Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 3)

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 1) 

Menu
Foto 1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Een 9-daagse NRC Academiereis naar Tanzania en Kenia

Uniek aan deze reis

 • Bezichtiging van de Olduvai-kloof en de Ngorongoro-krater
 • Verkenning van de hoofdsteden Arusha en Nairobi
 • Actuele vraagstukken diepgravend behandeld door experts
 • Verlenging van de reis in de Nationale Parken Serengeti en Masaï Mara mogelijk
 • Inleidende studiedag
 
 • vertrek op 15 november 2020
 • 9 dagen
 • Tanzania & Kenia
 • v.a. 5.495,-
  per persoon

De reis in het kort

Deze NRC-academie naar Tanzania en Kenia behandelt prangende vragen over klimaatverandering en bevolkings groei, opkomende economieën, migratie, de verhouding tussen ontwikkelingssamenwerking en (neo)kolonialisme, opkomende islamisering en de weerbaarheid van de traditionele samenleving. Maar er is ook alle tijd en aandacht voor natuurschoon, nieuwe stadsplanning en de opwellende moderne kunstscene. De rijzende Afrikaanse zon boven de savanne, de voorbij trekkende wilde dieren, de schitterende natuur van de hooglanden – dat is het beeld van het continent in het iconische boek Out of Africa van Karen Blixen. Tegelijk is juist in Afrika de verandering van ecosystemen door ingreep van de mens bijzonder zichtbaar.

De Olduvai-kloof in Tanzania staat bekend als de wieg van de mensheid, de vindplaats van de overblijfselen van onze vroegste voorouders. Tegelijk zijn de bevolkingsgroei en de migratie aanleiding voor zorgen om voedselproductie, klimaatverandering en de algemene leefbaarheid van de planeet. Wordt de wieg van de mens ook zijn graf? Een volstrekt originele reis door Afrika met de grote thema’s van onze tijd, tussen internationaal nieuws en de prangendste debatten.

Ter plekke wordt de reis van context voorzien door lezingen van NRC correspondent Koert Lindijer en Jacques Monasch (voormalig parlementariër, Afrikakenner en consultant voor Afrikaanse NGO’s). De reis wordt in Nederland ingeleid door bioloog en schrijver Tijs Goldschmidt die doorbrak met zijn ecologische non-fictie dystopie Darwins hofvijver over de ecologie van het Victoriameer op de grens van Tanzania en Kenia.

Route Oost-Afrika

Dagprogramma

Klik op de + knoppen voor meer informatie

Donderdag 15 november

Aankomst om 20.35 uur per KLM op Kilimanjaro International Airport in Tanzania en transfer naar het ****hotel Kilimanjaro Wonders in Moshi aan de voet van de Kilimanjaro.

Bogotá kent twee soorten toerisme: de oude wijk Candelaria staat vol koloniale huizen aan geplaveide straten; het noorden van de stad staat echter bol van moderniteit en innovatie, met overheidsgebouwen, hippe winkels, restaurants en cafés. Welkomstdiner in hotel. Overnachting in Bogotá.

maandag 16 november

Vandaag een bezoek aan het wereldberoemde Kilimanjaro Nationaal Park, opgenomen op de Unesco-Werelderfgoedlijst. De 5895 m hoge Kilimanjaro is, slechts een paar graden onder de evenaar gelegen, het hoogste punt in Afrika, met sneeuw en gletsjers. Het vulkanisch massief domineert de savanne; de Kilimanjaro is omgeven door tropisch regenwoud, dat een toevlucht biedt aan talrijke (bedreigde) zoogdieren. De geschiedenis van het park gaat terug tot 1910, als de Kilimanjaro en de omringende wouden door het Duitse koloniale bewind uitgeroepen worden tot wildpark. In 1921 werd het een natuurpark.
Na de bezichtiging een lezing door een lokale deskundige over de ecosystemen en klimaatverandering.

Transfer naar en overnachting in Gran Melia Arusha.

dinsdag 17 november

In de ochtend verkenning van Arusha, de snelst groeiende stad van Tanzania, gelegen op het plateau van de Grote Riftvallei aan de voet van de Meruberg, tussen de Ngorongorokrater, de Olduvaikloof, het Kilimanjaro Nationaal Park en de Serengetivlakte. De stadsverkenning gaat langs het Old Boma Museum, het fort van de Duitse machthebbers, dat tegenwoordig een natuurhistorisch museum herbergt, en het Declaration Museum, gewijd aan de koloniale geschiedenis en de Arusha-proclamatie, waarmee de eerste president van Tanzania, Julius Nyerere, zijn politieke visie verwoordde. De kunstgalerie Cultural Heritage Center biedt een podium aan gevestigde kunstenaars en beginnende grote talenten.
Lezing door Jacques Monasch over het ujamaa-socialisme van Nyerere en de staat van de politiek en de democratie in Afrika.

Overnachting in Arusha

woensdag 18 november

Vanochtend een bezichtiging van de Olduvai-kloof, een ravijn die 'wieg van de mensheid' wordt genoemd vanwege gevonden fossielen van mensen en aapmensen - het oudste bewijs van de menselijke evolutie. Na de bezichtiging een rondleiding in het Olduvai Museum door een lokale deskundige en een voordracht ’wat leren wij van de migratie van de Olduvai - mens?’ gewijd aan de ontdekking van Homo habilis door Louis en Mary Leakey.

In de middag een stop in een Masai-dorp.

In de middag transfer naar de Logde aan Ngorongoro krater. Overnachting aan de Ngorongoro-krater in Ngorongoro Sopa Lodge.

donderdag 19 november

Vanochtend een bezoek aan Ngorongoro-krater, de grootste intacte ingestorte-vulkaankegel ter wereld, met een zoutmeer in het midden. Ter inleiding van het bezoek een voordracht over de invloed van de oprukkende mens de klimaatverandering op de dierenwereld. Dagelijks dalen de Masai met hun kuddes koeien af in de krater om ze te laten drinken. De krater is een van de dichtstbevolkte wildgebieden ter wereld; het wild (zoals leeuwen, cheetah's, gnoes en zebra's) is in de krater ook minder schuw.
Later in de middag transfer naar de luchthaven van Arusha en vlucht naar Nairobi, de hoofdstad en de grootste stad van Kenia. Het Nairobi National Park ligt zeer dicht bij het internationale vliegveld. Ondanks de skyline van Nairobi op de achtergrond is de biodiversiteit van het gebied indrukwekkend, met een vogellijst van meer dan vijfhonderd soorten
Nairobi is in 1899 gesticht door de koloniale overheid als een spoorwegdepot van de Oeganda Spoorwegen en pas sinds 1954 een stad, die tot een bruisende metropool is uitgegroeid, vol contrasten. Gelegen aan de rand van een nationaal park is de Keniase hoofdstad onder meer bekend om de VN-organisaties en regionale hoofdkantoren van op Oost-Afrika gerichte bedrijven. In de avond een lezing door de NRC-correspondent Koert Lindijer over het religieuze evenwicht en het oprukkende islamisme.

Overnachting in Nairobi in het vijf sterren Sarova Stanley Hotel, sinds 1902

vrijdag 20 november

Vandaag verkenning van Nairobi – eerst een wandeling met een ex-crimineel, die door een gemeentelijk project weer in de samenleving opgenomen is. De stadsoriëntatie gaat langs spannende nieuwe architectuur: het Kenyatta Conference Centre, de City Market en het Mausoleum van de Eerste Voorzitter, maar ook door de beruchte sloppenwijk Kibera.
In de middag een bezoek aan een van de trekpleisters van de stad: het Nationaal Museum, recentelijk uitgebreid met EU-geld. De rondleiding gaat langs informatieve afdelingen over de dieren en vogels van Oost-Afrika, de geschiedenis van Kenia én een wisselende kunstcollectie.

Aan het eind van de middag transfer naar de Nederlandse ambassade voor een voordracht over de ontwikkelingssamenwerking en een lezing door de NRC-correspondent Koert Lindijer over de verstedelijking en migratie in Afrika.

Overnachting in Nairobi in Sarova Stanley Hotel.

zaterdag 21 november Nairobi

Vandaag aandacht voor de kunst en cultuur in Nairobi en daarbuiten – met bezichtiging van de One of Africa Contemporary Art Gallery en de Red Hill Gallery, met de inleidende lezing door Jacques Monasch over de uitingen van de nationale identiteit in de kunst. De voortdurend evoluerende kunstscene van Kenia is niet alleen door ambassadepersoneel en werknemers van de VN ontdekt, maar ook bekend in Afrika. Gevestigde Keniaanse kunstenaars als Michael Soi en Richard Kimathi verkopen hun werk voor 4000 tot 7000 euro.
In de middag een bezoek aan Karen, een welvarende wijk waar artists in residence en expats wonen, vernoemd naar Karen Blixen, de Deense auteur van Out of Africa. Haar vroegere huis-museum wordt bezichtigd. Even verderop ligt de David Sheldrick Wildlife Trust, een centrum voor verweesde olifanten en neushoorns, die geadopteerd kunnen worden.

Overnachting aan het pittoreske meer Naivasha, bekend om de flamingo’s.

zondag 22 november

Vanochtend een tour om het Naivasha-meer, met 1884 meter boven zeeniveau het hoogst gelegen meer van Afrika, waar giraffes, zebra’s en nijlpaarden gezien kunnen worden.
Daarna bezoek aan een Nederlandse rozenkwekerij en gesprek met de eigenaar, o.a. over het vraagstuk: Nederlandse ondernemers in Afrika - business opportunity of neokolonialisme.
. In de middag een bezoek aan de historische Giraffe Manor uit 1930, een door bos omgeven, elegant en iconisch gebouw, tegenwoordig een exclusief boutiquehotel. Het bijzondere aan dit complex is de kudde Rothschild-giraffen die 's morgens en 's avonds langs (kunnen) komen en soms hun nekken door het raam steken in de hoop op wat lekkers voor ze terugkeren naar hun woud.
In de avond transfer naar de luchthaven en vertrek om 23.50 uur naar Nederland.

maandag 23 november

In de loop van de ochtend aankomst te Amsterdam Schiphol Airport.

Volgorde en onderdelen van het programma zijn onder voorbehoud.

 

Verlenging voorafgaand en na afloop aan de reis

5-daagse pre-tour safari in Serengeti National Park

De Serengeti-vlakte ligt in het noorden van Tanzania en is wereldberoemd door de ‘Big Migration’, de jaarlijkse migratie van miljoenen gnoes, steppezebra’s en Thomsongazelles en de Big Five (leeuw, Afrikaanse olifant, buffel, neushoorn, luipaard). De vlakte is een natuurreservaat dat in twee landen ligt: in Tanzania heet het Serengeti National Park (15.000 km2), in Kenia heet het Masai Mara National Reserve.
Een safari in het Serengeti National Park, een van de grootste nationale parken in Afrika, is een aaneenschakeling van verrassingen. Om de rijdende auto heen ontwaakt de Afrikaanse natuur en de ervaren ranger wijst op het al actieve wild tegen de fraai opkomende zon. De Serengeti is het toneel van de op twee na grootste zoogdierenmigratie ter wereld, de Great Migration. De zoektocht naar voedsel in tijden van droogte doet de dieren rond oktober van de heuvels naar de vlakten trekken en na de regentijd medio april weer terug. In de Serengeti leven liefst 70 grote zoogdieren en ruim 500 vogelsoorten. Wildebeesten, diverse antilopesoorten en zebra's grazen in grote getale op de uitgestrekte vlakten, waar meer dan 3000 leeuwen jagen. In de veilige terreinwagen is het comfortabel rijden over de ongeplaveide wegen. Gedurende een gehele dag gamedrive worden onderweg stops gemaakt, waaronder voor een door de ranger meegenomen lunch. Een gamedrive per safari-voertuig is dé manier om snel vele dieren te zien die in het park leven. Ook is het makkelijk een grotere afstand over te bruggen om dat ene bijzondere dier gade te slaan. Een ervaren gids ziet de dieren vaak al van grote afstand.

Klik op de + knoppen voor meer informatie

Aankomst per rechtstreekse KLM-vlucht op de internationale Kilimanjaro Airport in Arusha Tanzania, transfer naar het hotel en overnachting.

Ochtendvlucht naar Serengeti. Na aankomst op Seronera Airstrip transfer naar Serengeti Sopa Lodge, onderweg het observeren van de dieren in Serengeti National Park. Diner en overnachting in Serengeti Sopa Lodge.

Serengeti Lodge

De hele dag wordt besteed aan de game drive in het Serengeti National Park, met onderbreking voor de maaltijden. Alle maaltijden worden geserveerd in Serengeti Sopa Lodge.

De hele dag wordt besteed aan de game drive in het Serengeti National Park, met onderbreking voor de maaltijden. Alle maaltijden worden geserveerd in Serengeti Sopa Lodge.

Na het ontbijt transfer naar Seronera Airstrip en vlucht naar Kilimanjaro Airport. Vervolgens transfer naar het hotel en begin van de NRC academie.
Reissom 5-daagse pre-tour € 2.395,- per persoon
Reisdatum uitbreiding: 12 november 2020
Eenpersoonskamertoeslag: €425,- p.p.

Inclusief: Vlucht Kilimanjaro-Seranera v.v., accommodatie in Serengeti Sopa Lodge op basis van volpension (op 15 november geen lunch inbegrepen), game drives per jeep, lokale ervaren gidsen.

Exclusief: overige maaltijden, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies, bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen) en administratiekosten €25,- per boeking.


3-daagse post-tour Masai Mara National Reserve

Masai Mara National Reserve‚ bekend om de uitgestrekte grasvlaktes met vele katachtigen‚ is een hoogtepunt van Kenia. Hier kan men getuige zijn van een van de meest indrukwekkende natuurspektakels ter wereld; de migratie van de gnoes en zebra's. Deze dieren trekken gezamenlijk in grote kuddes vanuit de Serengeti in Noord-Tanzania naar de Masai Mara‚ op zoek naar vers grasland. Tijdens hun tocht steken ze de Mara- en Talek-rivier over‚ wat uiteraard voor een indrukwekkend schouwspel zorgt.
Een gamedrive per safari-voertuig is de manier om snel de vele dieren te zien die in Kenia leven en om grotere afstand overbruggen om dat ene bijzondere dier te spotten. Een ervaren gids ziet de dieren vaak al van grote afstand.

Klik op de + knoppen voor meer informatie

Vertrek via Narok naar Masai Mara Nationale Reserve. Lunch in de lodge. In de middag game drive en terugkomst vóór zonsondergang.
Overnachting in Mara Simba Lodge

Sara Simba Lodge

De hele dag wordt doorgebracht in het reservaat, met game drive in de ochtend en in de middag.
Alle maaltijden en overnachting in Mara Simba Lodge.

Na het ontbijt transfer naar Nairobi, terugvlucht naar Amsterdam.
Reissom 3-daagse post-tour € 1.495,- per persoon
Reisdatum uitbreiding: 23 - 25 november 2020
Eenpersoonskamertoeslag: €415,- p.p.

Inclusief: accommodatie in Masai Simba Lodge op basis van volpension (op 25 november alleen logies/ontbijt), game drives per jeep, lokale ervaren gidsen.

Exclusief: overige maaltijden, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies, bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen) en administratiekosten €25,- per boeking.

N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud.

 

Spreker voorafgaand aan de reis


Tijs GoldschmidtTijs Goldschmidt is bioloog en schrijver. Hij heeft gestudeerd en is gepromoveerd in Leiden. In 1981 vertrok Tijs Goldschmidt naar Tanzania om een uitzonderlijk fenomeen in het Victoriameer te bestuderen: de hoge snelheid waarmee baarsachtige visjes nieuwe soorten vormen. Dit fenomeen maakte ze de droom van iedere darwinist.
Over zijn onderzoekstijd aan het Victoriameer schreef hij de ecologische non-fictie dystopie Darwins hofvijver (1994). Darwins hofvijver was het eerste boek voor een breed publiek waarin de verstrekkende gevolgen van de introductie van een vreemde soort in een ecosysteem werd beschreven. Het werd genomineerd voor de AKO-literatuurprijs en is inmiddels vertaald in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Pools, Chinees en Japans. Sindsdien publiceerde hij de boeken Oversprongen, De andere linkerkant, Doen alsof je doet alsof, Kloten van de engel en Vis in bad en recent: Onvoldoende liefdesbrieven.Sprekers op reis

Koert LindijerKoert Lindijer is sinds 1983 Afrika-correspondent voor NOS Nieuws en NRC Handelsblad.
Lindijer studeerde van 1976 tot 1979 aan de School voor Journalistiek te Utrecht. Van 1979 tot 1983 was hij redacteur Afrika op het kantoor van NRC Handelsblad in Rotterdam. Van 1973 tot 1976 bereisde hij het continent om het beter te leren kennen. In 1983 vestigde hij zich in de Keniaanse hoofdstad Nairobi
Lindijer versloeg grote Afrikaanse gebeurtenissen de afgelopen kwart eeuw, zoals de Ethiopische hongersnood in 1984/85, de oorlog in Mozambique (jaren tachtig), de val van Mengistu in Ethiopië (1991), het begin van de burgeroorlog in Somalië (1991/1992), het conflict in Zuid Soedan sinds 1983, de Rwandese genocide (1994), de laatste maanden van Moboetoe in Zaire (1996), de invasie van DR Congo (1998), Darfoer (2004), de oorlog in Mali (2012-2013) en de uitbraak van ebola in Liberia en Sierra Leone (2014-2016).
Over Afrika schreef hij vier boeken: Kraal in Nairobi, Terug naar Rwanda, Bittereinders, De vloek van de Nijl.
Voor zijn journalistieke werk werd hij meerdere malen bekroond o.a. met de Dick Scherpenzeel Persprijs, Prijs Journalist voor de Vrede, Lira prijs voor de Beste Correspondent.

 

Jacques MonaschJacques Monasch groeide op in onder meer Ethiopië en Tanzania. De eerste keer dat hij de plaatsen van deze reis bezocht en daarna dikwijls terugkwam was reeds in 1972. Hij werkte een aantal jaren op projectbasis in Zuid-Afrika, waar hij o.a. met oud-burgemeester Eberhard van der Laan het kader van het ANC in de eerste jaren na de apartheid trainde en begeleidde. Hij werkte verder voor het Health Insurance Fund, het Medical Credit Fund en PharmAccess in onder meer Nigeria, Namibië, Oeganda en Tanzania. Hij begeleidde koningin Maxima in Nederland en in Tanzania langs de uiteenlopende projecten van deze organisaties, gericht op de innovatie en versterking van de gezondheidszorg ter plaatse. Daarnaast reisde hij meerdere malen privé door Kenia, Zuid-Afrika, Lesotho, Zimbabwe en Tanzania. Voor het National Democratic Institute for International Affairs, de OSCE en de Alfred Moser stichting werkte hij behalve in Tunesië ook in tal van landen in het nabije Midden-Oosten, Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie.
Jacques Monasch reist mee als inhoudelijke begeleider en zal praten over politiek en bestuur en over de uiting van de Afrikaanse identiteit in de kunst.

 

 

Boekingsinformatie

Reisdata: 15 - 23 november 2020
Reissom: vanaf € 5.495,- p.p. op basis van tweepersoonskamer
vanaf € 6.089,- p.p. op basis van éénpersoonskamer

(Reisdatum verlengingen: 11 - 15 november en 23 - 25 november)
(Reissommen verlengingen: pre-tour: €2.395,- & post-tour: €1.495,- voor details van de verlenging zie aldaar

Inclusief: Vliegreis Amsterdam – Arusha; Nairobi – Amsterdam per KLM, luchthavenbelastingen (ca. € 250,-), bagage (ca. € 50,-), vlucht Arusha – Nairobi, verblijf in een tweepersoonskamer in ***** hotels en lodges op basis van logies & ontbijt, inbegrepen zijn 5 diners en 2 lunches, lezingen van Nederlandse en lokale sprekers, reader, literatuurlijst, inleidende studiemiddag in Nederland voorafgaand aan de reis, deskundige Nederlandstalige begeleiding door drs. Jacque Monasch.
Exclusief: overige maaltijden, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies, bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen) en administratiekosten €25,- per boeking.
De fooien voor de chauffeurs en lokale begeleiders zijn niet inbegrepen. Richtlijn ca. € 10,- per persoon per dag.
Excursies: inclusief begeleiding door lokale (Engelstalige) gids, vervoer en entrees. De fooien voor de chauffeurs en lokale begeleiders zijn niet inbegrepen. (Richtlijn ca. € 2,- per persoon per excursie.)

CO₂-compensatie

Bij het boeken van uw reis bieden wij u de mogelijkheid om eenvoudig en doeltreffend de CO2-voetafdruk van de reis te compenseren. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het vliegen, de bootreis, het transport bij excursies, de maaltijden en eventuele extra dagen in het voor- en naprogramma. CO2-voetafdruk voor deze reis bedraagt 2510 kg per persoon. De kosten van compensatie bedragen €44,- per persoon.

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Reisvoorwaarden

Op deze overeenkomst zijn de ANVR Reizigersvoorwaarden, voorwaarden van SGR en calamiteitenfonds van toepassing. Bij annulering door de reiziger gelden altijd annuleringskosten. Algemene informatie over de aanbetaling, annuleringskosten en overige voorwaarden zijn te vinden op onze website:  Reisvoorwaarden Voyage & Culture.
Voor bepaalde reizen, gelden aangepaste percentages en betalingstermijnen.  Hierover informeren wij u bij boeking.

Door deze reis te boeken gaat u ermee akkoord dat wij ten behoeve van de optimalisatie en uitvoering van uw reis uw gegevens aan derden verstrekken. Meer informatie over het privacy beleid van de reisorganisatie vind u terug op deze website: Privacy beleid.

Gezondheid
Voor uw plezier en die van de andere reizigers is het van belang dat u zonder hulp van onze reisleider kunt deelnemen aan deze reis en in een goede gezondheid verkeert. Hierdoor zijn wij ervan verzekerd dat u aan alle excursies kunt deelnemen. Indien u onverhoopt door uw gezondheids- of mobiliteitssituatie niet kunt deelnemen aan delen van de reis dan kunnen wij u hier helaas geen restitutie voor aanbieden. Door dit formulier te ondertekenen verklaart u dat u bekend bent met de inhoud van de reis en u uzelf gezond genoeg verklaart om deel te nemen. Indien u twijfelt, neemt u dan alstublieft contact op met uw reisadviseur.

Verzekering
Verder willen we u informeren dat het verplicht is om een voldoende dekkende reisverzekering te hebben om deel te nemen aan deze reis. Indien u elders bent verzekerd dan via de Europeesche Verzekeringen raden wij u aan goed na te vragen of u op zowel medisch gebied als bij repatriëring kostendekkend bent verzekerd.

Reis boeken

Wilt u deze reis boeken? Boek direct op onze websiteReis boekenInformatie aanvragen

Vul onderstaand formulier in en wij nemen spoedig contact met u op.
Daarna kunnen wij u een passend reisvoorstel doen.

Offerteaanvraag

* Verplichte velden