Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Route
  • Sprekers & lezingen
  • Reisuitbreidingen
  • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

10-daagse reis naar Bogotá, Medellín en Cartagena

  • Ter plekke bijdragen van NRC experts Nina Jurna en Merijn de Waal
  • U leert kernachtig Colombia in zijn vele facetten kennen
  • Verlenging naar San Agustín & Popayán of Filandia , voor of na de reis mogelijk
  • Inleidende studie dag in Nederland met Edwin Koopman
v.a. 4395,- p.p.

De reis in het kort

Colombia, met de langste kust van de Caribische zee en het grootste regenwoud, het land van El Libertador Simón Bolívar en Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez, is een van de meest intrigerende landen van Zuid-Amerika. 

Vier jaar na het vredesakkoord dat een einde maakte aan een halve eeuw burgeroorlog tussen de FARC en de Colombiaanse overheid, opent het land zich voor business en toerisme. Hoofdstad Bogotá is hip vanwege de herontdekte Colombiaanse eetcultuur en de grootse beelden van de beroemdste kunstenaar van Zuid-Amerika; Fernando Botero. Voormalig drugsbaronie Medellín schudt het verleden af en is zowel innovatiecentrum als culturele trekpleister met 28 theaters en 40 musea. En Cartegena heeft haar roemrijke maritieme geschiedenis en haar koloniale architectuur en Gabriel García Márquez. 

Deze academie voert niet alleen langs de belangrijkste vraagstukken van het verleden en heden van het land (El Libertador Simón Bolívar, de gepopulariseerde narco-cultuur rond Pablo Escobar en de FARC en Tanja Nijmeijer) maar ook bijvoor beeld onder meer langs de grootste precolumbiaanse goud collectie ter wereld, de 16de eeuwse murallas (forten) aan de Caribische kust en de politieke kunst van de street-art in de wijk Comuna 13. 

Journalist en Zuid-Amerika-expert Edwin Koopman geeft zijn historische analyse ter inleiding. De in Latijns-Amerika werkende NRC-correspondent Nina Jurna en NRC buitenland-redacteur Merijn de Waal gaan tijdens de reis in op de uitdagingen van Colombia en gaan in gesprek met insiders. 

Dagprogramma

Dag 1
Amsterdam - Bogotá

Vertrek vanaf Schiphol naar Bogotá per KLM. Na aankomst op de luchthaven van Bogotá, transfer naar hotel.

De eerste inwoners van modern Bogotá waren Midden-Amerikaanse indianen. De Spanjaarden stichtten Bogotá in 1538 na een bloedige campagne in de Andes als hoofdstad van het Nieuwe Koninkrijk Granada en zetel van de onderkoning en met de onafhankelijkheid werd Bogota de hoofdstad van Columbia. De officiële naam Santafé werd door vrijheidsstrijder Simón Bolívar veranderd in Bogotá toen het land in 1819 onafhankelijk werd als Gran Colombia. Het is na Quito en la Paz de hoogstgelegen hoofdstad ter wereld op 2640 meter. De reusachtige stad met 8 miljoen inwoners is bij uitstek multicultureel en multinationaal en herbergt liefst 1423 multinationals. Elke bouwstijl is in het straatbeeld terug te vinden, maar typisch Bogotaans is de organische architectuur van de tweede helft van de twintigste eeuw. Sinds 2007 is Bogotá Wereldboekenhoofdstad van de VN, want het telt een aantal grote bibliotheken. Ook zijn er 58 musea en 70 galeries. De populairste musea zijn het nationaal Museum, het Goud Museum (met 35.000 stuks tumbaga-goud de grootste precolumbiaanse goudcollectie ter wereld) en het Fernando Botero Museum, met 123 werken van de beroemdste kunstenaar van Zuid-Amerika en 87 van andere kunstenaars.

Bogotá kent twee soorten toerisme: de oude wijk Candelaria staat vol koloniale huizen aan geplaveide straten; het noorden van de stad staat echter bol van moderniteit en innovatie, met overheidsgebouwen, hippe winkels, restaurants en cafés. Welkomstdiner in hotel. Overnachting in Bogotá.

Dag 2
Bogotá
Vandaag verkenning van Bogota - De stadsoriëntatie begint in het Parque Nacional, waar de complexe geografie van Colombia wordt verduidelijkt, die zowel een grote biodiversiteit oplevert als de basis voor eindeloze sociale en politieke strubbelingen. Vervolgens naar de oude wijk Candelaria, waarop vijf eeuwen geleden de staat Colombia werd gebouwd. Bezoek aan Café Wuasikamas, gedreven door de inheemse Inga, met hun gelauwerde koffie die ze Wachters van de Aarde noemen, refererend aan de betekenis van het vredesproces voor het gehele land. Zij vertellen van de fairtrade-producten die ze verbouwen in de plaats van de illegale papavervelden.

Wandeling door het historische centrum van Bogotá met een stop op het Plaza de Bolívar, waar zich alle Colombiaanse geschiedenis van de afgelopen twee eeuwen afspeelde, zoals het tekenen van het vredesakkoord in 2016. Een paar blokken verder werd de charismatische politicus Jorge Eliécer Gaitán vermoord in 1948, het startsein voor het bloedigste conflict in de nationalse geschiedenis. Via de historische Avenida Jiménez naar het Distrito Chocolate, waar chocolademelk wordt gebrouwen door een dozijn boerencoöperaties die de coca hebben verruild voor cacao. In het Centro de Memoria, Paz y Reconciliación weven vrouwen van de Costurero de la Memoria hun lijden, weemoed en dromen als onderdeel van het verwerkingsproces. 
Lunch in Salvo Patria, een restaurant met inheems voedsel, waarvan eigenaar Alejandro uitlegt hoe eten een belangrijk onderdeel vormt van het vredesakkoord. Aan het eind van de middag een bezoek aan de Nederlandse ambassade en aansluitend een lezing door Nina Jurna.

Overnachting in Bogotá.
Dag 3
Bogotá
Vervolg van de stadsverkenning met bezoek aan het Goudmuseum, met pre-Colombiaans goud, zoals het roemruchte Muisca-vlot, gevonden in 1969; daarna bezichtiging van de Catedral Primada (1807-23), waar de stichter van Bogotá begraven ligt, op het Plaza Bolívar
Tijdens de lunch een lezing door Nina Jurna.
In de middag een rondleiding in het Botero Museum, een van de grootste musea van Latijns-Amerika met klassieke Europese avant-garde (zoals El Geldersekade de Amsterdam van Monet) naast een grote collectie van de befaamde schilder en beeldhouwer Fernando Botero (1932), bekend van zijn opgeblazen figuren. En een bezoek het Koloniaal Museum, sinds 1942 gevestigd in een van de oudste gebouwen van Colombia, een voormalig jezuïetenklooster. Als er nog tijd is langs galeries en smaragdspecialisten.
‘s Avonds facultatief een Salsa Tour, inclusief salsales en verhaal over de muzikale geschiedenis en tradities van Colombia door een expert.
Dag 4
Bogotá - Medillín
's Ochtends transfer naar de luchthaven van Popayan en binnenlandse vlucht via Bogotá naar Medellín.
Medellín, gesticht in 1616, is de tweede stad van Columbia en de enige met een metro. Begin twintigste eeuw bloeiden er muziek, literatuur en film, maar explosieve groei na de Tweede Wereldoorlog zorgde voor grote armoede en ongeremde misdaad: in de jaren tachtig terroriseerde het Kartel van Medellín onder Pablo Escobar voor ongekend geweld, maar sindsdien zijn misdaad en armoede spectaculair gedaald (met 95% resp. 66%), onder andere door de aanleg van een metro door Vogelaarwijken en inmiddels tien 'bibliotheekparken' - nieuwe bibliotheken in groene oasen in achterstandswijken. Medellín werd in 2013 tot "Innovative City of the Year" uitgeroepen door de Wall Street Journal en versloeg daarmee New York en Tel Aviv. Mode is een belangrijke economische en culturele factor in Medellín, waar jaarlijks de grootste modeshow van latijns Amerika wordt gehouden, de Colombiamoda. Van de koloniale periode resteert weinig, maar van de Republikeinse Periode (1850-1930) des te meer, vooral van de Belgische architect Agustín Goovaerts. Naast 21 parken telt Medellín 28 theaters en 40 musea. In het ruime museum voor Moderne Kunst is al (!) het werk te zien van de legendarische schilderes Débora Arango (1907-2005), die liefst controversiële onderwerpen schilderde als dictatuur, kerk en vrouwenrechten. In de stad zijn overal beelden te zien van de nationale kunstenaar Fernando Botero, vooral op het Botero-plein. Maar er is ook een museum gewijd aan de legendarische Argentijnse tangozanger Carlos Gardel, die in 1935 in Medellín omkwam bij een vliegtuigongeluk. Begin van de stadsverkenning met een bezoek aan het Casa de la Memoria.
Overnachting in Medellín.
Dag 5
Medillín
Vijfentwintig jaar geleden was Medellín een van de gevaarlijkste steden op aarde, toen Pablo Escobar leiding gaf aan het beruchte drugskartel. Na de uitschakeling van de opvolgers van ‘El Patrón’ investeerde de politiek fors in infrastructuur en educatie, zodat de ‘stad van de eeuwige lente’ uitgroeide tot een van ’s werelds innovatiefste steden. De stadstour voert langs de kathedraal van Medellín en de 19e-eeuwse begraafplaats San Pedro, waar de elite begraven ligt onder tomben en mausolea van carraramarmer. Rit per nieuwe kabelbaan, die de eerste ter wereld voor regelmatig openbaar vervoer is. Stop bij het huis waar Pablo Escobar doodgeschoten werd en waar tegenwoordig een Nederlandse een talentschool runt. Merijn de Waal vertelt over Escobar en populaire Narco-cultuur.
Na de lunch bezoek aan het Museo de Antioquia, dat een grote collectie heeft van Fernando Botero en Pedro Nel Gómez (1899-1984), vader van de Colombiaanse muralisten, die liefst 2200 m2 fresco in openbare gebouwen heeft geschilderd. Het museum staat aan het gloednieuwe Plaza Botero, begonnen in 2006, met 23 beelden van de nationale kunstenaar Botero, die uit Medellín komt, en met het Uribe Cultuurpaleis, gebouwd door de Belgische architect Agustín Goovaerts in modern neogotische stijl. Tot slot bezoek aan de Jardin Botanico, met 4500 bloem- en 139 vogelsoorten; het met architectuurprijzen bekroonde Orchideorama toont een belangrijke verzameling orchideeën. 
Overnachting in Medellín.
Dag 6
Medillín
Als gevolg van de transformatie van Medellín in de afgelopen twintig jaar is er zoveel straatkunst te zien dat de gemeente het tot cultuurmonument van Medellín heeft uitgeroepen. De graffiti is niet alleen een persoonlijke of artistieke expressie, maar tevens een politieke. De tour in Comuna 13 begint met een toelichting door Merijn de Waal en daarna een rondleiding langs de graffiti door de kunstenaars zelf, wat een goede indruk geeft van het belang van straatkunst voor sociale communicatie en identiteit. Er wordt ook een exclusieve hip-hop show opgevoerd.
Vervolgens een bezoek aan het Museum voor Moderne Kunst (MAAM) met een expert en aan galeries in Provenza en Poblado. 
’s Avonds facultatieve excursie: Tango Night: diner in een restaurant met een tango show en uitleg over de in Medellín gestorven, Argentijnse tangolegende Carlos Gardel en de betekenis van tango voor Medellín.
Overnachting in Medellín.
Dag 7
Medillín - Cartagena

Vroeg in de ochtend transfer naar de luchthaven van Medellín en binnenlandse vlucht naar Cartagena.
Cartagena
De kuststad Cartagena vervulde een sleutelrol in de administratie en expansie van het Spaanse wereldrijk; de nog intacte muren en forten (16 van de 20), aangelegd na herhaaldelijke aanvallen door Franse, Engelse en Hollandse piraten en kapers, zijn al in 1984 op de Werelderfgoedlijst geplaatst als beste voorbeelden van Spaanse militaire architectuur in Amerika. De andere koloniale architectuur is in Andaluzische stijl, zoals het Paleis van de Inquisitie. Las Bóvedas (de Gewelven) is een bomvrije kazerne, gebouwd in 1789-95; tegenwoordig zijn er, ook in de voormalige gevangeniscellen, winkeltjes en boetiekjes gevestigd. 
De stadverkenning begint met bezoek aan het zeer goed bewaard gebleven Castillo de San Felipe de Barajas uit 1536 en 1657, het sterkste fort uit de Spaanse militaire geschiedenis. Aansluitend de Ciudad Amurallada of stadswallen, met nog 16 van de oorspronkelijke 20 forten een van de best bewaarde koloniale steden op het continent en werelderfgoed. Vervolgens een graffiti-tour in de Barrio Getsemani, een nieuwe wijk vol boetiekhotels, hippe horeca, veel eetkraampjes en fraaie muurschilderingen.

Na de intrek in het hotel een koffiebelevenis in Café San Alberto, dat de meest gelauwerde koffie van Colombia, de San Alberto, serveert. Lezing door Merijn de Waal over Colombia’s rol in de regio kunnen vertellen, aangezien de stad zo lang de belangrijkste schakel tussen Z-Amerika en Spanje was. ’s Avonds facultatief een rumtour, want Cartagena produceert tegenwoordig een van de beste rums ter wereld.

overnachting in Cartagena

Dag 8
Cartagena

De dag begint vroeg, met een bezoek aan de Mercado Bazurto, een enorme markt met vooral vis, maar ook varkensslagers, kokosnootverkopers, eigenlijk alles, van ananassen tot elektronica, behalve toeristen. 
Daarna een keuze tussen een wandeling in het spoor van Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez (Honderd jaar eenzaamheid) en een kunstwandeling langs diverse galeries en het atelier van een kunstenaar.
De middag is ter eigen besteding, bijvoorbeeld aan het Inquisitiemuseum of het Scheepvaartmuseum. 
Diner en een afsluitende lezing door Merijn de Waal in visrestaurant La Cevicheria, gelegen naast het Santa Claraklooster in de oude stad, een onopvallende zaak maar met een internationaal befaamde cuisine. 
Overnachting in Cartagena.

Dag 9
Cartagena - Amsterdam
Transfer naar de luchthaven van Cartagena voor directe vlucht naar Amsterdam
Dag 10
Amsterdam

In de loop van de ochtend aankomst in Amsterdam.

De route

De reis start na een vlucht uit Amsterdam in Bogotá en de reis vervolgt met binnenlandse vluchten naar Medillín en Bogota. Optioneel kunt u de reis verlengen in het zuiden van Colombia. 

Sprekers voorafgaand aan de reis

Edwin Koopman
Edwin KoopmanLatijns-Amerika journalist

Latijns-Amerika journalist en analist Trouw, VPRO-radio Bureau Buitenland, Clingendael Spectator, NOS, Elsevier Edwin Koopman studeerde Sociale Geografie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en specialiseerde zich in de stedelijke geografie van Latijns-Amerika en de menselijke factoren bij natuurrampen. Sinds 1985 houdt hij zich bezig met Latijns-Amerika. Hij was achtereenvolgens redacteur en eindredacteur bij Inter Press Service, de Nieuwe Geografenkrant en de Wereldomroep. Sinds 1999 verslaat hij Latijns-Amerika voor Elsevier Weekblad, Trouw, de VPRO en de Wereldomroep. In 2011 verscheen De Oliekoning over Hugo Chávez en de beloftes van zijn Latijns-Amerikaans revolutie. Eerder verscheen van hem De ritselaars van Havana waarin de Cubanen wachten op de dood van Fidel Castro, overlevend op de puinhopen van een failliete revolutie.

Sprekers op locatie

Nina Jurna
Nina JurnaNRC-correspondent in Latijns-Amerika.

Zij studeerde journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Na haar studie ging ze aan de slag bij de Amsterdamse tv-zender AT5. In 1995 reisde ze voor het eerst naar Suriname en werkte o.a. voor RTL Nieuws. Vanuit Paramaribo volgde ze de ontwikkelingen in Zuid-Amerika en op de Nederlandse Antillen en Aruba. In 2011 verruilde ze Paramaribo voor Rio de Janeiro als standplaats. In oktober 2015 werd ze de vaste correspondent Latijns-Amerika voor het NRC Handelsblad en NRC Next. Ze reist het hele continent over om verslag te doen van nieuws en achtergronden. Daarnaast maakt ze reportages voor uiteenlopende omroepen onder andere voor Een Vandaag en werkt ze als producer voor verschillende televisieprogramma's in haar werkgebied Latijns-Amerika. Zij werd bekroond met de Unicef Award voor haar documentaire Push, no tan tiri (2008) over kindermisbruik in Suriname. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend door de Latijns-Amerikaanse afdeling van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) In 2019 was Nina één van VPRO's Zomergasten.

Merijn de Waal
Merijn de WaalBuitenlandredacteur NRC

Is buitenlandredacteur van NRC voor Latijns-Amerika en VS. Hij studeerde journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Van 2009-2014 was hij correspondent voor NRC in Spanje. Zijn correspondentschap stond grotendeels in het teken van de grote economische malaise en diepe politieke crisis in Spanje. De ervaringen van deze tijd heeft hij opgetekend in het boek Spaanse sporen. een journalistieke zoektocht naar het hart van Spanje. Sinds 2014 schrijft hij als buitenlandredacteur van NRC Handelsblad over zowel de VS als Latijns-Amerika. Voor zijn boek Over de muur van Trump reisde hij de afgelopen twee jaar uitvoerig langs de grens tussen de VS en Mexico op zoek naar wat zich allemaal af speelt in het gebied waar president Trump heeft beloofd een muur te bouwen.

De wereld lijkt zijn ogen te openen voor Georgië. 3 miljoen Nederlanders zagen dit jaar Georgië als decor in Wie is de Mol? En tijdens de laatste Buchmesse in Frankfurt was het land de eregast en had het de aandacht van de hele wereld op zich gericht. Begin dit jaar riep The New York Times Batoemi uit tot één van de 52 Places to go in 2019. Terwijl Stalin (zelf een Georgiër) ooit poogde de Georgische cultuur te vernietigen. Echter laat zo’n eeuwenoude cultuur zich niet vernietigen.

Georgië, land van de Griekse mythe van het Gulden Vlies van Jason en Medea, strekt zich uit tussen de kust van de Zwarte Zee en de woeste, majestueuze pieken van de Kaukasus. Haar zonovergoten valleien staan bekend als de bakermat van de wijn. 7000 jaar geleden begon men hier van druiven wijn te maken

Deze oeroude beschaving ligt verrassend dichtbij Europa: ooit maakte het deel uit van de Hellenistische cultuur en al in 337 werd het een christelijke staat. Nergens is zo’n fascinerende mengeling van Azië, Rusland, Perzië, Byzantium, Arabië en Europa te vinden. Na de Rozenrevolutie van 2003, onder leiding van Michail Saakasjvili, is Georgië een van de weinige ex-sovjet-republieken met een werkende parlementaire democratie, echter één die zich kenmerkt door een dynamische politieke cultuur.

Naast zijn turbulente geschiedenis met zijn burchten, kloosters en kathedralen, is Georgië ook onmiskenbaar modern. Baanbrekende kunst, design en architectuur zijn in de hoofdstad Tbilisi te vinden - een opwindende stad in opkomst, vol culturele expressie. Toch blijft de unieke cultuur van dit land gevat in tradities, die sinds de Georgische onafhankelijkheid levendiger zijn dan ooit. De, in de befaamde polyfonie bezongen leefwijze, de dicht- en danskunst, de gulle Kaukasische gastronomie en het gekoesterde historisch besef voeden juist de moderniteit.

Tijdens deze NRC-reis vertellen bijzondere sprekers over hun niet aflatende band met dit land: Sandra Saakasjvili- Roelofs de voormalige First Lady, Ramsey Nasr, als acteur-op-locatie ooit verliefd geraakt op dit land en telkens weer teruggekomen. John Wurdeman III, een kunstenaar uit Amerika die ruim 20 jaar in Georgië woont en daar een wijnmakerij runt. De ontmoetingen met jonge, lokale kunstenaars en jonge, maar traditionele boeren introduceren het ‘echte’ Georgië.

Reisuitbreidingen

4-daagse pre-tour San Agustín & Popayán

Dag 1
Bogotá

Na aankomst op de luchthaven van Bogotá, transfer naar hotel in Bogotá en overnachting.

Dag 2
Bogotá-Pitalito-San Agustín

Transfer naar de luchthaven van Bogotá voor binnenlandse vlucht naar Pitalito. Na aankomst transfer naar hotel in San Agustin. Vervolgens uitstap naar het spectaculaire natuurgebied Estrecho Magdalena, waar de grootste rivier van Colombia zich door een twee meter brede bedding perst. In het nabijgelegen Parque los Isnos wordt de Alto de los Ídolos gekenmerkt door kunstmatig opgerichte grafheuvels, onderling verbonden door verhoogde paden. Het grootste, pre-Colombiaanse beeld meet 7 meter hoog. De heuvels La Chaquira, La Pelota en Purutal maken deel uit van het departement Huila en zijn bekend om de verschillende symbolen die in de rotsen zijn gekerfd. Vooral opvallend zijn de figuren aan de oever van de Magdalena, gekleurd met verfstoffen gemaakt van wilde planten. Overnachting in San Agustín.

Dag 3
San Agustín - Popayán 

In de ochtend bezoek aan het Archeologisch Park San Agustín. Het Parque Arqueológico de San Agustín is met de grootste verzameling religieuze monumenten en megalitische beelden dé pre-Colombiaanse vindplaats van Zuid-Amerika, sinds 1995 Unesco-Werelderfgoed. Verspreid over een oppervlakte van 50 km2 bevinden zich 300 grote stenen beelden uit de eerste vier eeuwen van de christelijke jaartelling. Transfer naar Popayán. Overnachting in Popayán.

Dag 4
Popayán 

Rondleiding door Popayán, bekend als ‘de witte stad’ vanwege de schitterende koloniale architectuur. Vele politici en kunstenaars stammen uit Popayán: de stad leverde de meeste presidenten en er komen vele bekende dichters, componisten en schilders vandaan. Naast de mooiste kerken en kloosters staat ook een pre-Colombiaanse piramide in de stad die al verlaten was toen de Spanjaarden er in 1535 arriveerden: El Morro del Tulcán. In 2005 is Popayán door de Unesco uitgeroepen tot Gastronomische Stad vanwege de traditionele, mondeling doorgegeven etensbereidingsmethoden en in 2009 is de Semana Santa-processie uitgeroepen tot Immaterieel Erfgoed. Transfer naar de luchthaven voor binnenlandse vlucht naar Bogotá. Na aankomst transfer naar hotel. Overnachting in Bogotá.

Reissom 4-daagse pre-tour € 1.195,- per persoon
Reisdatum uitbreiding: 7 - 10 december 2020
Eenpersoonskamertoeslag: €155,- p.p.

Inclusief: Accommodatie in **** hotels op basis van logies en ontbijt, vervoer en entrees volgens het dagprogramma, binnenlandse vlucht Cartagena-Pitalito v.v., begeleiding door lokale Engelssprekende gids, Nederlandstalige reisleiding

Exclusief: overige maaltijden, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies.

4-daagse post-tour Filandia

Dag 1
Cartagena – Pereira – Filandia

’s Morgens vertrek naar luchthaven van Cartagena voor binnenlandse vlucht naar Pereira en een rit door de indrukwekkende natuur naar het hotel in Filandia in het departement Quindío, het koffiecentrum van Colombia aan de voet van de Andes. Filandia, letterlijk ‘dochter van de Andes’ en bijgenaamd La Colina Iluminada de los Andes’, werd voor de stichting van de stad bewoond door de indiaanse Quimbaya-stam, vooral bekend om de bewerking van goud en tumbago, een legering van goud en koper. Na de stichting van de stad in 1870 begon de koffie-industrie. In het café op het centrale plein worden veel scènes opgenomen van de populaire Colombiaanse telenovela Cafe, con aroma de mujer.
Diner en overnachting in Solento.

Dag 2
Filandia  – Pijao  – palmenwoud 

Vanochtend een rit van ca. 2 uur naar Pijao, gelegen midden in de Eje Cafetero, de koffie-as, van Colombia, ook wel de Koffiedriehoek genaamd. Het is genoemd naar de indianenstam die een bittere strijd leverde met de Spanjaarden. Eind 19e eeuw vestigden zich hier vluchtelingen voor het Conservatieve regime tijdens de onlusten die uitliepen op de Duizenddagenoorlog. Pas in 1933 werd het stadje gesticht. Hier begint de excursie per jeep naar het palmenwoud, voor een wandeling tussen de beschermde waspalmen (ceroxylon quindiuense), de nationale boom van Colombia, die een habitat vormen voor unieke levensvormen, waaronder bedreigde diersoorten als de geeloorpapegaai. Lunch is een picknick in deze schitterende natuur. Op de terugweg bezoek aan een biologische koffieplantage met inzicht in het hele koffiefabricageproces.
Diner en overnachting in Solento.

Dag 3
Koffie en bakbananen 

Vandaag een excursie naar een boerderij in een fraai landschap, waar 50 tinten groen te onderscheiden zijn. Inleiding op de koffiecultuur met de geschiedenis van het landgoed en de koffietraditie onder het genot van een kop koffie. Vervolgens een rondleiding in de kwekerij en de plantage met uitleg over het planten en het onderhoud, maar ook kunnen er bonen geoogst worden en geconverseerd met de arbeiders. Naast koffie worden hier bakbananen geteeld en de route van planten, plukken en verhandelen wordt besloten met een overzicht van het gebruik in de Colombiaanse keuken. Terug in de boerderij onderricht in het preparen van de bakbananen onder leiding van de kok, die stapsgewijs uitlegt hoe een bakbanaan om te vormen in een traditionele patacón, geserveerd met hogao, een bijbehorende dipsaus. Na de kookles bezichtiging van de koffiemachine, die de pulp perst en de koffie wast en droogt. De tour wordt besloten met een typisch Colombiaanse barbecue.

Dag 4
Salento – Pereira – Cartagena – Amsterdam 

’s Morgens vertrek naar luchthaven van Pereira voor binnenlandse vlucht naar Cartagena. Overstap op directe vlucht naar Nederland.

Reissom 4-daagse post-tour € 1.395,- per persoon
Reisdatum uitbreiding: 19 - 22 december 2020
Eenpersoonskamertoeslag: €235,- p.p.

Inclusief: Accommodatie in **** hotels op basis van logies en ontbijt, vervoer en entrees volgens het dagprogramma, binnenlandse vlucht Cartagena-Pereira v.v., begeleiding door lokale Engelssprekende gids, Nederlandstalige reisleiding.

Exclusief: overige maaltijden, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies.

Boekingsinformatie

v.a. 4395,- p.p.

Reisdata: 10 - 19 december 2020
Reissom: vanaf € 4.395,- p.p. op basis van tweepersoonskamer
vanaf € 4.970,- p.p. op basis van éénpersoonskamer

(Reisdatum verlengingen: 7 -10 december en 19-22 december)
(Reissommen verlengingen: pre-tour: €1195,- & post-tour: €1395,-

Inclusief: Vliegreis Amsterdam – Bogota; Cartagena - Amsterdam per KLM, luchthavenbelastingen (ca. € 280,-), bagage (ca. € 50,-), binnenlandse vluchten Bogotá-Medellín, Medellín-Cartagena, vervoer en entrees volgens het dagprogramma, verblijf in een tweepersoonskamer in **** hotels op basis van logies & ontbijt, twee diners, lezingen van Nederlandse en lokale sprekers, reader, literatuurlijst, inleidende studiemiddag in Nederland voorafgaand aan de reis, deskundige Nederlandstalige begeleiding, lokale Engelssprekende gids.
Exclusief: overige maaltijden, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies, bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen) en administratiekosten €25,- per boeking.
De fooien voor de chauffeurs en lokale begeleiders zijn niet inbegrepen. Richtlijn ca. € 10,- per persoon per dag.
Excursies: inclusief begeleiding door lokale (Engelstalige) gids, vervoer en entrees. De fooien voor de chauffeurs en lokale begeleiders zijn niet inbegrepen. (Richtlijn ca. € 2,- per persoon per excursie.)

CO2-compensatie

Bij het boeken van uw reis bieden wij u de mogelijkheid om eenvoudig en doeltreffend de CO2-voetafdruk van de reis te compenseren. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het vliegen, de bootreis, het transport bij excursies, de maaltijden en eventuele extra dagen in het voor- en naprogramma. CO2-voetafdruk voor deze reis bedraagt 3320 kg per persoon. De kosten van compensatie bedragen €58,- per persoon.

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top