Ontdek meer over deze cursus

 • De cursus in het kort
 • Uw docenten
 • Praktische informatie
 • Online colleges

Vragen over deze cursus?

Vijf vrouwelijke componisten

 • breed overzicht
 • colleges van 2 uur (met korte pauze)
 • comfortabel vanuit uw eigen huis
v.a. €175,- p.p.
Alma Mahler ( c. 1908)
Hildegard von Bingen
St Cecilia, Artemissia Gentileschi

De cursus in het kort

Deze cursus is volgeboekt.

In de zestiende eeuw schreef de Italiaanse renaissance componist Maddalena Casulana bij haar uitgegeven composities dat ze de "dwaze dwaling" van mannen aan de kaak wilde stellen "die zo onwrikbaar geloven dat zij alleen meester zijn in hoge intellectuele gaven, dat zij niet kunnen geloven dat die gaven in dezelfde mate bij vrouwen voorkomen."

Het zou het keerpunt kunnen zijn voor de belangstelling voor vrouwelijke componisten, maar in werkelijkheid zou het nog tot de twintigste eeuw duren voordat de status van de componerende vrouw langzaam groeit. Relatief weinig materiaal is bewaard gebleven, maar in deze serie verkennen we de buitengewone prestaties van vijf uitzonderlijke vrouwelijke componisten uit de muziekgeschiedenis.


Een boodschap van uw docent

Programma

week 1: Hildegard von Bingen (1098-1179)
week 2: Maddalena Casulana (c. 1544 – c. 1590)
week 3: Alma Mahler (1879-1964)
week 6: Björk (1965)
week 7: Mayke Nas (1971)

Uw docenten

Drs. Jurgen van den Hout
Drs. Jurgen van den Hout

Jurgen van den Hout studeerde muziekwetenschap en Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2004 doceert hij onder andere muziekgeschiedenis en geeft hij inleidingen bij concerten.

Praktische informatie

v.a. €175,- p.p.

Voor de uitvoering van deze cursus werkt NRC Webwinkel samen met Vrije Academie. Deze samenwerking bestaat sinds 2011. Als onderwijsinstituut dat sinds 1990 bestaat biedt Vrije Academie NRC het netwerk en faciliteiten om cursussen van een hoog niveau mogelijk te maken.

Online colleges

Deze collegereeks is volledig online georganiseerd. Daarbij is de groepsgrootte beperkt tot 99 personen en heeft u toch de mogelijkheid om vragen te stellen. Uw docent zal u tijdens het eerste college uitleggen hoe u uw vragen dient te stellen.

Hoe werkt het?

 1. U bestelt de online collegereeks en ontvangt uw bestelbevestiging. U kunt zich maar voor één persoon inschrijven  ( U kunt natuurlijk wel samen op 1 scherm kijken). Kijkt u graag samen maar op twee verschillende adressen, dan natuurlijk twee keer inschrijven.

  Mocht u geen bestelbevestiging hebben gekregen dan kan het zijn dat  de bestelbevestiging in uw spamfilter terecht is gekomen, controleer uw spambox. Of het kan zijn dat u een spelfout heeft gemaakt in uw e-mailadres. Neem in dat geval contact op met info-nrc@vrijeacademie.nl
 2. U ontvangt wekelijks 7 uur voor aanvang van ieder college een link waarmee u het college via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer. Heeft u het programma Zoom nog niet op uw computer? download het dan hier.
 3. U kunt vanaf 15 minuten voor aanvang van het college inloggen om zeker te zijn dat u niets van college mist.
 4. Let wel, U volgt de colleges live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.

Help, ik denk dat ik geen zoomlink gekregen heb!

U ontvangt wekelijks 7 uur voor aanvang van ieder college een link waarmee u het college kunt bijwonen op het mailadres dat u bij uw bestelling hebt opgegeven. Als u ook geen bestelbevestiging hebben gekregen toen u de collegereeks bestelde, dan kan het zijn dat de bestelbevestiging en uw zoomlink  in uw spamfilter terecht zijn gekomen. Controleer in dat geval uw spambox.
Of het kan zijn dat u een spelfout heeft gemaakt in uw e-mailadres. Neem in dat geval contact op met info-nrc@vrijeacademie.nl

Inschrijven

Deze collegereeks is volgeboekt.

U sluit een overeenkomst met de Vrije Academie. Hiervoor gelden de betalings-, leverings- en annuleringsvoorwaarden van de Vrije Academie. Deze kunt u hier downloaden.

U schrijft zich in door hieronder een optie te kiezen, door te gaan naar de winkelmand en de collegereeks te bestellen.

let op: U kunt zich inschrijven tot 4 uur voor aanvang van het eerste college van de collegereeks.

De avondreeks start op woensdag 03 november en vindt wekelijks plaats van 20:00 - 22:00 uur. 

De inschrijving voor het avond college is gesloten.


De zaterdagmiddag reeks start op 06 november en vindt wekelijks plaats van 14:00- 16:00 uur. 

De inschrijving voor de collegereeksen is gesloten.

Back to top