Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Route
  • Sprekers & lezingen
  • Reisuitbreidingen
  • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

Saoedi-Arabië – een futuristisch rijk met vele verledens

  • Academie Saoedi-Arabië – een futuristisch rijk met vele verledens
  • Onder leiding van NRC-columnist Carolien Roelants en Drs. Paul Aarts, midden-oostendestkundige
  • Inleidende studiemiddag door kunsthistoricus Luit Mols
v.a. 7695,- p.p.

De reis in het kort

Twaalfdaagse reis met bijdrage door dr. Luit Mols, kunsthistoricus en onder leiding van de NRC-columnist Carolien Roelants en  drs. Paul Aarts, Midden-Oostendeskundige

Saoedi-Arabië – woestijnland, hoeder van de islamitische traditie, omstreden koninkrijk en puissant rijke oliestaat – licht de sluier op en geeft vergeten verledens prijs, tegelijk met vergaande veranderingen. Hier blijken naast onontgonnen Nabateïsch erfgoed sporen te vinden van Eva, Aäron, Mozes en Nebukadnezar. Naast Ottomaanse treinstations, ooit bestormd door Lawrence of Arabia, verrijzen oogverblindende bouwsels van Zaha Hadid en Jean Nouvel.

Mekka trekt louter gelovige pelgrims, maar Medina is nu deels open voor niet-islamieten. Naast het Formule 1-spektakel deinen Riyad en Djedda op festivalmuziek. Vrouwen zijn niet meer verplicht sluiers te dragen en mogen autorijden, al is dat maar een bescheiden begin.

Miljoenen bomen geplant in de woestijn, zwevende treinen en cloud seeding-technologie voor regenval blijken geen utopie te zijn, maar een van de vele megaprojecten: NEOM, onderdeel van ‘Visie 2030’. Een auto- en koolstofvrije, slimme, groene en duurzame stad die 33 keer zo groot moet worden als New York, gebouwd in de woestijn, waarvan 7 kilometer drijvend in de Rode Zee.
Nederland draagt bij aan de energie-, water- en voedingssector. Gedeeld verleden is er ook: denk aan de Nederlandse arabist en islamoloog Snouck Hurgronje, die Mekka voor Europa ontsloot; het 150 jaar oude Nederlandse consulaat in Djedda, voor hulp aan Indonesische pelgrims; de KLM als eerste luchtvaartmaatschappij die vloog op Saoedi-Arabië; en de ABN die er in 1926 de eerste bank oprichtte, de Saudi Hollandi Bank…

Archaïsch en innovatief, baanbrekend en autocratisch gaat Saoedi-Arabië open; de verkenning belooft razend interessant te worden.

Dagprogramma

Dag 1
12 december - Amsterdam - Riad

Vertrek naar Riyad en aankomst laat in de avond. Transfer naar het hotel

Dag 2
13 december Riad

Vanochtend verkenning van Riyad - een metropool met moderne boulevard, glinsterende hoogbouw ontworpen door befaamde architecten als Zaha Hadid en moderne landmarks als het 267 meter hoge Al Faisaliah Centre met de elegante Koning Fadh-bibliotheek. De trekpleisters van de oude stad zijn het lemen Moerabba-paleis - het voormalige huis en hof van koning Abdoel Aziz Ibn Saoed, de stichter van Saoedi-Arabië -, en de citadel Al Masmak, waar de derde Saoedische staat in 1902 begon. De verkenning wordt afgesloten met een bezoek aan het Diplomatiek Kwartier, waar in Hotel Ritz-Carlton in 2017 bijna 400 van de machtigste mensen van het land - prinsen, magnaten en ministers - vastgehouden werden, wat het tijdperk van de kroonprins inluidde. Einde middag ontvangst op de ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden en toelichting op bilaterale betrekkingen en gedeeld erfgoed. Overnachting in Riyad.Dag 3
14 december Riad 

Vanochtend een bezoek aan Diryiah, de grootste opgraving van Saoedi-Arabië, Unesco-werelderfgoed en de oorsprong van het koninkrijk; rond de oase woonden de al-Saoed en de al-Wahhab, die besloten samen te gaan. Diriyah wordt groots gerestaureerd. Binnenkort gaat het Salwa-paleis open, het oorspronkelijke huis van de koninklijke familie Al-Saoed. In de middag bezoek aan het King Faisal Research Center for Islamic Studies voor een gesprek met een vertegenwoordiger van het Ministerie voor Godsdienst. Vervolgens een rondleiding in het Nationaal Museum, dat een goed overzicht geeft van de Saoedi-Arabische geschiedenis en cultuur. ’s Avonds transfer naar de luchthaven en vlucht naar Taboek. Overnachting in Taboek.

Dag 4
15 december Taboek

Vandaag verkenning van de hoogtepunten van de provincie Taboek aan de Rode Zee - Wadi Tayib Al Ism - een vallei gelegen aan de Golf van Aqaba, met palmbossen en granietrotsen. Er wordt aangenomen dat Mozes zijn vrijwillige ballingschap na zijn vlucht uit Egypte heeft doorgebracht in Midjan, de oude naam van de Golf van Aqaba, en Tayeb Al-Ism heeft bereikt, vandaar de naam 'Vallei van Mozes'. De bron van Mozes (Bir al Saidni genoemd) bevat op verschillende plaatsen kristalhelder water dat uit de grond komt. Vervolgens Magha'er Shuaib, een historische site, bekend om enkele van de mooiste monumentale graven uit het oude Nabateïsche koninkrijk.
In Magha'er Shuaib, de oase van M​idjan, ontmoette naar verluidt Mozes de profeet Shuaib, die in Mozes een zuivere ziel herkende en hem een ​​van zijn dochters schonk. Mozes woonde vervolgens tien jaar met zijn vrouw en schoonvader in Midjan, voordat hij terugkeerde naar Egypte om zijn volk te bevrijden van farao Ramses II. In de middag een toelichting op het megaproject Neom door Carolien Roelants en Paul Aarts.

Dag 5
16 december Taboek - Dedan – Al-Ula

Na ontbijt een woestijntocht naar Al-Ula, met onderweg ene bezoek aan het indrukwekkende Qalaat Muazzam van Hiajz-spoorweg met het aangrenzende 17e-eeuwse kasteel, bekend door de Arabische opstand 1916 en Lawrence of Arabia. Vervolgens bezoek aan de oude hoofdstad Dedan, in het eerste millennium v. Chr. de hoofdstad van de Dedanieten- en Lihyanitische koninkrijken, bekend uit de Bijbel. De necropolis van Dedan is bekend om koningsgraven met uitgehouwen leeuwen. Dedan was een van de belangrijkste centra van de karavaanhandel. Vervolgens een stop voor de petrogliefen in de rotsen bij Jabal Ikmah.
Eind van de middag aankomst in Al-Ula, bekend om de nabijgelegen, Nabateïsche sites – uit de tijd van koning Aretas IV Philopatris (Al-Harith IV, -9-40), die van Madain Saleh de eerste hoofdstad van het koninkrijk maakte, vóór Petra, 500 kilometer noordelijker gelegen. Overnachting in Al-Ula.

Dag 6
17 december Al-Ula - Hegra - Al-Ula

Vanochtend Unesco-Werelderfgoed Hegra (Madain Saleh), na Petra in Jordanië de hoofdplaats en de eerste hoofdstad de 1e eeuw na Christus van de Nabateeërs, een Arabisch volk dat welvarend werd door de handel in wierook en dat in 106 werd ingelijfd in het Romeinse rijk als de provincie Arabia. De site van 60 hectare woestijn op de Wierookroute omvat onder meer 111 grafmonumenten, waarvan 94 met majestueuze, klassiek ogende gevels, de grootste 21,5 meter hoog is. In de middag rondgang in Al-Ula - door de oude stad uit de twaalfde eeuw, een doolhof van smalle straten met winkels en huizen van leem, langs het 18e-eeuwse fort en het treinstation van Hijaz, een spoorweg uit de Ottomaanse tijd.
Spectaculaire moderne trekpleister is de concertzaal Maraya: voor 500 bezoekers, geheel van spiegelglas, dat het woestijnlandschap weerkaatst, en opgenomen is in het Guinness Book of World Records. De beroemde Olifantenrots, resultaat van wind- en watererosie, is een van de vele geologische wonderen van Al-Ula. Overnachting in Al-Ula.

Dag 7
18 december Al-Ula - Medina

In de ochtend vertrek naar Medina, het antieke Yathrib, na Mekka de heiligste stad in de islam. Na aankomst verkenning van Medina, tot aan het islamitische heiligdom – het hart van de stad, ontoegankelijk voor de niet-islamieten. Medina wordt gevierd als de plaats van waaruit Mohammed de moslimgemeenschap (oemma) vestigde na zijn vlucht uit Mekka (622 na Chr.) Pelgrims maken deze reis elk jaar opnieuw als onderdeel van de hadj. Niet-moslims mogen de moskeeën niet betreden, maar kunnen nu het deel van het 'haram'-gebied bezoeken waar zich de belangrijkste bedevaartsoorden bevinden en er een goede blik op werpen, o.a. vanaf de berg Oehoed, waar zich het graf van Aäron zou bevinden (in de Bijbel de berg Hor). Na de lunch met uitzicht op de enorme Masjid al-Nawabi (de moskee van Mohammed, die hij zelf zou hebben helpen bouwen), waar de graven van de profeet en zijn dochter Fatima zijn te vinden, bezoek aan het Museum van de Islamitische Beschaving. Vervolgens gaat Carolien Roelants in gesprek met een Mutawif, coördinator van de bedevaart naar Mekka. Overnachting in Medina.

Dag 8
19 december Medina - Djedda

Vanochtend vertrek per hogesnelheidstrein naar Djedda, waar volgens de overlevering Eva begraven is (in 1928 verwoest door prins Faisal en 1975 met beton afgedekt om te verhinderen dat het een bedevaartsoord zou worden). Volgens het volksgeloof is Eva de grootmoeder van de mensheid; djedda is Arabisch voor grootmoeder. Na aankomst verkenning van de stad, bruisend handelscentrum en smeltkroes van volkeren, een van de liberaalste steden van Saoedi-Arabië - van de ‘drijvende moskee’ tot aan de Corniche – de waterkant en het centrum van de openbare kunst, met beelden van o.m. Joan Miró en Henry Moore, van de beroemde Djeddah Tower tot het voormalige Nederlandse Consulaat, dit jaar 150 jaar oud. Bezichtiging van de tentoonstelling ‘Shared History’ samengesteld door dr. Luit Mols (onder voorbehoud van de openingstijd). De dag wordt afgesloten met een bezoek aan een moderne kunstgalerie en een interview met een vrouwelijke ondernemer. Overnachting in Djedda.

Dag 9
20 december Djedda – KAES – KAUS – Djedda

Deze dag staat in het teken van wetenschap, onderwijs en innovatie. Eerst wordt het nieuwe stedenbouwkundige project KAEC bezocht. King Abdullah Economic City is de nieuwste stad van Saoedi-Arabië, ontwikkeld als logistieke hub en om internationale bedrijven en investeringen aan te trekken. Vervolgens bezoek aan de enige gemengde universiteit ’s lands, KAUST.De King Abdullah University of Science and Technology is een particuliere universiteit met onderzoekers van meer dan 100 nationaliteiten. KAUST trekt internationale topdocenten, wetenschappers, ingenieurs en studenten aan en biedt uitstekende onderzoeksfaciliteiten. De dag wordt afgesloten met de bezichtiging van het Museum of Science & Technology in Islam. Overnachting in Djedda. ’s Avonds - o.v. van de programmering – een bezoek aan een concert of bioscoop (facultatief).

Dag 10
21 december Djedda

Vanochtend bezoek aan de oude stadswijk Al Balad, met zijn smalle straatjes en Ottomaanse koopmanshuizen, gebouwd van koraal, en de Al Alawi-soek. Eerst de oude binnenstad van Al Balad, op de Werelderfgoedlijst, met naar wierook geurende soeks, Ottomaanse huizen van koraalsteen, kleine galeries en antieke moskeeën als de Sjafi Masjid, de oudste in Djedda. Al-Balad werd gesticht in de 7e eeuw na Christus en is een van de mooiste oude binnensteden van het Midden-Oosten. Vervolgens bezoek aan het Abdoel Raoef Khalil Kunstmuseum, met een uitgebreide kunstcollectie. Einde middag een andere impressie, de Red Sea Mall - een indrukwekkend winkelcentrum. Afscheidsdiner in het Tayebat Museum, gebouwd in de traditionele Hijazi-stijl, met een grote, eclectische verzameling etnografica die de 2500-jarige geschiedenis van de stad weerspiegelt. 

Dag 11
22 december Djedda – Amsterdam

Ochtend ter eigen invulling. Lunch op eigen gelegenheid kan bij voorbeeld op de vismarkt, bezoek aan het Jameel House of Traditional Arts en transfer naar de luchthaven voor vertrek naar Nederland.

Dag 12
23 december Amsterdam

In de ochtend aankomst in Amsterdam.

De route

De reis vangt aan in Riyad en eindigt in Djedda

Sprekers voorafgaand aan de reis

Luit MolsKunsthistoricus

studeerde Arabisch aan de Universiteit Leiden en Islamitische kunst aan de Universiteit van Oxford. In 2006 promoveerde zij aan de Universiteit Leiden op een proefschrift over middeleeuws islamitisch metaalwerk. In 2007 richtte zij Sabiel op. Via onderzoeksbureau Sabiel biedt Luit Mols kennis over islamitische kunst en cultuur. Ze is regelmatig in het Midden-Oosten en Noord-Afrika voor onderzoek, onderwijs en tentoonstellingen. Sinds 1995 doceert ze islamitische kunst (onder meer aan de Universiteit van Amsterdam), en werkt ze als gastconservator en publicist. Daarnaast was ze parttime conservator Midden-Oosten, West en Centraal Azië bij Museum Volkenkunde in Leiden.

Begeleid de reis

Carolien Roelants NRC-Columnist

Zij begon haar journalistieke loopbaan in 1975 als buitenlandredacteur bij het ANP. In 1977 trad ze toe tot de buitenlandredactie van NRC Handelsblad, waar ze vanaf midden jaren tachtig de Midden-Oosten-verslaggeving coördineerde. In 2001 schreef ze ‘Iran achter de Schermen’, dat in 2008 in een geactualiseerde druk uitkwam. In 2007 publiceerde ze samen met Thomas Erdbrink ‘Welkom Amerika, in jullie graf’, over de Amerikaans-Britse invasie van Irak. In november 2013 kwam bij Nieuw Amsterdam ‘Saoedi-Arabië, de revolutie die nog moet komen’ uit, dat ze samen met Universiteit van Amsterdam-docent Paul Aarts schreef. Dit boek is inmiddels ook in het Engels en Arabisch uitgekomen.  In augustus 2013 ging ze met pensioen. Ze schrijft onder andere nog een wekelijkse column over het Midden-Oosten in NRC.

Sprekers op locatie

Paul AartsMidden-Oostendeskundige

doceerde meer dan dertig jaar internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. In die tijd zette hij het studentenuitwisselingsprogramma ‘Zeytun’ op, met partners in Iran, Irak, Jemen, Syrië en Marokko. Hij is expert op het gebied van het Midden-Oosten, de Golfstaten in het bijzonder – specifiek Iran en Saoedi-Arabië. Hij publiceerde o.a. Saoedi-Arabië. De revolutie die nog moet komen (samen met Carolien Roelants), vertaald in het Engels, Arabisch en Perzisch.

Boekingsinformatie

v.a. €7695,- p.p.

Reisdata : 12 December 2022 & 6 Maart 2023
Reissom: vanaf € 7695,- p.p op basis van tweepersoonskamer
Toeslag eenpersoonskamer €1595,- p.p

Inclusief: * Vliegreis Amsterdam – Riyad; Djedda - Amsterdam • Vlucht Riyad -Taboek • luchthavenbelastingen
(ca. €338,- per persoon) • ruimbagage • transfers • verblijf in  ****accommodaties op basis van logies &ontbijt • welkomstdiner • drie diners en twee lunches • excursies inclusief vervoer en entrees • lezingen op  locatie • reader • literatuurlijst • inleidende studiemiddag in Nederland voorafgaand aan de reis • Engelssprekende lokale begeleiding en Nederlandssprekende deskundige begeleiding

Exclusief: • overige maaltijden • reis- en/of annuleringsverzekering • persoonlijke uitgaven • fooien • drankjes • facultatieve excursies • bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking (max. 9 personen), SGR €5,- per persoon en administratiekosten € 25,- per boeking.

De reisbescheiden met daarbij de literatuurlijst, een eventuele reader, de reisdocumenten en hotellijst ontvangt u van ons op z’n vroegst 3 weken voor vertrek van de reis. Rond deze periode zal tevens de inleidende studiemiddag in Nederland plaatsvinden.

 

CO2-compensatie

Bij het boeken van uw reis wordt de CO2-voetafdruk van de reis gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het vliegen, de bootreis, het transport bij excursies, de maaltijden en eventuele extra dagen in het voor- en naprogramma. 

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top