Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 3)

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 1) 

Menu
Foto 1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Libanon, de feniks van de Levant

Uniek aan deze reis

 • Verkenning van Libanon in al zijn schoonheid
 • In gezelschap van o.a. Carolien Roelants
 • Haar boek Dwars door het Midden-Ooosten cadeau
 • Ontvangst door de Nederlandse ambassadeur in Beiroet, Jan Waltmans
 • Inleidende studiedag door Danny Ghosen
 
 • nieuwe reisdatum!
 • 22 september 2020
 • 9 dagen
 • Beiroet, Libanon
 • v.a. 3295,-
  per persoon

De reis in het kort

Een nieuwe wijsheid luidt: wie Libanon begrijpt, weet hoe het Midden-Oosten in elkaar steekt.
‘Libanon’ is een verbastering van het Aramese woord voor wit Ibn, en verwijst naar de besneeuwde toppen van het Libanongebergte. In de Griekse mythologie was Europa een Libanese prinses. Geschaakt door Zeus, in de gedaante van een stier, is zij van het strand bij Sidon meegevoerd naar Kreta, een verwijzing naar de antieke beschavingen waar ons continent haar oorsprong in vond. Daarmee is al aangegeven dat het land veel ouder is dan Europa: het was de bakermat van de Feniciërs, het legendarische handelsvolk dat purper, cederhout en glas afzette op alle kusten van de Middellandse Zee.
Ook onder de Perzen en de Romeinen was Libanon een welvarend gebied, met grote natuurlijke rijkdommen en een strategische handelspositie. Legendarische steden als Tyrus, veroverd door Alexander de Grote, Byblos en Baalbek – ooit Heliopolis en de best bewaard gebleven antieke stad in het Midden-Oosten – vielen tijdens de Middeleeuwen en de Ottomaanse overheersing in een provinciale winterslaap. Maar toen de Fransen na de Eerste Wereldoorlog van Libanon een republiek maakten, groeide de hoofdstad Beiroet uit tot het Parijs van het Midden-Oosten.

Libanon werd het meest hedonistische oord van de Arabische wereld en vrijdenkershaven van de Levant, waar ooit zeventien religieuze richtingen samenleefden. De bloedige burgeroorlogen (1958 en 1975-90) hebben dat beeld aangetast, maar toch is het land uit de as van dit roerige verleden herrezen. Nu is Libanon een schatkamer met 5000 jaar aan erfgoed, vanaf de Feniciërs tot de twintigste eeuw en moderne een allengs veiliger en democratischer staat, waar iedereen weer heengaat voor geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie.

Beiroet is een moderne en mondaine jetset-bestemming geworden die zelfs een eigen Gay Pride kent. Langs de Groene Lijn, de voormalige scheiding tussen islamitisch West-Beiroet en christelijk Oost-Beiroet en die dwars door het gebroken hart van Beiroet loopt, worden nu toeristen geleid. Na de verwoestende burgeroorlog van 1975-90 waarin de legers van Syrie en Israel zich mengde en de Israëlische invasie tijdens de Israëlisch-Libanese Oorlog van 2006, lagen de stad en een groot deel van het land in puin, maar dat heeft wonderbaarlijk snel plaatsgemaakt voor nieuw, bruisend leven.

Maar Libanon is meer dan alleen Beiroet. De safe-haven in de regio huist fraaie musea, historische trekpleisters als ‘s werelds grootste Romeinse schatkamer Baalbek (Heliopolis), het christelijke Byblos, de havens van Tyrus en Sidon en kruisvaarderburchten. Alle belangrijke partijen die elders in het Midden-Oosten met elkaar in conflict zijn, wonen hier naast elkaar en daarbij komt nog; één op de drie van de 6 miljoen inwoners van Libanon is vluchteling van de oorlog in Syrië.

Iedereen kijkt naar Libanon op zijn eigen manier maar Libanons beroemdste schrijfer Khalil Gibran schreef in 1920 al:
"You have your Lebanon and I have mine. You have your Lebanon with her problems, and I have my Lebanon with her beauty. You have your Lebanon with all her prejudices and struggles, and I have my Lebanon with all her dreams and securities. Your Lebanon is a political knot, a national dilemma, a place of conflict and deception. My Lebanon, is a place of beauty and dreams of enchanting valleys and splendid mountains. Your Lebanon is inhabited by functionaries, officers, politicians, committees, and factions. My Lebanon is for peasants, shepherds, young boys and girls, parents and poets. Your Lebanon is empty and fleeting, whereas My Lebanon will endure forever."

 

Dagprogramma

Klik op de + knoppen voor meer informatie

dinsdag 22 september

Aankomst per Turkish Airlines.
Transfer naar het hotel voor diner en opening van de academie.

woensdag 23 september

In de ochtend een verkenning van Beiroet met nadruk op architectuur en recente geschiedenis. Naast zichtbare littekens van de oorlog blinken marmer van opgeknapte monumenten en moderne architectuur. Kerken en moskeeën staan naast elkaar, zoals de beroemde Mohammad al-Amin moskee, pal naast de maronitische Saint-Georges-kathedraal. De route gaat o.a. langs de Groene Lijn, scheidingslijn in de burgeroorlog, de Corniche (zeeboulevard), de rue Hamra, (de Champs-Elysées van Libanon en traditionele ontmoetingsplaats van alle sekten), de herbouwde wijk Achrafieh en de Armeense voorstad Bourj Hammoud. Aansluitend een rondleiding in het Nationaal Museum.
In de middag een bezoek aan de American University of Beirut, waar Carolien Roelants in gesprek gaat met een Libanese politicoloog.
Begin van de avond ontvangst in de residentie van Z.E. de Ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden, Jan Waltmans, die de bilaterale relaties toelicht.

Overnachting in Beiroet.

donderdag 24 september

Bezoek aan het tempelcomplex van Baalbek. Hier bewerkten steenhouwers in de oudheid de grootste en zwaarste stenen ter wereld, waarop de Romeinen later tempels bouwden. Baalbek, het voormalige Heliopolis, is een van de wonderen van de oudheid. De grootste en nobelste Romeinse tempels zijn ook de best bewaarde. De grote Jupitertempel met de indrukwekkende ingang, het hoge altaar en het enorme plein omzoomd door vele, fraai versierde zijruimten was de belangrijkste tempel. Hier kwamen eeuwenlang gelovigen en pelgrims Jupiter Heliopolitanus vragen om raad of een blik in de toekomst. In de middag bezoek aan de wijngaard Ksara, waar de eerste droge wijn in Libanon werd geproduceerd. Château Ksara is nu de populairste wijn in Libanon. Zelfs in de Bijbel wordt verwezen naar Libanese wijn.
Overnachting in Beiroet.

vrijdag 25 september

Bezoek aan Beit Beirut, met een voordracht door de NOS-correspondent Daisy Mohr.
Beit Beirut, een ooit elegant stadspaleis in Neo-Ottomaanse stijl (1924) en tegenwoordig het Museum van Stadsgeschiedenis, ligt aan de Rue de Damas, beter bekend als de Groene Lijn die in de oorlog christelijk Oost-Beiroet scheidde van islamitisch West-Beiroet. Het met Frans geld gerenoveerde huis is nu een cultureel centrum.
In de middag een bezoek aan het Sursock Museum voor Moderne Kunst, het populairste kunstmuseum van Libanon, gesticht door de Grieks-orthodoxe familie Sursock, met een rijke collectie Libanese en internationale schilderkunst uit de 18e t/m 20e eeuw. Vervolgens worden klank- en kleurrijke soeks bezocht.‘s Avonds een concert (facultatief en onder voorbehoud van het repertoire). Liefhebbers kunnen een indruk krijgen van het nachtleven in een van de clubs, bij voorbeeld in de wijk Mar Mikhael met vele cafés, waaronder Radio Beirut, waar het personeel T-shirts draagt met ‘Drop ‘n beats, not bombs’.
Overnachting in Beiroet.

zaterdag 26 september

Uitstapje naar de beroemde, maar geplunderde en verwoeste stad Sidon, omgeven door bananen- en citrusbomen. De zeeburcht is gebouwd door de kruisvaarders om het Heilige Land te beschermen. Bezoek aan het zeepmuseum, waar gedemonstreerd wordt hoe traditionele olijfoliezeep wordt gemaakt en de hammamtraditie wordt belicht.
Bezoek aan Mleeta, waar in een voormalig Hezbollah-basis een oorlogsmuseum is geopend genaamd Tourist Landmark of the Resistance. De opening in 2010, naar aanleiding van tien jaar terugtrekking van het Israëlische leger, werd onder anderen bijgewoond door de wereldberoemde taalkundige en activist Noam Chomsky. Inmiddels hebben 1,6 miljoen mensen het museum bezocht. Rondleiding met inleiding door Carolien Roelants.
's Avonds facultatief en onder voorbehoud van het repertoire een concert van Metro Medina - een onafhankelijk theatergezelschap, opgericht door Hisham Jaber en een groep theaterenthousiasten met een gevarieerd repertoire, variërend van theatervoorstellingen, concerten en muziekshows tot musicals, orkesten en cabaret.
Overnachting in Beiroet

zondag 27 september

Uitstapje naar de Nahr al-Kalb, de Hondenrivier, ooit scheidslijn tussen Egyptische en Hittitische legers. Aan de monding van de Nahr al-Kalb is de Libanese geschiedenis af te lezen aan een verzameling van twintig steles met inscripties: van de komst van Ramses II, Caracalla en Napoleon III tot de aftocht van de Ottomanen in 1918, de Fransen in 1943 en de Israëliërs in 2000.
Bezoek per boot aan de 9 kilometer lange, al in de prehistorie bewoonde Jeita-grotten, met ’s werelds grootste stalactiet. Het bezoek leidt door een serie zalen, waarvan de grootste 120 meter hoog is. Vervolgens bezoek aan Onze Lieve Vrouw van Libanon in Harissa, een van de belangrijkste Mariaschrijnen ter wereld, met een 8,5 meter hoog en 15 ton zwaar bronzen beeld van de Maagd. Sinds 1904 verwelkomde het miljoenen christenen en moslims uit de hele wereld.
Van Harissa brengt de beroemde kabelbaan bezoekers 650 meter lager naar de kuststad Jounieh, met onderweg een spectaculair uitzicht over de baai. Bezoek aan het Onafhankelijkheidsmuseum, geopend in april 2019 door de christelijke Kataeb-partij.
Overnachting in de omgeving van Byblos.

maandag 28 september

In de ochtend verkenning van de zeer oude stad Byblos, gesticht als eerste Phoenicische stad tussen 8800 en 7000 v.Chr., een van de oudste continu bewoonde steden op aarde, sinds 5000 v.Chr. Bezoek aan het kruisvaarderkasteel, de oude haven met zeeburcht, de Johanneskerk, de Romeinse colonnade en het amfitheater.
Vervolgens rit naar het cederwoud, bekend als ‘Gods ceders’.
In de middag bezoek aan Tripoli, de grootste stad in Noord-Libanon, 85 kilometer van Beiroet. Hoewel de geschiedenis van de stad teruggaat tot de 14e eeuw voor Christus, is hij vooral bekend om de grootste kruisridderburcht in Libanon en het op een na grootste aantal Mamelukse bouwwerken: oude karavanserais, soeks en moskeeën. Aan het eind van de middag terugrit naar Beiroet.
Overnachting in Beiroet.

dinsdag 29 september

Uitstapje naar Tyrus, gesticht door de Feniciërs in het derde millennium v. Chr., geboorteplaats van de mythische prinsen Europa en Dido. Het was de oorspronkelijke vindplaats van de uiterst waardevolle purperslakken, door de Feniciërs efficiënt geëxploiteerd. Het eigenlijke Tyrus ligt op een eiland voor de kust met twee havens. Waar nu vissersbootjes dobberen, lagen drieduizend jaar geleden de Fenicische galeien. Als belangrijkste haven de oostelijke Middellandse Zee werd Tyrus door iedereen belegerd en ingenomen, van Nebukadnezar en Alexander de Grote tot kruisridders en de PLO; er wonen nu 60.000 Palestijnse vluchtelingen. De overblijfselen van de noordelijke haven geven een goed beeld van de Gouden Eeuw van Tyrus, vooral de Romeinse tijd: sarcofagen, thermen, de monumentale triomfboog van Hadrianus, het hippodroom (werelderfgoed) en de agora. Na terugkomst in Beiroet tijd ter eigen invulling – voor een wandeling door de Armeense wijk, of een bezichtiging van Beiroet Art Museum of bezoek aan het winkel- en uitgaanscentrum Beirut Souks, herbouwd met het originele Griekse stratenpatroon na de Slag om de Soeks in 1975.
's Avonds een diner ter afsluiting van de reis.

woensdag 30 september

Transfer naar luchthaven voor terugvlucht naar Amsterdam

 

Spreker voorafgaand aan de reis


Danny GhosenDanny Ghosen is journalist en programmamaker. Opgegroeid in het door de burgeroorlog verscheurde Libanon, kwam hij op zijn vijftiende als asielzoeker naar Nederland. Na zijn afstuderen aan de School voor Journalistiek in Utrecht maakte hij vele spraakmakende verhalen voor de programma’s ‘PowNews’ en ‘Powlitie’. In 2014 stapte hij over naar de EO. Voor die omroep maakt hij de programma’s ‘3Onderzoekt’ en ‘Rot op naar je eigen land’. Sinds 2016 werkt Ghosen voor de NTR en productiehuis CCCP. Voor NPO3 maakt hij Danny zoekt problemen. Maar zijn droom komt uit als hij na jaren lobbyen een programma mag maken over de onderbelichte levens van jongeren in de Arabische wereld: het veelgeprezen Danny in Arabistan. In zijn bekende tweeluik De Slag om Libanon heeft Danny zijn moederland onder de loep genomen, aan de hand van gesprekken met inwoners van het land dat hij zelf als 15-jarige ontvluchtte. Zo schets hij beeld van Libanon in de burgeroorlog tot het Libanon van nu.Sprekers op locatie

Carolien Roelants is Midden-Oostenexpert.
Journalist Carolien Roelants (1948) volgt voor nrc Handelsblad al meer dan dertig jaar de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Ze schreef onder andere Iran achter de schermen en samen met correspondent Thomas Erdbrink Welkom Amerika in jullie graf, Revolutie of zinsbegoocheling en samen met Paul Aarts Saoedi-Arabië. De revolutie die nog moet komen (vertaald in het Engels, Arabisch en Perzisch). In 2018 ontving ze voor haar wekelijkse column ‘Dwars’ de Leon Wecke-prijs, een prijs die is ingesteld voor een dwarse of kritische bijdrage aan het publieke debat over oorlog en vrede. Onlangs verscheen van haar hand Dwars door het Midden-Oosten een boek waarin zij antwoord geeft over tientallen vragen over de huidige stand van zaken in het Midden-Oosten.

 

Jan WaltmansJan Waltmans is in 1988 bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in dienst getreden en is eerder werkzaam geweest in Zambia, Soedan, Afghanistan en Irak, en op het Ministerie van BuZa bij de directie Effectiviteit en Kwaliteit van Ontwikkelingssamenwerking en de directie Azië en Oceanië. Jan Waltmans heeft als ambassadeur in Irak twee jaar gewerkt vanuit de zwaarbeveiligde groene zone van Bagdad. Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken hield hij onder de noemer ‘Dutch Diplo Talk’ een weblog bij over de dagelijkse dreiging in Irak. Jan Waltmans is sinds 2017 ambassadeur in Libanon.

 

Daisy Mohr werd op 1 december 2019 de nieuwe correspondent van NOS Nieuws en Nieuwsuur in het Midden-Oosten. Sinds 2002 woont ze in Libanon. Mohr werkte eerder als producer en 'achtervangcorrespondent' al voor de NOS in het Midden-Oosten. Ook werkte ze voor Tegenlicht en tv-programma's van Floortje Dessing, Sinan Can, Danny Ghosen en Thomas Erdbrink. Ze spreekt vloeiend Arabisch en heeft veel ervaring opgebouwd in de regio. Mohr werkt op dit moment, naast de NOS en Nieuwsuur, ook voor de Zweedse omroep SVT, de Deense omroep DR en de Vlaamse VRT.

 

 

Boekingsinformatie

Reisdata: 22 november - 30 november 2020
Reissom
vanaf € 3.295,- p.p. op basis van tweepersoonskamer
vanaf € 3.690,- p.p. op basis van éénpersoonskamer

Inclusief: Vliegreis Amsterdam –Beiroet v.v. per Turkish Airlines; luchthavenbelastingen, accommodatie in hotel Le Bristol in Beiroet, verzorging op basis van halfpension en twee diners, vervoer en entrees volgens het dagprogramma, Engelssprekende lokale gidsen, reader, literatuurlijst, inleidende studiemiddag in Nederland voorafgaand aan de reis, het boek van Carolien Roelants Dwars door het Midden-Oosten, Nederlandssprekende deskundige begeleiding. Exclusief: visumafwikkeling, avondprogramma, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies, bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking en administratiekosten € 25,- per boeking.
De fooien voor de chauffeurs en lokale begeleiders zijn niet inbegrepen. Richtlijn ca. € 10,- per persoon per dag.

CO₂-compensatie

Bij het boeken van uw reis bieden wij u de mogelijkheid om eenvoudig en doeltreffend de CO2-voetafdruk van de reis te compenseren. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het vliegen, de bootreis, het transport bij excursies, de maaltijden en eventuele extra dagen in het voor- en naprogramma. CO2-voetafdruk voor deze reis bedraagt 1200 kg per persoon. De kosten van compensatie bedragen €21,- per persoon.

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Reisvoorwaarden

Op deze overeenkomst zijn de ANVR Reizigersvoorwaarden, voorwaarden van SGR en calamiteitenfonds van toepassing. Bij annulering door de reiziger gelden altijd annuleringskosten. Algemene informatie over de aanbetaling, annuleringskosten en overige voorwaarden zijn te vinden op onze website:  Reisvoorwaarden Voyage & Culture.
Voor bepaalde reizen, gelden aangepaste percentages en betalingstermijnen.  Hierover informeren wij u bij boeking.

Door deze reis te boeken gaat u ermee akkoord dat wij ten behoeve van de optimalisatie en uitvoering van uw reis uw gegevens aan derden verstrekken. Meer informatie over het privacy beleid van de reisorganisatie vind u terug op deze website: Privacy beleid.

Gezondheid
Voor uw plezier en die van de andere reizigers is het van belang dat u zonder hulp van onze reisleider kunt deelnemen aan deze reis en in een goede gezondheid verkeert. Hierdoor zijn wij ervan verzekerd dat u aan alle excursies kunt deelnemen. Indien u onverhoopt door uw gezondheids- of mobiliteitssituatie niet kunt deelnemen aan delen van de reis dan kunnen wij u hier helaas geen restitutie voor aanbieden. Door dit formulier te ondertekenen verklaart u dat u bekend bent met de inhoud van de reis en u uzelf gezond genoeg verklaart om deel te nemen. Indien u twijfelt, neemt u dan alstublieft contact op met uw reisadviseur.

Verzekering
Verder willen we u informeren dat het verplicht is om een voldoende dekkende reisverzekering te hebben om deel te nemen aan deze reis. Indien u elders bent verzekerd dan via de Europeesche Verzekeringen raden wij u aan goed na te vragen of u op zowel medisch gebied als bij repatriëring kostendekkend bent verzekerd.

Reis boeken

Wilt u deze reis boeken? Boek direct op onze websiteReis boekenInformatie aanvragen

Vul onderstaand formulier in en wij nemen spoedig contact met u op.
Daarna kunnen wij u een passend reisvoorstel doen.

Offerteaanvraag Oekraïne

* Verplichte velden