Ontdek meer over deze cursus

 • De cursus in het kort
 • Uw docenten
 • Praktische informatie
 • Online colleges

Vragen over deze cursus?

Iconische huizen

 • Architectuurgeschiedenis aan de hand architecten en hun opdrachtgevers
 • Collegereeks live te volgen in de middag of in de avond
 • colleges van 2 uur (met korte pauze)
 • comfortabel vanuit uw eigen huis
 • Inclusief digitale syllabus
v.a. 260,- per deelnemer p.p.
Farnsworth House, Mies van der Rohe, 1946-1951
Marbrisa Residence, John Lautner, 1973, Acapulco foto: Jan Richard Kikkert
Haus Muller, Adolf Loos, 1930, Praag

De cursus in het kort

Stel dat u zomaar een architect mocht kiezen om voor u een huis te bouwen, naar wie zou uw voorkeur dan uitgaan en waarom? En waar zou uw droomhuis dan komen te staan? Aan zee, in het bos of midden in de stad? Voor enkele geluksvogels was dit geen denkoefening maar werkelijkheid. Zij beschikten over de middelen om een beroemde of veelbelovende architect in de arm te nemen voor de realisatie van hun droomhuis. Door wie lieten zij hun woning ontwerpen? Welke obstakels moesten daarbij overwonnen worden? Wat maakte de samenwerking tussen architect en opdrachtgever zo succesvol?

Tijdens deze reeks van acht colleges kijkt u binnen bij zestien wereldberoemde woonhuizen. Van Palais Stoclet van Josef Hoffmann in Brussel (1905-1911) tot het verstilde Koshino House van Tadao Ando in Japan (1980-1984) en van de streng geometrische Villa Savoye van Le Corbusier (1931) tot de glamoureuze Marbrisa Residence in Acapulco (1973) van John Lautner. Wat deze iconische huizen met elkaar gemeen hebben is een gevoeligheid voor omgeving en context en een waardering voor materialen en lokale bouwtradities.

Radicaal voor hun tijd vormen ze later de hoogtepunten van art nouveau, modernisme, organisch bouwen, minimalisme en hightech. De zestien huizen schrijven samen architectuurgeschiedenis maar geven tijdens deze collegereeks ook meer persoonlijke verhalen prijs.


Een boodschap van uw docent

Programma

week 1: Palais Stoclet, Josef Hoffmann, 1905-1911, Brussel & Rietveld-Schröderhuis, Gerrit Rietveld, 1924, Utrecht
week 2: Villa Savoye, Le Corbusier, 1931, Poissy & Haus Muller, Adolf Loos, 1930, Praag
week 3: Taliesin West, Frank Lloyd Wright, 1937, Scottsdale, Arizona & Villa Mairea, Alvar Aalto, 1937-1939, Noormarkku, Finland
week 4: Farnsworth House, Mies van der Rohe, 1946-1951, Plano, Illinois & Eames House, Charles en Ray Eames, 1946-1953, Pacific Palisades
week 5: Kaufmann House, Richard Neutra, 1947, Palm Springs, Californië & Casa de Canoas, Oscar Niemeyer, 1953, Rio de Janeiro
week 6: Marbrisa Residence, John Lautner, 1973, Acapulco & House VI (Frank House), Peter Eisenman, 1972-1975, Cornwall, Connecticut
week 7: Koshino House, Tadao Ando, 1980-1984, Ashiya, Hyogo, Japan & Villa Möbius, Ben van Berkel, 1993-1998, ’t Gooi
week 8: Maison Bordeaux, Rem Koolhaas, 1994-1998, Bordeaux & 18.36.54 House, Daniel Libeskind, 2010, Connecticut

Uw docenten

Jelte van Koperen
Jelte van Koperen

Jelte is in Nederland geboren, maar in Frankrijk opgegroeid. Hij heeft opleidingen en studies gestapeld: van timmerman naar bouwkunde tot architectuurgeschiedenis, en daardoor is hij van alle markten thuis. Hij geeft rondleidingen door zowel oude binnensteden als ook recente projecten. Daarnaast geeft hij lezingen over stedebouw en architectuur.

Praktische informatie

v.a. 260,- per deelnemer p.p.

Voor de uitvoering van deze cursus werkt NRC Webwinkel samen met Vrije Academie. Deze samenwerking bestaat sinds 2011. Als onderwijsinstituut dat sinds 1990 bestaat biedt Vrije Academie NRC het netwerk en faciliteiten om cursussen van een hoog niveau mogelijk te maken.

Online colleges

Deze collegereeks is volledig online georganiseerd. Daarbij is de groepsgrootte beperkt tot 99 personen en heeft u toch de mogelijkheid om vragen te stellen. Uw docent zal u tijdens het eerste college uitleggen hoe u uw vragen dient te stellen.

Hoe werkt het?

 1. U bestelt de online collegereeks en ontvangt uw inschijfbevestiging. Wees er snel bij want de plekken zijn beperkt.
 2. U ontvangt wekelijks 1 uur voor aanvang van ieder college een link waarmee u het college via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.
 3. U kunt vanaf 15 minuten voor aanvang van het college inloggen om zeker te zijn dat u niets van college mist.
 4. Heeft u het programma Zoom nog niet op uw computer? download het dan hier.
 5. Let wel, U volgt de colleges live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
   

Inschrijven

Deze reeks is reeds begonnen.

U sluit een overeenkomst met de Vrije Academie. Hiervoor gelden de betalings-, leverings- en annuleringsvoorwaarden van de Vrije Academie. Deze kunt u hier downloaden.

U schrijft zich in door hieronder een optie te kiezen, door te gaan naar de winkelmand en de collegereeks te bestellen.

De middagreeks start op 22 februari en vindt wekelijks plaats van 14.00 - 16.00 uur

De avondreeks start op 24 februari en vindt wekelijks plaats van 20.00 - 22.00 uur

Back to top