Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Menu
Foto 1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

NRC Academie Albanië

Uniek aan deze reis

 • Rondreis door een weinig bezocht Europees land
 • Inleiding door de burgemeester van Tirana
 • Lezingen door NRC-journalist Pieter van Os
 • Bezoek aan UNESCO Werelderfgoed
 
 • 2 juni 2019
 • 8 dagen
 • Albanië
 • v.a. 1785,-
  per persoon

De reis in het kort

Deze NRC Academie brengt ons naar het fascinerende Albanië. Eén van de minst bekende landen in Europa, maar tijdens deze reis komt de rijke historie en cultuur van het Balkan land tot leven en richten we ons met name op de recente geschiedenis en de huidige ontwikkelingen in het land. Samen met Pieter van Os, die er woont, ontmoeten we onder anderen de burgemeester van Tirana,  kunstenaars, schrijvers en journalisten en politici; dit alles om een samenhangend beeld te kunnen vormen van het land.

Albanië is bewoond sinds de prehistorie en vervolgens gekoloniseerd door Grieken, Romeinen en Ottomanen. In 1912 riep het land de onafhankelijkheid uit en in 1925 werd Albanië een republiek onder leiding van Ahmet Zogu, die zichzelf in  1928 kroonde tot koning Zog I. In de jaren dertig werd Albanië steeds afhankelijker van Italië, totdat Italië het land annexeerde in 1939. Na 1944 werd Albanië een satellietstaat van de Sovjet-Unie, waarmee het in 1961 brak vanwege de destalinisatiepolitiek van Nikita Chroesjtsjov. In 1968 verliet Albanië het Warschaupact en werd het een bondgenoot van het communistische China.

In 1992 kwam er een einde aan de macht van de Communistische Partij en deed de democratie zijn intrede. Nog altijd zijn de tegenstellingen groot in dit land maar de ontwikkeling zet gestaag door. In 1992 was het land één van de armste landen van de wereld. Nu is Albanië aspirant-lid van de EU. Tijdens deze reis komt u in aanraking met de levende geschiedenis van dit lang geïsoleerde land.

Dagprogramma

Zondag 2 juni

In de ochtend vertrek naar Tirana met een overstap in Wenen. Na aankomst transfer naar het hotel waar we inchecken. Vervolgens welkom en de opening van de academie. We dineren gezamenlijk deze eerste avond. Overnachting in Tirana.

Maandag 3 juni

We beginnen ons bezoek in Albanië met een verkenning van de hoofdstad Tirana, het politieke, culturele en economische centrum van het land. Tirana is de afgelopen decennia veranderd in een min of meer moderne stad. Enkele van de grote boulevards van de stad worden omzoomd door relikwieën van het Ottomaanse, Italiaanse en communistische verleden.

Allereerst worden wij ontvangen door de burgemeester van de stad Erion Veliaj. Hij spreekt ons toe in het gemeentehuis, waar wij plaats nemen op de zetels van de gemeenteraadsleden. De jonge charismatische burgemeester zal ingaan op de razendsnelle transformatie van Tirana. Hij zal ook vertellen over de renovatie van ‘de piramide’, dat begin jaren tachtig ontworpen is door de dochter en schoonzoon van Enver Hoxha om als mausoleum voor de dictator te dienen.

We wandelen vervolgens over het Skanderberplein, langs de opera, het Historisch Museum, de Ethem Bay moskee en BunkArt2. Aan de laatste brengen wij een bezoek. In het ondergrondse tunnelsysteem wordt de geschiedenis tastbaar gemaakt van de communistische veiligheidsdiensten die Albanië zo lang in de greep hielden.

Aan de brede boulevard tussen het plein en de universiteit staan een opvallend tentoonstellingspaviljoen en enkele regeringsgebouwen. Achter die gebouwen bevindt zich het stadsdeel Bllok, waar vroeger de partijelite woonde en dat verder niet toegankelijk was. Het is nu een trendy uitgaansgebied. De flamboyante burgemeester Edi Rama van Tirana heeft de grauwe flats uit het communistische regime in alle kleuren van de regenboog laten beschilderen. Bij de universiteit staat een standbeeld van de van origine Albanese Moeder Teresa.

We zien de Hoxha Piramide en lunchen met uitzicht over de stad nabij het voormalige woonhuis van Enver Hoxa. Aansluitend vervolg van de stadsoriëntatie met onder meer een bezoek aan de National Art Galery. NRC-medewerker Pieter van Os zal samen met een Albanese kunstenaar die onder Hoxha werkte, toelichting geven bij de collectie sociaal-realistische kunstwerken.

Ook deze tweede avond dineren wij gezamenlijk. Overnachting in Tirana.

Dinsdag 4 juni
We beginnen in de ochtend met een inleiding van Fatos Lubonja over Enver Hoxa, de dictator die de ontwikkelingen in Albanië zo lang bepaalde. Lubonja is de belangrijkste ex-politieke gevangene van het land, en een schrijver die de Prins Claus Prijs heeft gewonnen. Hij heeft 17 jaar gevangen gezeten, waarvan jarenlang in eenzame opsluiting.

Vervolgens gaan wij richting Durrës. Onderweg lunchen we op het platteland in een agriturismo. Durrës was een belangrijke haven voor zowel de Grieken als de Romeinen, en een belangrijke link op de route van Europa naar Azië. Durrës is de tweede stad van Albanië en kent een lange geschiedenis. In de Romeinse tijd was de stad het beginpunt van de Via Egnatia die naar Constantinopel liep. Een overblijfsel uit die tijd is het amfitheater dat nog niet geheel is uitgegraven. In Durrës verhaalt dichter Arian Leka ons over de stad, langs plekken uit zijn jeugd én werk, waar hij mooi over kan vertellen.

De emeritus hoogleraar archeologie Lida Miraj leidt ons aansluitend langs de archeologische hoogtepunten die er tussen het beton van Durrës verscholen liggen. We zien het amfitheater, het Archeologisch Museum, byzantijnse muren en romeinse baden.

Nadat Albanië door de Eerste Balkanoorlog werd afgesneden van het Ottomaanse Rijk, riep het in november 1912 de onafhankelijkheid uit. Delen van Albanië werden bezet door buurlanden Servië, Montenegro en Griekenland, maar onder druk van vooral Oostenrijk-Hongarije en Italië werd het land door de internationale gemeenschap erkend. Van november 1913 tot augustus 1914 leidde de Nederlandse generaal Willem de Veer samen met majoor Lodewijk Thomson een militaire missie met als doel het opbouwen van een Albanese gendarmerie. Overste Thomson sneuvelde in 1914 in Durrës.

In de late namiddag keren we terug naar Tirana alwaar diner op eigen gelegenheid, natuurlijk met suggesties van de begeleiding indien gewenst. Overnachting in Tirana.

Woensdag 5 juni
We verlaten vanochtend Tirana en gaan op weg naar Elbasan. Daar geeft schrijfster Flutura Acka een korte lezing op het terrein waar vroeger de gigantische staalfabriek stond die de Chinezen er in 1974 hebben gebouwd. Het meeste staal is verwerkt in de bijna 800.000 bunkers die Hoxha overal in het land liet neerzetten.

In Elbasan lunchen we in het oude ‘kasteel’, gelegen tegen de stadsmuren. Na de lunch reizen we verder naar Berat dat op de Werelderfgoed lijst staat. Berat is een van de oudste en mooiste steden van Albanië, met veel Ottomaanse huizen verspreid gelegen over de heuvels boven de rivier. Tijdens een wandeltocht naar de lager gelegen stad zien we de 15e-eeuwse moskee en de 18e-eeuwse Halvati Teqe.

De geschiedenis van Berat gaat terug tot de tijd van de Illyriërs. Het was de oude koningsstad waar de Topias-dynastie heerste. Bij tijd en wijle ontwikkelden deze bestuurders zich tot ware tirannen. De dynastie had tot 1944 een invloedrijke positie, waarna Enver Hoxha dit op brute wijze beëindigde. We gebruiken de lunch in dit stadje met zijn middeleeuwse bazaar en de kronkelende schilderachtige straatjes. In de stad met z’n smalle kasseistraatjes en overhellende gevels bezoeken we het prachtige kasteel van Berat, dat eigenlijk een ommuurd kasteeldorp en nog bewoond is. Hoogtepunt is het Onufri Museum, genoemd naar de schilder die leefde in de 16e eeuw, met een bijzondere collectie iconen en andere religieuze objecten.

We dineren gezamenlijk. Overnachting in Berat.

Donderdag 6 juni

We maken vandaag een lange tocht naar het noorden van Albanië naar Shkodër/ Skhodra op enkele kilometers van de Montenegrijnse grens. Tijdens de tocht bezoeken we Kruja, gelegen op een berghelling rond een typische veelkleurige Oosterse bazaar. De citadel van Skanderbeg ziet uit over de stad. Van hieruit wist deze legendarische volksheld Albanië tijdens de middeleeuwen gedurende een kwart eeuw het Ottomaanse Rijk buiten te houden. In het gerestaureerde kasteel is een aan Skanderbeg gewijd museum ondergebracht dat we bezoeken.


De rijke geschiedenis van Shkodra gaat meer dan 5000 jaar in de tijd terug. Shkodra kreeg te maken met de bezetting van Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Bulgaren, Serviërs, Venetianen en tenslotte de Turken. Een deel van het historisch stadscentrum is verkeersvrij met winkeltjes en talloze terrasjes. In het centrum overheerst de Venetiaanse architectuur. Shkodra was immers een Venetiaanse handelspost en heeft altijd een nauwe relatie met de rest van Italië onderhouden. Net buiten de stad vinden we de brug van Mesi. Dit Ottomaanse bouwwerk dateert uit 1768 en overspant de Kir rivier. De brug is 108 m lang en 3,4 breed en is de langste Ottomaanse brug in de Balkan en een belangrijk onderdeel van de weg naar Prestina.

Overnachting in Shkodra.

Vrijdag 7 juni

In Skhodra bezoeken we het de citadel van Rosafa. Deze kijkt uit over de stad en de omgeving. In de citadel is een museum gevestigd over de geschiedenis van Shkodra van de prehistorie tot en met de dictatuur. Vanaf de citadel zijn prachtige vergezichten. We lunchen vervolgens aan het meer in het dorpje Shiroke. Ook zien we het kleine maar prachtige fototografiemuseum: Marubi. De van oorsprong Italiaanse fotograaf begon een studio met een eerste foto (van een man uit Shkodër) uit 1858. De grote collectie is vanuit historisch, sociologisch, cultureel, antropologisch en artistiek aspect interessant. U ziet een weerslag van de roerige geschiedenis van Albanië, van de Ottomaanse tot de communistische periode. En u heeft tijd om dit authentieke stadje te verkennen.

Overnachting in Shkodra

Zaterdag 8 juni

De ochtend is ter vrije besteding in Shkodra.

We lunchen onderweg naar Tirana in een fantastisch restaurant, annex boerderij, waar alle gerechten worden geproduceerd met lokale ingrediënten. We zien in het plaatsje Lezhe de tombe van Skanderberg. Tot slot bezoeken we in Tirana een aantal kunstenaars in hun atelier, waar zij ooit schilderijen vervaardigden die de arbeidersheilstaat moesten verbeelden en zij nu worstelen om een nieuwe beeldtaal te vinden.

We sluiten af met een gezamenlijk diner. Overnachting in Tirana.

Zondag 9 juni

De morgen kunt u naar eigen inzicht doorbrengen in Tirana, naar keuze met tips van de begeleiding. In de vroege middag vertrekken wij naar de luchthaven voor de vlucht naar Amsterdam.

Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud

Sprekers

Pieter van Os(1971, Garnwerd) is schrijver en journalist. Over zijn tijd als politiek verslaggever van NRC Handelsblad schreef hij het boek ‘Wij begrijpen elkaar uitstekend. De permanente wurggreep van pers en politiek’. Tijdens zijn jaren als Amerika-correspondent voor De Groene Amsterdammer schreef hij het boek ‘De Amerikaanse jaren van Johan Cruijff’. Met zijn vader, de kunsthistoricus Henk van Os, publiceerde hij het boek ‘Vader en zoon krijgen de geest’. Sinds de zomer van 2018 woont hij in Tirana, waar hij werkt aan een boek dat zich afspeelt in Polen, het land waar hij de afgelopen vier jaar woonde. Pieter van Os studeerde politieke wetenschappen in achtereenvolgens Minneapolis, Leiden en Barcelona.

Albanese sprekers
Erion Veliaj
, de jonge burgemeester van Tirana, wordt in Albanië gezien als de coming star van de Albanese politiek. Hij groeide op als zoon van een hoge militair in de tijd van Hoxha, waarna hij studeerde aan een Amerikaanse universiteit. Hij is lid van de regerende Socialistische Partij van Albanië en heeft als burgemeester opvallend veel fietspaden laten aanleggen. Ook is verantwoordelijk geweest voor een grote transformatie van de binnenstad.

Fatos Lubonja is een schrijver die als onafhankelijke analyst een belangrijke rol speelt in het publieke debat van Albanië. Hij groeide op als zoon van een vertrouweling van dictator Enver Hoxha, tot de vader in ongenade viel en in een strafkamp verdween. Ook zoon Fatos werd veroordeeld, op basis van teksten uit zijn dagboek. Fatos Lubonja verbleef zeventien jaar in de gevangenis, tot de val van het communisme in 1991. Zijn boek False Apocalypse. From Stalinism tot Capitalism is de beste beschrijving van de tumultueuze ontwikkelingen rond de pyramidespelen die het land in de jaren negentig op de rand van de afgrond brachten. Of net daarover.  

Flutura Acka is een in Albanië bekende schrijfster. Een van haar romans is ook in het Nederlands vertaald, Kruis van vergetelheid. Bloedwraak speelt erin een rol, en een Nederlands-Albanese relatie. Acka is opgegroeid in Albasan en schreef een roman, Ku je? (waar ben je?) dat zich afspeelt in en rond de inmiddels in elkaar gestorte staalfabrieken in de stad.  

Arian Leka is een Albanese dichter die opgroeide in Durrës en een prachtige bundel essays over zijn jeugdjaren in die stad schreef, vol poëtische beelden van het leven onder een ijzeren dictatuur.

Boekingsinformatie

 

Reisdata

2 t/m 9 juni 2019

Reisduur

8 dagen

Prijs

€ 1.785,- p.p. op basis van 2 personen

Toeslag eenpersoonskamer

€ 275,-

Inclusief : Vlucht per Austrian Airlines Amsterdam – Wenen – Tirana v.v..* luchthavenbelasting * transfers van de luchthaven naar hotel v.v.* vervoer ter plaatse zoals omschreven in het programma, per bus of per openbaar vervoer * verblijf o.b.v. logies & ontbijt in centraal gelegen 4* hotels * 4 diners en 3 lunches * bezoeken, inleidingen en entrees volgens programma * Engelssprekende reisbegeleiding.

Exclusief
Overige lunches en diners * drankjes tijdens de maaltijden * facultatieve avondprogramma’s * fooien * reis- en/of annuleringsverzekering * persoonlijke uitgaven

Vluchten
2 juni       Amsterdam – Wenen – Tirana              10.00. uur – 14.20 uur
9 juni       Tirana –  Wenen – Amsterdam             15.05 uur – 19.45 uur

Voorwaarden:

 • Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud. 
 • De excursies vinden plaats per groep van maximaal 25 personen
 • Indien er meerdere groepen zijn dan reizen 2 groepen in 1 bus, maar ter plaatse worden deze groepen dan weer opgesplitst.
 • Er wordt veel gewandeld tijdens deze NRC Academie. Deelnemers dienen goed ter been te zijn.
 • Bij onvoldoende deelname ontvangt u uiterlijk 3 weken voor vertrek bericht.

U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen, lid ANVR, SGR en Calamiteitenfonds, waar Paul Vigeveno en Hanneke van Mierlo verantwoordelijk zijn voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

Voor vragen kunt u contact met hen opnemen:
Pied à Terre Reizen, Overtoom 135-137, 1054 HG Amsterdam
020-30 800 80
nrc@piedaterre.nl

Door te boeken gaat u akkoord met de Algemene Reisvoorwaarden van Pied á Terre.

Reis boeken

Wilt u deze reis boeken? Boek direct op onze websiteReis boekenInformatie of reisdossier aanvragen

Vul onderstaand formulier in en wij nemen spoedig contact met u op. Daarna kunnen wij u een passend reisvoorstel doen.

Offerteaanvraag

* Verplichte velden