Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Route
  • Sprekers & lezingen
  • Reisuitbreidingen
  • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

Van Carthago tot Arabische Lente

  • Onder leiding van Midden-Oostenexpert Carolien Roelants en historicus Alexander van de Bunt; met bijdrage van de Tunesisch-Nederlandse journaliste Fairouz ben Salah
  • Met grootse Romeinse en islamitische monumenten en Berber-grotwoningen in het hart van de Atlas
  • Nederlandse en Tunesische sprekers geven hun visie, inclusief de jeugd
  • Alle excursies zijn inbegrepen
v.a. 2995,- p.p.

De reis in het kort

Elfdaagse academie met medewerking de onafhankelijk Tunesisch-Nederlands journaliste Fairouz ben Salah, onder leiding door de NRC-columnist en Midden-Oostenexpert Carolien Roelants en historicus Alexander van de Bunt

In Tunesië, het land van de Carthaagse veldheer Hannibal, die Rome aan de rand van de afgrond bracht, ligt de Romeinse geschiedenis voor het oprapen: grootse amfitheaters, overblijfselen van steden als Carthago; de best bewaarde Fenicische ruïnes ter wereld. Eeuwenlang zag Tunesië er bepaald Romeins uit, om pas vanaf de zevende eeuw een islamitisch aanzien te krijgen. Hier staat het grootste en indrukwekkendste islamitische heiligdom van Afrika, de Grote Moskee van Kairouan. Hier zijn ook filmische oasen en Berber-grotwoningen te vinden.

Tunesië verraste met progressieve wendingen der geschiedenis: het land heeft de slavernij in 1846 afgeschaft, 19 jaar vóór de VS; hier werd de eerste moderne grondwet in de Arabische wereld aangenomen, met verankering van vrouwenrechten. Hier ook begon 2010 de Arabische Lente en alleen hier was die succesvol. Er ontstond ruimte voor echte hervormingen - Tunesië is het eerste Arabische land met een abortuswet.  Maar de haperende economie leidde gaandeweg tot veel onvrede en stond de democratische ontwikkeling in de weg.  Tunesië blijft het land in transitie, met alle uitdagingen van dien. 

Deze academie-reis gaat niet alleen over het grootse en intrigerende verleden van Tunesië, maar ook de boeiende en gecompliceerde moderniteit. Nederlandse en gerenommeerde Tunesische sprekers geven hun visie, ook de jeugd komt aan het woord.

Dagprogramma

Dag 1
19 September: Amsterdam – Tunis

Vertrek vanaf Schiphol naar Tunis, per Air France, met overstap in Parijs.

De geschiedenis van Tunis gaat terug tot de 4de eeuw v.Chr., maar zolang Carthago bestond, bleef het een dorp. Vanaf de Arabische verovering begint de ontwikkeling van de stad, dankzij de strategische ligging. Onder de Hafsidendynastie wordt Tunis de hoofdstad van het koninkrijk Iffriquia, dat zich uitstrekt van Tripoli tot Fès. In de loop van de 16de eeuw moet Tunesië het hoofd bieden aan Habsburgers en Ottomanen. In 1881 komt Tunis onder Franse curatele. Na de onafhankelijkheid in 1956 komt Tunis weer op de kaart, als zetel van de Arabische Liga.

Tunis ligt op de breuklijn tussen Europa en Arabisch Afrika, met Arabische, Moorse, Spaanse en Romeinse invloeden: het westen, waar de medina gelegen is, oogt Arabisch; het oosten, waar de Fransen de Ville Nouvelle bouwden om de medina te sparen, is duidelijk westers, met rechte straten. De Avenue Habib Bourguiba is de Tunesische Champs-Elysées.

Na aankomst om 17.45 uur transfer naar het hotel en opening van de NRC Academie en diner in aanwezigheid van en in gesprek met de voormalige voorzitter van de Waarheidscommissie, oud-journaliste  en mensenrechtenactiviste Sihem Bensedrine.

Dag 2
20 September:  Tunis - Carthago - Sidi Bou Said 

In de ochtend een bezoek aan Carthago, de aartsrivaal van Rome tot de volledige verwoesting in 146 v. Chr., waarna de Romeinen er de hoofdstad van hun kolonie Africa bouwden. Carthago was ooit de welvarende stad van de Feniciërs aan de Golf van Tunis. De berg Byrsa, beschreven door Vergilius in zijn Aeneïs, biedt een indrukwekkend zicht op het amfitheater, de Thermen van Antoninus en het Carthago Museum.

Lunch in het zeer fotogenieke Sidi Bou Said, net buiten Tunis. Dit schilderachtige wit-blauwe dorp aan de kust, gesticht door uit Spanje verjaagde moslims en Joden, is sinds begin 19e eeuw in trek bij Europese schrijvers en kunstenaars: Chateaubriand, Gustave Flaubert, Paul Klee en August Macke, Alphonse de Lamartine, André Gide, Colette en Simone de Beauvoir. In Sidi Bou Said wordt een moderne galerie bezocht en gaat Fairouz ben Salah in gesprek met jonge kunstenaars.over individuele vrijheden en diversiteit.Dag 3
21 September: Tunis - Medina & Kasbah

Vandaag kennismaking met Tunis. Eerst een wandeling door het centrum, vanaf de brede Avenue Bourguiba, met Europees aandoende gebouwen, naar de Place de la Kasbah, waar de befaamde medina begint, langs de klokkentoren, geschonken door de in 2011 gevluchte president Ben Ali,  het ruiterstandbeeld van zijn voorganger Bourguiba, het Théâtre Municipal, een markant Art Nouveau-gebouw uit 1902, en de indrukwekkende katholieke kathedraal van Tunis (Tunesië erkent alle inheemse godsdiensten). In de pittoreske Rue Sidi Ben Arous wordt de karakteristieke ronde, rode muts wordt gemaakt. Op het imposante, moderne Place de la Kasbah (toneel van vele protesten) staan het moderne stadhuis en het mausoleum van onafhankelijkheidsstrijder Farhat Hached. Lunch met de oud- burgemeester van de stad Tunis Souad Abederrahim - met interview door Carolien Roelants.

De befaamde medina is 280 hectare werelderfgoed met 700 monumenten die de rijke geschiedenis van de 12e tot de 16e eeuw illustreren; met paleizen, fonteinen, soeks (met name de Marché Centrale uit 1891) en de Olijvenmoskee, op de plaats van de Byzantijnse Sint Olivia-basiliek, met 184 zuilen uit Carthago. In de middag bezoek aan het Musée Nationale d'Art Moderne et Contemporain in de Ville Nouvelle.

Liefhebbers kunnen dineren in La Goulette, het gebied rondom de haven.

Overnachting in Tunis.

Dag 4
22 September: Tunis - Bulla Regia - Douggha - Kairouan 

Deze dag staat in teken van Romeinse kolonies. Eerst Bulla Regia, een oud Numidisch vorstendom met vooral Romeinse overblijfselen: ondergrondse huizen met vloermozaïeken.

Dougga is werelderfgoed vanwege de best bewaarde monumenten in Noord-Afrika, die getuigen van het Fenicische, Numidische, Romeinse en Byzantijnse verleden. Bezichtiging van het Capitool met de vergulde beschilderingen, de indrukwekkende Licinische thermen, het theater met 3000 plaatsen, de Tempel van Saturnus, de Triomfboog van Severus Alexander, de thermen van de Cyclopen en de Tempel van Juno Caelestis. Het Libisch-Berbers mausoleum is een zeldzaam voorbeeld van koninklijk Numidische architectuur. Einde middag aankomst in Kairouan, alwaar overnachting.

Dag 5
23 September: Kairouan 

De hele dag in Kairouan, de vierde heilige stad van de soennitische islam, na Mekka, Medina en Jeruzalem, en de heilige stad van de Maghreb. De stad werd in 671 als voorpost gesticht tijdens de islamitische verovering van Noord-Afrika en was de hoofdstad van de Aghlabiden-dynastie. De Grote Moskee (Sidi Oqba), de oudste en heiligste plaats van Noord-Afrika en de grootste moskee van heel Afrika, wordt als een meesterwerk beschouwd, met de eerste hoefijzerbogen in de islamitische bouwkunst, en was tot de elfde eeuw wat de Sorbonne voor West-Europa was. Paul Klee, August Macke en Louis Moilliet vereeuwigden in 1914 de massieve, vierkante minaret in waterverf. Hoewel al eeuwenlang beroemd, is Kairouan een van de minst toeristische plaatsen van Tunesië: de grote soek in de ommuurde medina, waarvan de poorten al van verre te zien zijn, is op de bevolking gericht en niet op toeristen. De immense waterbekkens van de Aghlabiden zijn architectonisch even vernuftig als groots. Andere belangrijke monumenten zijn de zaouïas van Sidi Sahab (de 'moskee van de Barbier'), Sidi Amor Abbado, Bir Barouta en het museum van Rakkada.

Dag 6
24 September: Kairouan - Sbeitla-Tozeur 

Vanochtend vertrek richting de oase van Tozeur. Onderweg stop in Sbeitla, het Romeinse Sifetula, een kolonie onder Marcus Aurelius, die het Romeinse rijk met olijven bevorrade. Goed bewaarde monumenten zoals de boog van Diocletianus, het theater, het Forum en meer worden bezichtigd. Hierna een stop in Gafsa voor de Romeinse thermen. Aankomst in Tozeur, de hoofdstad van Bled El Jerid, «Het land van palmen», en bezoek aan de oude stad met zijn huizen van traditionele bakstenen van klei en smalle straatjes bedekt met palmstammen. Overnachting in The Eco Lodge in het hart van de oase van Tozeur.

Dag 7
25 September: Chebika-Tamerza-Mides-Tozeur

Deze en de volgende dag staan in het teken van het milieu in Tunesië. Na het ontbijt vertrek in een 4WD om de bergoases te ontdekken. Wandeling door de Chebika-oase met zijn indrukwekkende berglandschap in het hart van de Atlas. Vervolgens de oase van Tamerza met watervallen en een oud, verlaten dorp. Bij de oase van Mides, op de Tunesisch-Algerijnse grens, bezoek aan de canyon waar de beroemde film The English Patient is opgenomen. Onderweg terug naar Tozeur bezoek aan het palmbomenmuseum Eden Palm met een proeverij van dadels en dadelproducten als biologische jam. In gesprek met een dadelboer komen de uitdagingen van de landbouw aan het licht.

Overnachting in The Eco Lodge in het hart van de oase van Tozeur.

Dag 8
26 September: Tozeur-Douz-Matmata-Sfax 

Na het ontbijt vertrek naar Douz door Chott El Jerid en oversteek van het grootste zoutmeer in Tunesië. Korte stop in Douz, 'de poort van de Sahara'. Vervolgens bezoek aan Matmata en bezichtiging van de Berber-grotwoning Sidi Driss, een zeer beroemd huis in een grot in Matmata en de locatie van van twee Star Wars-films (II en IV), als huis van Luke Skywalker. De omgeving van Matmata lijkt namelijk sterk op een maanlandschap, met kraters en karakteristieke heuvels. Ook twee Call of Duty-films zijn er opgenomen. De reis voert verder naar Sfax voor de overnachting. De grote havenstad Sfax gelegen aan de Golf van Gabes kende bewogen geschiedenis - een vroeg islamitisch handelscentrum, bezet door Siciliaanse Noormannen, de Spanjaarden, later als bolwerk van de Barbarijse piraten, gebombardeerd in WOII is Sfax anno 2022 een belangrijk commercieel en industrieel centrum van het land.

Overnachting in Sfax

Dag 9
27 September: Sfax - El Djem - Monastir 

Vanochtend vertrek naar Monastir via El Djem, gebouwd op de ruïnes van de antieke stad Thysdrus en wereldberoemd om het grootste Romeinse amfitheater, na dat van Capua en het Colosseum in Rome, met plaats voor 35.000 bezoekers. Het fraaie Archeologisch Museum is tevens de moeite waard.

Middag in Monastir, bekend om een fraaie medina en een ribat, een versterkt klooster waar de monniken Europese invasies moesten afweren. Dit is een van de oudste aan de Afrikaanse kust en dateert uit de negende eeuw. Monastir is tevens de geboorte- en sterfplaats van Habib Bourguiba, grootste strijder voor de onafhankelijkheid van Tunesië en oud-president. Hij wordt nog steeds gezien als een van de grootste staatslieden van de 20° eeuw in de Maghreb, de Arabische wereld, Afrika en de Derde Wereld. Zijn imposante mausoleum is een belangrijke trekpleister.

Carolien Roelants vertelt - Wie was Bourguiba?

Overnachting in Monastir.

Dag 10
28 September: Monastir- Sousse – Tunis

Na het ontbijt bezoek aan de universiteit , voor een uiteenzetting over de economische uitdagingen in Tunesië. Vervolgens vertrek naar de kustplaats Sousse, gesticht als Adrumetum en waarschijnlijk ouder dan Carthago. Deze ‘Parel van de Sahel’  gelegen aan de Golf van Hammamet koos tijdens de derde Punische oorlog de zijde van Rome en verkreeg als eerste Afrikaanse stad de status van erekolonie. Eind 9de eeuw werden op de werven schepen gebouwd om Sardinië, Sicilië en zelfs Rome te veroveren. Herleving van Sousse volgde na de aanleg van een nieuwe haven, een Ville Nouvelle met brede rechte straten en een indrukwekkende kustpromenade. Beroemd zijn de medina, de ribat (uit 796 - de oudste van de Maghreb-, gebouwd op een Romeinse tempel en twee vroegchristelijke kerken) en het modern ingerichte Archeologisch Museum.

Later in de middag aankomst in Tunis. Het programma wordt afgesloten met een gesprek met Iqbal Gharbi, de eerste vrouwelijke docent aan de Islamitische Zitouna Universiteit en voormalig lid van de Commissie voor Individuele Vrijheden.

’s Avonds Afscheidsdiner. Overnachting in Tunis

Dag 11
29 September: Tunis - Amsterdam

Vanochtend transfer naar de luchthaven en vertrek naar Nederland, met overstap in Parijs. Aankomst op Schiphol om 18 uur.

De route

De reis vangt aan in Tunis

Sprekers op locatie

Carolien RoelantsNRC-Columnist

Zij begon haar journalistieke loopbaan in 1975 als buitenlandredacteur bij het ANP. In 1977 trad ze toe tot de buitenlandredactie van NRC Handelsblad, waar ze vanaf midden jaren tachtig de Midden-Oosten-verslaggeving coördineerde. In 2001 schreef ze ‘Iran achter de Schermen’, dat in 2008 in een geactualiseerde druk uitkwam. In 2007 publiceerde ze samen met Thomas Erdbrink ‘Welkom Amerika, in jullie graf’, over de Amerikaans-Britse invasie van Irak. In november 2013 kwam bij Nieuw Amsterdam ‘Saoedi-Arabië, de revolutie die nog moet komen’ uit, dat ze samen met Universiteit van Amsterdam-docent Paul Aarts schreef. Dit boek is inmiddels ook in het Engels en Arabisch uitgekomen.  In augustus 2013 ging ze met pensioen. Ze schrijft onder andere nog een wekelijkse column over het Midden-Oosten in NRC.

Faïrouz ben Salah

is een in Tunis gevestigde, Nederlands-Tunesische publiciste, analiste en bedenker van maatschappelijke projecten. Faïrouz schrijft over politieke ontwikkelingen, sociale-en maatschappelijke ontwikkelingen en migratie in Tunesië. Verder geeft zij regelmatig commentaar op ontwikkelingen in Tunesië voor NOS- radio. Daarnaast is de bedenker en initiator van verschillende maatschappelijke projecten op het terrein van jeugd en media. In het verleden was zij werkzaam als beleidsmedewerker en projectleider voor verschillende Nederlandse ministeries. Faïrouz ben-Salah heeft rechten gestudeerd.

Alexander van de Bunt Archeoloog, schrijver en fotograaf

is archeoloog, schrijver en fotograaf, en bovenal een gepassioneerd verteller van verhalen over het verleden. Hij studeerde archeologie en prehistorie aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich sindsdien in de Romeinse tijd in Noordwest-Europa. Sinds 2012 is hij werkzaam als archeoloog bij Landschap Erfgoed Utrecht. Hij schrijft regelmatig artikelen over bijzondere archeologische vondsten en ontdekkingen op UtrechtAltijd en in diverse tijdschriften. In 2020 verscheen zijn eerste boek ‘Wee de overwonnenen – Germanen, Kelten en Romeinen in de Lage Landen’ over de vele veldtochten van de Romeinen in onze contreien. Inmiddels staat ook een tweede boek op de planning, want er zijn nog verhalen genoeg!

Boekingsinformatie

v.a. €2995,- p.p.

Reisdata : 19 September 2022
Reissom: vanaf € 2995,- p.p op basis van tweepersoonskamer
Toeslag eenpersoonskamer €395,- p.p

Inclusief: Vliegreis Amsterdam – Tunis v.v. per Air France met overstap in Parijs, luchthavenbelastingen (ca.  € 55,-), bagage (ca. € 60,-), verblijf in een tweepersoonskamer in ****/***** hotels op basis van logies & ontbijt, twee diners en twee lunches, vervoer en entrees volgens het dagprogramma, lezingen van Nederlandse en lokale sprekers, reader, literatuurlijst, inleidende studiemiddag in Nederland voorafgaand aan de reis, Nederlandstalige deskundige begeleiding door Alexander van de Bunt; Engelssprekende gidsen

 

Exclusief: overige maaltijden, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies, bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen) en administratiekosten €25,- per boeking. €5,- per persoon bijdrage aan het SGR.

De reisbescheiden met daarbij de literatuurlijst, een eventuele reader, de reisdocumenten en hotellijst ontvangt u van ons op z’n vroegst 3 weken voor vertrek van de reis. Rond deze periode zal tevens de inleidende studiemiddag in Nederland plaatsvinden.

 

CO2-compensatie

Bij het boeken van uw reis wordt de CO2-voetafdruk van de reis gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het verblijf, het transport bij excursies en de maaltijden.

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top