Ontdek meer over deze cursus

 • De cursus in het kort
 • Uw docenten
 • Praktische informatie
 • Online colleges

Vragen over deze cursus?

Oosterse filosofie

 • Een inleiding van het Oosterse denken
 • Collegereeks live te volgen in de middag of in de avond
 • colleges van 2 uur (met korte pauze)
 • comfortabel vanuit uw eigen huis
 • Inclusief digitale syllabus
v.a. 260,- per deelnemer p.p.

De cursus in het kort

Parallel aan de geboorte van de westerse wijsbegeerte tussen 700 en 200 voor Christus ontstonden ook in India, China en Japan revoluties in het denken die samen de oosterse filosofie worden genoemd. In deze reeks maakt u kennis met het gedachtegoed van de oudste en belangrijkste tradities binnen de oosterse filosofie, zoals het brahmanisme, hindoeïsme, boeddhisme, confucianisme en taoïsme.

Het zal u verbazen hoe concreet en praktisch toepasbaar deze zogenaamd zweverige denkstromingen zijn. Terwijl wij met man en macht onze prestaties proberen te vergroten en onze controle trachten te behouden, wijst de oosterse filosofie op een meer relaxte omgang met ‘de dingen'. Wu wei (niet doen) adviseert de Chinese filosoof Lao Zi al in zesde eeuw voor Christus.
Niet alleen op het vlak van stressmanagement vooral ook op filosofisch gebied is het oosterse denken een bron van inspiratie. U ontdekt hoe binnen de genoemde stromingen gedacht worden over ego, kennis en taal. U hoort waarom processen belangrijker dan dingen, waarom het het relatieve te verkiezen is boven het absolute en hoe de gegeven  gegeven werkelijkheid meer waard kan zijn dan de waarheid.

Deze verhelderende kennismaking met de veelomvattende oosterse filosofie bestaat uit acht colleges. In elk college staat één stroming centraal. Tot slot worden in het laatste college het oosterse en westerse denken naast elkaar gelegd. Wat kunnen wij leren van de wijzen uit het oosten? En hoe kunnen we die lessen in ons dagelijks leven toepassen?


Een boodschap van uw docent

Programma

week 1: Brahmanisme
week 2: Hindoeïsme
week 3: Boeddhisme
week 4: Confucianisme
week 5: Taoïsme
week 6: Ch'an-boeddhisme
week 7: Shinto & zenboeddhisme
week 8: Comparatieve filosofie (oost & west)

Uw docenten

drs. Edward van der Tuuk
drs. Edward van der Tuuk

drs. Edward van der Tuuk studeerde Sociale filosofie, wetenschap & samenleving, en ethiek aan de Rijksuniversiteit GroningenZijn interesse gaat vooral uit naar evolutietheorie, antropologie, ideeëngeschiedenis, kennissociologie en godsdienstwetenschap. Na enige tijd als onderzoeker gewerkt te hebben bij Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam werkt Van 't Klooster nu als zelfstandig kunsthistoricus.

Praktische informatie

v.a. 260,- per deelnemer p.p.

Voor de uitvoering van deze cursus werkt NRC Webwinkel samen met Vrije Academie. Deze samenwerking bestaat sinds 2011. Als onderwijsinstituut dat sinds 1990 bestaat biedt Vrije Academie NRC het netwerk en faciliteiten om cursussen van een hoog niveau mogelijk te maken.

Online colleges

Deze collegereeks is volledig online georganiseerd. Daarbij is de groepsgrootte beperkt tot 99 personen en heeft u toch de mogelijkheid om vragen te stellen. Uw docent zal u tijdens het eerste college uitleggen hoe u uw vragen dient te stellen.

Hoe werkt het?

 1. U bestelt de online collegereeks en ontvangt uw inschijfbevestiging. Wees er snel bij want de plekken zijn beperkt.
 2. U ontvangt wekelijks 1 uur voor aanvang van ieder college een link waarmee u het college via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.
 3. U kunt vanaf 15 minuten voor aanvang van het college inloggen om zeker te zijn dat u niets van college mist.
 4. Heeft u het programma Zoom nog niet op uw computer? download het dan hier.
 5. Let wel, U volgt de colleges live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
   

Inschrijven

U sluit een overeenkomst met de Vrije Academie. Hiervoor gelden de betalings-, leverings- en annuleringsvoorwaarden van de Vrije Academie. Deze kunt u hier downloaden.

U schrijft zich in door hieronder een optie te kiezen, door te gaan naar de winkelmand en de collegereeks te bestellen.

Inschrijven kan tot 1 dag voor de aanvangsdatum.

De inschrijving is reeds gesloten.


De avondreeks start op 25 februari en vindt wekelijks plaats van 19.30 - 21.30 uur 

Back to top