Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Menu
Foto 1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4

Het andere Curaçao

Uniek aan deze reis

  • Inkijkje in het reilen en zeilen van de Curcaçaose regering
  • Historische en culturele context van experts
  • Ontmoeting met lokale politici
  • Inleidende studiedag met o.a. Gevolmachtigde Minister van Curaçao
 
  • 1 maart 2020
  • 8 dagen
  • Curaçao
  • v.a. 2985,-
    per persoon

De reis in het kort

Eenieder kent de felgekleurde Hollandse gevels tegen een diepblauwe hemel, wuivende palmbomen, azuurblauwe zee en witte stranden van Curaҫao. Hetzij van beelden, hetzij van een tropisch bezoek. Met deze NRC Academie willen we u een ander, meer inhoudelijk inzicht geven in de actuele ontwikkelingen binnen de samenleving en de achterliggende historische, politieke, economische, etnische en culturele context die hierbij een rol spelen. Wij hebben vooraanstaande specialisten bereid gevonden ter plekke uw kennis te verdiepen.

We bezoeken het parlement , hebben een ontmoeting met een aantal gedreven politici en welingelichte journalisten, worden bijgepraat door juristen en economen en krijgen inleidingen van een rabbijn, betrokkenen van de kustwacht, kunstenaars en historici.

Op het programma staan ook een literaire avond in een voormalige waterplantage, atelierbezoek en diverse ontmoetingen met de lokale bevolking. Uiteraard bezoeken we het historische centrum van Willemstad dat op de prestigieuze Werelderfgoedlijst van Unesco prijkt. We zien voormalige plantages, waarvan de herenhuizen veelal prachtig gerestaureerd zijn, die nauw verbonden zijn met een donkere pagina uit onze geschiedenis.

We verblijven in het Floris Suites Hotel, een 4-sterren designhotel omringd door een tropische tuin met zwembad en nabij gelegen privéstrand met azuurblauw water in de Piscadera Baai.
U kunt natuurlijk uw verblijf verlengen op Curaҫao of op een van de andere Caraïbische eilanden. Neemt u contact met ons op om uw wensen te bespreken

Voorafgaand aan de academie worden wij ontvangen door de Gevolmachtigde Minister van Curaçao, de heer Anthony Begina, in Het Curaçaohuis, de officiële vertegenwoordiging van de Curaçaose regering in Nederland. Een passende ambiance om deze NRC Academie mee van start te laten gaan.

Dagprogramma

Zondag 1 maart

We vertrekken vanuit Amsterdam per KLM naar Curaçao en komen daar in de namiddag aan. Curaçao is op veel manieren het historische knooppunt van de voormalige Nederlandse Antillen. Met zijn diepe haven en beschermde kusten, en met de oprichting van verschillende forten, werd Curaçao al snel een veilige plek voor de Nederlandse West-Indische Compagnie om handel te drijven. Het meest belangrijk was de handel in slaven uit Afrika, die vervolgens doorgingen naar de andere eilanden. Curaçao is sinds 2010 een land binnen de soevereine staat Koninkrijk der Nederlandsen met een eigen Staatsregeling net als Sint Maarten en Aruba. De eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius werden speciale gemeenten van Nederland. Transfer naar het Floris Suite Hotel, een aangenaam hotel in een prachtige tropische tuin met zwembad en voor de liefhebbers op loopafstand van het hotel een privéstrand.

Maandag 2 maart

In de ochtend beginnen we met een stadsoriëntatie in Willemstad dat in tweeën wordt gedeeld door de St. Anna Baai.

De koloniale oorsprong en erfenis worden weerspiegeld in kleurrijke historische gebouwen in vier historische wijken van Willemstad: Punda (De punt – 17e eeuw), Otrobanda, Pietermaai en Scharloo, alle ontstaan in de 18e eeuw.

De architectuur van Willemstad is niet alleen beïnvloed door Nederlandse koloniale ontwerpen, maar ook door het tropische klimaat en de architecturale stijlen van andere steden in het Caribisch gebied, waarmee handel werd gedreven. Bovendien hebben de sociale en culturele verschillen van Afro-Amerikaanse, Spaanse en Caribische inwoners bijgedragen aan de verrijking van de bouwtradities en het culturele leven van de stad. Het resultaat is een Europese bouwstijl met regionale en klimatologische aanpassingen in een rijke reeks Caribische kleuren.

We wandelen door Punda aan de oostelijke oever van de baai. Een van de eerste permanente bouwwerken was Fort Amsterdam dat de toegang tot de St. Anna Baai bewaakte en het middelpunt werd voor de ontwikkeling van de stad.

We zien het Gouverneurspaleis dat deel uitmaakt van Fort Amsterdam. Hier volgt een ontvangst door de representant van de Koning op het eiland – mevrouw L. A. George-Wout. Fort Amsterdam is gebouwd door de West-Indische Compagnie in 1635-1636 en deed dienst als verdedigingswerk. tegenwoordig dient het als zetel van de regering van Curaçao. We bezichtigen hier de Fortkerk, de oudste protestantse kerk van het eiland. Vlakbij het Wilhelminapark vinden we het Raadhuis (Stadshuis genaamd) met de Statenzaal en de zetel van het Hof van Justitie. We wandelen verder over de Breedestraat en de Heerenstraat en krijgen natuurlijk vele verhalen uit het verleden te horen.

Frappant is dat in de jaren vijftig Rietveld zes ontwerpen maakte voor gebouwen en interieurs. Bijzonder was zijn vriendschap met de arts dr. Chris Engels, voor wie hij een trap voor zijn woning, huize Stroomzigt, in Otrobanda ontwierp.

We lunchen gezamenlijk op een heerlijke plek aan zee. Aansluitend is er vrije tijd.

In de late namiddag volgt een inleiding van de Stichting Monumentenzorg Curaçao Daarnaast zal jurist Karel Frielink, staatsrechtelijk expert, aan het woord komen. Hij is deskundige op het gebied van ondernemingsrecht, corporate governance en financieel recht. Daarnaast geeft hij lezingen over onder meer (internationale) fraude, corruptie en omkoping.

We dineren deze tweede avond gezamenlijk, de verdere avond is ter vrije besteding.

Dinsdag 3 maart

De ochtend staat in het teken van een verdere verkenning van de stad waarbij aandacht voor een aantal significante verschillen in bouw en planning en de context van waaruit deze verschillen tot stand zijn gekomen. Net buiten Punda en de historische volkswijk Otrobanda liggen de wijken Scharloo en Pietermaai. In deze wijken vinden we prachtige landhuizen en villa's. Scharloo en Pietermaai staan net als Punda en Otrobanda op de UNESCO werelderfgoedlijst vanwege hun bijzondere cultuurhistorische waarde.

De alom bekende raffinaderij heeft in de 20e eeuw een allesbepalende invloed gehad op de groei van Willemstad, omdat voor de vele duizenden arbeiders die het bedrijf aantrok wijken werden gebouwd; die wijken onderstreepten de etnische en hiërarchische verschillen tussen de werknemers.

De diversiteit op het eiland kent een bijzondere (etnisch gekleurde) geschiedenis, wat onder meer geresulteerd heeft in een grote religieuze diversiteit en in – op loopafstand van elkaar gelegen - gebedshuizen en begraafplaatsen van protestantse, rooms-katholieke en joodse aard. Tijdens onze rondgang langs de verschillende wijken wordt ook hieraan aandacht besteed. Zo bezoeken we onder meer de Mikve Israël-Emanuel-synagoge.

Curaçao is de thuisbasis van de oudste continu bewoonde joodse gemeenschap op het westelijk halfrond, oorspronkelijk gevormd door Sefardische joden die rond 1500 emigreerden uit Portugal. In 1732 wijdde de joodse gemeenschap de serene en elegante synagoge in, met schitterende blauwe ramen, imposante koperen kroonluchters en zand op de vloer. De synagoge is de oudste nog in gebruik zijnde synagoge op het westelijk halfrond. Het aangrenzende Joods Cultureel en Historisch Museum documenteert de geschiedenis van de Sefardische en later de Asjkenazische Joden op Curaçao en toont rituele objecten.

Ongeveer 70 procent van de bevolking is rooms-katholiek. We zien onder meer de basiliek Santa Ana. Later in de week zien we op ca. 25 km afstand van Willemstad ook nog de St. Willibrordus, een imposante rooms-katholieke kerk in neogotische stijl die is gebouwd tussen 1884 en 1888 en die van grote afstand al te zien is.

Na de gezamenlijke lunch staat een bezoek bij het Antilliaans-Nederlandse semi-militaire / politiële criminaliteitsbestrijdings- en veiligheidskorps op het programma, met toelichting op het ontstaan van deze entiteit en het functioneren ervan inzake drugsbestrijding. Dit in combinatie met aandacht voor de historische kustbewaking. We kijken naar de kust met het oog op de verdediging ervan, met de mogelijkheden en beperkingen waar al eeuwen gebruik van wordt gemaakt, onder meer door de West-Indische Compagnie bij de aanleg van forten en quarantainegebouwen.

Na afloop retour naar ons hotel en heeft u vrije tijd. Het diner is vanavond op eigen gelegenheid, uiteraard met suggesties van de begeleiding.

Woensdag 4 maart

In de ochtend gaat de heer Mike Willemse, hoofdredacteur en uitgever van het Antilliaans Dagblad in op relevante actuele onderwerpen, waaronder de relatie met het buitenland. De economie van Curaçao is sterk afhankelijk van aardolieraffinage, waarbij ruwe olie wordt geïmporteerd uit Venezuela. Mede door modernisering is de werkgelegenheid in de sector in de afgelopen decennia dramatisch afgenomen. In 1985 verdween Shell van het eiland. Het Venezolaanse ISLA huurt de raffinaderij sindsdien van de overheid. De raffinaderij ligt nu al enige maanden stil.

Ondanks de pogingen van de overheid om de economie te diversifiëren door de lichte industrie en financiële dienstverlening te stimuleren, zijn er slechts enkele productiebedrijven en moeten alle consumptiegoederen en levensmiddelen worden geïmporteerd. De groeiende toeristensector is de sleutel tot de economie van het eiland, echter hieraan zitten ook haken en ogen.

We besteden dus aandacht aan Koninkrijks buurland, Venezuela. De relatie is al eeuwen oud; el Libertador Simon Bolívar woonde enige tijd op Curaçao terwijl de ‘Venezolaanse’ helden Manuel Carel Piar en Luis Brión Curaçaoënaar van geboorte waren. Het eiland kende tot voor kort een bijzondere aantrekkingskracht voor Venezolanen om door ‘swipen’ honderden miljoenen dollars wit te wassen. Het bezorgde onder meer ING een gigantische boete. Nu is Curaҫao een bestemming voor de vluchtelingen.

Kortom, een verkenning van historische banden, actualiteit en visie op de toekomst komen deze ochtend aan bod.

De lunch en de verdere middag zijn ter vrije besteding. Uiteraard kan de begeleiding u suggesties geven voor de invulling hiervan.

’s Avonds is er een literaire avond met hapje en drankje georganiseerd in het 18e-eeuwse landhuis Bloemhof, oorspronkelijk een waterplantage. Dichters en schrijvers dragen deze avond voor uit eigen werk. Landhuis Bloemhof is een van de kleinere landgoederen op het eiland, maar het is nog steeds een levendige ontmoetingsplaats voor kunstliefhebbers. De aangrenzende vleugel, die vroeger de stal en de pakhuizen huisvestte, is nu een plek voor tentoonstellingen, lezingen, literaire discussies en creatieve workshops.

Donderdag 5 maart

We maken vandaag een uitgebreide tocht over het eiland met nadruk op de historische ontwikkeling en natuurlijk de slavenhandel die een grote rol speelde op Curaçao. We duiken in de donkere geschiedenis van de slavernij. We bezoeken allereerst het Kurá Hulanda Museum, gevestigd in het huis van een 19e-eeuwse koopman en slavenhouder. Het volgt de geschiedenis van de Afrikaanse slavenhandel op Curaçao.

Tussen 1658 en 1795 kwamen er zo’n 85.000 slaven vanuit verschillende Afrikaanse landen naar Curaçao. Van daaruit werden zij doorverkocht naar andere eilanden in de Cariben. Er waren destijds op Curaçao maar liefst 100 plantages waar onder meer mais, suikerriet, aloë en indigo werden verbouwd. Deze plantage brachten niet veel op vanwege de droogte en de onvruchtbare bodem. Er bestonden ook water- en zoutplantages op bijvoorbeeld Bonaire en St. Maarten. Het middelpunt van elke plantage was een ruim herenhuis waarin het gezin van de eigenaren en de huisslaven waren gehuisvest, waarvan een aantal prachtig gerestaureerd en gerenoveerd zijn. Enkele landhuizen komen vandaag aan bod.

We gaan naar de noordpunt van het eiland en bezoeken nabij het Nationaal Park Christoffel het landhuis Kenepa, ook wel Knip genoemd. Het is een typisch 19e-eeuws landhuis in de Curaҫaose traditionele stijl en is na een brand in 1830 volledig herbouwd. Het heeft een grote historische betekenis want hier begon de slavenopstand in 1795. In Otrobanda staat een beeld ter nagedachtenis aan de leiders van de opstand. In het landhuis is een permanente expositie gewijd aan het leven van slaven op het eiland. Dit is het Museo Tula, genoemd naar de vrijheidsstrijder Tula, leider van de opstand. In 2013 verscheen er een film over de tragedie getiteld: 'Tula: The Revolt'.

Hierna bezoeken we landgoed Rooi Katootje (voorheen Rust en Vrede) uit het begin van de 19e eeuw. In 1853 kwam het in bezit van de joodse familie Levy Maduro. Na de Tweede Wereldoorlog vond hier de rondetafelconferentie plaats waarbij de autonomie van de Antillen werd vastgelegd. Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw is er een bibliotheek waar tal van historische boeken over de Antillen alsook over de joodse geschiedenis op de Antillen te vinden zijn. We worden hier ontvangen en krijgen een inleiding over de geschiedenis van het landgoed en het ontstaan van de bibliotheek en de architectuur van de moderne behuizing.

We lunchen gezamenlijk, maken een tocht verder langs de kust en rijden in de namiddag weer terug naar ons hotel.

Vrijdag 6 maart

Deze ochtend is ter vrije besteding. Geniet van koffie aan het strand, struin langs de verschillende markten of huur een auto en maak een tocht over die delen van het eiland die u graag zelf wilt bezoeken. Aan de westkant van het eiland ligt bijvoorbeeld het indrukwekkende Christoffelpark op ongeveer 40 minuten rijden van Willemstad, dat we deze week deels eerder hebben gezien. Het is de thuisbasis van de 377 meter hoge Christoffelberg, het hoogste punt van het eiland, evenals tientallen soorten bomen en planten, waaronder orchideeën, vogels, hagedissen en zeeleven, inclusief nestelende zeeschildpadden. Maar ook een snorkeltocht bij het rif rond Klein-Curaçao, op enkele kilometers ten zuidoosten van Curaçao gelegen, behoort tot de mogelijkheden.

De lunch is op eigen gelegenheid.

In de middag verdiepen we ons in Beeldende kunst. Er zijn enkele galerieën die de moeite van een bezoek waard zijn. We brengen bijvoorbeeld een bezoek aan Gallery Alma Blou van Lusette Verboom in landhuis Habaai. Dit landhuis is gebouwd in het midden van de 18e eeuw. De oorspronkelijk naam van de plantage is Welgelegen. De Galerie Alma Blou exposeert hier kunst van de meest bekende lokale en Caribische kunstenaars.

Vervolgens gaan we naar Landhuis Kok. Plantage-eigenaar Jan Kock was berucht om de wrede behandeling van zijn slaven. Het landgoed uit 1840 is ingrijpend gerestaureerd. De patio biedt een prachtig uitzicht over de voormalige plantage en de zoutpannen van Sint Marie. Het landgoed herbergt ook werk van de lokale kunstenaar Nena Sanchez. We eindigen weer in het hotel.

Diner op eigen gelegenheid en verdere avond ter vrije besteding.

Vrijdag 6 maart

We beginnen deze laatste dag met een inleiding door Peter Jan de Vin op de Marinebasis van de Kustwacht Caribisch gebied. Brigadegeneraal der mariniers Peter Jan de Vin, directeur, is tevens Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied en Commandant Taskgroup 4.4. Hij zal in zijn lezing over de Kustwacht en de Zeemacht in het Caribisch Gebied spreken.

Tot in de vroege middag is er hierna tijd ter vrije besteding. Er is nog een aantal musea dat u op eigen gelegenheid zou kunnen bezoeken. Het Maritiem Museum Curaçao laat meer dan 500 jaar maritieme geschiedenis van Curaçao zien met een collectie bestaande uit authentieke nautische kaarten, scheepsmodellen en navigatieapparatuur. Het is gevestigd in een 18-eeuws koopmanshuis op Scharloo.

Ook het cultuurhistorisch Curaçaos Museum kan bezocht worden, gevestigd in een voormalig militair ziekenhuis. De schilderijencollectie omvat onder meer werken van Hendrik Chabot, Carel Willink, Herman Kruyder, Isaac Israëls, Jacques van Mourik, Edgar Fernhout en Jan Sluyters. Daarnaast omvat de zeer diverse collectie onder meer antieke meubels en voorwerpen van indianen. Er zijn ook vaak exposities.

In de loop van de middag gaan we naar de luchthaven voor de vlucht naar Amsterdam of naar een andere bestemming indien u voor deze verlenging heeft gekozen.

Vrijdag 6 maart

We beginnen deze laatste dag met een inleiding door Peter Jan de Vin op de Marinebasis van de Kustwacht Caribisch gebied. Brigadegeneraal der mariniers Peter Jan de Vin, directeur, is tevens Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied en Commandant Taskgroup 4.4. Hij zal in zijn lezing over de Kustwacht en de Zeemacht in het Caribisch Gebied spreken.

Tot in de vroege middag is er hierna tijd ter vrije besteding. Er is nog een aantal musea dat u op eigen gelegenheid zou kunnen bezoeken. Het Maritiem Museum Curaçao laat meer dan 500 jaar maritieme geschiedenis van Curaçao zien met een collectie bestaande uit authentieke nautische kaarten, scheepsmodellen en navigatieapparatuur. Het is gevestigd in een 18-eeuws koopmanshuis op Scharloo.

Ook het cultuurhistorisch Curaçaos Museum kan bezocht worden, gevestigd in een voormalig militair ziekenhuis. De schilderijencollectie omvat onder meer werken van Hendrik Chabot, Carel Willink, Herman Kruyder, Isaac Israëls, Jacques van Mourik, Edgar Fernhout en Jan Sluyters. Daarnaast omvat de zeer diverse collectie onder meer antieke meubels en voorwerpen van indianen. Er zijn ook vaak exposities.

In de loop van de middag gaan we naar de luchthaven voor de vlucht naar Amsterdam of naar een andere bestemming indien u voor deze verlenging heeft gekozen.

Zondag 8 maart

In de ochtend aankomst in Amsterdam.

Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud

 

Sprekers

Tijdens de studiedag op 14 februari in Den Haag

Anthony Begina is Gevolmachtigde Minister van Curaҫao. Begina ziet toe op het aanhalen van de economische banden van Curaçao met de Europese Unie en de LGO-landen.
Begina is een deskundige op bestuurlijk gebied. Hij heeft algemeen management op hbo-niveau gestudeerd en heeft een MBA. Voor zijn consultancyperiode was hij werkzaam voor zowel de Antilliaanse, als de Nederlandse overheid in tal van topfuncties.
In het verleden (2001-2003) was hij voorzitter het Antilliaans Netwerk. Deze vereniging bestaat uit (Antilliaanse) professionals in Nederland die belangstelling hebben voor de Antillen. Tussen 1984 en 1989 was hij voorzitter van de Stichting Landelijk Inspraak Orgaan Antillianen, een adviesorgaan dat de regering adviseert op alle terreinen met betrekking tot het allochtonenbeleid.

Aart Broek is een Nederlands socioloog en letterkundige, gespecialiseerd in het Caraïbisch gebied, en dan met name de Nederlandse Antillen.
Aart Broek studeerde sociologie, communicatiewetenschap en algemene literatuurwetenschap. Hij promoveerde in 1990 en werkte van 1981 tot 2001 op Curaçao als onderzoeker, adviseur en interim-manager. Sindsdien is hij in Nederland als zodanig werkzaam.

Gert Oostindie is hoogleraar Caraïbische Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en directeur van het KITLV instituut van de KNAW. Hij promoveerde cum laude aan de Universiteit van Utrecht in 1989 met een proefschrift over slavernij en de plantage-economie in Suriname. Van 1993 tot 2006 werkte hij als hoogleraar Antropologie van de Caraïben aan de Universiteit van Utrecht. In september 2006 werd hij benoemd tot hoogleraar Caraïbische Geschiedenis aan de Universiteit Leiden.
Oostindie’s voornaamste onderzoeksgebieden zijn de Caraïbische en Nederlandse koloniale geschiedenis en postkoloniale geschiedenis. Hij publiceerde ruim 25 boeken en enkele honderden artikelen.
In zijn lezing geeft Gert Oostindie een beknopt overzicht van de zes Antilliaanse eilanden die nog steeds tot het Koninkrijk der Nederlanden behoren, een paradoxale uitkomst daar zij ooit door de Spaanse kroon als islas inútiles, nutteloze eilanden, werden afgeschreven en ook in het Nederlandse koloniale rijk slechts een ondergeschikte rol vervulden. Aan de orde komen de vroege koloniale geschiedenis, slavenhandel en slavernij; de twintigste-eeuwse economische, politieke en demografische ontwikkelingen; en de hedendaagse culturele aantrekkingskracht en uitdagingen van de Antillen, inclusief het omvangrijke ‘zevende eiland’, in Nederland.

Op Curaçao

Rose Mary Allen studeerde antropologie aan de Universiteit van Nijmegen en promoveerde aan de Universiteit van Utrecht in Nederland. Ze heeft mondelinge geschiedenisinterviews gehouden op de eilanden van Caribisch Nederland. Ze werkt als freelance onderzoeker en als parttime docent Caribische studies aan de Universiteit van Curaçao. Ze heeft verschillende boeken en artikelen over de culturele en sociale geschiedenis van Curaçao mede gepubliceerd, bewerkt en gepubliceerd met speciale aandacht voor culturele tradities, migratie, genderstudies en culturele diversiteit.

Erwin Arkenbout is sinds 2018 benoemd tot vertegenwoordiger van Nederland in Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Daarvoor was hij directeur Rechtsbestel bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarvoor was hij onder andere directeur Koninkrijksrelaties, directeur Bestuursrechtspraak bij de Raad van State en hoofd Sector staats- en bestuursrecht bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Erwin Arkenbout studeerde Rechten en is gepromoveerd aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Karel Frielink is jurist. Hij begon zijn loopbaan bij Russell Advocaten in Amsterdam en werkte vervolgens bij Loeff Claeys Verbeke. Hij is vanaf 1997 werkzaam in Caribisch Nederland. Tot 1 oktober 2014 was hij de managing partner van Spigt Caribisch Nederland. Hij is nu de managing partner van BZSE Advocaten bij Law Curaçao. Karel is gespecialiseerd in financieel recht, ondernemingsrecht, corporate governance en geschillen. Hij is de vertegenwoordiger van ICC's FraudNet voor de Nederlandse Caraïben. FraudNet is een internationaal netwerk van onafhankelijke advocaten die de toonaangevende specialisten op het gebied van civiel vermogensherstel in elk land zijn. FraudNet werkt onder auspiciën van de Internationale Kamer van Koophandel.

Gerda Gehlen is in Leiden afgestudeerd in de kunstgeschiedenis. Zij was werkzaam bij het Monumentenbureau van de overheid van Curaçao. Sinds haar pensioen heeft zij een adviesbureau voor gebouwd erfgoed. Zij heeft onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de Curaçaose bouwkunst en heeft daarover gepubliceerd. Op Aruba en Bonaire heeft zij een bijdrage geleverd aan onder meer de inventarisatie van gebouwd erfgoed. Aan de Universiteit van Curaçao geeft zij colleges in het kader van de cursus Educatie in Erfgoed. Sinds enige jaren is zij lid van de Monumentenraad van Curaçao.

Ron Gomes Casseres bracht het grootste deel van zijn werkzame leven door bij Maduro & Curiel's Bank NV, waar hij gedurende ongeveer 15 jaar lid was van de Raad van Bestuur van de Bank, de grootste commerciële bank in Caribisch Nederland. Ron is afgestudeerd aan het Massachusetts Institute of Technology met een BS (1967) en MS (1968) in Chemical Engineering. Ron houdt zich onder meer bezig met de bevordering van een verantwoord evenwicht tussen enerzijds het milieu en het behoud van de natuur, anderzijds economische ontwikkeling.

Michael Newton is geboren en getogen op Curaçao. Hij studeerde architectuur en behaalde zijn master aan de Technische Universiteit van Delft. Van 1988-1993 werkte hij bij het Curaçao Department of Urban Planning and Housing aan het eerste monumentenbeleid van de Curaçaose overheid. Van 1993-2017 werkte hij als conservatie-architect bij de Stichting Curaçao Monuments Fund. Hij schreef verschillende publicaties over de historische architectuur van Curaçao en stadsvernieuwing. Newton werkt als erfgoedconsulent op Curaçao, Aruba, Bonaire, Suriname, Belize en de Bahama's.

Mike Willemse is directeur/eigenaar van ABCourant, de uitgeverij van o.a. het Antilliaans Dagblad en Coaching. Mike is geboren en getogen op Curaçao en heeft ook gewoond en gewerkt op Aruba. Hij heeft tientallen jaren ervaring in de lokale media en is naast uitgever van Coaching tevens hoofdredacteur.

 

Boekingsinformatie

Reisdatum: 1 tot en met 8 maart 2020
Reissom: € 2985,-
Toeslag eenpersoonskamer € 275,-

Inclusief: introductiemiddag in het Curaçaohuis te Den Haag * vlucht Amsterdam–Curaçao v.v. per KLM * luchthavenbelasting (ca. € 263,-) * transfers v.v. luchthaven - hotel * verblijf in het 4* Floris Suites Hotel op basis van logies en ontbijt in een 2-persoons kamer * hapje en drankje bij welkom en tijdens literaire avond, diner op dag 2, 3 lunches * excursies en vervoer volgens programma inclusief entrees * deskundige (lokale) reisbegeleiding * inleidingen volgens programma

Exclusief: overige lunches en diners * reis- en/of annuleringsverzekering * fooien * persoonlijke uitgaven * bijdrage stichting Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking) * administratiekosten (€ 25,- per boeking) .

Vlucht en vluchttoeslag
KLM heeft veelal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking is pas definitief wanneer u met de toeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag.

U kunt bij ons natuurlijk ook de tarieven voor comfortclass en businnessclass opvragen. Let u erop dat wij dan uw naam exact zoals in het paspoort bij aanvraag nodig hebben.

Verlenging van uw reis
U kunt natuurlijk uw reis verlengen. Reis bijvoorbeeld naar Bonaire dat sinds 10 november 2010 een integraal onderdeel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden. Bonaire telt zo’n 18.000 inwoners waarvan de meesten in de hoofdstad Kralendijk woonachtig zijn. Het grootste deel van het eiland is natuurpark, waarbij het noorden gekenmerkt wordt door heuvels en het zuiden juist heel vlak is. Hier vinden we ook uitgestrekte zoutpannen. Zout was de belangrijkste grondstof toen de Nederlanders in 1636 Bonaire veroverden van de Spanjaarden en er plantages van de Nederlandse West-Indische Compagnie opzetten. De Nederlanders waren grote gebruikers van zout vanwege hun commerciële interesse in de Baltische haring en de kabeljauwvisserij in de Noordzee. Voor beide activiteiten waren grote hoeveelheden zout nodig om de visvangst te conserveren.
Diverse slavenhuisjes herinneren hier aan de tijd dat slaven werden ingezet voor de zoutwinning. In deze tijd wordt er nog altijd zout gewonnen. Nu door de Cargill Salt Company . Nabij is het beschermde broedgebied van de Caribische flamingo te vinden.

Reisvoorwaarden
• Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud.
• De excursies vinden plaats per groep van maximaal 25 personen.
• Indien er meerdere groepen zijn dan reizen 2 groepen in 1 bus, maar ter plaatse worden deze groepen dan weer opgesplitst.
• De inleidingen volgt u met de gehele groep tegelijk.
• Er wordt veel gewandeld tijdens deze NRC Academie. Deelnemers dienen goed ter been te zijn.
• Bij onvoldoende deelname ontvangt u uiterlijk 3 weken voor vertrek bericht.

U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen, lid ANVR, SGR en Calamiteitenfonds, waar Paul Vigeveno en Hanneke van Mierlo verantwoordelijk zijn voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

Voor vragen kunt u contact met hen opnemen:
Pied à Terre Reizen, Overtoom 135-137, 1054 HG Amsterdam
020-30 800 80
nrc@piedaterre.nl

Door te boeken gaat u akkoord met de Algemene Reisvoorwaarden van Pied à Terre.

 

Reis boeken

Wilt u deze reis boeken? Boek direct op onze websiteReis boekenInformatie of reisdossier aanvragen

Vul onderstaand formulier in en wij nemen spoedig contact met u op. Daarna kunnen wij u een passend reisvoorstel doen.

Offerteaanvraag

* Verplichte velden