Ontdek meer over deze cursus

 • De cursus in het kort
 • Uw docenten
 • Praktische informatie
 • Online colleges

Vragen over deze cursus?

Stoïcijnse levenskunst

 • praktisch toepasbaar
 • colleges van 2 uur (met korte pauze)
 • comfortabel vanuit uw eigen huis
 • inzichtelijk
v.a. €260,- p.p.
Chrysippos van Soli (ca. 280 v.Chr. – ca. 207 v.Chr.)
Lucius Annaeus Seneca (minor), (± 4 v.Chr.- 65 n.Chr.)
Epictetus (50 – 135 nChr.)

De cursus in het kort

Deze cursus is volgeboekt.

Het stoïcisme is een van de meest invloedrijke filosofische scholen uit de Helleense en Romeinse wereld. Stoïcijnen leren ons dat het niet concrete dingen of gebeurtenissen zijn die ons in de weg zitten, maar onze meningen daarover (Epictetus, 50-130). We moeten ons niet laten leiden door die meningen, maar juist in overeenstemming met onszelf leren leven. Hoe doe je dat? De weg van de Stoa is niet eenvoudig maar, met enkele aanpassingen aan onze tijd, begaanbaar voor eenieder die de nodige inspanningen wil leveren. In acht colleges krijgt u serieuze handvatten aangereikt voor het cultiveren van een stoïcijnse levenshouding. De reeks begint bij Socrates en het ontstaan van de hellenistische levensfilosofie, inclusief de stoïcijnse leer, en baant zich vervolgens via Seneca en Marcus Aurelius een weg naar onze tijd, waarin Martha Nussbaum en Alain de Botton veel gehoor vinden. Met de juiste inzet bent u na deze reeks een stap dichter bij een staat van evenwicht en onverstoorbaarheid.


Een boodschap van uw docent

Programma

week 1:  Socrates
week 2: Aristoteles en Epicurus
week 3: Cynici, Sceptici en vroege Stoa
week 4: Seneca
week 5: Epictetus en Marcus Aurelius
week 6: Montaigne
week 7: Martha Nussbaum
week 8: Alain de Botton

Uw docenten

Pablo M. Lamberti
Pablo M. Lamberti

Pablo M. Lamberti (1985) is promovendus in de filosofie en schrijver van het recent verschenen boek 'Strijdvaardig leven - in het spoor van Socrates, Seneca en de samoerai' (Boom, 2021). Zijn werk richt zich op het vinden en delen van (interculturele) filosofische perspectieven die uitnodigen om beoefend te worden in de dagelijkse praktijk. Daarmee staat hij een benadering van filosofie voor, die ondanks snel veranderende tijden houvast biedt in de zoektocht naar wijsheid en geluk.

Praktische informatie

v.a. €260,- p.p.

Voor de uitvoering van deze cursus werkt NRC Webwinkel samen met Vrije Academie. Deze samenwerking bestaat sinds 2011. Als onderwijsinstituut dat sinds 1990 bestaat biedt Vrije Academie NRC het netwerk en faciliteiten om cursussen van een hoog niveau mogelijk te maken.

Online colleges

Deze collegereeks is volledig online georganiseerd. Daarbij is de groepsgrootte beperkt tot 99 personen en heeft u toch de mogelijkheid om vragen te stellen. Uw docent zal u tijdens het eerste college uitleggen hoe u uw vragen dient te stellen.

Hoe werkt het?

 1. U bestelt de online collegereeks en ontvangt uw bestelbevestiging. U kunt zich maar voor één persoon inschrijven  ( U kunt natuurlijk wel samen op 1 scherm kijken). Kijkt u graag samen maar op twee verschillende adressen, dan natuurlijk twee keer inschrijven.

  Mocht u geen bestelbevestiging hebben gekregen dan kan het zijn dat  de bestelbevestiging in uw spamfilter terecht is gekomen, controleer uw spambox. Of het kan zijn dat u een spelfout heeft gemaakt in uw e-mailadres. Neem in dat geval contact op met info-nrc@vrijeacademie.nl
 2. U ontvangt wekelijks 7 uur voor aanvang van ieder college een link waarmee u het college via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer. Heeft u het programma Zoom nog niet op uw computer? download het dan hier.
 3. U kunt vanaf 15 minuten voor aanvang van het college inloggen om zeker te zijn dat u niets van college mist.
 4. Let wel, U volgt de colleges live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.

Help, ik denk dat ik geen zoomlink gekregen heb!

U ontvangt wekelijks 7 uur voor aanvang van ieder college een link waarmee u het college kunt bijwonen op het mailadres dat u bij uw bestelling hebt opgegeven. Als u ook geen bestelbevestiging hebben gekregen toen u de collegereeks bestelde, dan kan het zijn dat de bestelbevestiging en uw zoomlink  in uw spamfilter terecht zijn gekomen. Controleer in dat geval uw spambox.
Of het kan zijn dat u een spelfout heeft gemaakt in uw e-mailadres. Neem in dat geval contact op met info-nrc@vrijeacademie.nl

Inschrijven

Deze collegereeks is volgeboekt.

U sluit een overeenkomst met de Vrije Academie. Hiervoor gelden de betalings-, leverings- en annuleringsvoorwaarden van de Vrije Academie. Deze kunt u hier downloaden.

U schrijft zich in door hieronder een optie te kiezen, door te gaan naar de winkelmand en de collegereeks te bestellen.

let op: U kunt zich inschrijven tot 4 uur voor aanvang van het eerste college van de collegereeks.

De middagreeks start op 06 oktober en vindt wekelijks plaats van 14:00- 16:00 uur.

De inschrijving voor het ochtendcollege is gesloten.


De avondreeks start op 06 oktober en vindt wekelijks plaats van 20:00- 22:00 uur.

De inschrijving voor de collegereeksen is gesloten.

Back to top