Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Route
  • Sprekers & lezingen
  • Reisuitbreidingen
  • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

van Madrid naar de hemel

  • Academie van Madrid naar de hemel
  • Met bijdragen door NOS-correspondent Rop Zoutberg en Oumaima Abalha NRC-correspondent Spanje, Portugal en Marokko.
  • Inleidende studiemiddag door Nederlands journalist en schrijver Yvonne Scholten gespecialiseerd in de Spaanse burgeroorlog
v.a. 2995,- p.p.

De reis in het kort

Een zevendaagse NRC-academie naar Madrid, Toledo en omgeving

met bijdragen door NOS-correspondent Rop Zoutberg en NRC-correspondent Oumaima Abalhaj en de inleiding door schrijver en journalist Yvonne Scholten

Boven geen Europese hoofdstad is de lucht zo intens blauw als boven het 657 m hoog gelegen Madrid.

De eeuwenoude stad van koninklijke allure is hipper dan ooit. Het Madrid Rio-project van Spaanse architecten en het Rotterdamse West 8, dat 150 hectare aan waterkant en het grootste stadspark ter wereld aan het hart van de stad toevoegt, is hét voorbeeld van duurzame stadsontwikkeling. Lavapiés is een coolere multiculturele wijk dan Brooklyn en Saint-Denis. Tegelijk werkt het verleden gestaag door: dictator Franco werd pas 2019 verwijderd uit zijn praalgraf in Valle de los Caídos, een monument voor zijn strijdmakkers in de Spaanse Burgeroorlog. De echo van het franquisme weerkaatst in de Spaanse politiek, waar discussies over Baskische en Catalaanse nationale identiteit de gemoederen blijven roeren. De Día de la Hispanidad viert de reis van Columbus, maar is controversieel in de huidige Spaanstalige wereld. De nationale trots spreekt uit de schitterende musea van de hoofdstad, de oorlogsmonumenten van de omgeving, maar ook uit bekoorlijke stadjes als Chinchón.

Het Unesco-werelderfgoed, onder meer in Toledo, mag niet ontbreken.

Madrid en omgeving is een uitgelezen plek om de uitdagingen van het historische en hedendaagse Europa te herkennen en te ervaren, toegelicht door NOS-correspondent Rop Zoutberg en NRC-correspondent Oumaima Abalhaj.

Dagprogramma

Dag 1
donderdag 29 september – Amsterdam - Madrid

Aankomst rond het middaguur. Na de lunch een wandeling door historisch Madrid en bezoek aan Madrid Río met Rop Zoutberg. Project Madrid Rio is bekroond met internationale architectuurprijzen als uitmuntend innovatief en duurzaam. Het Rotterdamse landschapsarchitectenbureau West 8 won en voegde in samenwerking met het Madrileense architectenbureau Mrio 150 hectare open ruimte toe aan het hart van de stad. De stad Madrid heeft nu een eigen waterkant, langs de rivier de Manzanares, die tot voor kort klem zat tussen twee vierbaans snelwegen. De aanleg van een 12 km lange tunnel zorgde voor nieuwe openbare ruimte in de dichtbevolkte hoofdstad. De infrastructurele investering van in totaal 3 miljard euro maakte o.m. de aanleg mogelijk van een 12 km lange tunnel en van het Arganzuela Park, het grootste nieuwe stadspark ter wereld. Overnachting in Madrid.

Dag 2
vrijdag 30 september – Spaanse monarchie en multinationaal Madrid

In de ochtend een inleiding door Rop Zoutberg over de Spaanse monarchie, de schandalen rond ex-koning Juan Carlos, de relatie met Zuid-Amerika. Aansluitend een rondleiding in Palacio Real, het koninklijke paleis in Madrid, gebouwd op de plaats van het Moorse Alcázar. Het ontwerp van architect Filippo Juvara is naar verluidt gebaseerd op de schetsen die Bernini maakte voor het Louvre in Parijs.

Na een verwoestende brand in 1734 werd begonnen met de bouw van een nieuw paleis, waar koning Carlos III in 1764 introk en dat bewoond bleef door de Spaanse monarchen tot 1931. Het hoogtepunt van een bezoek aan het Palacio Real is beslist de Salón de Trono (troonzaal) met het fresco ´Apotheose van de Spaanse monarchie´ door Giovanni Battista Tiepolo. Verder zijn ook de privévertrekken van Carlos III en de bibliotheek met een grote collectie boeken en manuscripten de moeite waard. Voor kunstliefhebbers is de Galería de Pintura een juweeltje, met schilderijen van Luis Morales, Juan de Flandes, Caravaggio, Velázquez, Goya en Sorolla.

In de middag bezoek aan de multiculturele wijk Lavapiés met NRC-correspondent Oumaima Abalhaj. Overnachting in Madrid.Dag 3
zaterdag 1 oktober  - Spaanse Burgeroorlog en Franco:

Ochtend in het teken van de Spaanse burgeroorlog, onder leiding van expert David Mathieson - een uitstapje naar Jarama, bekend om veldslagen in 1937, waarbij de Internationale Brigades (32.000 vrijwilligers uit 50 landen, o.m. Fransen, Britten, Nederlanders, Amerikanen en Russen, gerecruteerd door de Komintern – Communistische Internationale - in Parijs) het tegen Franco’s rebellen opnamen. Het Monument van de Internationale Brigades wordt bezocht en het slagveld. Vervolgens het Oorlogmuseum in Morata, waar de bloedigste veldslag van de Spaanse burgeroorlog plaatsvond. In de middag met Rop Zoutberg bezichtiging van het Escorial, het reusachtige, roemruchte paleis-klooster waar koning Filips II zich terugtrok en zijn ouders liet herbegraven, en Valle de los Caídos, een necropolis die Franco liet aanleggen voor zijn gevallen strijdmakkers in de Spaanse Burgeroorlog, en waar hijzelf was bijgezet. Na een jarenlange controverse is Franco pas in 2019 herbegraven, naast zijn vrouw in het familiegraf in het noorden van Madrid.

Overnachting in Madrid.

Dag 4
zondag 2 oktober – Bekende en minder bekende kunst in Madrid

Een verborgen parel van Madrid zijn de tuinen en het huis-museum van de schilder Joaquín Sorolla (Valencia 1863-1923 Madrid), een zeer succesvolle schilder in Parijs, in de tijd dat Van Gogh daar woonde. Hij schilderde ontzettend snel, wel honderden schilderijen per jaar – landschappen, portretten, het mondaine strandleven, bekend om impressionistische, bijzonder herkenbare lichtval. In zijn huis, sinds 1932 een museum is in het authentieke interieur uit 1923 en een schilderijencollectie te zien. Ook de drie prachtige tuinen horen bij het Sorolla Museum. Een is gevuld met beelden, het tweede lijkt een paleistuin en het derde bevat een indrukwekkend mooie vijver.

In de middag tijd voor een van de beroemde musea (op eigen gelegenheid):  het Prado, de enorme koninklijke verzameling in het voormalige paleis, met befaamde Vlaamse schilders als Rubens en ook de grootste werken van Jeroen Bosch en natuurlijk het beste van Goya en Velázquez; of het Reina Sofia, met moderne en hedendaagse kunst, waaronder de Guernica van Picasso. Of het Thyssen-Bornemisza, ooit de grootste privéverzameling ter wereld, maar in 1993 verkocht aan de Spaanse staat voor 250 miljoen euro; de collectie loopt van de 13e tot de 20e eeuw, van Van Eyck tot Lucian Freud.

Dag 5
maandag 3 oktober Madrid - Toledo

Transfer naar het Toledo, een van de oudste steden van Spanje en ‘stad van de drie culturen’, wat verwijst naar de christelijke, mohammedaanse en joodse culturen die eeuwenlang binnen de stadsmuren leefden. De vertaalschool van Toledo heeft kennis over Europa verbreid door grote academische werken uit het Arabisch en Hebreeuws in het Latijn te vertalen. De stad met zijn rijke geschiedenis en cultuur staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

De stadsverkenning begint met de kathedraal Primada de Toledo, met beroemde schilderijen van El Greco en Francisco Goya. Vervolgens de Alcázar, beroemd en berucht tot in de Francotijd, en het Palacio de Galiana, De wandeling voert verder door de Juderia, de voormalige joodse wijk, met de vroegere synagogen El Tránsito, gesticht 1366 door Samuel Levi, die het Serfadisch Museum herbergt, en Santa María la Blanca, nu een kerk. Vervolgens de San Juan de los Reyes, de fraaiste laatgotische (klooster)kerk van de stad, en de vroegere moskee, nu Christo de la Luz. Afsluitend het museum Hospital de Tavera, met een van de mooiste patio’s van Spanje. Het beroemdste schilderij aldaar is van Ribera, De vrouw met de baard.

Overnachting in Toledo

Dag 6
dinsdag 4 oktober Toledo

Vrij, voor een facultatieve excursie naar Avila & Segovia

Ávila
De voor-Romeinse nederzetting Abula werd door Alfonso VI in 1085 op de Moren veroverd. De12e-eeuwse muren lopen 2500 meter om de oude stad, die sinds 1985 Werelderfgoed is, omdat na de verdrijving van de morisco’s in 1607-10 de handel instortte en de stad nooit moderniseerde. Hoogtepunten in het ‘mooiste middeleeuwse overblijfsel in Spanje’ zijn de gotische kathedraal, begonnen in 1091, met werk van de 16e-eeuwse goudsmid Juan de Arfe y Villafén; het klooster van Santo Tomás (1482-93), met de tombes van Torquemada, de eerste grootinquisiteur, en Don Juan, enige zoon van de Katholieke Koningen; de romaanse basiliek San Vicente; en het klooster Encarnación, op de plaats van de woning van de mystieke heilige Santa Teresa.

Segovia is eveneens werelderfgoed en kent een vergelijkbare geschiedenis, maar dan met Romeins, Moors en Joods erfgoed. Het aquaduct is een van de spectaculairste Romeinse bouwwerken in Spanje: 17 kilometer lang, met 166 bogen, zonder gebruik van cement. Achter de fraaie kathedraal, begonnen in 1525, begint de oude Joodse wijk, de Judería Vieja, met kronkelende, middeleeuwse straatjes en de voormalige Grote Sjoel.
De voornaamste trekpleisters zijn de Alcázar, het Moorse fort, met een bezienswaardig interieur El Azogeujo (de ‘kleine soek’), het huis van Antonio Machado, de romaanse kerken in de wijk Caballeros, en drie kilometer oude stadsmuur, met drie authentieke poorten, waarvoor Romeinse grafstenen zijn gebruikt.

Kosten: € 115,- per persoon

Duur: 9 uur

Vrij, voor een facultatief uitstapje naar Consuegra in La Mancha, door het typische Don Q landschap met windmolens. Na een bezoek aan een van de molens verkenning van Consuegra met ruïnes van de burcht uit de 13e eeuw en de kerk van St. Juan en Plaza Mayor vervolg van de reis naar Puerto Lapice en een stop voor wijn en tapas in het restaurant, waar Don Quixote volgens het boek tot ridder geslagen werd.

Kosten: € 110,- per persoon

Duur: 8 uur

Overnachting in Toledo.

Dag 7
woensdag 5 oktober – Chinchón & Aranjuez, Unesco werelderfgoed - Amsterdam

In de ochtend een bezoek aan Aranjuez, Unesco werelderfgoed. Het koninklijk paleis is gebouwd in de tijd dat Filips II de hoofdstad verplaatste van Toledo naar Madrid, en werd een van de vier seizoensresidenties: hof en regering zetelden hier in de lente vanaf de Heilige Week, om vervolgens te verkassen naar Rascafira, dan het Escorial en te overwinteren in Madrid. Een andere bezienswaardigheid is het plein waar de adel ruiterevenementen hield, in paren of parejas - het Plaza de las Parejas met het Casa de Caballeros y Oficios, nu een rechtbank. Tegenover het paleis staat het Casa del Principe de Paz, bedoeld als residentie van Manuel Godoy, rond 1800 de machtigste man van Spanje en mecenas van Goya.

Vervolgens een stop in het stadje Chinchón, dat naar verluidt het mooiste Plaza van Spanje, Plaza Mayor, omringd doormiddeleeuwse huizen met bonte balkons. In 1974 werd Chinchón Historisch Artistiek Erfgoed verklaard.  Na de lunch (op eigen gelegenheid) in een van de oude bodega’s een stadswandeling - langs het Castillo de la Condesa en de Iglesia de la Asunción. Verder is de omgeving bekend om de achttiende-eeuwse wijnkelders, soms wijngrotten genaamd.  Einde middag transfer naar de luchthaven van Madrid en terugvlucht naar Schiphol.

De route

De reis vangt aan in de Cádiz er worden uitstapjes gedaan vanuit Cádiz, naar bijvoorbeeld Tarifa en Gibraltar

Sprekers voorafgaand aan de reis

Yvonne ScholtenJournaliste en schrijver

Yvonne Scholten is journaliste en schrijver. Zij werkte als buitenlandcorrespondente in Italië en als radio- en tv-programmamaker voor de publieke omroep. Daarna specialiseerde zij zich in de geschiedenis van de Spaanse Burgeroorlog en het Nederlandse aandeel daarin. In 2011 publiceerde zij: Fanny Schoonheyt, een Nederlands meisje strijdt in de Spaanse Burgeroorlog. Fanny Schoonheyt (1912-1961) stond bekend als 'het dapperste meisje van Barcelona' en 'de koningin van de mitrailleur'. In 2015 verscheen “Bart van der Schelling, de zingende Hollander van de Lincoln Brigade”. Van der Schelling (1892-1970) zong op Broadway, vertrok met de Amerikanen naar Spanje en moest tijdens de Koude Oorlog uitwijken naar Mexico om in de VS niet als communist gearresteerd te worden. Sinds 2016 is Scholten eindredacteur van de website spanjestrijders.nl en sinds kort ook van spanje3639.org

Sprekers op locatie

Rop ZoutbergNOS-correspondent in Spanje en Portugal.

Is sinds 2016 de NOS-correspondent in Spanje en Portugal. van 1996 tot 2012. De afgelopen vier jaar deed hij voor de NOS verslag vanuit Italië.  Na zijn opleiding aan de School voor de Journalistiek werd Rop Zoutberg fotoredacteur bij dagblad Trouw. Later stapte hij over naar de Mediaredactie. In 1996 verruilde Rop Zoutberg zijn baan bij Trouw voor een bestaan als freelancer aan de Spaanse kant van de Pyreneeën. Een van zijn vaste opdrachtgevers is sinds 2004 het Radio 1 Journaal. In 2006 kreeg hij de WAF Radioprijs   in de categorie 'Kort nieuws' met een reportage over de redding van Afrikaanse vluchtelingen bij de Canarische Eilanden. Een van zijn bekende boeken heet ‘Van Madrid naar de hemel’. geboren en getogen in Amsterdam In 2019 kwam de roman/thriller "Openbaringen" uit die tevens als graphic novel verscheen. In maart 2021 verschijnt de roman "Monstrum".

Oumaima Abalhaj NRC-correspondent Spanje, Portugal en Marokko

Zij woont sinds november 2021 in de multiculturele wijk Lavapies in Madrid waar ze als correspondent Spanje, Portugal en Marokko voor NRC werkt. Voorheen werkte ze zeven jaar lang op de buitenlandredactie van de NOS, waar haar interesse voor Spanje groeide. Thema’s zoals racisme, discriminatie, de positie van vrouwen en sociale gelijkheid spreken haar het meest aan.

Boekingsinformatie

v.a. €2995,- p.p.

86 Reisdata : 29 September 2022
Reissom: vanaf € 2995,- p.p op basis van tweepersoonskamer
Toeslag eenpersoonskamer €695,- p.p

Inclusief: Vliegreis Amsterdam – Madrid v.v. per KLM• luchthavenbelastingen
(ca. €86,- per persoon) • ruimbagage • transfers • verblijf in  *****accommodaties op basis van logies &ontbijt • welkomstdiner • excursies inclusief vervoer en entrees • lezingen op  locatie • reader • literatuurlijst • inleidende studiemiddag in Nederland voorafgaand aan de reis • Engelssprekende lokale begeleiding en Nederlandssprekende deskundige begeleiding

Exclusief: visum & toeristische uitnodiging Iran • overige maaltijden • reis- en/of annuleringsverzekering • persoonlijke uitgaven • fooien • drankjes • facultatieve excursies • bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking (max. 9 personen), SGR €5,- per persoon en administratiekosten € 25,- per boeking.

N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud

De reisbescheiden met daarbij de literatuurlijst, een eventuele reader, de reisdocumenten en hotellijst ontvangt u van ons op z’n vroegst 3 weken voor vertrek van de reis. Rond deze periode zal tevens de inleidende studiemiddag in Nederland plaatsvinden.

 

CO2-compensatie

Bij het boeken van uw reis wordt de CO2-voetafdruk van de reis gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het vliegen, de bootreis, het transport bij excursies, de maaltijden en eventuele extra dagen in het voor- en naprogramma. 

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top