Ontdek meer over deze cursus

 • De cursus in het kort
 • Uw docenten
 • Praktische informatie
 • Online colleges

Vragen over deze cursus?

Wereldcollege China

 • De geschiedenis van China aan de hand van haar kunst en cultuur
 • colleges van 2 uur (met korte pauze)
 • comfortabel vanuit uw eigen huis
 • Inclusief hand-out
v.a. 175,- p.p.
Portret van chinese hoogwaardigheidsbekleder, artiest onbekend, 19de eeuw, Hermitage
Shanghai, Pudong skyline
Terracotta leger, Qin dynastie, Xi'an, China

De cursus in het kort

Wegens succes herhaald.

Deze cursus is volgeboekt.

China is dagelijks in het nieuws: als militaire grootmacht, als bakermat van het coronavirus, als onderdrukker van de democratische beweging in Hong Kong. Tegelijkertijd kijken we vol verwondering naar reisprogramma's over China en de bijzondere ontmoetingen met de bewoners van dit immense land. Wat is hun geschiedenis? Hoe is China geworden tot wat het nu is?

In vijf colleges wordt een overzicht gegeven van de ontwikkeling van de kunst en architectuur van een van de oudste beschavingen ter wereld. De colleges volgen een heldere chronologie: van de vroegste culturen, via de keizerlijke dynastieën en de communistische periode tot en met het hedendaagse staatsgeleide kapitalisme dat van China de tweede economische wereldmacht heeft gemaakt. Elke periode wordt geschetst aan de hand van voorbeelden van Chinese kunst en architectuur.

Het laatste college staat in teken van hedendaagse kunst en architectuur en de immer gespannen relatie met de staat. Ook dissidente kunstenaars als Ai WeiWei komen dan aan het woord. Na deze reeks is het geheimzinnige China minder mysterieus en kunt de berichtgeving over het land veel beter plaatsen.


Een boodschap van uw docent

Programma

week 1: de vroegste culturen, van de Xia- tot Han-dynastie, ontwikkeling van het schrift, het Terracottaleger, begin van de bouw van de Chinese muur
week 2: van de Han- tot de Yuan-dynastie, textiel, kalligrafie, drukkunst, poëzie, confucianisme, taoïsme en boeddhisme, steden en paleizen
week 3: de verovering door de Mongolen (Dzjengis-Khan), de eerste Europeanen (Marco Polo), de zijderoute, porseleinindustrie, Ming-dynastie, de Verboden Stad
week 4: de laatste keizerlijke dynastie van Qing, de opiumoorlogen, China wordt republiek, de ‘roaring twenties’ in Shanghai, burgeroorlog, communistisch China, de Culturele Revolutie
week 5: van communisme naar staatskapitalisme, hedendaagse kunst en architectuur

Uw docenten

Max Put
Max Put

drs. Max Put, studeerde als kunsthistoricus in 2000 af op een studie naar de rol van verzamelaars en kunsthandel in de verspreiding van het Japonisme in de late 19de en vroege 20ste eeuw. Max Put is een breed georiënteerd kunsthistoricus, waarbij zijn belangstelling de laatste jaren in toenemende mate ook uitgaat naar architectuur.

Praktische informatie

v.a. 175,- p.p.

Voor de uitvoering van deze cursus werkt NRC Webwinkel samen met Vrije Academie. Deze samenwerking bestaat sinds 2011. Als onderwijsinstituut dat sinds 1990 bestaat biedt Vrije Academie NRC het netwerk en faciliteiten om cursussen van een hoog niveau mogelijk te maken.

Online colleges

Deze collegereeks is volledig online georganiseerd. Daarbij is de groepsgrootte beperkt tot 99 personen en heeft u toch de mogelijkheid om vragen te stellen. Uw docent zal u tijdens het eerste college uitleggen hoe u uw vragen dient te stellen.

Hoe werkt het?

 1. U bestelt de online collegereeks en ontvangt uw inschijfbevestiging. Mocht u geen bestelbevestiging hebben gekregen dan kan het zijn dat  de bestelbevestiging in uw spamfilter terecht is gekomen, controleer uw spambox. Of het kan zijn dat u een spelfout heeft gemaakt in uw e-mailadres. Neem in dat geval contact op met info-nrc@vrijeacademie.nl
 2. U ontvangt wekelijks om 12.00 uur op de dag (een dag eerder voor het ochtendcollege) van aanvang van ieder college een link waarmee u het college via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.
 3. U kunt vanaf 15 minuten voor aanvang van het college inloggen om zeker te zijn dat u niets van college mist.
 4. Heeft u het programma Zoom nog niet op uw computer? download het dan hier.
 5. Let wel, U volgt de colleges live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
   

Deze collegereeks is volledig online georganiseerd. Daarbij is de groepsgrootte beperkt tot 99 personen en heeft u toch de mogelijkheid om vragen te stellen. Uw docent zal u tijdens het eerste college uitleggen hoe u uw vragen dient te stellen.

Hoe werkt het?

 1. U bestelt de online collegereeks en ontvangt uw inschijfbevestiging. Wees er snel bij want de plekken zijn beperkt.
 2. U ontvangt wekelijks 1 uur voor aanvang van ieder college een link waarmee u het college via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.
 3. U kunt vanaf 15 minuten voor aanvang van het college inloggen om zeker te zijn dat u niets van college mist.
 4. Heeft u het programma Zoom nog niet op uw computer? download het dan hier.
 5. Let wel, U volgt de colleges live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
   

Inschrijven

Deze collegereeks is volgeboekt.

U sluit een overeenkomst met de Vrije Academie. Hiervoor gelden de betalings-, leverings- en annuleringsvoorwaarden van de Vrije Academie. Deze kunt u hier downloaden.

U schrijft zich in door hieronder een optie te kiezen, door te gaan naar de winkelmand en de collegereeks te bestellen.

let op: U kunt zich inschrijven tot 4 uur voor aanvang van het eerste college van de collegereeks.

De collegereeks start op woensdag 21 april en vindt wekelijks plaats van 20:00-22:00 uur

Back to top