Ontdek meer over deze reis

 • De reis in het kort
 • Dagprogramma
 • Sprekers & lezingen
 • Reis informatie
 • Boekingsinformatie
 • Voorwaarden

Vragen over deze reis?

The Golden Age of Travel

 • Op pad met NRC medewerkers Michel Krielaars, Joyce Roodnat en Japke-d. Bouwma en kunsthistoricus Frederike Upmeijer
 • Belle époque paleizen, tropische tuinen, sublieme musea – een mengeling van kunst, architectuur, literatuur en film
 • Talloze excursies naar keuze en heerlijk verblijf aan de Middellandse Zee
 • O.a. bezoek aan Nice, Antibes, St.Paul de Vence, Genua en een posttour met de Monte di Portofino.
v.a. €1985,- p.p.
v.a. 1985,- p.p.

Reis met NRC medewerkers Michel Krielaars, Joyce Roodnat en Japke-d. Bouma en kunsthistoricus Frederike Upmeijer naar Nice en Genua. Intense beelden, enerverende verhalen en tastbare geschiedenis op heerlijke locaties aan de Middellandse Zee. U doet in korte tijd een wereld aan indrukken op in aangenaam gezelschap!

Tijdens talloze thematische excursies, filmfragmenten en inleidingen over onder meer kunst en literatuur, cinema en architectuur en met culinaire en funeraire aspecten komen beide steden tot leven tijdens een sprankelend programma, mede door de makers van de krant.

Nice was pleisterplaats van de oude Europese adel & the high society. Maar de tijd dat ongeduldige troonpretendenten of vorsten in ballingschap aan deze kust vergetelheid zochten is voorbij. Hun paleizen in belle époque en art-deco-architectuur getuigen nog van deze vervlogen tijden. De diversiteit blijkt ook uit de vele verschillende godshuizen, een indrukwekkende Rooms-Katholieke kathedraal, een grootste synagoge (één van de 15) en een mystieke Russisch-orthodoxe kerk. Een reeks van toonaangevende kunstenaars hebben hier geleefd, waaronder Chagall, Matisse, Picasso en Renoir, wier werken in indrukwekkende musea alhier te zien zijn.

Genua was in het verleden een machtige zee republiek waar later de rijke handelsaristocratie luxueuze stadspaleizen bouwden, vol met weelderige interieurs. Bewaard als musea staan ze nu terecht op de Unesco-lijst van werelderfgoed. Later - in de 16e en 17e eeuw - speelden de bankiers en Admiraals uit Genua een sleutelrol in de Europese politiek. Zij waren het die buiten het oude centrum paleizen en villa’s bouwden waar heel Europa zich aan vergaapte. Kunstenaars als Rubens en Van Dijck streken er neer om de bewoners te portretteren.

Dagprogramma

Dag 1 
Maandag 17 oktober

In de ochtend per KLM naar Nice. Na aankomst beginnen we met een gezamenlijke lunch en daarna is er een stadsoriëntatie zowel te voet als per bus.

Het gunstig gelegen Nice heeft een oorsprong van rond 600 v. Chr. Toen werd hier de Griekse kolonie Nikaia gesticht. De Romeinen vestigden zich in wat nu het stadsdeel Cimiez is, vanwaar zij de provincia Alpes Maritieme bestuurden. Nice werd in de 18e eeuw de plaats waar de Europese elite graag overwinterde vanwege het milde klimaat. Ruim een eeuw later werd de stad tot de balzaal van ‘La Belle Epoque’.

We maken kennis met al die verschillende facetten uit de geschiedenis van de stad tijdens deze eerste verkenning. Aan de boulevard met gebeeldhouwde, getinte gebouwen is een van de hoogtepunten het Le Negresco hotel, een belle époque schoonheid uit 1912 met een iconische roze koepel, neoklassieke façade met barokelementen. De kunstcollectie die het hotel herbergt is museumwaardig. Ook zien we het Palais de la Méditerranée, waarvan de gebeitelde Art Deco gevel uit 1929 gevleugelde paarden, nimfen en goden toont. Ook de opera dateert uit de Belle Epoque. Natuurlijk kunt u tijdens ons verblijf een uitvoering bijwonen in dit vermaarde theater. Aansluitend aan de verkennende rit maken we een wandeling in het historische centrum van de stad met barokke kapellen en bijvoorbeeld de Cours Saleya, waar veelal markt gehouden wordt. De middeleeuwse binnenstad heeft haar karakter behouden en het is aangenaam om er te wandelen.

In de namiddag gaan we naar ons centraal gelegen hotel en is er tijd om op te frissen. Voor het gezamenlijke diner zijn er een tweetal inleidingen als aftrap van deze NRC Academie.

Dag 2
Dinsdag 18 oktober

Vandaag heeft u de keuze uit verschillende facultatieve excursies zodat u uw eigen accent kunt plaatsen. U kunt maximaal twee excursies kiezen. Indien u slechts een excursie kiest kan het zijn dat deze ofwel in de ochtend ofwel in de middag wordt uitgevoerd.

N.b. u kunt maximaal 2 excursies kiezen op 18 Oktober

1. Matisse

In het Musée Matisse krijgen we een indringen beeld van de boeiende evolutie die de kunst van Henri Matisse heeft doorgemaakt. Het betreft een schitterende 17de-eeuwse villa in Cimiez - een chique buitenwijk van Nice. Deze collectie geeft een goed overzicht van zijn hele oeuvre. Al vanaf 1918 woonde Matisse op verschillende plekken in de stad. Hij was hier naar toe verhuisd op doktersadvies vanwege bronchitis. Vlakbij het museum ligt het Regina hotel Excelsior. Matisse had hier een appartement en studio van 1938 tot aan zijn overlijden in 1954. Deze excursie wordt begeleidt door Frederike Upmeijer.

Prijs: € 37,50

Inclusief: vervoer, entree, begeleiding, gebruik audiosysteem

Duur: ca. 2,5 uur

2. Chagall

We starten de dag met een bezoek aan een weinig bekend maar zeer bijzonder mozaïek van Chagall, met als onderwerp de geschiedenis van Odysseus. Het bevindt zich in de Rechten faculteit van de universiteit van Nice.

Daarna gaan we naar het Chagall-museum, waar we de 17 grootse doeken van de ‘Message Biblique’ bewonderen. Zij worden beschouwd als Chagalls plastisch en spiritueel testament. Dit geheel aan zijn werk gewijd museum omvat als hoofdbestanddeel een serie grote schilderijen naar bijbelse verhalen uit Genesis, Exodus en het Hooglied (1954-67). Deze excursie wordt begeleidt door Frederike Upmeijer.

Prijs: € 37,50

Inclusief: vervoer, entree, begeleiding, gebruik audiosysteem

Duur: ca. 2,5 uur

3. Villa Île de France

Villa Île de France, één van de mooiste paleizen aan de Côte d'Azur, is gebouwd aan het begin van de 20e eeuw in opdracht van barones Béatrice Ephrussi de Rothschild, op het hoogste punt van de kaap Saint-Jean-Cap-Ferrat, met uitzicht op de Middellandse Zee. Dit op de Italiaanse renaissance geïnspireerde bouwwerk met negen prachtige tuinen, is in 1938 een museum geworden na het overlijden van de barones.

De salons en appartementen in verschillende stijlen, herbergen een grote collectie porselein, wandtapijten en unieke schilderijen. Het weelderige interieur in het paleis gaat goed samen met de prachtige tuinen rondom het paleis. Van een Franse tuin naar een exotische en van een Spaanse tuin naar een Japanse. Met vijvers en fonteinen, bloemperken en talloze paden. Het geheel is een waar genot voor alle zintuigen en een ware botanische reis. Ter plaatse wordt u rondgeleid door een lokale specialist.

Prijs: € 48,50

Inclusief: vervoer, entree, begeleiding, koffie/thee, gebruik audiosysteem

Duur: ca. 3,5 uur

Religieuze diversiteit - een cultureel perspectief

De Joodse aanwezigheid in Nice dateert waarschijnlijk uit de Griekse tijd. De opeenvolgende bezettingen hebben door de eeuwen heen de status van de joden beïnvloed. De komst van Joden uit Noord-Afrika in de jaren zestig verhoogde hun aantal tot 20.000.

De synagoge van Nice, ook wel de grote synagoge genoemd, bevindt zich aan de rue Gustave-Deloye. De hoofdgevel presenteert een Romeins-Byzantijnse compositie in de vorm van een piramide bovenaan, doorboord met een roosvenster en bekroond door de tafels van de Wet. Binnenin is de centrale ruimte in hoogte verdeeld door een galerij die wordt ondersteund door cilindrische pilaren

Tegenwoordig wordt het aantal Joden in Nice geschat op minder dan 10.000.

Nice heeft nog steeds verschillende koosjer restaurants en 15 synagogen, maar de meeste van hen hebben moeite om het benodigde aantal van 10 mannen te bereiken dat nodig is voor een synagogedienst.

In het midden van de 19e eeuw werd Nice bekend en geliefd als een badplaats. Eerst kwamen de Engelsen er in groten getale, maar al snel volgden ook de Oost-Europese aristocratie, Russen, Oekraïners, Polen en Hongaren. Ook zij wilden de strenge winters ontsnappen en genieten van het milde klimaat aan de Middellandse Zee.

Het klimaat was ook gunstig voor mensen die aan chronische ziekten leden; vooral mensen met tuberculose werd aangeraden om een zacht klimaat op te zoeken.. Ook de Russische tsaren familie kwam graag in Nice.. Keizerin Alexandra, de weduwe van tsaar Nicolaas I, zamelde geld in zodat er in 1859 een Russische-orthodoxe kerk in Nice gebouwd kon worden. De kerk heeft de vorm van een Grieks kruis en is duidelijk geïnspireerd door de Basiliuskathedraal in Moskou, met een centrale bolvormige toren en vier kleinere bolvormige torens.

We eindigen bij de kathedraal van Nice de Basilique-Cathédrale Sainte-Marie et Sainte-Réparate de Nice. Deze staat in het historische centrum van de stad. De kerk dateert uit de 13e eeuw en kreeg haar huidige barokke vorm in de tweede helft van de 17e eeuw. De bouw is geïnspireerd op een basiliekplan in de vorm van een Romeins kruis dat absoluut weelderige koor- en kapeldecoraties onthult. Het interieur, geïnspireerd op de Sint-Pietersbasiliek in Rome, toont tien uitzonderlijke kapellen, evenals een hoogaltaar met daarboven de Glorie van Sint-Reparate. Deze excursie staat onder begeleiding van lokale specialisten.

Prijs: € 42,50

Inclusief: vervoer, entree, begeleiding, koffie/thee, gebruik audiosysteem

Duur: ca. 3,5 uur

Het  diner is op eigen gelegenheid. ’s Avonds is er een inleiding van Joyce Roodnat.

Dag 3
Woensdag 19 oktober

’s Ochtends bezoeken we Antibes, gelegen aan de Baie des Anges. De excursie van vandaag wordt begeleid door Frederike Upmeijer, eventueel bijgestaan door lokale specialisten. Van Fenicische oorsprong is Antibes tegenwoordig een schilderachtige, historische badplaats. In het 12e-eeuwse Château Grimaldi bevindt zich een boeiende collectie beschilderd aardewerk, schilderijen en tekeningen van Picasso, die er van juli tot december 1946 een atelier had. De twee maanden die Picasso op deze plek doorbracht, beschouwde hij later als zijn gelukkigste periode aan de Côte d’Azur.

Na dit bezoek is er een gezamenlijke lunch en een tweetal inleidingen.

Vervolgens rijden wij naar St.Paul de Vence voor een bezoek aan de hooggelegen Fondation Maeght, één van de topcollecties van zowel moderne als van hedendaagse kunst. Het werd geïnitieerd door een Parijse kunsthandelaar, en beoogt behalve museum ook ontmoetingscentrum voor kunstenaars te zijn. Bij de bouw en decoratie waren toonaangevende kunstenaars als Braque, Miró, Chagall en Giacometti nauw betrokken. Nog altijd maken werken van Giacometti een belangrijk onderdeel uit van de vaste collectie. Miró creëerde in de tuinen een labyrint met dieren in ijzer, keramiek en brons.

Vervolgens gaan we naar St.-Paul-de-Vence, het bekende en schilderachtige kunstenaarsdorp waar u bijvoorbeeld een drankje kunt nemen op het terras van het befaamde La Colombre d’Or. Het etablissement waar al in het begin van de 20e eeuw de internationaal bekende kunstenaars met grote namen, zoals Pablo Picasso, de Nederlander Kees van Dongen, Joan Miró, Georges Braque, Fernand Léger en vele anderen samen kwamen en waar zij gewend waren hun rekeningen te betalen in natura, in de vorm van schilderijen of beelden. Dat maakte van La Colombe d'Or meer dan een hotel-restaurant: het werd en is nog steeds een instituut. Hier zien we, indien de tijd het toelaat, nog de Chapelle du Rosaire die ontworpen is door Matisse.

Dag 4
Donderdag 20 oktober 

De ochtend is ter vrije besteding in Nice. U kunt weer een keuze maken uit de excursies die ook op dag twee aangeboden werden. U kunt vandaag voor 1 van deze excursies kiezen.

Maar u kunt natuurlijk ook zelf op pad gaan. Een logisch vervolg op het bezoek aan de fondation Maeght is het Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain (MAMAC), dat onderdak biedt aan de meest vooruitstrevende figuren uit de Franse kunstwereld: Yves Klein, Arman, en Marcel Duchamps; het Centre Pompidou van de Midi.

Of bezoek de meest klassieke verzameling van het Franse zuiden in het Musée des Beaux-Arts.

Maar ook een boottocht is een optie voor deze ochtend met uitzicht op de stralende kleuren van de Middellandse Zee. Vaar bijvoorbeeld naar het historische Villefranche-sur-Mer en het schiereiland St.-Jean-Cap-Ferrat. De diepblauwe zee, groene bossen en heuvels alsmede de grijze kliffen vormen de omlijsting van privé-herenhuizen van royals en beroemdheden.

Na de lunch op eigen gelegenheid rijden we via de Azurenkust en de Italiaanse Bloemenrivièra richting Genua. Via de hoogbouw van Monaco en de grensplaats Menton bereiken we in de namiddag het bekoorlijke middeleeuwse vissersplaatsje Noli. We maken er een korte koffiestop aan de palmenboulevard en reizen vervolgens verder naar Genua. Hier checken we in bij ons centraal gelegen historische hotel en dineren we gezamenlijk met een tweetal inleidingen.

Met ons bezoek aan Genua treden we in de voetsporen van vele opmerkelijke persoonlijkheden die hier eerder kwamen. De stad heeft een blijvende indruk achtergelaten op vele schrijvers, waaronder Friedrich Nietzsche, Mary Shelley, Oscar Wilde, Charles Dickens, Mark Twain en Alexandre Dumas, en vele anderen. Dit was ook een bijzondere plek voor Sigmund Freud, Anton Tsjechov en Richard Wagner. Tijdens ons verblijf horen we talloze verhalen over de invloed die de stad heeft gehad op schrijvers, acteurs, regisseurs, componisten en musici.

Dag 5
Vrijdag 21 oktober

We beginnen ons bezoek aan Genua met een wandeling in de oude haven langs pakhuizen en het Palazzo di San Giorgio. Het was oorspronkelijk de thuisbasis van een van Europa's eerste banken en het was ook de plek waar Marco Polo zijn reisverhalen schreef terwijl hij er gevangen zat. De  transformatie sinds het Columbusjaar 1992 van de Porto Antico was in handen van de bekende architect Renzo Piano die uit Genua afkomstig is. Een volledige sanering en restauratie van de eens zo louche waterkant, gecombineerd met een toestroom van jonge, kapitaalkrachtige ondernemers, heeft een gebied opgeleverd dat bruist van kosmopolitische wijnbars en restaurants.

Hierna gaan we naar het hart van de stad, waarvan delen er nog steeds uit zien als in de middeleeuwen. De geplaveide steegjes zijn zo smal dat je je armen kunt uitstrekken en gebouwen aan weerszijden van de straat kunt aanraken.

We lunchen hier op eigen gelegenheid.

We maken vervolgens een wandeling langs middeleeuwse, renaissance en barokpaleizen van de machtige families van Genua. Frederike Upmeijer geeft toelichting op locatie. Hoogtepunt is de Strada Nuova, met imposante paleizen uit de zeventiende eeuw. De collecties van het Palazzo Rosso, het Palazzo Bianco en het Palazzo Tursi - samen op de Unesco-werelderfgoedlijst - pronken met Vlaamse meesters als Rubens en Van Dyck. We zien ook de 12e-eeuwse marmeren Dom van San Lorenzo met de kapel van Johannes de Doper, wiens prachtige relieken in de schatkamer liggen. Ernaast ligt de Gesù waarvoor Rubens een paar indrukwekkende altaarstukken heeft geleverd.

Aan het einde van de middag brengen we nog een bezoek aan het Palazzo Ducale waar we de kapel van de Dogen kunnen bezoeken.

’s Avonds is het diner op eigen gelegenheid, uiteraard met suggesties en weer de mogelijkheid gezamenlijk te dineren.  In de avond is er bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om een uitvoering bij te wonen in het Teatro Carlo Felice. Dit prachtige operagebouw werd gebouwd in 1828 naar het ontwerp van architect Carlo Barabino. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gedeeltelijk verwoest. Voor de reconstructie werd de Italiaanse architect Carlo Scarpa benaderd. Helaas kwam hij voor aanvang van de bouw te overlijden, waardoor men het ontwerp van Aldo Rossi uitvoerde. Het moderne interieur en vernieuwde gevel zijn aan hem te danken.

Dag 6
Zaterdag 22 oktober

Vandaag zijn er facultatieve excursies waaruit een keuze gemaakt kan worden. U kunt maximaal twee onderdelen kiezen. Indien u voor één excursie kiest dan kan het zijn dat deze ofwel in de ochtend ofwel in de middag wordt uitgevoerd.

N.b. u kunt maximaal 2 excursies kiezen op 22 Oktober

1. Genua – culinaire wandeling

We beginnen (met een klein groepje) deze wandeling op de Mercato Orientale. Deze overdekte markt waar traditioneel door Genovezen inkopen worden gedaan is een belevenis. In de talloze kraampjes worden voor fijnproevers onder andere handgemaakte pasta en gnocchi, pesto en walnotensaus verkocht, dit naast talloze groenten en fruit.

Tijdens een wandeling door de smalle steegjes van Genua ontdekken we de traditionele keuken van de Italiaanse Rivièra en zijn geschiedenis. We zien de eerste banketbakkerij van Italië, een van de oudste chocoladefabrieken, eeuwenoude kruidenwinkels waar de tijd een eeuw geleden heeft stilgestaan . We leren hoe we de beste focaccia kunnen kiezen en waar we het beste "panera" -ijs kunnen proeven. Onderweg, tussen een "sciamadda" en een "friggitoria" wordt verteld waarom Genua beschouwd kan worden als de bakermat van pasta, van streetfood en van het mediterrane dieet. De oorsprong van veel beroemde Genuese gerechten - van pesto tot Recco-kaasfocaccia, van farinata tot pansoti met walnotensaus – wordt onthuld gelardeerd met de legendes die ze vaak vergezellen. Kortom, een intensieve kennismaking met culinaire tradities en de geschiedenis daarvan.

Prijs: € 65,-

Inclusief: begeleiding en verschillende hapjes

Duur: ca. 3 uur

2. Bezoek aan de renaissancistische Villa del Principe onder begeleiding van Frederike Upmeijer

Het betreft de luxueuze residentie van de familie Doria Pamphilj. Deze Renaissance Villa del Principe werd aan het begin van de 16e eeuw gebouwd voor Andrea Doria, de grote admiraal van Karel V. De villa, gebouwd in het gebied van Fassolo, net buiten de stadsmuren in het westen, was de zetel van het enige echte "hof" van de Genuese Republiek. Het is nog steeds eigendom van zijn nazaten die hebben besloten de monumentale delen als museum open te stellen.

Het zestiende-eeuwse gebouw is omgeven door een grote schilderachtige Italiaanse tuin met uitzicht op de zee die en was ooit rechtstreeks verbonden met de haven. Helaas doorboort een snelweg nu het uitzicht, maar alsnog kunt u zich met enige fantasie voorstellen hoe het uitzicht eeuwen geleden geweest moet zijn.

De zalen van het museum bevatten prachtige kunstwerken die het resultaat zijn van opdrachten van leden van de familie die eeuwenlang in deze prachtige 16e-eeuwse villa hebben gewoond. U bewondert er bijvoorbeeld het indrukwekkende muurtapijt over de slag bij Lepanto.

Prijs: € 35,-

Inclusief: vervoer, entree, begeleiding door Frederike Upmeijer, gebruik audiosysteem

Duur: ca. 2,5 uur

3 Villa Suburbana & Parco Durazzo Pallavicini onder begeleiding van Frederike Upmeijer

Bezoek aan het voorstadje Pegli emt het wonderlijke Parco Durazzo Pallavicini. De villa, met een opmerkelijk 19e-eeuws park in Engels-romantische stijl en een kleine botanische tuin, herbergt nu het Museo di Archeologia Ligure. Het park, dat doorgaat voor een van de mooiste parken in Italie, is ontworpen door Michele Canzio, decorontwerper voor het Teatro Carlo Felice, en gebouwd tussen 1840 en 1846. Het beslaat zo'n 97.000 m2 heuvelrug achter de villa. Het park is zeer theatraal, zelfs georganiseerd als een reeks scènes die een toneelstuk vormen met een proloog en drie bedrijven (Return to Nature, Memory, Purification). Structuren en beelden door de tuin vormen de spil van dit libretto.

Prijs: € 47,50

Inclusief: vervoer, entree, begeleiding, koffie/thee, gebruik audiosysteem

Duur: ca. 3,5 uur

Ook kunt u natuurlijk zelf op pad gaan deze dag of een deel er van. In totaal staan 42 paleizen in Genua op de Werelderfgoedlijst. Keuze te over dus om een of meer van deze parels te bezoeken. Mis de glinsterende Spiegelzaal in het 17e-eeuwse Palazzo Reale bijvoorbeeld niet.

Of struin zelf door de straten en drink een cappuccino op Piazza delle Erbe. Het betreft een klein plein verborgen tussen de labyrintische steegjes die door de middeleeuwse wijk van de stad slingeren. Het herbergt niet minder dan een half dozijn bars, restaurants en een gelateria. Tafels van de nabijgelegen etablissementen lopen uit op het plein en bieden uitstekend zicht op de talloze inwoners die zich hier verpozen.

Of breng een bezoek aan het neogotische Castello D'Albertis, met zijn verzameling etnografische artefacten en Turkse zitkamer. Dit unieke huismuseum biedt een kennismaking met kapitein Enrico Alberto D'Albertis, die het na zijn dood in 1932 genereus aan de stad Genua schonk. Door zijn avonturen over land en zee in de 19e en 20e eeuw verzamelde de Kapitein talloze kunstvoorwerpen die hij onderbracht in dit kasteel in neogotische stijl. Het is slechts een van de tientallen villa's gebouwd door zeekapiteins en kooplieden die in de heuvels zijn verscholen als amandelen in een reep chocola.

’s Avonds is er een gezamenlijk afscheidsdiner omlijst met nog enkele inleidingen.

Dag 7
Zondag 23 oktober

De ochtend is nog ter vrije besteding.

Facultatieve excursie:

Indien gewenst dan kunt u deelnemen aan een excursie naar het beroemde Cimitero di Staglieno, volgens velen het mooiste kerkhof ter wereld. Daar kunnen we wandelen en ons verwonderen over de funeraire beeldhouwkunst en fantasierijke kapellen in de met cipressen bedekte heuvels met toelichting van Frederike Upmeijer op locatie. Hoewel een begraafplaats misschien een vreemde bestemming lijkt, is deze specifieke begraafplaats echt monumentaal, zoals de naam misschien al doet vermoeden, en is het meer dan alleen een begraafplaats. De begraafplaats werd aangelegd in de 19e eeuw en beschikt over een enorm scala aan monumenten, standbeelden, gedenktekens en sculpturen. Een van de meest beroemde beelden op de begraafplaats is de ‘Angelo di Monteverde’. Dit marmeren standbeeld uit 1882 behoort toe aan het graf van de bankiersfamilie Oneto.

Prijs: € 25,-

Inclusief: vervoer, donatie, begeleiding, gebruik audiosysteem

Duur: ca. 1,5 uur

Rond het middaguur zijn we op de luchthaven van Genua voor de middagvlucht naar Amsterdam.

Indien u er voor kiest nog een dag langer te blijven dan heeft u de keuze om een dagexcursie richting het schiereiland van Portofino in het zuiden te maken.

Riviera di Levante: Monte di Portofino

In de ochtend gaan we richting Monte di Portofino. Frederike Umeijer geeft vandaag toelichting op locatie. We maken een boottocht langs de prachtige kust en bezoeken de voormalige Bendictijner abdij van San Fruttuoso uit de 13e en 14e eeuw, die ooit onder bescherming van de Doria’s stond. Hier bevindt zich ook het adellijke familiegraf in typisch Ligurische zwart-wit gestreepte architectuur. We gaan ook naar Santa Margherita Ligure, van Romaanse oorsprong en nu een populaire veelkleurige badplaats met statige oude huizen en een leuke zeeboulevard. Beroemde persoonlijkheden verbleven hier graag zoals Friedrich Nietzsche, Vasilij Kandinsky, en Evita Perón. Naast vrije tijd in het stadje bezoeken we hier de Villa Durazzo. Gebouwd in 1678 als zomerresidentie van de familie Durazzo, is de villa een typisch Alessi vierkant gebouw, gelegen in het midden van een prachtig park op een dominante positie met uitzicht op de Golf van Tigullio.
In de 19e eeuw werd de villa verkocht aan prins Centurion, die de bijgebouwen bouwde en de Italiaanse tuin uitstippelde. Aan het begin van de 20e eeuw werd de villa tijdelijk omgevormd tot Grand Hotel, vervolgens overgenomen door Alfredo Chierichetti, die verantwoordelijk is voor de uiteindelijke inrichting van het park, en uiteindelijk in 1973 verkocht aan de gemeente Santa Margherita Ligure.

Prijs: € 125,-

Inclusief: vervoer deels per bus en deels per boot, entrees, begeleiding, koffie/thee, lunch, gebruik audiosysteem

Duur: ca. 8 uur

In de avond keren we terug en is er diner op eigen gelegenheid, wederom met de keuze om gezamenlijk te dineren.

Dag 8
Reisverlenging Genua - Maandag 24 oktober

De ochtend is nog ter vrije besteding.

Facultatieve excursie:

Indien gewenst dan kunt u deelnemen aan een excursie naar het beroemde Cimitero di Staglieno, volgens velen het mooiste kerkhof ter wereld. Frederike Upmeijer geeft deze ochtend toelichting op locatie. Hier kunnen we wandelen en ons verwonderen over de funeraire beeldhouwkunst en fantasierijke kapellen in de met cipressen bedekte heuvels. Hoewel een begraafplaats misschien een vreemde bestemming lijkt, is deze specifieke begraafplaats echt monumentaal, zoals de naam misschien al doet vermoeden, en is het meer dan alleen een begraafplaats. De begraafplaats werd aangelegd in de 19e eeuw en beschikt over een enorm scala aan monumenten, standbeelden, gedenktekens en sculpturen. Een van de meest beroemde beelden op de begraafplaats is de ‘Angelo di Monteverde’. Dit marmeren standbeeld uit 1882 behoort toe aan het graf van de bankiersfamilie Oneto.

Prijs: € 25,-

Inclusief: vervoer, donatie, begeleiding, gebruik audiosysteem

Duur: ca. 1,5 uur

Rond het middaguur zijn we op de luchthaven van Genua voor de middagvlucht naar Amsterdam.

Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud.

Sprekers op locatie

Japke-d. BoumaColumnist

Japke-d. Bouma (1970) studeerde economie in Groningen, volgde de Postdoctorale Opleiding Journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, werkte bij de Volkskrant en sinds 1997 bij NRC. Als verslaggever schreef Japke onder meer over media, openbaar vervoer en onderwijs; als eindredacteur, werkte bij de redactie van nrc.next, de redactie binnenland en de centrale eindredactie. Als columnist schrijft ze over taal (op vrijdag) en over het dagelijks kantoorleven (op woensdag). Haar columns over kantoor werden gebundeld tot vier boeken: ‘Gids voor de Kantoorjungle’ (een ‘natuurgids’ voor het kantoorleven); ‘Survivalgids voor de Kantoorjungle’ (over hoe te overleven op kantoor) en ‘Uitrollen is het nieuwe doorpakken’ en ‘Ga Lekker zélf in je kracht staan’.

 Japke-d. Bouma zal tijdens deze reis een tweetal inleidingen verzorgen.

Michel KrielaarsChef boeken

(Amsterdam, 1961) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in Rusland en Oost-Europa. Van 2007 t/m 2012 was Krielaars correspondent van NRC in Moskou. In 2014 verscheen zijn boek Het brilletje van Tsjechov, dat in 2015 bekroond werd met de Bob den Uylprijs voor het beste literaire reisboek. In 2017 publiceerde Michel Alles voor het Moederland, De Stalinterreur ten tijde van Isaak Babel en Vasili Grossman.

Michel Krielaars zal de onderstaande inleidingen verzorgen tijdens de reis.

Exil aan de Cote d”Azur.
Nadat Hitler in 1933 aan de macht was gekomen vluchtten tientallen beroemde Duitse schrijvers naar de Zuid-Franse kust. Thomas en Heinrich Mann, Stefan Zweig, Joseph Roth en Lion Feuchtwanger bevolkten de hotels en de villa’s. Wat voor levens leidden ze daar?

Wie waren de grote Franse auteurs van het Zuiden?
Het Franse literaire leven speelt zich grotendeels af in Parijs. Maar wie waren de schrijvers van het Zuiden? Marcel Pagnol? En hoe goed zijn zijn toneelstukken en zijn romans Jean de Florette en Manon des sources? En Jean Giono, nog veel meer de schrijver van het zuidelijke landschap?

Vichy-Frankrijk.
Het met de nazi”s collaborerende regime van maarschalk Pétain is een zwarte bladzijde uit de Franse geschiedenis. Hoe functioneerde het? En hoe verliep die collaboratie? En waarom deed de latere president Mitterrand aanvankelijk volop mee?

Joyce Roodnat Journalist en auteur

Vanaf 1980 redacteur bij NRC, en schrijft over film, toneel, literatuur en beeldende kunst. Schreef tien jaar de wandelrubriek Aan de Wandel (2002-2012). Tot 2006 was chef van de kunstredactie, daarna cultureel commentator. In 2001 debuteerde Roodnat met de roman 't Is zo weer nacht, die werd bekroond met zowel de Geertjan Lubberhuizenprijs als de Debutantenprijs. Van haar hand verschenen verder o.a. de roman Sterrenschot, de stijlgids voor vrouwen, Een kwestie van lef en de essaybundel Vrouwen zijn leuker. Vijftien sterke aanwijzingen. In 2017 won Joyce Roodnat voor de tweede keer de Louis Hartlooper Prijs voor de beste filmpublicatie van het jaar, met haar boek over de films van fotograaf Ed van der Elsken. In mei 2022 kwam haar laatste boek uit ‘Met moeder mee’; een stervormige wandeling door Amsterdam-Oost, die laat zien wat generaties elkaar doorgeven en hoe de stad veranderd is.

Joyce Roodnat zal onderstaande inleidingen verzorgen tijdens deze academie.

Een verhaal over Brigitte Bardot - uiteraard met fragmenten.

Een inleiding over de fotograaf Jacques Henri L’Artigue en zijn foto’s van het mondaine leven aan het begin van de 20ste eeuw.

Een verhaal over Signoret en Yves Montand, beroemde ingezetenen van St. Paul de Vence.

Frederike Upmeijer Kunsthistorica

studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Groningen. Sinds haar afstuderen is Upmeijer freelance werkzaam en geeft lezingen over uiteenlopende onderwerpen, o.a. voor de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs. Daarnaast begeleidt zij al jaren kunstreizen en Academies voor NRC Handelsblad in Oxford en werkte daarna o.a. mee aan academies in Napels, Griekenland, München, Toscane en Bologna. Begeleidde tevens meerdere bootreizen, op de Zwarte Zee, de Oostzee en natuurlijk in het Middellandse Zee gebied. Haar kennis over de kunstgeschiedenis van de Westerse wereld strekt van Scandinavië tot Italië, maar brengt haar ook over de oceaan in de musea van de USA.

Frederike Upmeijer zal onderstaande lezingen verzorgen tijdens de reis en toelichting geven op locatie.

De beroemdste kunstenaars van de Côte d’Azur; Matisse, Picasso en Chagalll.

De Palazzi dei Rolli, de Gouden Eeuw van Genua, de stadspaleizen uit de 16e eeuw en hun geschiedenis.

Reisinformatie

Boekingsinformatie

v.a. 1985 bij verblijf in 4* hotels (o.b.v. een tweepersoons kamer) p.p.

Reisdatum: 17 Oktober 2022
Reissom: € 1985,- p.p. bij verblijf in 4* hotels (o.b.v. een tweepersoons kamer)
Inclusief: vlucht Amsterdam – Nice en Genua - Amsterdam per KLM * luchthavenbelasting, brandstoftoeslag * overnachtingen in 4* hotels op basis van logies en ontbijt * 2 lunches en 3 diners * programma zoals omschreven * transfers luchthaven - hotels v.v. *gebruik audiosysteem * begeleiding door Frederike Upmeijer en lokale Engelssprekende gidsen * inleidingen door Japke-d. Bouma, Michel Krielaars, Joyce Roodnat en Frederike Upmeijer.

Toeslag eenpersoonskamer € 425,-

Exclusief: Overige maaltijden * facultatief excursieprogramma als omschreven inclusief entrees en eventuele lunches en gebruik audiosysteem * fooien * ruimbagage * persoonlijke uitgaven * verzekeringen * administratiekosten € 25,- per boeking * calamiteitenfonds € 2,50 per boeking * bijdrage SGR € 5,- per persoon.

Vluchten

Wij zullen voor deze reis vluchten per KLM reserveren.

17 oktober Amsterdam - Nice KL1253 09.30 uur - 11.25 uur

23 oktober Genua - Amsterdam KL1566 13.55 uur - 15.50 uur

of

24 oktober Genua - Amsterdam KL1566 13.55 uur - 15.50 uur

Indien u geen gebruik maakt van de vlucht per KLM en zelf uw reis regelt dan kunnen wij u een korting bieden van € 226,-. Indien gewenst kunnen wij treintickets voor u reserveren

Bagage
Inbegrepen bij deze reis is handbagage, mits wij beschikken over uw Flying Blue nummer. Heeft u geen Flying Blue nummer dan kunt u dit gratis aanvragen via www.klm.com.

 Toegestane hoeveelheden voor handbagage

 • 1 stuk handbagage, max. 55 x 35 x 25 cm (21,5 x 13,5 x 10 inch)
 • 1 accessoire, bijvoorbeeld een handtas of een laptop, max. 40 x 30 x 15 cm (16 x 12 x 6 inch)
 • Totaal gewicht max. 12 kg (26 lbs)

Mocht u aanvullende ruimbagage willen meenemen dan zijn hieraan extra kosten verbonden.

 • 1 stuk ruimbagage*: L + B + H max. 158 cm (62 inch) en max. 23 kg (50 lbs)
 • Economy class zonder frequent flyer: € 50,-
 • Economy class met frequent flyer status Ivory: € 30,-
 • Economy class: Flying Blue Silver, Gold en Platinum deelnemers, en andere SkyTeam Elite en Elite Plus deelnemers: gratis.

U kunt dit aangeven op het aanmeldingsformulier.

Reisverlenging

Posttour: Genua van 23 t/m 24 oktober
Reissom: €185,- op basis van logies en ontbijt op basis van een 2-persoonskamer
Toeslag 1-persoonskamer € 115,-

Inclusief: Inclusief: overnachting in Hotel Bristol in een 2-persoonskamer op basis van logies & ontbijt * transfer hotel – luchthaven Genua * begeleiding door Frederike Upmeijer
Exclusief: overige maaltijden * facultatieve excursies

Voorwaarden

NRC / Pied à Terre Reizen en reisvoorwaarden
U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen, lid ANVR, SGR en Calamiteitenfonds, waar Paul Vigeveno en Hanneke van Mierlo verantwoordelijk zijn voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

Door te boeken gaat u akkoord met de algemene reisvoorwaarden. Algemene ANVR reisvoorwaarden Daarnaast gaat u akkoord met de Aanvullende Reisvoorwaarden zoals deze specifiek gelden voor deze NRC Academiereis. Aanvullende Reisvoorwaarden van Pied à Terre.
De combinatie van reisdiensten die u wordt aangeboden, is een pakketreis in de zin van Richtlijn (EU) 2015/2302, meer informatie hierover vindt u onder deze link

U kunt deze voorwaarden natuurlijk opvragen: mailt u hiervoor naar nrc@piedaterrereizen.nl

Zodra u van ons een bevestiging / factuur heeft ontvangen, bent u gebonden aan de overeenkomst en kunt u niet meer kosteloos wijzigingen of annuleren. De aanbetaling voor deze reis bedraagt 15% van de reissom. De restbetaling dient uiterlijk 6 weken voor vertrek voldaan te zijn.

Voor kleine wijzigingen die u niet direct bij aanmelding aan ons heeft doorgegeven moeten wij u kosten in rekening brengen. Dit los van de kosten die een leverancier in rekening kan brengen; bijvoorbeeld een luchtvaartmaatschappij. Onze kosten bedragen in ieder geval € 25,- per wijziging.

Indien u de door u geboekte reis moet annuleren dan worden er kosten in rekening gebracht. Het betreft dan de reissom inclusief de door u geboekte excursies. De volgende bedragen worden in rekening gebracht: 

 • Bij annulering tot de 42e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: de aanbetaling maar niet meer dan 35% van de reissom;

 • Bij annulering vanaf de 42e kalender dag (inclusief) tot de 28e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 35% van de reissom;

 • Bij annulering vanaf de 28e kalenderdag (inclusief) tot de 21e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 40% van de reissom;

 • Bij annulering vanaf de 21e kalenderdag (inclusief) tot de 14e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 50% van de reissom;

 • Bij annulering vanaf de 14e kalenderdag (inclusief) tot de 5e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 75% van de reissom;

 • Bij annulering vanaf de 5e kalenderdag (inclusief) tot de vertrekdag: 90% van de reissom;

 • Bij annulering op de vertrekdag of later: de volledige reissom.

Onder reissom wordt in dit kader verstaan de door of namens de organisator gepubliceerde prijs, exclusief reserveringskosten, verzekeringspremies en bijdrage Calamiteitenfonds.

Praktische vragen romdom het COVID-19 Corona virus en deze reis vindt u onder deze link

 

CO2-compensatie

Bij het boeken van uw reis wordt de CO2-voetafdruk van de reis gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het verblijf, het transport bij excursies en de maaltijden.

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Pied à Terre Reizen B.V. Deze samenwerking bestaat sinds 2016. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Pied à Terre Reizen aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top