Ontdek meer over deze cursus

 • De cursus in het kort
 • Uw docenten
 • Praktische informatie
 • Online colleges

Vragen over deze cursus?

Het Geheim van een Topstuk

 • een alternatieve kijk op de kunstgeschiedenis
 • Collegereeks live te volgen in de middag of in de avond
 • colleges van 2 uur (met korte pauze)
 • comfortabel vanuit uw eigen huis
 • Inclusief digitale syllabus
v.a. 325,- per deelnemer p.p.
Maestà, Duccio, 1311 (detail)
Jean-Honoré Fragonard, De schommel, 1767, Wallace Collection, Londen (detail)
Eugène Delacroix, La Liberté guidant le peuple, 1830, Louvre, Parijs (detail)

De cursus in het kort

Wat maakt een meesterwerk? De verhalen achter 20 topstukken uit de kunstgeschiedenis .
Van Pieter Bruegels Twaalf maanden tot Jeff Koons’ Ushering in Banality en van Paul Gauguin's Visioen na de preek tot Andy Warhols Campbell's Soup: waarom behoren juist deze werken tot de canon van de kunstgeschiedenis? Hoe zijn ze ontstaan? Waarom zijn ze genialer dan vergelijkbare werken uit hun tijd? En hoe groot was hun invloed op het werk van andere kunstenaars?

Tijdens deze reeks kunstgeschiedenis hoort u tijdens elk college de verhalen achter twee topstukken. Dwingende opdrachtgevers, vernietigende kritieken, familievetes, liefdesaffaires, financiële nood: geen meesterwerk zonder drama – zo lijkt het. Maar wat hebben deze twintig titels nog meer met elkaar gemeen? Is het de genialiteit van de maker? Spelen toeval en geluk een rol? Of bepalen kunsthistorici uiteindelijk de waarde van een schilderij?

Deze reeks begint bij Duccio’s drieluik Maestà uit 1311 en eindigt bij de installatie Sunflower Seeds uit 2010 van Ai Weiwei. Alle tussenliggende perioden zijn vertegenwoordigd met spraakmakende werken. U hoort unieke achtergrondverhalen maar krijgt dus ook een overzicht van de kunstgeschiedenis van 1300 tot heden. Na afloop weet u wat een kunstwerk tot een meesterwerk maakt.

 

 


Een boodschap van uw docent

Programma

week 1: Maestà van Duccio & Getijdenboek van Gebroeders van Limburg week 6: De geboorte van Venus van William Bouguereau & Olympia van Edouard Manet
week 2: Transfiguratie van Rafaël & De twaalf maanden van Pieter Breughel week 7: Het visioen na de preek van Paul Gauguin en De rode kamer van Henri Matisse
week 3: Banket van de officieren van St. Joris van Frans Hals & De predikende Christus  van Rembrandt van Rijn week 8: Unieke vormen van continuïteit in de ruimte van Umberto Boccioni en Herfstritme van Jackson Pollock
week 4: De hofdames van Diègo Velasquez & De schommel van Jean-Honoré Fragonard week 9: Campbell’s Soup van Andy Warhol & Triptych - In Memory of George Dyer van Francis Bacon
week 5: Het vlot van de Medusa van Théodore Gericault & Vrijheid leidt het Volk van Eugène Delacroix week 10: Ushering in Banality van Jeff Koons en Sunflower Seeds van Ai Weiwei

Uw docenten

Bjorn de Leeuw
Bjorn de Leeuw

Kunsthistoricus en -docent Bjorn de Leeuw is geïnteresseerd in alles dat zich verhoudt tot kunst, cultuur en geschiedenis. Hij studeerde aan de Willem de Kooning Academy in Rotterdam en de Universiteit van Utrecht. Hij is een breed georiënteerd interdisciplinair die zoekt naar de schoonheid van het alledaagse. Het beeld, de context en betekenisgeving zijn hierbij leidende motieven.

Praktische informatie

v.a. 325,- per deelnemer p.p.

Voor de uitvoering van deze cursus werkt NRC Webwinkel samen met Vrije Academie. Deze samenwerking bestaat sinds 2011. Als onderwijsinstituut dat sinds 1990 bestaat biedt Vrije Academie NRC het netwerk en faciliteiten om cursussen van een hoog niveau mogelijk te maken.

Online colleges

Deze collegereeks is volledig online georganiseerd. Daarbij is de groepsgrootte beperkt tot 99 personen en heeft u toch de mogelijkheid om vragen te stellen. Uw docent zal u tijdens het eerste college uitleggen hoe u uw vragen dient te stellen.

Hoe werkt het?

 1. U bestelt de online collegereeks en ontvangt uw inschijfbevestiging. Wees er snel bij want de plekken zijn beperkt.
 2. U ontvangt wekelijks 1 uur voor aanvang van ieder college een link waarmee u het college via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.
 3. U kunt vanaf 15 minuten voor aanvang van het college inloggen om zeker te zijn dat u niets van college mist.
 4. Heeft u het programma Zoom nog niet op uw computer? download het dan hier.
 5. Let wel, U volgt de colleges live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
   

Inschrijven

U sluit een overeenkomst met de Vrije Academie. Hiervoor gelden de betalings-, leverings- en annuleringsvoorwaarden van de Vrije Academie. Deze kunt u hier downloaden.

U schrijft zich in door hieronder een optie te kiezen, door te gaan naar de winkelmand en de collegereeks te bestellen. Inschrijven kan tot 1 dag voor de aanvangsdatum.

De inschrijving is reeds gesloten.

De middagreeks start op 26 februari en vindt wekelijks plaats van 14.00 - 16.00 uur


De avondreeks start op 26 februari en vindt wekelijks plaats van 20.00 - 22.00 uur

Back to top