Ontdek meer over deze reis

 • De reis in het kort
 • Dagprogramma
 • Sprekers & lezingen
 • Reis informatie
 • Boekingsinformatie
 • Voorwaarden

Vragen over deze reis?

NRC Academie Emilia-Romagna – Voedsel voor de Geest

 • Met bijdragen van Wim Pijbes en Louise Fresco, onder begeleiding van Frederike Upmeijer
 • Ontdek bijzondere monumenten, bekoorlijke steden en de keuken van Emilia-Romagna
 • Overnachtingen in 4-sterren hotels in Modena en Parma
v.a. €2385,- p.p.
v.a. 2385,- p.p.

Reis samen met Louise Fresco en Wim Pijbes naar Emilia Romagna. Het groen en geel van de velden, de bruine rivier omzoomd door bomen, de stadjes van rode steen: de vallei van de Po, de grootste vlakte van Italië, is relatief onbekend. Onterecht, want zijn strategische ligging heeft gezorgd voor een rijke ecologische, agrarische, economische en architectonische geschiedenis. Tussen Bologna en Milaan zien we hoe de geïrrigeerde landbouw de materiële en culturele rijkdom van de streek mogelijk maakte. Hier komen botanische tuinen, kastelen en kerken samen met een rijke intellectuele en culinaire traditie.

In Italië gaan eten en kunst hand in hand. Veelzeggend is de titel van het eerste nationale kookboek waarin Pellegrini Artusi alle streken bundelde. Zijn La scienza in cucina e l'arte di mangiar bene (1891) wordt wereldwijd in miljoenen huishoudens gebruikt. Afkomstig uit Emilia Romagna, student in Bologna, is Artusi in Italië even bekend als Verdi of Puccini. Zijn standaardwerk van de Italiaanse keuken koestert recepten uit de oudheid, zoals de Renaissance de klassieken. In de voetsporen van Il Bel Paese voert zijn hoogontwikkelde smaak langs parken, pleinen en paleizen en brengt ons tenslotte aan tafel. 

De keuken van Emilia-Romagna biedt zo ongeveer alles wat een culinair hart begeert: tortellini in bouillon en tortelloni met ricotta en spinazi, Prosciutto di Parma, mortadella, pancetta, aceto balsamico, parmigiano Reggiano; we maken kennis met producenten en de strikte voorwaarden waaraan voldaan moet worden om de diverse keurmerken te behalen.

Dit en vele andere producten, monumenten en verhalen passeren de revue. Hier is de slowfood beweging ontstaan, de modeateliers en de kunst van Arcimboldo. We zien de meest bekoorlijke binnensteden, leggen tal van bezoeken af aan villa’s, tuinen, paleizen en natuurlijk fabriekjes waar we het productieproces kunnen aanschouwen. Tijdens onze tocht over de Povlakte verhalen Louise Fresco en Wim Pijbes onderweg over culinaire tradities, adellijke families, tuincultuur en de landschap, landbouw en de betekenis hiervan vroeger en nu. Een ontdekkingsreis naar het andere Italië.

Dagprogramma

Dag 1
Maandag 3 oktober

We vliegen in de ochtend naar Bologna, waar bouw­kunst uit vrijwel elke eeuw terug te vinden is en waar de historische binnenstad met de talloze arcaden een lust voor het oog is. Er is betrekkelijk weinig veranderd aan de middeleeuwse structuur van de stad. Tegenwoordig is Bologna vooral van belang als stad van beurzen, maar zijn historische reputatie berust op de oude Universiteit. De drie bijnamen die de stad heeft gekregen zijn veelzeggend: La Dotta (de geleerde), La Rossa (de rooie) en La Grassa (de dikke). De eerste bijnaam verwijst naar de oudste universiteit van Europa, de tweede naar het communistische bestuur van de stad en de derde naar de culinaire cultuur. Daarnaast is Bologna een welvarende stad met een grote centrumfunctie voor het overwegend agrarische ommeland.

Na aankomst beginnen we met een oriënterende stadswandeling met bezichti­ging van het Piazza Maggiore met de Neptunusfontein. De rondom gelegen paleizen vormen een geweldige omlijsting. Natuurlijk wandelen we over een van de voedselmarkten met stalletjes waar de heerlijkste waren lonken; hier kunt u natuurlijk een hapje en drankje nemen. Vervolgens gaan we naar de Botanische Tuinen, een van de oudste van Italië, opgericht in 1568 gelegen naast de oude stadsmuren. Er is hier een unieke verzameling planten en bomen bijeengebracht onder andere in diverse kassen met tropische soorten, talrijke vetplanten en medicinale planten.

Hierna rijden we naar Modena voor een gezamenlijk diner en de overnachting.

Dag 2
Dinsdag 4 oktober

In de loop van de ochtend kunt u facultatief deelnemen aan een bezoek aan een fabriek waar Parmigiano Reggiano geproduceerd wordt. Het blijkt een proces waar de herkomst van de koeien, het voer, de weersomstandigheden en de bereidingsvorm van de uiteindelijke kaas bepalend zijn voor het resultaat van dit gepatenteerde product. In de fabriek zien we de hoe melk met de hand wordt afgeroomd, hoe met plastic waarin alle eigenschappen van de specifieke kaas gegraveerd zijn, de kaas in wording wordt omhuld. Vervolgens gaan de kazen in zoutbaden (geen zeezout!) en daarna te drogen gelegd. Waarbij de kazen iedere acht dagen gepoetst en omgedraaid worden. Een proeverij sluit de rondleiding af waarna u zich te buiten kunt gaan aan de aanlokkelijke lokale specialiteiten in de winkel. De aardbeving in 2012 heeft dit familiebedrijf stevig geraakt. Ook hierover wordt verhaald – een boeiend inzicht in hoe dit kwaliteitsproduct al decennialang op geproduceerd wordt.

’s Middags maken we een eerste wandeling in de binnenstad van Modena langs het erfgoed van Unesco. De stad was vanaf 1598 de residentie van de hertogen van het huis D’Este die hier hun sporen hebben nagelaten. We zien de kathedraal uit de 12e eeuw met de Ghirlandinitoren. Zoals zo vaak in Emilia-Romagna is ook dit religieuze gebouw van Romaanse oorsprong.

Modena staat bekend om haar eigen variant op Prosciutto, Parmigiano-Reggiano, maar ook Lambrusco komt hier vandaan. Een ander bekend exportproduct uit Modena is de traditionele balsamico azijn – de authentieke stroopachtige versie heeft een bijzondere smaak en wordt nooit in salades toegepast, maar juist bij vlees of zelfs ijs. Veel van deze hooggeprezen delicatessen vinden en proeven we in een van Modena’s mooiste markten, de Mercato Albinelli – een overdekte versmarkt waar ieder mens gelukkig wordt.

De namiddag en avond zijn ter eigen besteding. Als u in uw vrije tijd een museum zou willen bezoeken dan is de Galleria Estense, met meesterwerken van Correggio, Velazquez, Bernini, Guercino en El Greco, de moeite waard. Modena is een pareltje, een prachtig klein Italiaans stadje, u kunt ook genieten op eigen gelegenheid.

Het diner is op eigen gelegenheid, uiteraard met suggesties en de mogelijkheid met anderen ergens aan tafel te schuiven.

Dag 3
Woensdag 5 oktober

In de ochtend is er een facultatieve wandeling ‘Joods Modena’. Joden vestigden zich vanaf de 13e eeuw in de regio Emilia-Romagna en het joodse leven bloeide er in de 15e en 16e eeuw. De joodse bevolking groeide met name sterk na de Spaanse uitzetting in 1492. In 1555 gebood paus Paul IV alle Joden in Italië in getto's te gaan wonen. Deze getto’s werden pas na de Napoleontische invasie in 1796 afgeschaft. In 1860 werden joden in Italië uiteindelijk geëmancipeerd met volledige burgerlijke en religieuze rechten.

De Joodse aanwezigheid in Modena vanaf de 14e eeuw groeide ook aanzienlijk in de 15e eeuw. Het aantal Joden nam nog toe met de verhuizing van de Este familie van Ferrara naar Modena na de overdracht van het hertogdom van Ferrara aan de Pauselijke Staten.

Hoewel ze in 1638 tot het leven in het getto waren veroordeeld, mochten de joden van Modena buiten het getto met hun zakelijke activiteiten doorgaan. Joden speelden veelal een belangrijke culturele rol bijvoorbeeld als bibliothecaris, hofzilversmid of drukker.

Op Piazza Mazzini staat de synagoge die tussen 1869 en 1873 is gebouwd. Het in Moorse stijl opgetrokken gebouw is centraal gelegen in het getto. Binnen is de circulaire gebedszaal omringd door een colonnade van Korinthische kolommen die de vrouwengalerij ondersteunen. Het interieur heeft verder een prachtige koepel geschilderd door F. Manzini met gouden sterren op een blauwe achtergrond. Vanwege Jom Kipoer kunnen wij de synagoge niet van binnen bezoeken vandaag.

In de middag is er facultatief de mogelijkheid om deel te nemen aan een bezoek aan een authentiek balsamico fabriekje ten zuidoosten van Modena gelegen. Hier zien we hopelijk het oogsten en persen van de druiven – het is immers de tijd ervoor - en krijgen toelichting op het proces van de productie van de traditionele balsamico. Dit heeft niets te maken met hetgeen we in de supermarkten zien ondanks dat de benaming ‘original traditional Balsamico’ te pas en te onpas gebruikt wordt. De familiegeschiedenis, het productieproces, de concurrentie en de verschillende typen balsamico komen samen tijdens dit bezoek waarbij de eigenaar persoonlijk toelichting geeft. Het fabriekje maakt onderdeel uit van het landgoed van de filmset van de beroemde film Novecento van Bernardo Bertolucci (1976).

Indien u niet deelneemt aan een van de onderdelen die we aanbieden dan blijft er voldoende te zien in en rondom Modena. Het is een heerlijke stad om te slenteren, op een terras neer te strijken, bijvoorbeeld op het plein voor Pallazzo Ducale. Ook het museum Enzo Ferrari is boeiend – de betekenis van de auto-industrie voor Modena is groot. Dit museum toont de bescheiden afkomst en de fascinerende geschiedenis van het familiebedrijf - voor wie ervan houdt natuurlijk. Onderdeel van het bezoek is een korte film over Enzo Ferrari, die op grootse en meeslepende wijze als deel van de Italiaanse cultuur wordt neergezet.

Het diner is op eigen gelegenheid, wederom met suggesties en ook met de mogelijkheid met meerderen aan tafel te gaan. Overnachting in Modena.

Dag 4
Donderdag 6 oktober

In de ochtend rijden we naar de Antica Corte Pallavicina. Het werd in de 14e eeuw gebouwd als douanekantoor aan de rivier de Po. Het is nu een tempel voor Culatello, met een indrukwekkende kelder waar deze beroemde hammen worden gekruid; een eeuwenoude regionale traditie uit de noordelijke Po vlakte. Massimo en Luciano Spigaroli, de eigenaren, hebben een sterke persoonlijke band met deze plek. Hun overgrootvader kwam meer dan honderd jaar geleden voor het eerst naar Corte Pallavicina en hun vader werd daar geboren. Het museum toont de geschiedenis van de Culatello en de familie.

Onder het restaurant ligt Massimo's vleeswarenkelder, met hele poten Culatello di Zibello DOP die aan de spanten hangen. Dit zijn een van de meest gewaardeerde (en kostbare) vleeswaren in heel Italië, gemaakt van het zachte midden van het been dat normaal voor prosciutto wordt gebruikt, en bekendheden zoals Alain Ducasse, Massimo Bottura en zelfs prins Charles handelen rechtstreeks met Massimo.

We lunchen hier in de Hosteria del Maiale.

Hierna rijden we naar de kunststad Parma, waar dirigent Toscanini geboren werd. Kunsthistorisch is de plaats vooral verbonden met de vroeg-16e-eeuwse schilder Correggio en diens leerlingen Pamigianino en Mazzola. In de Romaanse Domkerk beschilderde Correggio de koepel. Het schitterende Baptisterium in Veronees marmer heeft een verbluffend interieur met 13e-eeuwse fresco's en beelden van bouwmeester Antelami.

We krijgen een eerste indruk van de historische binnenstad tijdens een wandeling.

Diner op eigen gelegenheid – we geven diverse ‘slowfood’ suggesties alsook de mogelijkheid om gezamenlijk te dineren.

Vrij diner met suggestie. In de avond kunt u bijvoorbeeld een uitvoering bijwonen in het Teatro Regio.

Dag 5
Vrijdag 7 oktober

In de ochtend rijden we naar Busseto alwaar een bezoek aan het theater van Verdi. Het is een intiem theater, waar Verdi nooit optrad, dit vanwege talloze problemen met de plaatselijke autoriteiten. Daarna bezoek aan zijn landgoed dat op een paar kilometer afstand gelegen is. Giuseppe Verdi kocht het pand in 1848 en woonde hier van 1851 tot aan zijn dood in 1901. Naast het beheer van het landgoed, hebben de componist en zijn tweede vrouw Giuseppina Strepponi veel zorg besteed aan de vormgeving van het park met vele verschillende bomen, waaronder enkele exotische soorten zoals de moerascipressen die rond de vijver groeien. Aansluitend rijden we naar Zibello waar we gaan lunchen bij een trattoria van de kleinste producenten van de Culatello.

We rijden naar Soragna waar we het kasteel dat midden in het oude centrum ligt bezoeken. Het werd in 1385 gebouwd door Bonifacio en Antonio Lupi, die in 1347 het grondgebied hadden gekregen van Karel IV. Pas in de 17e eeuw werd het een prinselijke residentie, met de uitstraling die het vandaag nog heeft. Het interieur met prachtige plafondschilderingen en barokke meubels is uitstekend bewaard gebleven en de galerij is spectaculair. Het fort is altijd eigendom gebleven van de familie Meli Lupi.

Hierna rijden we terug naar Parma. Facultatief kunt u in de namiddag deelnemen aan een kookworkshop.

Diner op eigen gelegenheid – we geven diverse suggesties alsook de mogelijkheid om gezamenlijk te dineren.

Dag 6
Zaterdag 8 oktober

In de ochtend rijden we richting Piacenza waar we het Castello di Grazzano Visconti bezoeken. Het park, dat het kasteel en het in neo-middeleeuwse stijl opgetrokken stadje Grazzano omvat, werd in het begin van de 20e eeuw ontworpen door hertog Giuseppe Visconti, vader van de beroemde film- en theaterregisseur Luchino Visconti, en weerspiegelt een eclectische smaak, waarbij elementen van een meer formele tuin worden gecombineerd met de romantische sferen van Engelse landschapsarchitectuur. We lunchen hier in het dorpje.

De middag en avond zijn ter vrije besteding in Parma.

Dag 7
Zondag 9 oktober

In de ochtend verlaten we Parma en rijden naar Milaan. We brengen hier een bezoek aan het Palazzo Visconte Borromeo, in 1585 gebouwd in de stijl van een Toscaanse villa aan de rand van de stad. Als Milanese mecenas deed hij een beroep op de beste kunstenaars die in Lombardije werkten. Hij gaf opdracht voor het ontwerp van de tuinen en het nymphaeum, bekend als het 'Waterpaleis'. Tussen het nymfaeum en het exedra strek zich een Italiaanse renaissancetuin uit, met in het midden ervan de fontein van Galathea. Orangerieën sluiten het tuincomplex aan de noordzijde af.

Na in handen te zijn geweest van verschillende eigenaren, werd de villa in 1970 gekocht door de gemeente Lainate, die het weer tot leven bracht. We kunnen hier de paleiszalen bewonderen die Giuseppe Levati in de achttiende eeuw met fresco's heeft beschilderd, evenals de feestzaal en de beschilderde plafonds uit de zestiende eeuw.

Daarna rijden we naar de 'Biblioteca degli Alberi', een project waaraan Piet Oudolf een belangrijke bijdrage heeft geleverd.

Piet Oudolf is de bekendste landschapsontwerper ter wereld, ook door ecologen geprezen om zijn bijdrage aan het behoud van de biodiversiteit. Oudolf ontwerpt tuinen voornamelijk met meerjarige grassen en kruidachtige planten, geïnspireerd op de manier waarop ze in het wild groeien. In deze oases blijven kunstzinnige kleurveranderingen elk seizoen zo mooi als schilderijen.

'Biblioteca degli alberi', zoals het park heet, ligt tussen Piazza Gae Aulenti, Via Melchiore Gioia, op de plaats waar ooit de wijk Isola lag. Het bestrijkt maar liefst 95.000 m2 en is niet omgeven door hekken. Alleen bomen, groen, educatieve leerpaden en wandelwegen. De verschillende zone's in het park zijn qua beplanting volledig op elkaar afgestemd. Zo krijg je als het ware een botanische stadsbibliotheek aan bomen en gewassen. Aan de randen van Biblioteca degli alberi torenen de hoge wolkenkrabbers van Unicredit aan het Piazza Gae Aulenti en het Bosco Verticale, twee enorme flatgebouwen die volledig beplant zijn met bomen en struiken.

Hierna rijden we naar de luchthaven voor de vlucht naar Amsterdam.

Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud.

Sprekers op locatie

Louise Fresco Wetenschapper, bestuurder columnist NRC

(1952) is een Nederlands wetenschapper, bestuurder en schrijver. Vanaf 1 juli 2014 is Prof.dr.ir. Louise O. Fresco bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research. Daarvoor was zij universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, met als aandachtsgebied de grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief. Louise Fresco is onder meer lid van de KNAW, buitenlands lid van de Royal Swedish Academy of Agriculture and Forestry in Stockholm, en buitenlands lid van de Académie d’agriculture de France. Ook is zij Visiting Professor bij het Institute of Earth Sciences, Stanford University en bij de David and Lucile Packard Foundation in Palo Alto (VS). Sinds april 2019 is Louise Fresco independent Non-Executive Director van de Board of Directors van Syngenta, met speciale aandacht voor wetenschappelijke innovaties ten behoeve van gezonde, duurzame voedselproductie. Zij is columnist bij NRC Handelsblad.

Louise Fresco zal ter plaatse onder andere over onderstaande onderwerpen verhalen:

 • De Po-vlakte als uniek historisch landschap, met zijn eigen ecologie en zijn karakteristieke landbouwgewassen, waaronder rijst.
 • Ontstaan, geschiedenis en toekomst van Slow Food en aanverwante culinaire bewegingen, een weerspiegeling van de veranderingen in het hedendaagse Italië.
 • De joodse aanwezigheid in de Po-vlakte.
Wim Pijbes Kunsthistoricus

(1961) is directeur van de filantropische Stichting Droom en Daad. Pijbes studeerde kunstgeschiedenis en was hoofddirecteur van het Rijksmuseum en verantwoordelijk voor de transformatie en heropening in 2013. Hier was hij initiator van vele spraakmakende en succesvolle vernieuwingen met als resultaat dat het Rijksmuseum European Museum of the Year werd in 2015. Pijbes publiceert regelmatig over kunst, filantropie en de rol van cultuur in de samenleving. Pijbes bekleedt uiteenlopende bestuursfuncties bij Museum Voorlinden, de TEFAF en is gasthoogleraar aan Cambridge University. Wim Pijbes is lid van de Raad van Advies van de Nederlandse Tuinenstichting.

Wim Pijbes zal ter plaatse onder andere over onderstaande onderwerpen verhalen:

 • Italiaanse tuinkunst als bakermat van tijdloos parkgenot. Tijdens deze reis zullen we parken bezoeken uit verschillende perioden. De aanleg van Italiaanse parken (en pleinen) vormen al eeuwenlang de basis voor de inrichting van de publieke ruimte. De klassieke orde zoals bij Vitrivius, herondekt tijdens de Renaissance, zien we terug in heel Europa. Ook botanische tuinen vinden hun oorsprong in Italië.
  Wim Pijbes verhaalt in zijn inleiding over de Italiaanse invloeden, van de Medicituinen in Toscane tot Constantijn Huygens' buitenplaats Hofwijk in Voorburg. Tijdens de reis bezoeken we o.a. de tuinen van de Villa Boromeo Visconti Litta.
 • Moderne stadsparken. In Milaan staat het Bosco Verticale, een inmiddels wereldwijd bewonderd en gekopieerd voorbeeld van een met bomen en groen beklede hoogbouw. In het naastgelegen park bezoeken we de Biblioteca degli Alberi, (de bibliotheek van de bomen) en het moderne park waaraan ook Piet Oudolf en Petra Blaisse bijdroegen. Wim Pijbes vertelt in zijn inleiding over de rol en betekenis van stedelijk groen, over de ontwikkeling, de aanleg en programmering, over privaat- publieke samenwerking en over de toekomst van het stadspark.
Frederike UpmeijerKunsthistoricus

Studeerde kunstgeschiedenis van de Universiteit van Groningen. Sinds haar afstuderen is ze freelance werkzaam en geeft zij lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Zij geeft les voor de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs en voor the School of Life en leidt graag ter plekke rond in diverse musea. Daarnaast begeleidt ze al jaren kunstreizen en Academies. Voor NRC Handelsblad begon ze in Oxford en werkte zij daarna o.a. mee aan academies in Napels, Griekenland, München, Toscane en Bologna, Dubai en bijvoorbeeld een eerdere Academie over Palladio in de Veneto. Ze begeleidde tevens meerdere bootreizen, op de Zwarte Zee, de Oostzee en natuurlijk in het Middellandse Zee gebied. Haar kennis over de kunstgeschiedenis van de Westerse wereld strekt van Scandinavië tot Italië, maar brengt haar ook over de oceaan in de musea van de USA.

Reisinformatie

Reisverlenging

Voorafgaand aan de reis kunt u ervoor kiezen een nacht in Bologna te verblijven. U verblijft dan in het centraal gelegen 4* San Donato hotel. Wij verzorgen voor u de vlucht naar Bologna op 2 oktober en een transfer naar het hotel. Daarnaast zullen wij u van suggesties voorzien voor de invulling van uw tijd. Op 3 oktober sluit u dan aan bij de groep die in de middag in Bologna aankomt.

v.a. €185,- p.p.

Reisdatum: 2 t/m 3 oktober 2022
Reissom: € 185,- p.p. 
Inclusief: Overnachting in 4* San Donato hotel in het centrum van Bologna op basis van verblijf in een 2-persoons kamer * logies en ontbijt * transfer van de luchthaven van Bologna naar het hotel * Nederlandssprekende begeleiding

Toeslag 1-persoons kamer € 75,-

Wij boeken dan de onderstaande vlucht voor u:

2 oktober                            KL1583                Amsterdam – Bologna   10.40 – 12.30 uur

Boekingsinformatie

v.a. €2385,- p.p.

Reisdatum: 3 t/m 9 oktober 2022
Reissom: € 2385,- p.p. 
Inclusief:  vlucht Amsterdam – Bologna en Milaan - Amsterdam  per KLM * luchthavenbelasting, brandstoftoeslag * overnachtingen in 4* hotels in Modena en Parma op basis van logies en ontbijt in een 2-persoons kamer * 1 diner en 3 lunches * programma zoals omschreven inclusief entrees en vervoer * introducties en lezingen door Wim Pijbes en Louise Fresco * lokale gidsen * literatuurlijst * gebruik audiosysteem

Toeslag eenpersoonskamer € 385,-


Exclusief: Overige maaltijden * facultatief excursieprogramma als omschreven inclusief entrees en gebruik audiosysteem * fooien * stoelreservering en/of ruimbagage * persoonlijke uitgaven * verzekeringen * administratiekosten € 25,- per boeking * calamiteitenfonds € 2,50 per boeking * bijdrage SGR € 5,- per persoon.

Vluchten

Wij zullen voor deze reis vluchten per KLM reserveren.

3 oktober                            KL1583                Amsterdam – Bologna   11.25 – 13.15 uur

9 oktober                            KL1622                Milaan – Amsterdam      19.50 – 21.40 uur

Indien u geen gebruik maakt van de vlucht per KLM en zelf uw reis regelt dan kunnen wij u een korting bieden van € 225,-. Indien gewenst kunnen wij treintickets voor u reserveren.

Bagage

Inbegrepen bij deze reis is handbagage, mits wij beschikken over uw Flying Blue nummer. Heeft u geen Flying Blue nummer dan kunt u dit gratis aanvragen via www.klm.com.

Toegestane hoeveelheden voor handbagage

1 stuk handbagage, max. 55 x 35 x 25 cm (21,5 x 13,5 x 10 inch)
1 accessoire, bijvoorbeeld een handtas of een laptop, max. 40 x 30 x 15 cm (16 x 12 x 6 inch)
Totaalgewicht max. 12 kg (26 lbs)

Mocht u aanvullende ruimbagage willen meenemen dan zijn hieraan extra kosten verbonden.
1 stuk ruimbagage*: L + B + H max. 158 cm (62 inch) en max. 23 kg (50 lbs)

Economy class zonder frequent flyer: € 50,-
Economy class met frequent flyer status Ivory: € 30,-
Economy class: Flying Blue Silver, Gold en Platinum deelnemers, en andere SkyTeam Elite en Elite Plus deelnemers: gratis.

U kunt dit aangeven bij de boekingsaanvraag.

Voorwaarden

NRC / Pied à Terre Reizen en reisvoorwaarden
U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen, lid ANVR, SGR en Calamiteitenfonds, waar Paul Vigeveno en Hanneke van Mierlo verantwoordelijk zijn voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

Door te boeken gaat u akkoord met de algemene reisvoorwaarden. Algemene ANVR reisvoorwaarden Daarnaast gaat u akkoord met de Aanvullende Reisvoorwaarden zoals deze specifiek gelden voor deze NRC Academiereis. Aanvullende Reisvoorwaarden van Pied à Terre.
De combinatie van reisdiensten die u wordt aangeboden, is een pakketreis in de zin van Richtlijn (EU) 2015/2302, meer informatie hierover vindt u onder deze link

U kunt deze voorwaarden natuurlijk opvragen: mailt u hiervoor naar nrc@piedaterrereizen.nl

Zodra u van ons een bevestiging / factuur heeft ontvangen, bent u gebonden aan de overeenkomst en kunt u niet meer kosteloos wijzigingen of annuleren. De aanbetaling voor deze reis bedraagt 15% van de reissom. De restbetaling dient uiterlijk 6 weken voor vertrek voldaan te zijn.

Voor kleine wijzigingen die u niet direct bij aanmelding aan ons heeft doorgegeven moeten wij u kosten in rekening brengen. Dit los van de kosten die een leverancier in rekening kan brengen; bijvoorbeeld een luchtvaartmaatschappij. Onze kosten bedragen in ieder geval € 25,- per wijziging.

Indien u de door u geboekte reis moet annuleren dan worden er kosten in rekening gebracht. Het betreft dan de reissom inclusief de door u geboekte excursies. De volgende bedragen worden in rekening gebracht: 

Bij annulering tot de 42e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: de aanbetaling maar niet meer dan 35% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 42e kalender dag (inclusief) tot de 28e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 35% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 28e kalenderdag (inclusief) tot de 21e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 40% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 21e kalenderdag (inclusief) tot de 14e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 50% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 14e kalenderdag (inclusief) tot de 5e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 75% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 5e kalenderdag (inclusief) tot de vertrekdag: 90% van de reissom;
Bij annulering op de vertrekdag of later: de volledige reissom.

Onder reissom wordt in dit kader verstaan de door of namens de organisator gepubliceerde prijs, exclusief reserveringskosten, verzekeringspremies en bijdrage Calamiteitenfonds.

Praktische vragen romdom het COVID-19 Corona virus en deze reis vindt u onder deze link

 

CO2-compensatie

Bij het boeken van uw reis wordt de CO2-voetafdruk van de reis gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het vliegen, de bootreis, het transport bij excursies, de maaltijden en eventuele extra dagen in het voor- en naprogramma. 

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Pied à Terre Reizen B.V. Deze samenwerking bestaat sinds 2016. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Pied à Terre Reizen aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top