natuurlijk twee keer inschrijven.

  Mocht u geen bestelbevestiging hebben gekregen dan kan het zijn dat  de bestelbevestiging in uw spamfilter terecht is gekomen, controleer uw spambox. Of het kan zijn dat u een spelfout heeft gemaakt in uw e-mailadres. Neem in dat geval contact op met info-nrc@vrijeacademie.nl
 2. U ontvangt wekelijks 7 uur voor aanvang van ieder college een link waarmee u het college via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer. Heeft u het programma Zoom nog niet op uw computer? download het dan hier.
 3. U kunt vanaf 15 minuten voor aanvang van het college inloggen om zeker te zijn dat u niets van college mist.
 4. Let wel, U volgt de colleges live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.

Help, ik denk dat ik geen zoomlink gekregen heb!

U ontvangt wekelijks 7 uur voor aanvang van ieder college een link waarmee u het college kunt bijwonen op het mailadres dat u bij uw bestelling hebt opgegeven. Als u ook geen bestelbevestiging hebben gekregen toen u de collegereeks bestelde, dan kan het zijn dat de bestelbevestiging en uw zoomlink  in uw spamfilter terecht zijn gekomen. Controleer in dat geval uw spambox.
Of het kan zijn dat u een spelfout heeft gemaakt in uw e-mailadres. Neem in dat geval contact op met info-nrc@vrijeacademie.nl

Inschrijven

Deze collegereeks is volgeboekt.

U sluit een overeenkomst met de Vrije Academie. Hiervoor gelden de betalings-, leverings- en annuleringsvoorwaarden van de Vrije Academie. Deze kunt u hier downloaden.

U schrijft zich in door hieronder een optie te kiezen, door te gaan naar de winkelmand en de collegereeks te bestellen.

let op: U kunt zich inschrijven tot 4 uur voor aanvang van het eerste college van de collegereeks.

De dinsdag reeks start op 02 november en vindt wekelijks plaats van 20:00 - 22:00 uur. 

De inschrijving voor het dinsdagavond college is gesloten.


De donderdag reeks start op 04 november en vindt wekelijks plaats van 20:00- 22:00 uur. 

De inschrijving voor de collegereeksen is gesloten.

Back to top