Ontdek meer over deze cursus

  • De reeks in het kort
  • Uw docent
  • Praktische informatie
  • On demand

Vragen over deze cursus?

Hoofdpersonen van de Europese geschiedenis

  • ism De Vrije Academie
  • 40 korte lessen verdeeld over 10 overzichtelijke thema's
  • U kijkt op uw eigen moment, zo lang of kort als u zelf wilt
  • Af te spelen op al uw devices (tablet, computer en telefoon)
  • Na aankoop zijn de video's 3 maanden voor u beschikbaar
v.a. € 149,00 p.p.

De cursus in het kort

Europa's geschiedenis in vogelvlucht

In deze bijzondere reeks neemt historicus Saskia Poelman u in vogelvlucht mee door de Europese geschiedenis. Van de prehistorie tot en met de 20e eeuw worden de belangrijkste ontwikkelingen van het continent besproken. De verschillende oorlogen, technologische en artistieke revoluties en natuurlijk ook religieuze spanningen komen allemaal aan bod. Elke periode kent haar meest invloedrijke personen, en deze staan dan ook centraal in deze reeks.

Bekende en verrassende hoofdpersonen

Het zijn niet alleen keizers en koninginnen die de revue passeren, ook musici, medici, wetenschappers en filosofen komen aan bod. Significante figuren die de geschiedenis gevormd hebben en vandaag de dag nog sterk van invloed zijn! Van de Griekse wiskundige Archimedes en koningin Elisabeth I van Engeland tot de uitvinder van de microscoop én grondlegger van de microbiologie: Antoni van Leeuwenhoek.

Maar wist u bijvoorbeeld ook dat Isabella van Aragon in de late middeleeuwen aan de wieg stond van Spanjes Gouden eeuw en Columbus' reizen? Of kent u Trijntje al? Het oudste menselijke skelet dat ooit in Nederland is gevonden? Ook een paar minder voor de hand liggende hoofdpersonen komen in deze reeks voorbij.

 

Van Trijntje tot Gorbatsjov

Vanuit de prachtige tekenzaal van het Felix Meritis in Amsterdam laat Saskia Poelman u kennismaken met deze twintig personen die u moet kennen binnen de Europese geschiedenis. Aan bod komen: Trijntje, Ötzi, Archimedes, Paulus, Clovis, Hildegard von Bingen, Djengiz Khan, Isabella van Aragon, Erasmus, Elisabeth I, Antoni van Leeuwenhoek, Amalia van Solms, Georg Friedrich Händel, Catharina de Grote, de Gebroeders Grimm, Florence Nightingale, Nikolai Tesla, Marie Curie, Michail Gorbatsjov en Margaret Thatcher.

Programma

1
prehistorie
afleveringduurinhoud
Introductie prehistorie15:22 minutenKennismaking met Europa in de prehistorie: het landschap, haar dieren en eerste inwoners.
Trijntje14:35 minutenHet verhaal van het oudste neolithische Nederlands lichaam.
Ötzi10:57 minutenÖtzi, gevonden in het ijs. Een bijzondere tijdscapsule met vele verhalen.
Trijntje en Ötzi - belang in de geschiedenis12:29 minutenTwee neolithische vondsten met unieke inkijkjes in de prehistorische wereld.
2
oudheid
Afleveringduurinhoud
Introductie op de oudheid20:59 minutenKennismaking met beschavingen uit de Oudheid zoals de Grieken, de Romeinen, de Germanen en de Kelten.
Archimedes09:17 minutenEureka! De kennis van Archimedes.
Paulus12:40 minutenVerhaal over de komst en ontwikkeling van het vroege christendom
Invloed van Archimedes en Paulus op de geschiedenis13:47 minutenHet verhaal van twee heren die op wetenschappelijk en religieus niveau Europa en haar mensen vormden.
3
vroege middeleeuwen
afleveringduurinhoud
Introductie vroege middeleeuwen20:59 minutenKennismaking met beschavingen uit de Oudheid zoals de Grieken, de Romeinen, de Germanen en de Kelten.
Archimedes09:17 minutenEureka! De kennis van Archimedes.
Paulus12:40 minutenVerhaal over de komst en ontwikkeling van het vroege christendom
Invloed van Archimedes en Paulus op de geschiedenis13:47 minutenHet verhaal van twee heren die op wetenschappelijk en religieus niveau Europa en haar mensen vormden.
4
late middeleeuwen
afleveringduurinhoud
Introductie in de late middeleeuwen22:10 minutenSteden en staten vormen zich in Europa en daarmee komen grotere conflicten en rijkdommen.
Djengiz Khan15:37 minutenInvasie van de steppennomaden in Europa: de Mongolen op pad.
Isabella van Aragon12:30 minutenEen van de grootste koninginnen van Europa met een machtsuitbreiding in de Nieuwe Wereld.
De invloed van Djengiz Khan en Isabella van Aragon op de geschiedenis13:36 minutenTwee heersers die de wereld een beetje groter maakten door hun reizen en ontdekkingen.
5
renaissance
afleveringduurinhoud
Introductie Renaissance23:31 minutenEuropa verandert door de opkomst van het humanisme.
Erasmus11:11 minutenMaak kennis met de man die de geloofswereld wilde verbeteren en pleitte voor tolerantie.
Elisabeth I16:41 minutenThe Virgen Queen: een koningin met een rijk waar de zon nooit onder ging.
De invloed van Erasmus en Elisabeth I op de geschiedenis11:28 minutenErasmus en Elisabeth I laveren in een wereld vol oorlogen en godsdienstkwesties.
6
16de / 17de eeuw
afleveringduurinhoud
Introductie 16e en 17e eeuw in Europa18:44 minutenHet waren gouden tijden voor Nederland maar niet voor de rest van Europa.
Antoni van Leeuwenhoek14:39 minutenEen van de grootste wetenschappers uit de 17de eeuw.
Amalia van Solms16:55 minutenEen dame met koninklijke aspiraties in een Republiek.
De invloed van Antoni van Leeuwenhoek en Amalia van Solms op de geschiedenis.12:15 minutenTwee personen die laten zien wat de kansen en mogelijkheden waren van de Gouden Eeuw.
7
18de eeuw en de revoluties
afleveringduurinhoud
Introductie 18de eeuw en de revoluties21:07 minutenTijd voor verandering, tijd voor opstand van het volk.
Georg Friedrich Händel11:52 minutenMuziek, passie en de Messiah.
Catharina de Grote17:02 minutenGrande Dame van het Oosten die haar macht laat zien in Europa.
De invloed Georg Friedrich Händel en Catharina de Grote op de geschiedenis12:57 minutenIn een tijd van onrust en onvrede op zoek naar perfectie in muziek en staatskunde
8
19e eeuw en de opkomst van de Industriële Revolutie
afleveringduurinhoud
Introductie 19e eeuw en de opkomst van de Industriële Revolutie21:31 minutenDe wereld verandert langzaam in een machine vol rook en lawaai.
Gebroeders Grimm14:07 minutenWegdromen in prachtige sprookjes, of toch niet?
Florence Nightingale11:56 minutenDe race naar grondstoffen zorgde voor oorlogen waar Florence een verplegende revolutie inzet.
Invloed van Gebroeders Grimm en Florence Nightingale in de 19e eeuw10:43 minutenHet is een harde wereld waarin de gebroeders Grimm en Nightingale de zaken probeerden te verzachten.
9
20e eeuw
afleveringduurinhoud
Introductie 20e eeuw21:51 minutenTijd van de oorlogen, tijd van de grote conflicten.
Nikolai Tesla11:13 minutenUitvindingen en mysterieuze documenten.
Marie Curie11:19 minutenRadioactiviteit voor genezing.
De invloed van Nikolai Tesla en Marie Curie op de 20e eeuw14:16 minutenTwee uitvinders en wetenschappers die hun nalatenschap in de wereld achterlaten
10
richting de 21ste eeuw
afleveringduurinhoud
Introductie richting de 21ste eeuw17:23 minutenEuropa na de oorlogen: strijd tussen grootmachten op zoek naar eeuwige samenwerking
Michail Gorbatsjov08:54 minutenGlasnost en Perestrojka: de weg naar het einde van de Sovjet Unie.
Margaret Thatcher13:14 minutenHard en zakelijk: een ijzeren dame om Engeland uit het slop te halen
De invloed van Gorbatsjov en Thatcher op de geschiedenis09:49 minutenTwee markante figuren die begeerd en verguisd worden.

Uw docenten

Saskia Poelman

Historica Saskia Poelman geeft met veel plezier en passie les. Verhalen vertellen is wat ze wil doen. Kipling zei: If history were taught in the form of stories, it would never be forgotten. En die visie deelt Saskia Poelman. Ze heeft een brede achtergrond in de reiswereld en erfgoedsector, waarbij ze zich in onderwerpen van de prehistorie tot Koude Oorlog, Middeleeuwen tot Maatschappij van Weldadigheid, kunstgeschiedenis tot Chinese geschiedenis heeft verdiept

Praktische informatie

v.a. 149,00 p.p.

Voor de uitvoering van deze cursus werkt NRC Webwinkel samen met Vrije Academie. Deze samenwerking bestaat sinds 2011. Als onderwijsinstituut dat sinds 1990 bestaat biedt Vrije Academie NRC het netwerk en faciliteiten om cursussen van een hoog niveau mogelijk te maken.

on demand les - hoe werkt het?

Voor deze on demand lessen, colleges en rondleidingen werkt NRC samen met De Vrije Academie.

Hoe werkt het?

U kiest een on-demand programma, rekent af via de winkelwagen en ontvangt uw bestelbevestiging. Binnen 15 minuten ontvangt u een email van de Vrije Academie met uw vouchercode en het juiste webadres. Met deze code bestelt u het gekozen programma verder kosteloos bij de Vrije Academie. U vult de vouchercode in stap 3 van het bestelproces. U kunt vervolgens direct beginnen met kijken. De video’s blijven 3 maanden beschikbaar in uw account. U heeft dus ruim de tijd om alles te bekijken.

Let op
Heeft u na afrekenen geen mail ontvangen met bestelbevestiging of een mail met uw inloggegevens? Of het kan zijn dat u een spelfout heeft gemaakt in uw e-mailadres. Neem in dat geval contact op met info-nrc@vrijeacademie.nl

Inschrijven

Back to top