Ontdek meer over deze cursus

 • De cursus in het kort
 • Uw docenten
 • Praktische informatie
 • Online colleges

Vragen over deze cursus?

Japanse Filosofie

 • basale uitgangspunten en historische achtergronden
 • met enkele praktische filosofische oefeningen
 • colleges van 2 uur (met korte pauze)
 • comfortabel vanuit uw eigen huis
v.a. 175,- p.p.
Shotoku Taishi, anoniem, ca. 1200 - ca. 1350, Rijksmuseum Amsterdam
Torii, Itsuku Island, Japan
Jizo in de hel, anoniem, ca. 1600 - ca. 1700 (detail) Rijksmuseum, Amsterdam

De cursus in het kort

Deze cursus is volgeboekt.

De trek naar het oosten en de aandacht voor Japanse filosofie en levenspraktijken is vandaag de dag met name te zien in de populariteit van het zenboeddhisme en meditatie. Maar Japanse filosofie, een fusie van onder andere shinto, boeddhisme en zen, heeft veel meer te bieden. Het brengt levenswijsheid naar de voorgrond en laat de relatie van alles met alles duidelijk zien. Orde, respect, eer, tradities zijn zeer belangrijk, maar tegelijkertijd geldt dat ook voor aanpassingsvermogen, ontwikkeling en technologische vernieuwing. Hoe verenigt men deze ogenschijnlijke tegenstellingen met elkaar in Japan?

De unieke geschiedenis van Japan, dat vrij lang een autonome en onafhankelijke koers heeft gevaren zonder veel gedwongen inmenging van buitenaf, kenmerkt de manier van denken en leven. Door de invloeden vanuit India, China, Korea en meer recent de westerse wereld, biedt het Japanse denken een combinatie en synergetische mix van diverse denktradities met duizenden jaren geschiedenis. Vanuit de geografische positie bestond er in Japan een feitelijke afstand waardoor culturele beïnvloeding redelijk goed zichtbaar was en zodoende ook met aandacht en afstandelijkheid analytisch kon worden beschouwd.

Zo zal in deze korte collegereeks ook aandacht zijn voor deze invloeden van buitenaf, door te kijken naar hoe het boeddhisme en confucianisme bijvoorbeeld tot Japan kwamen. Verder zullen ook de ‘typisch’ autonome levensovertuigingen zoals Shintō en Bushidō niet ontbreken.

Verder is het opvallend dat het Japanse denken gekenmerkt wordt door een samengaan van esthetiek, respect voor de natuur en leegte. Hoe verhouden deze dingen zich tot elkaar? En wat te denken van specifiek, bijna onvertaalbare Japanse concepten zoals ‘wabi sabi’, ‘kintsukuroi’ of ‘yūgen’? Typisch Japanse woorden die in zichzelf mysterieus en paradoxaal kunnen worden beleefd, maar tegelijkertijd een duidelijk praktische component kennen.

Met name gedurende het Meiji-tijdperk wist Japan zich in rap tempo te bekwamen in verschillende vormen van westerse kennis. Men ziet dit vandaag de dag terug in de technologische ontwikkeling en economische groei die Japan heeft gekenmerkt in de 20e eeuw, maar een voorbeeld in de academische filosofie was de Kyoto-school. Filosofen uit deze traditie combineren hun kennis en ervaring van Japanse levensovertuigingen zoals terug te vinden in het boeddhisme met teksten afkomstig uit de traditie van westers denken. Wat zouden wij hier in het westen van kunnen leren?

Tijdens deze online colleges legt filosofe Frederique Petit de basale uitgangspunten uit en neemt zij u mee naar de historische achtergronden van het Japanse denken. U maakt kennis met de meest fundamentele bijdragen voor de hedendaagse filosofische levenspraktijk en enkele praktische filosofische oefeningen.


Een boodschap van uw docent

Programma

week 1: Introductie Japan en Japanse manieren van denken en leven
week 2: Achtergrond drie dominante denktradities: Shintō, boeddhisme en confucianisme in Japan
week 3: Achtergrond Bushidō en westerse academische filosofie in Japan en ontwikkeling met andere tradities
week 4: Specifieke Japanse bijdragen aan de filosofie: Kyoto school en een aantal stellingnames
week 5: Hedendaagse Japanse filosofie en levensbeschouwelijke kwesties

Uw docenten

Frederique Petit
Frederique Petit

Fréderique Petit heeft in Schotland filosofie en internationale betrekkingen gestudeerd. Als cognitiefilosoof, -politicoloog en -psycholoog met specialisatie in neurowetenschappen houdt ervan om iedere dag te filosoferen en over deze onderwerpen te spreken.

Praktische informatie

v.a. 175,- p.p.

Voor de uitvoering van deze cursus werkt NRC Webwinkel samen met Vrije Academie. Deze samenwerking bestaat sinds 2011. Als onderwijsinstituut dat sinds 1990 bestaat biedt Vrije Academie NRC het netwerk en faciliteiten om cursussen van een hoog niveau mogelijk te maken.

Online colleges

Deze collegereeks is volledig online georganiseerd. Daarbij is de groepsgrootte beperkt tot 99 personen en heeft u toch de mogelijkheid om vragen te stellen. Uw docent zal u tijdens het eerste college uitleggen hoe u uw vragen dient te stellen.

Hoe werkt het?

 1. U bestelt de online collegereeks en ontvangt uw bestelbevestiging. U kunt zich maar voor één persoon inschrijven  ( U kunt natuurlijk wel samen op 1 scherm kijken). Kijkt u graag samen maar op twee verschillende adressen, dan natuurlijk twee keer inschrijven.

  Mocht u geen bestelbevestiging hebben gekregen dan kan het zijn dat  de bestelbevestiging in uw spamfilter terecht is gekomen, controleer uw spambox. Of het kan zijn dat u een spelfout heeft gemaakt in uw e-mailadres. Neem in dat geval contact op met info-nrc@vrijeacademie.nl
 2. U ontvangt wekelijks 7 uur voor aanvang van ieder college een link waarmee u het college via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer. Heeft u het programma Zoom nog niet op uw computer? download het dan hier.
 3. U kunt vanaf 15 minuten voor aanvang van het college inloggen om zeker te zijn dat u niets van college mist.
 4. Let wel, U volgt de colleges live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.

Help, ik denk dat ik geen zoomlink gekregen heb!

U ontvangt wekelijks 7 uur voor aanvang van ieder college een link waarmee u het college kunt bijwonen op het mailadres dat u bij uw bestelling hebt opgegeven. Als u ook geen bestelbevestiging hebben gekregen toen u de collegereeks bestelde, dan kan het zijn dat de bestelbevestiging en uw zoomlink  in uw spamfilter terecht zijn gekomen. Controleer in dat geval uw spambox.
Of het kan zijn dat u een spelfout heeft gemaakt in uw e-mailadres. Neem in dat geval contact op met info-nrc@vrijeacademie.nl

Inschrijven

Deze collegereeks is volgeboekt.

U sluit een overeenkomst met de Vrije Academie. Hiervoor gelden de betalings-, leverings- en annuleringsvoorwaarden van de Vrije Academie. Deze kunt u hier downloaden.

U schrijft zich in door hieronder een optie te kiezen, door te gaan naar de winkelmand en de collegereeks te bestellen.

let op: U kunt zich inschrijven tot 4 uur voor aanvang van het eerste college van de collegereeks.

De ochtendreeks start op1 juni en vindt wekelijks plaats van 10:30 - 12:30 uur.

De inschrijving voor het ochtendcollege is gesloten.


De avondreeks start op 2 juni en vindt wekelijks plaats van 20:00 - 22:00 uur.

De inschrijving voor de collegereeksen is gesloten.

Back to top