Ontdek meer over deze reis

 • De reis in het kort
 • Dagprogramma
 • Sprekers & lezingen
 • Reis informatie
 • Boekingsinformatie
 • Voorwaarden

Vragen over deze reis?

Parijs: Ateliers en Collecties

Verborgen schatten in de luwte

 • NRC Academie met Wim Pijbes en Frederike Upmeijer
 • Verblijf in **** hotel Sacha in het centrum van Parijs
 • Ontdek het verborgen Parijs
v.a. €1485,- p.p.
v.a. 1485,- p.p.

Al enkele eeuwen is Parijs een van de belangrijkste artistieke centra van de wereld. Sinds de 19e eeuw vestigden honderden kunstenaars zich in deze stad, afkomstig uit de Franse provincie, uit de omringende landen, maar ook uit Oost-Europa, Zuid-Amerika, de Verenigde Staten en zelfs Japan. Velen woonden dicht bij elkaar in kunstenaarswijken als Montmartre en Montparnasse, waar de hoogtijdagen herinnerd worden in ateliers en kleine musea van een aantal schilders en beeldhouwers. Deze NRC Academie voert ook langs het speciaal voor kunstenaars, geleerden en militairen ontwikkelde wijkje 'La Nouvelle Athènes' in het negende arrondissement. Hier staat het spectaculaire atelier van Gustave Moreau: drie etages gevuld met schilderijen, tekeningen en beeldjes. Hier bevindt zich ook het voormalige atelier van de Nederlandse schilder Ary Scheffer, waar nu het Museum van de Romantiek in is gevestigd. Maar ook Le Corbusier, Brancusi, Zadkine en Giacometti passeren de revue. En natuurlijk een ontvangst en inleidingen bij het Atelier Néerlandais, onderdeel van de Nederlandse Ambassade.

Dagprogramma

Dag 1 
Donderdag 25 Mei

We vertrekken in de ochtend per Thalys naar Parijs, waar we iets na het middaguur aankomen op Gare du Nord. Onze bagage wordt naar het hotel vervoerd, maar wij gaan meteen van start met het programma. Ten noorden van de grote boulevards liggen de kalme straten van 'la Nouvelle Athènes, het dorp van muzen en acteurs en daarna de courtisanes. In de Rue Chaptal staat, aan het einde van een beukenlaantje met kasseien, een herenhuis met mintgroene houten luiken: het idyllische Hôtel Scheffer-Renan nu het Musée de la Vie Romantique. Het werd gebouwd in 1830 voor de uit Dordrecht afkomstige schilder Ary Scheffer en zijn broer Henri. Ary Scheffer (1795-1858) was een spil van het Parijse 19e-eeuwse kunstenaarsleven, een vaste bezoekster was de fascinerende schrijfster George Sand van wie tal van voorwerpen bewaard worden. We brengen een uitgebreid bezoek aan het huis en atelier.

Hierna wandelen we naar het nabijgelegen Museum van Gustave Moreau. Gustave Moreau was een symbolistische schilder uit de 19e eeuw, en lid van de Académie des Beaux-Arts. Hij wilde tijdens zijn leven een museum oprichten waarin hij al zijn werken kon tentoonstellen die gezamenlijk zijn universum vormden, omdat ze “los van elkaar verloren zouden gaan“, zo dacht hij.

Zo verzamelde hij talloze schilderijen in zijn familiehuis, 14 Rue de la Rochefoucauld, waar hij woonde en werkte in zijn atelier op de derde verdieping. Voordat hij stierf, liet hij de laatste twee verdiepingen van het huis helemaal verbouwen tot een enorm atelier met veel ramen. We bezoeken de drie leefruimtes, evenals het lichte atelier vol schilderijen, schetsen en andere werken. Na dit bezoek wandelen we naar ons hotel waar u de avond ter vrije besteding heeft. Natuurlijk ontvangt u suggesties voor restaurants in de nabijheid van het hotel en is er de mogelijkheid gezamenlijk te dineren.

Dag 2
Vrijdag 26 Mei

Na het ontbijt vertrekken we per metro naar de Fondation Custodia, gelegen nabij het Palais des Invalides. We worden hier ontvangen in het Atelier Néerlandais waar ook enkele inleidingen gehouden zullen worden. Daarna gaan we per metro en al wandelend richting Montparnasse waar we het huis en het atelier van de Franse beeldhouwer en schilder, Emile-Antoine Bourdelle (1861-1929) bezoeken. De productieve beeldhouwer woonde en werkte tot zijn dood in 1929 in dit huis aan de toenmalige Impasse du Maine in de wijk Montparnasse. Hoewel het verbouwd werd tot museum is het oude atelier gelukkig onaangeroerd gebleven na zijn dood. In de hoek een gipsen afgietsel van zijn mooie 'Centaure mourant', de stervende centaur uit 1914.. Bij zijn overlijden wordt Bourdelle in zijn atelier opgebaard, naast zijn stervende centaur.

Na de lunch op eigen gelegenheid gaan we, langs het Cimetière Montparnasse naar het voormalige atelier en woonhuis van Alberto Giacometti. Op Montparnasse liggen vele beroemde kunstenaars begraven, midden in de befaamde kunstenaarswijk: Baudelaire, Soutine, Tristan Tzara, Zadkine en Guy de Maupassant. Ook staat hier het beroemde beeld De Kus van Brancusi. Het Atelier Giacometti is heropgebouwd in een herenhuis uit de Belle Époque.

Alberto Giacometti (1901-1966) was een Zwitserse beeldhouwer en schilder. In zijn atelier kunt u zijn stijl met langgerekte vormen bewonderen: werken van gips en van klei, meubels en muren die hij zelf heeft beschilderd. Het is er klein en bijna ongelooflijk om te bedenken dat de kunstenaar hier werkte.

Na dit bezoek is er tijd ter vrije besteding. Facultatief kunt u deelnemen aan een bezoek aan het woonhuis en atelier van Ossip Zadkine. In de rustige en besloten tuin, omgeven door met klimop begroeide ateliers, staan enkele van zijn bronzen beelden. Het museum exposeert een prachtig overzicht van zijn werken van kubisme tot abstracte kunst. Binnen vinden we een collectie van houten torso's en kleinere werken van brons en steen.
Maar u kunt bijvoorbeeld ook een bezoek brengen aan het bijzondere Musée Maillol, de Fondation Dina Vierny. Het fraai gepresenteerde oeuvre van beeldhouwer Maillol wordt er subtiel omringd door onder meer Russische avant-garde met werken van Ilya Kabakov en Marcel Duchamp.

Dag 3
Zaterdag 27 Mei

In de ochtend gaan we per metro en al wandelen naar het westen van Parijs waar we in Musée Marmottan Monet de kunstcollectie en bibliotheek van Paul Marmottan bekijken. Hij was specifiek geïnteresseerd in de kunst van het Napoleontische keizerrijk en de daarmee samengaande empirestijl. In 1966 ontving het museum van de directe nazaten van de impressionist Claude Monet een grote verzameling schilderijen en tekeningen van de kunstenaar. Het betreft nu de grootste verzameling ter wereld. De collectie geeft een compleet beeld van zijn ontwikkeling als kunstenaar, van zijn beginperiode in Parijs tot aan die van de laatste levensfase in Giverny. Absoluut hoogtepunt van dit prominente deel van de collectie is het schilderij Impression, soleil levant uit 1872, dat in de kunstgeschiedenis symbool staat voor de geboorte van het impressionisme.

We gaan vervolgens naar La Roche, ontworpen door Le Corbusier.

Het gaat hier in feite om twee woonhuizen in een doodlopend straatje. Villa La Roche werd gebouwd voor een bevriende bankier en Villa Jeanneret voor zijn broer. Het staat vermeld op de Werelderfgoed lijst van Unesco.

Hij liet, vlak buiten de stadsgrens van Parijs, in Boulogne Billancourt ook een appartementencomplex bouwen waar de twee bovenste verdiepingen voor hemzelf en zijn echtgenote waren.  Immeuble Molitor werd het woonadres waar Le Corbusier bleef wonen tot aan zijn dood in 1965. Uiteraard nam Le Corbusier zelf het interieurontwerp voor zijn rekening.

De verdere middag en avond zijn ter vrije besteding.

Facultatief kunt u deelnemen aan een bezoek aan het Musée Montmartre met een tentoonstelling over de geschiedenis van de wijk en het atelier van Suzanne Valadon. Rue Cortot. Daar is op nummer 12 het museum te vinden dat gevestigd is in meerdere panden die de voormalige tuin van Renoir omringen.

De gereconstrueerde woon- en werkruimte van Suzanne Valadon en haar zoon Maurice Utrillo is bijzonder. Zij begon haar loopbaan in de kunsten als schildersmodel en is onder andere te zien op schilderijen van Renoir. Met deze kunstenaar had zij ook een kortstondige relatie, evenals met de componist Satie. Valadon wilde echter meer dan alleen model zijn en aangemoedigd door onder meer Toulouse- Lautrec begon zij zelf ook te schilderen.

Dag 4
Zondag 28 Mei

Na het ontbijt gaan we deze laatste ochtend naar het Musée National Jean-Jacques Henner, dat is gevestigd in het herenhuis van een andere kunstenaar: Guillaume Dubufe (1853-1909). In 1921 kocht Marie Henner het huis om er het œuvre van haar aangetrouwde oom tentoon te stellen.

Jean-Jacques Henner (1829-1905) was een schilder uit de Elzas en lid van de Académie des Beaux-Arts. Tijdens zijn leven was hij bekend om zijn portretten en naakten van vrouwen met een bleke huid en rood haar.

Het interieur is verfijnd en zeer smaakvol met een mooie wintertuin, Arabische stijlelementen en op de bovenste verdieping het atelier.

Vervolgens wandelen we naar Musée Nissim de Camondo bij Parc Monceau.  Moise de Camondo, een vooraanstaand financier, liet in 1914 dit herenhuis bouwen, in de stijl van het Petit Trianon, in Versailles. Het museum presenteert een uitzonderlijke collectie van zeldzaam 18e -eeuws meubilair, schilderijen, porselein en tapijten. De Camondo liet het huis in 1935 na aan de Franse staat, ter nagedachtenis aan zijn zoon Nissim, die sneuvelde in WO I.

Na dit bezoek heeft u vrije tijd voor de lunch en eventueel nog een laatste museumbezoek. Bijvoorbeeld aan de paleisachtige woning van het puissant rijke echtpaar Nélie Jacquemart en Edouard André. In de met marmeren zuilen getooide hal slingert een trap met elegant smeedwerk zich naar de rijk gemeubileerde salons op de bovenverdieping.

Of ga naar Musee Montmartre met een tentoonstelling over de geschiedenis van de wijk en het atelier van Suzanne Valadon. Rue Cortot. Daar is op nummer 12 het museum te vinden dat gevestigd is in meerdere panden die de voormalige tuin van Renoir omringen.

De gereconstrueerde woon- en werkruimte van Suzanne Valadon en haar zoon Maurice Utrillo is bijzonder. Zij begon haar loopbaan in de kunsten als schildersmodel en is onder andere te zien op schilderijen van Renoir. Met deze kunstenaar had zij ook een kortstondige relatie, evenals met de componist Satie. Valadon wilde echter meer dan alleen model zijn en aangemoedigd door onder meer Toulouse- Lautrec begon zij zelf ook te schilderen.

In de namiddag nemen wij de Thalys terug naar Amsterdam waar wij aan het begin van de avond aankomen.

NB: Programmaonderdelen- en volgorde onder voorbehoud.

Sprekers op locatie

Frederike Upmeijer Kunsthistorica

studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Groningen. Sinds haar afstuderen is Upmeijer freelance werkzaam en geeft lezingen over uiteenlopende onderwerpen, o.a. voor de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs. Daarnaast begeleidt zij al jaren kunstreizen en Academies voor NRC Handelsblad in Oxford en werkte daarna o.a. mee aan academies in Napels, Griekenland, München, Toscane en Bologna. Begeleidde tevens meerdere bootreizen, op de Zwarte Zee, de Oostzee en natuurlijk in het Middellandse Zee gebied. Haar kennis over de kunstgeschiedenis van de Westerse wereld strekt van Scandinavië tot Italië, maar brengt haar ook over de oceaan in de musea van de USA.

Wim PijbesOud-hoofddirecteur Rijksmuseum

Wim Pijbes (1961) is directeur van de filantropische Stichting Droom en Daad. Pijbes studeerde kunstgeschiedenis en was hoofddirecteur van het Rijksmuseum en verantwoordelijk voor de transformatie en heropening in 2013. Hier was hij initiator van vele spraakmakende en succesvolle vernieuwingen met als resultaat dat het Rijksmuseum European Museum of the Year werd in 2015. Pijbes publiceert regelmatig over kunst, filantropie en de rol van cultuur in de samenleving. Pijbes bekleedt uiteenlopende bestuursfuncties bij Museum Voorlinden, de TEFAF en is gasthoogleraar aan Cambridge University. Wim Pijbes is lid van de Raad van Advies van de Nederlandse Tuinenstichting.

Reisinformatie

Boekingsinformatie

v.a. 1485 p.p.

Reisdatum: 25 Mei
Reissom: € 1485,- p.p. bij verblijf in 4* hotel (o.b.v. een tweepersoons kamer)
Inclusief: Inclusief: reis per Thalys naar Parijs * verblijf in het 4* Hotel Sacha in het centrum van Parijs in een tweepersoons kamer op basis van logies & ontbijt * metrokaart 3 dagen * diner dag 1  (excl. drankjes) * excursies en bezoeken volgens programma inclusief entrees * deskundige Nederlandssprekende begeleiding door Wim Pijbes, Frederike Upmeijer en lokale assistentie * inleidingen bij het Atelier Néerlandais * gebruik audiosysteem * bijdrage administratiekosten € 25,- per boeking * bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking * bijdrage SGR à € 5,- per persoon. * CO2 compensatie

Toeslag eenpersoonskamer € 365,-

Exclusief: Overige maaltijden en drankjes * reis- en/of annuleringsverzekering * fooien * persoonlijke uitgaven * facultatieve excursies * 

Facultatief bezoek Atelier Zadkine: € 22,50 

Facultatief bezoek Musée Montmartre: € 22,50 


Vervoer naar de bestemming
Tijdens deze reis maken wij gebruik van de Thalys. In Parijs zullen wij veel wandelen en ook gebruik maken van de metro. Een goede conditie is dan ook noodzakelijk voor deze reis (zie ook de Voorwaarden).

Audiosysteem
Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. Zo kunt u de reisbegeleiding overal goed verstaan en kunt u afstand tot elkaar bewaren.

Intensiteit van de reis
Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans vrij intensief. Voor onze reizen en alle excursies geldt dat u goed ter been dient te zijn en zonder persoonlijke hulp en hulpmiddelen kunt wandelen. Indien u dit niet kunt dan is het niet mogelijk in te schrijven voor de reis en de excursies.

Grensdocumenten
Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

Voorwaarden

NRC / Pied à Terre Reizen en reisvoorwaarden
U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen, lid ANVR, SGR en Calamiteitenfonds, waar Paul Vigeveno en Hanneke van Mierlo verantwoordelijk zijn voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

Door te boeken gaat u akkoord met de algemene reisvoorwaarden. Algemene ANVR reisvoorwaarden Daarnaast gaat u akkoord met de Aanvullende Reisvoorwaarden zoals deze specifiek gelden voor deze NRC Academiereis. Aanvullende Reisvoorwaarden van Pied à Terre.
De combinatie van reisdiensten die u wordt aangeboden, is een pakketreis in de zin van Richtlijn (EU) 2015/2302, meer informatie hierover vindt u onder deze link

U kunt deze voorwaarden natuurlijk opvragen: mailt u hiervoor naar nrc@piedaterrereizen.nl

Zodra u van ons een bevestiging / factuur heeft ontvangen, bent u gebonden aan de overeenkomst en kunt u niet meer kosteloos wijzigingen of annuleren. De aanbetaling voor deze reis bedraagt 15% van de reissom. De restbetaling dient uiterlijk 6 weken voor vertrek voldaan te zijn.

Voor kleine wijzigingen die u niet direct bij aanmelding aan ons heeft doorgegeven moeten wij u kosten in rekening brengen. Dit los van de kosten die een leverancier in rekening kan brengen; bijvoorbeeld een luchtvaartmaatschappij. Onze kosten bedragen in ieder geval € 25,- per wijziging.

Indien u de door u geboekte reis moet annuleren dan worden er kosten in rekening gebracht. Het betreft dan de reissom inclusief de door u geboekte excursies. De volgende bedragen worden in rekening gebracht: 

 • Bij annulering tot de 42e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: de aanbetaling maar niet meer dan 35% van de reissom;

 • Bij annulering vanaf de 42e kalender dag (inclusief) tot de 28e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 35% van de reissom;

 • Bij annulering vanaf de 28e kalenderdag (inclusief) tot de 21e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 40% van de reissom;

 • Bij annulering vanaf de 21e kalenderdag (inclusief) tot de 14e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 50% van de reissom;

 • Bij annulering vanaf de 14e kalenderdag (inclusief) tot de 5e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 75% van de reissom;

 • Bij annulering vanaf de 5e kalenderdag (inclusief) tot de vertrekdag: 90% van de reissom;

 • Bij annulering op de vertrekdag of later: de volledige reissom.

Onder reissom wordt in dit kader verstaan de door of namens de organisator gepubliceerde prijs, exclusief reserveringskosten, verzekeringspremies en bijdrage Calamiteitenfonds.

Praktische vragen romdom het COVID-19 Corona virus en deze reis vindt u onder deze link

 

CO2-compensatie

Bij het boeken van uw reis wordt de CO2-voetafdruk van de reis gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het verblijf, het transport bij excursies en de maaltijden.

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Pied à Terre Reizen B.V. Deze samenwerking bestaat sinds 2016. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Pied à Terre Reizen aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top