Ontdek meer over deze cursus

 • De cursus in het kort
 • Uw docenten
 • Praktische informatie
 • Online colleges

Vragen over deze cursus?

Kunst van de Vlaamse Primitieven

 • verdiepend
 • colleges van 2 uur (met korte pauze)
 • comfortabel vanuit uw eigen huis
 • alle niveaus
v.a. €260,- p.p.
Jan van Eyck - Portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw (detail), 1434, National Gallery, London
Portret van Bernardo Bembo (detail) (1471-1474), Hans Memling, KoninklijkMuseum voor Schone Kunsten Antwerpen
Altaarstuk van het schrijnwerkerambacht (detail), Quinten Massijs, (1511), Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

De cursus in het kort

Deze cursus is volgeboekt.

Onder de ‘Vlaamse Primitieven’ verstaan we schilders die gedurende de 15de eeuw in de rijke steden Brugge, Antwerpen, Leuven en Brussel werkzaam waren in. Ze maakten voor zowel de groeiende vrije markt als in opdracht grote en kleine altaarstukken, devotiepanelen van Maria met kind en andere heiligen, profane voorstellingen en levensechte portretten, waaraan ‘alleen de adem nog ontbrak’. Tot hun klandizie behoorden de Bourgondische hertogen, Italiaanse bankiers, Spaanse handelaren en de Vlaamse notabelen, mede mogelijk gemaakt door de economische bloei in de Vlaamse en Brabantse steden De nieuwe composities en iconografie van de Vlaamse Primitieven komen voort uit het werk van de Gebroeders Limburg als de Très Riches Heures de Duc de Berry en andere veelal anonieme werken van rond 1400. Deze schilderkunst, samengevat als ‘Internationale Gotiek’, kenmerkt zich door een rijkdom aan detaillering, experimenten met perspectief en technische vernieuwingen. Tijdens deze achtdelige collegereeks komen prachtige meesterwerken verschillende schilders zoals de Meester van Flémalle, Rogier van der Weyden, Dirc Bouts, Gerard David en natuurlijk Jan van Eyck aan bod.

Een prachtige verdieping in deze periode uit de late middeleeuwse schilderkunst, waarbij aandacht geschonken wordt aan de samenhang tussen opdrachtverlening, iconografie en functie van de voorwerpen.


Een boodschap van uw docent

Programma

week 1:  De proloog: Schilderkunst rond 1400, de ‘Internationale Gotiek’.
week 2: De Meester van Flémalle of Robert Campin (ca. 1375-1444)
week 3: Rogier van der Weyden (1399-1464)
week 4: Jan van Eyck (ca. 1385-1441)
week 5: Petrus Christus (ca. 1415-1475)
week 6: Dirk Bouts (ca. 1410-1475)
week 7: Hans Memling (ca. 1435-1494)
week 8: Hugo van der Goes (ca. 1440-1483) en Gerard David (ca. 1455-1523)

Uw docenten

Drs. Martijn Pieters
Drs. Martijn Pieters

Martijn Pieters studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij hij zich specialiseerde in de kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen. Zijn interesse breidde zich in loop der jaren uit naar de geschiedenis van de oude kunst in een breder Europees perspectief en de kunst van de Europese vorstenhoven.

Praktische informatie

v.a. €260,- p.p.

Voor de uitvoering van deze cursus werkt NRC Webwinkel samen met Vrije Academie. Deze samenwerking bestaat sinds 2011. Als onderwijsinstituut dat sinds 1990 bestaat biedt Vrije Academie NRC het netwerk en faciliteiten om cursussen van een hoog niveau mogelijk te maken.

Online colleges

Deze collegereeks is volledig online georganiseerd. Daarbij is de groepsgrootte beperkt tot 99 personen en heeft u toch de mogelijkheid om vragen te stellen. Uw docent zal u tijdens het eerste college uitleggen hoe u uw vragen dient te stellen.

Hoe werkt het?

 1. U bestelt de online collegereeks en ontvangt uw bestelbevestiging. U kunt zich maar voor één persoon inschrijven  ( U kunt natuurlijk wel samen op 1 scherm kijken). Kijkt u graag samen maar op twee verschillende adressen, dan natuurlijk twee keer inschrijven.

  Mocht u geen bestelbevestiging hebben gekregen dan kan het zijn dat  de bestelbevestiging in uw spamfilter terecht is gekomen, controleer uw spambox. Of het kan zijn dat u een spelfout heeft gemaakt in uw e-mailadres. Neem in dat geval contact op met info-nrc@vrijeacademie.nl
 2. U ontvangt wekelijks 7 uur voor aanvang van ieder college een link waarmee u het college via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer. Heeft u het programma Zoom nog niet op uw computer? download het dan hier.
 3. U kunt vanaf 15 minuten voor aanvang van het college inloggen om zeker te zijn dat u niets van college mist.
 4. Let wel, U volgt de colleges live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.

Help, ik denk dat ik geen zoomlink gekregen heb!

U ontvangt wekelijks 7 uur voor aanvang van ieder college een link waarmee u het college kunt bijwonen op het mailadres dat u bij uw bestelling hebt opgegeven. Als u ook geen bestelbevestiging hebben gekregen toen u de collegereeks bestelde, dan kan het zijn dat de bestelbevestiging en uw zoomlink  in uw spamfilter terecht zijn gekomen. Controleer in dat geval uw spambox.
Of het kan zijn dat u een spelfout heeft gemaakt in uw e-mailadres. Neem in dat geval contact op met info-nrc@vrijeacademie.nl

Inschrijven

Deze collegereeks is volgeboekt.

U sluit een overeenkomst met de Vrije Academie. Hiervoor gelden de betalings-, leverings- en annuleringsvoorwaarden van de Vrije Academie. Deze kunt u hier downloaden.

U schrijft zich in door hieronder een optie te kiezen, door te gaan naar de winkelmand en de collegereeks te bestellen.

let op: U kunt zich inschrijven tot 4 uur voor aanvang van het eerste college van de collegereeks.

De middagreeks start op 06 oktober en vindt wekelijks plaats van 14:00- 16:00 uur.

De inschrijving voor het ochtendcollege is gesloten.


De avondreeks start op 06 oktober en vindt wekelijks plaats van 20:00- 22:00 uur.

De inschrijving voor de collegereeksen is gesloten.

Back to top