Acht jaar onschuldig vast

Julio A. Poch
21,99
Op voorraad
SKU
9789460039379
Besproken in NRC
Bindwijze: Paperback / softback
Levertijd 1-2 werkdagen Verzendkosten € 2,95
  • Gratis binnen 14 dagen te retourneren
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving
‘U wordt aangehouden voor uitlevering aan Argentinië.’ Voor de Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch vormden deze woorden het begin van een jarenlange nachtmerrie. Het begon allemaal in 2003 op Bali, waar Poch tijdens een etentje met collega’s over de Argentijnse misdaden sprak. Na een tip uit Nederland werd hij vervolgens op 22 september 2009 in Valencia, tijdens zijn laatste vlucht voor zijn pensioen, gearresteerd op verdenking van het uitvoeren van dodenvluchten tijdens de militaire dictatuur in Argentinië. Acht jaar lang, 2990 dagen, bracht hij daarna door in de gevangenis in afwachting van de uitspraak in een megaproces. Uiteindelijk werd hij op 29 november 2017 vrijgesproken. In dit boek vertelt Julio Poch voor het eerst zijn hele verhaal. Hoe kon hij in zo’n nachtmerrie verzeild raken? Hoe lukte het hem en zijn advocaten zijn onschuld te bewijzen? Hoe sleet hij zijn dagen in de gevangenis? Ook blikt Poch terug op zijn leven in Argentinië ten tijde van het Videla-regime, zijn opleiding en carrière als gevechtspiloot en zijn komst naar Nederland. Het resultaat is een aangrijpend en dramatisch verhaal van een acht jaar durende beproeving. Julio A. Poch (1952) werd geboren in Buenos Aires. Hij was van 1974 tot 1980 gevechtspiloot van de Argentijnse marine. Vanaf 1988 vloog hij voor de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia en verhuisde hij naar Nederland. In 1995 nam hij de Nederlandse nationaliteit aan.
Meer informatie
Auteur(s)Julio A. Poch
ISBN9789460039379
BindwijzePaperback / softback
Aantal pagina's320
Datum van verschijning20190129
NRC Recensie3 ballen
Breedte135 mm
Hoogte216 mm
Dikte31 mm
NRC boeken recensie

De feiten zijn genoegzaam bekend. In zijn memoires worden ze door de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch (1952) nog eens gedetailleerd en chronologisch gerangschikt maar echt veel nieuwe inzichten levert dat niet op. De geschiedenis van zijn zaak is nu eenmaal treurig eenvoudig. Nederlandse collega’s deden aangifte omdat ze tijdens een etentje op Bali in 2003 meenden te hebben begrepen dat Poch bekende betrokken te zijn geweest bij het uitvoeren van dodenvluchten ten tijde van de Argentijnse militaire junta (1976–1983). Zo belandde de man die sinds 1988 voor Transavia vloog in 2009 in een cel. Na 2.990 dagen gevangenschap werd hij op 29 november 2017 unaniem door drie rechters in Buenos Aires vrijgesproken. Er was geen spoor van bewijs tegen hem. Acht jaar onschuldig vast is dan ook de alleszeggende titel van het boek.

Poch is opvallend mild als hij het handelen beschrijft van de mensen die ervoor verantwoordelijk zijn dat hij achter de tralies zat. Dat is pikant omdat Poch nog steeds wacht op schadevergoeding voor het veroorzaakte leed. Poch heeft zelfs nog van niemand excuses mogen ontvangen.

Transavia-piloot Jeroen Engelkes is volgens Poch ‘de motor achter de heksenjacht’ tegen hem geweest. Engelkes klaagde Poch aan toen hij in 2006 van twee piloten die drie jaar eerder op Bali met Poch aan tafel hadden gezeten – Edwin Reijnoudt Brouwer en Tim Weert – hoorde wat zich tijdens dit diner zou hebben afgespeeld. Later heeft hij volgens Poch ‘op lafhartige wijze’ zijn rol als aanklager willen ‘minimaliseren’ door de schuld op anderen te schuiven. Tim Weert zou Poch erbij hebben gelapt omdat hij gefrustreerd was dat Poch beter lag bij Transavia. Reijnoudt Brouwer zou ‘schandelijke leugens’ hebben verteld. Poch verwijt het ze bijna achteloos. Hij schrijft wel te hopen dat deze piloten alsnog worden vervolgd wegens meineed.

De krachttermen die Poch gebruikt om het handelen te beschrijven van de overijverige officier van justitie Ward Ferdinandusse – die hem tien jaar geleden via Spanje ‘uitleverde’ aan Argentinië toen hij in Nederland geen bewijs vond – zijn ook behoorlijk diplomatiek. De aanklager was ‘vooringenomen’ en demonstreerde ‘een gebrek aan kennis’ van de materie.

Het opmerkelijkste stuk uit het boek gaat over de man die in 1976 als generaal met geweld de macht in Argentinië greep en er vijf jaar lang president zou zijn: Jorge Videla. Die belandt uiteindelijk in dezelfde Argentijnse gevangenis als zijn vermeende ‘moordpiloot’ Poch. ‘Een fragiele oude man met wit haar en een verlegen glimlach’, schrijft Poch. ‘Duizenden vragen spookten door mijn hoofd.’

Toch heeft Poch Videla uiteindelijk niet om opheldering gevraagd. Hij ziet in mei 2013 hoe Videla valt in de douche van de gevangenis. Poch biedt hulp aan maar die slaat Videla af. Een paar dagen later sterft hij op 87-jarige leeftijd. Julio Poch moet dan nog ruim vier jaar wachten voordat hij de gevangenis kan verlaten.

Back to top