Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Route
  • Sprekers & lezingen
  • Reisuitbreidingen
  • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

De Grandeur van Antarctica

  • Bijzondere expeditie naar Antarctica
  • In gezelschap van NRC Journalist Marcel Haenen en schrijver en wetenschaps journalist Simon Rozendaal
  • Inleidende studiedag met Ramsey Nasr
  • Mogelijkheid tot pre-tour Buenos aires en omgeving
v.a. € 14.645 p.p.

De reis in het kort

Zuidpoolexpeditie van ruim drie weken met het comfortabele schip Hondius, van Patagonië naar de Falklandeilanden, Zuid-Georgia, de Zuidelijke Orkneyeilanden, het Antarctich schiereiland en Ushuaia, de hoofdstad van Vuurland

Met bijdragen van NRC-correspondent Marcel Haenen, schrijver en wetenschaps journalist Simon Rozendaal en inleidende voordracht door acteur, schrijver en dichter Ramsey Nasr

Een kleine eeuw geleden bezocht Rotterdammer Willem van der Does als eerste Nederlander Antarctica. Antarctica rond de Zuidpool - als hypothese van Aristoteles (Antarctos), voor het eerst op een wereldkaart afgebeeld als Terra Australis Incognita ('onbekend zuidland') door Ptolemaeus, ontdekt door kapiteins van de VOC, verkend door Belgen, Britten, Noren en Russen - is de laatste wildernis op aarde, van een overweldigende schoonheid.
Meer natuurpracht dan in het Zuidpoolgebied is op aarde niet te beleven: zeehonden, walvissen, zeeolifanten, dolfijnen en alle mogelijke zeevogels. Vooral miljoenen pinguïns - van liefst zes soorten - ‘de beschaving’ van de ijswitte regio’, volgens Antarctica-gangers al Ernest Shackleton, de dapperste aller poolreizigers, wiens graf op Zuid-Georgia te bezoeken is.

Antarctica, hart van het wereldklimaat, heeft nog een verrassing in petto: waar men alleen sneeuw, ijs en kou verwachtte, blijken 90 miljoen jaar geleden heuse regenwouden gestaan te hebben. Antarctica is het enige echte ‘niemandsland’; volgens een door vijftig staten waaronder Nederland ondertekend verdrag (1959) worden territoriale claims niet erkend en is het continent een wetenschapsreservaat.

Varend tussen enorme ijsbergen, voet zettend om op het Antarctisch continent, oog in oog met het grandioze natuurrijkdom voert deze expeditie een sprookjeswereld binnen, is boeiend zowel voor de natuur– maar ook de historieliefhebber en raakt belangrijke maatschappelijke vraagstukken.

Dagprogramma

Dag 1
woensdag 3 november 2021 Amsterdam – Buenos Aires

‘s Avond vertrek naar Buenos Aires per rechtstreekse KLM-vlucht

Dag 2
donderdag 4 november 2021 Buenos Aires 

In de ochtend aankomst in Buenos Aires en transfer naar het hotel. De rest van de dag ter eigen invulling. Overnachting in Buenos Aires. 

Dag 3
vrijdag 5 november 2021 Buenos Aires – Trelew – Puerto Madryn 

In de ochtend transfer naar de luchthaven, vlucht naar Trelew, in 1886 gesticht als spoorwegknooppunt door mannen uit Wales die ook de Salón San David bouwden, een kopie van St David’s Cathedral in Pembrokeshire. Vervolgens vestigden zich vooral Spaanse en Italiaanse immigranten in de omgeving. In 1956 begon de regering de industriële ontwikkeling van Patagonië aan te pakken en groeide Trelew als kool. De stad is de beste uitvalsbasis om Patagonië en Península Valdés te ontdekken, dat bekend staat om de vele walvissen die aan de kust voorbijzwemmen. Het hele schiereiland is een Unesco-natuurmonument.

De rest van de dag vrij. Overnachting in Puerto Madryn. 

Dag 4
zaterdag 6 november - Puerto Madryn 

In de ochtend transfer naar de luchthaven, vlucht naar Trelew, in 1886 gesticht als spoorwegknooppunt door mannen uit Wales die ook de Salón San David bouwden, een kopie van St David’s Cathedral in Pembrokeshire. Vervolgens vestigden zich vooral Spaanse en Italiaanse immigranten in de omgeving. In 1956 begon de regering de industriële ontwikkeling van Patagonië aan te pakken en groeide Trelew als kool. De stad is de beste uitvalsbasis om Patagonië en Península Valdés te ontdekken, dat bekend staat om de vele walvissen die aan de kust voorbijzwemmen. Het hele schiereiland is een Unesco-natuurmonument.

De rest van de dag vrij. Overnachting in Puerto Madryn. 

Dag 5&6
zondag 7 november en maandag 8 november 2021 - op zee   

Gedurende de oversteek naar de Falklandeilanden vliegen diverse soorten albatrossen, stormvogeltjes, pijlstormvogels en vele andere zeevogels mee. Tijdens de oversteek is er ook de gelegenheid om lezingen bij te wonen van gespecialiseerde gidsen, bijvoorbeeld over de fauna van Antarctica, de historie van heit continent en ontdekkingsexpedities naar de Zuidpool. 

Dag 7
dinsdag 9 november 2021 – Falklandeilanden    

De hele dag aan de westkant van de Falklandeilanden (Malvinas). De eilanden zijn goeddeels onbekende juweeltjes, maar ook de locatie van de oorlog tussen Engeland en Argentinië in 1982. Tijdens de wandelingen zijn vele soorten planten en grassen te zien, gele gaspeldoorn en steekbrem. Van de stranden tot hoog in de bergen staan de hele zomer bloemen in bloei, zelfs inheemse orchideeën. 

De Falklandeilanden bieden ook een overvloed aan wilde dieren die gemakkelijk benaderbaar zijn, hoewel voorzichtigheid altijd geboden is. Hier leven niet alleen verschillende soorten vogels, maar de kans is groot om zowel Peale's dolfijnen als Commerson's dolfijnen in de omringende wateren te zien. De indrukwekkende klifkusten, de witte stranden en het beschuttende Tussock-gras zijn uitstekende broedplaatsen voor talloze dieren, om te beginnen de magelhaen- en ezelspinguïns. Vn dichtbij zijn waterhoenders, nachtreigers, diverse eendensoorten, zangvogels en roofvogels te spotten. Op Saunders-eiland paren en broeden ezelspinguïns, magelhaenpinguïins en rotsspringers naast wenkbrauwalbatrossen en keizersaalscholvers. Op enkele witte zandstranden waggelen ook majestueuze koningspinguïns. 

Achtereenvolgens worden bezocht:  

Steeple Jason, een zelden bezocht eiland en thuisbasis van ’s werelds grootste wenkbrauwalbatrossenkolonie (ongeveer 110.000); 

Carcass Island, met een overvloed aan endemische vogelsoorten, van Magelhaenpinguïns, talrijke steltlopers en passerinevogels tot Cobb’s winterkoninkjes. 

Saunders Island, waar wenkbrauwalbatrossen onhandige landingen maken, tussen broedende keizerlijke aalscholvers en rotsspringers, maar ook allerlei soorten pinguïns. 

Dag 8
woensdag 10 november 2021 - Stanley, Falklandeilanden  

In hoofdstad Stanley kennismaking met de cultuur van de Falklands, met zowel Zuid-Amerikaanse kenmerken als Victoriaanse charme. In Stanley (2100 inwoners) en omgeving liggen een flink aantal gestrande klippers, stille getuigen van 19e-eeuwse ontberingen. Het kleine maar interessante museum beslaat de vroege dagen van de nederzetting tot aan de Falklandoorlog. Bezoek op eigen gelegenheid (toegang inbegrepen). 

Dag 9&10
donderdag 11 en vrijdag 12 november 2021 - op zee 

Onderweg naar Zuid-Georgië oversteek van de Antarctische convergentiezone, terwijl de temperatuur in enkele uren met wel 10° Celsius daalt. In de buurt van de zone komt een groot aantal zuidelijke zeevogels dicht bij het schip: diverse soorten albatrossen, pijlstormvogels, stormvogels en Antarctische jagers.  

In of voorbij de convergentiezone zijn stijgt ook de kans op walvissen als de dwergvinvis, de vinvis en bultrugwalvis; ook orka’s komen veel voor in dit gebied. Aan dek is de beste plek voor observatie van de in deze periode regelmatig voorkomende bultrugwalvis, met de kenmerkende geheven staart. 

Dag 11-14 
dinsdag 16 november 2021: South-Georgia  

Aankomst op Zuid-Georgië voor een eerste activiteit. De mogelijk sterk wisselende weersomstandigheden in dit gebied bepalen grotendeels het programma. Half november is nog vroeg in het seizoen, als het eiland deels met sneeuw is bedekt. Dit paradijselijke eiland beroemt zich op indrukwekkende bergketens, machtige gletsjers en strandenvol pinguïns. Het rijst recht uit zee op met toppen van drie kilometer hoogte, bedekt met indrukwekkende gletsjers. Aan de voet van deze met nog dik met sneeuw bedekte bergtoppen liggen uitgestrekte stranden en weelderig begroeide hellingen met honderdduizenden koningspinguïns, zeeolifanten, robben en albatrossen.  

Bezocht worden onder andere (onder voorbehoud van weer): 

Prion Island, waar de reuzenalbatrossen, met een spanwijdte van bijna 4 meter, broeden van 20 november - 7 januari, dus in de reisperiode nog toegankelijk. De zwervende albatroskuikens van de vorige zomer zijn bijna klaar om te vliegen en volwassenen zoeken hun oude partners op na anderhalf jaar op zee.

Salisbury Plain, St. Andrews Bay, Gold Harbor, de drie grootste kolonies van koningspinguïns in Zuid-Georgië en ook drie van 's werelds grootste broedstranden voor zuidelijke zeeolifanten. In deze tijd van het jaar bereiken ze een hoogtepunt in hun voortplantingscyclus. De stieren van vier ton waken constant waken (en vechten af ​​en toe) over gebieden waar tientallen vrouwtjes bevallen. Ook leven hier een aanzienlijk aantal Antarctische pelsrobben.  

Fortuna Bay, met de prachtige uitwasvlakten van de Fortuna Glacier, herbergt een groot aantal koningspinguïns en zeehonden. Het pad van de laatste etappe van Shackletons route naar het verlaten walvisvaardersdorp Stromness loopt over de bergpas voorbij de Shackleton-waterval

Grytviken, een verlaten walvisstation waar koningspinguïns door de straten waggelen en zeeolifanten her en der liggen. Mogelijk bezoek aan het South Georgia Museum en het graf van Shackleton. 

In de middag van dag 11 beginnen we, afhankelijk van de omstandigheden, zuidwaarts te varen in de richting van de South Orkney Islands. 

Dag 15
woensdag 17 november 2021 - op zee 

Dichter bij de South Orkney Islands drijft al zee-ijs en juist op deze ijsrand huizen enkele hoog-Antarctische vogelsoorten, zoals de Antarctische jager en de sneeuwstormvogel. Het klimaat op deze eilanden is enigszins gelijk aan dat op de Zuidelijke Shetlandeilanden: koud, nat en winderig, maar dan kouder. De gemiddelde zomertemperaturen schommelen tussen 0°en 3° C. Op Signy Island valt 280 dagen per jaar sneeuw. De eilanden blijven daarom ook lang met een dik pak sneeuw bedekt en kunnen tamelijk lang in de greep van het pakijs blijven, omdat er vanuit de Weddellzee een grote hoeveelheid drijfijs naartoe beweegt. 

Dag 16
donderdag 18 november 2021- Zuidelijke Orkneyeilanden 

Het landschap van de Zuidelijke Orkneyeilanden is zeer spectaculair. Grote ijsbergen vanuit de Weddellzee lopen vaak rond de eilanden aan de grond, waardoor het zeegezicht, met de met sneeuw bedekte bergen en stranden, een sprookjessfeer krijgt. In het gebied worden soms walvissen gespot.  

Afhankelijk van de omstandigheden en of er bezetting aanwezig is bezoek aan Base Orcadas, een Argentijns wetenschappelijk station op Laurie Island. Het personeel laat graag de basis zien, vanwaar een weids uitzicht op de omliggende gletsjers. Als een bezoek niet mogelijk is, aanleg op Signy Island's Shingle Cove. 

Dag 17
vrijdag 19 november 2021 - op zee

Verder varend in zuidwestelijke richting met aan boord lezingen over wildlife en de geschiedenis van Antarctica, op weg naar enorme ijsbergen met een gerede kans op vinvissen en stormvogels onderweg.

Dag 18-21
dinsdag 23 november 2021 - het Antarctische Schiereiland   

Via de met ijsbrokken bezaaide Antarctic Sound, genoemd naar het schip Antarctic van de Zweedse Nordensjöldexpeditie in 1902 en zo’n duizend kilometer van Vuurland, vaart het schip de Weddellzee op. De gigantische tafelijsbergen markeren de oostzijde van het Antarctisch schiereiland. Aangezien het schiereiland het mildste klimaat van Antarctica heeft, bevinden zich de meeste onderzoeksstations op het schiereiland. Bezoek aan Paulet Island met zijn miljoen (!) koppels Adélie-pinguïns en de restanten van de Nordensjöldexpeditie. Bij Brown Bluff kan voet aan wal op het continent worden gezet. 

Als het weer het niet toelaat vanuit het oosten de Weddellzee binnen te varen, zet het schip koers naar Elephant Island en de Bransfield Straat, tussen de South Shetland Islands en het Antarctisch Schiereiland. 

De vulkanische eilanden van de South Shetlands zijn winderig en vaak gehuld in mist, maar bieden niettemin een grote verscheidenheid aan flora (mossen, korstmossen, bloeiende grassen) en fauna (ezelspinguïns, kinbandpinguïns, zuidelijke reuzenstormvogels). Kinbandpinguïns en Weddell-zeehonden trekken vaak naar het strand bij de Base Cámara, een Argentijns wetenschappelijk onderzoeksstation op Half Moon Island, dat is aangemerkt als Important Bird Area (IBA), vooral voor de broedkolonie van een honderdtal koppels Zuidpooljagers (skua). Andere vogels die broeden op het eiland zijn stormbandpinguïns, zuidpoolsterns, kelpmeeuwen en stormvogels.

Op Deception Island landing bij Baily Head, het woongebied van tienduizenden keelbandpinguïns (landing uitsluitend mogelijk bij goede weersomstandigheden). Goede wandelaars kunnen van Baily Head over de rand van de krater naar Whaler’s Bay lopen, terwijl het schip zich in de krater een weg baant door de spectaculaire Neptune’s Bellow, een werkende vulkaan, naar de ring van Deception Island, eigenlijk de top van een vulkaan, een caldera. Het is een deels verzonken krater met een smalle opening naar zee, waardoor een natuurlijke haven voor schepen is ontstaan. Op enkele stranden wordt het zeewater geothermaal verwarmd door de nog steeds actieve vulkaan.  

In Whaler’s Bay zeevogels nestelen en broeden in de overblijfselen van een walvisstation uit de vroege twintigste eeuw. 

Het adembenemende landschap gaat verder in de Bransfield Straight en, als de omstandigheden het toelaten, verder naar het zuiden in de Gerlache Strait. De omstandigheden in de Drake Passage bepalen het exacte tijdstip van vertrek. 

Dag 22-23
donderdag 25 november 2021 - Drake passage 

Op de terugreis over de Drake hernieuwd contact met grote hoeveelheid zeevogels en kans op walvissen en dolfijnen. 

Dag 24
vrijdag 26 november 2021 - Ushuaia

Van boord in Ushuaia, algemeen beschouwd als de zuidelijkste stad ter wereld, in de archipel van Vuurland, bijgenaamd het 'Einde van de Wereld'. Transfer naar de luchthaven en vertrek naar Buenos Aires, alwaar overnachting 

Dag 25
zaterdag 27 november 2021 

Transfer naar de luchthaven en vertrek per rechtstreekse KLM-vlucht naar Amsterdam

Dag 26
zondag 28 november 2021  

Aankomst op Schiphol 

De route

De reis vangt aan in Buenos Aires  en vaart via Puerto Mandaryn naar Antarctica en eindigt in Ushuaia de meest zuidelijkste stad van de wereld.

Sprekers voorafgaand aan de reis

Ramsey Nasr
Ramsey NasrDichter/schrijver, acteur en regisseur

In 2000 debuteerde hij als dichter met de bundel 27 gedichten & Geen lied, die werd genomineerd voor zowel de C. Buddingh’-prijs als de Hugues C. Pernathprijs. Een jaar later debuteerde hij als prozaschrijver met de novelle Kapitein Zeiksnor & De Twee Culturen, gevolgd door Twee libretto’s. In 2010 verschenen er bloemlezingen van Nasrs poëzie in het Georgisch en het Engels. Ramsey speelde in de tv-serie Overspel en in de film Süskind. Ramsey Nasr is thans als acteur verbonden aan Toneelgroep Amsterdam en boekte groot succes met zijn rol in ‘Fountainhead’ Eind oktober 2012 zag na een jaar van heimelijke inspanningen een grootschalig cd-project het licht: Hier komt de poëzie! is een 7-cd-box die een persoonlijke keuze uit de Nederlandstalige poëzie bevat, van de Middeleeuwen tot en met de Vijftigers. Het bijzondere aan deze bloemlezing van 350 gedichten is dat de poëzie enkel te beluisteren is. Na het dichterschap des vaderlands koos Nasr voor een radicaal nieuwe koers, of liever, een oude: sinds mei 2013 behoort hij tot het vaste ensemble van TA. In 2020 won Ramsey Nasr voor zijn rol als journalist Ischa Meijer de onderscheiding de Gouden Kalf als ‘Beste acteur in een televisiedrama’. Ramsey is meerdere malen op expeditie geweest naar Spitsbergen en Antarctica en kwam terug met prachtige verhalen over wat we verliezen nu die ijswereld smelt.

Sprekers op locatie

Marcel Haenen
Marcel HaenenJournalist

Marcel Haenen (Heerlen, 1960) studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en hierna massacommunicatie aan de Universiteit Utrecht. Hij is sinds 1984 verslaggever van NRC Handelsblad en schreef tevens boeken over de zware misdaad, zoals De danser, Baas Bouterse en Het IRT-moeras. Haenen werd in 2016 genomineerd voor de journalistieke prijzen De Tegel en De Loep naar aanleiding van zijn artikelen over corruptie binnen de Nederlandse politie. In 2019 werd hij met zijn boek De bokser, een biografie van Holocaust-overlever en strafadvocaat Max Moszkowicz sr., genomineerd voor de prijs voor het beste journalistieke boek (Brusseprijs). Marcel Haenen bezocht in 1988 Antarctica voor de eerste keer. Hij is kenner van alle soorten pinguïns en publiceert regelmatig over de vogel die niet kan vliegen in NRC en ook in de New York Times. Van 2003 tot 2008 was Marcel Haenen correspondent voor Latijns-Amerika met als standplaats Buenos Aires en heeft de gebieden inclusief de Falklands vaak bezocht

Simon Rozendaal
Simon Rozendaal wetenschapsjournalist, schrijver en chemicus

Simon Rozendaal - wetenschapsjournalist, schrijver en chemicus. Hij studeerde scheikunde aan de TU Delft en schrijft al meer dan veertig jaar over wetenschap, eerst voor NRC Handelsblad - waar hij (met anderen) de wetenschapspagina begon - en later voor Elsevier Weekblad, waar hij na zijn pensionering in 2017 nog steeds een wekelijkse column heeft. Daarnaast presenteerde hij wetenschapsprogramma’s op televisie en schreef zo’n 25 boeken, waaronder 'Alles wordt beter! - nou ja, bijna alles', 'Warme Aarde, Koel Hoofd' en 'Zijn naam is klein - Piet Hein en het omstreden verleden'. Hij is erelid van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging en ontving in 1990 de Van Marum-medaille voor ‘zijn artikelen over het milieu’. De Volkskrant: ‘Verrukkelijk is zijn verteltoon.’ NRC Handelsblad: ‘Meeslepend schrijft Rozendaal en zijn optimisme is bijzonder aanstekelijk.’ De Telegraaf: ‘een eigenzinnige dwarsdenker’.

Reisverlenging

Buenos Aires en omgeving

Dag 1
zondag 31 oktober Amsterdam – Buenos Aires 

‘s Avond vertrek naar Buenos Aires per rechtstreekse KLM-vlucht.

Dag 2
maandag 1 november      Buenos Aires historisch 

Aankomst op de internationale luchthaven Ezeiza in Buenos Aires vroeg in de ochtend. Aansluitend transfer naar het hotel, alwaar tijd om uit te rusten. 

In de middag stadsbezichtiging met een bezoek aan het oude centrum van de stad met het Plaza de Mayo, de beroemde Casa Rosada en het neoklassieke Palacio Congreso. Ook bevinden zich hier het oude stadhuis en de kathedraal, waarin de de Argentijnse onafhankelijkheidsstrijder San Martin begraven ligt. De route gaat ook langs de wijk Palermo met z’n elegante huizen en de smaakvolle buurt Barrio Norte waarin H.M. Máximais opgegroeid, met de stadspaleizen Palacio Noel en Duhau, de Braziliaanse ambassade en de fraaie winkelgalerij Patio Bullrich. 

Dag 3
dinsdag 2 november  Buenos Aires artistiek 

De dag begint met een bezoek aan het kleurrijke La Boca, waar veel muzikanten en artiesten wonen, en aan de San Telmo wijk - de oudste wijk van de stad. Hier begint de wandeling waarin het leven van Evita Peron centraal staat. Als 15-jarige beland in Buenos Aires en na erop volgende moeizame periode als tangozangeres en actrice, ontmoette ze na een radio-optreden de invloedrijke kolonel Juan Perón. Als zijn steun en toeverlaat werd ze mateloos populair door haar inzet voor de minder bedeelden. Historisch hoogtepunt was de balkon-toespraak op 17 oktober 1945 vanaf het Casa Rosada, toegejuicht door zo'n 200,000 mensen op het Plaza de Mayo. De tour eindigt bij haar familiegraf in La Recoleta. Lunch in het Evita-museum, met tevens een kort bezoek. In de middag een bezoek aan MALBA - het nieuwe spectaculaire Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires, gelegen in de wijk Palermo. 

Dag 4
woensdag 3 november  Gaucho’s leven in de pampas  

Vandaag een kennismaking met het typisch Argentijnse gaucholeven, beginnend in San Antonio de Areco, op 120 km van Buenos Aires in de Pampa’s gelegen hoofdstad van de gaucho's.Wandeling door het stadje, met bezoek aan zilversmeden en een authentieke boliche, de Argentijnse kruidenierswinkel en kroeg uit de 19de eeuw. Aansluitend bezoek aan Estancia LaConcepcion, midden 19e eeuw gebouwd door de familie Blaquier voor landbouw en veeteelt. De Estancia bestaat uit een hoofdgebouw, een gastenverblijf, beter bekend als "het Chalet", een pittoreske, neogotische kapel uit 1904, meer dan 200 hectaren park en botanische tuinen. Feestelijke lunch op de Estancia. Nergens is de steak van zo’n goede kwaliteit als op de Argentijnse Estancias! Tijdens de lunch kunt u genieten van typisch Argentijnse live muziek en dans. Na de lunch een privé-gauchodemonstratie, waarbij de gaucho’s hun vaardigheden te paard tonen. In de loop van de middag terug naar hotel Claridge in Buenos Aires.‘s Avonds diner in het hotel op eigen gelegenheid.  

Dag 5
donderdag 4 november El Tigre  

Uitstapje per boot langs de ‘skyline’ van Buenos Aires  langs pittoreske weekendhuizen naar Tigre, gelegen aan de rand van een immens grote delta van de río de la Plata, ruim 30 km ten noordwesten van Buenos Aires. Deze delta bestaat uit een honderdtal kleine riviertjes met daartussen vele eilandjes. Van 1900 tot 1940 vierde het mondaine Buenos Aires hier zijn weekenden en vakanties in schilderachtige buitenhuizen. Ook is Tigre beroemd om zijn roeiverenigingen en de regatta's. De meeste verenigingen zijn gehuisvest in statige, wat pompeuze, gebouwen.Wij maken een wandeling langs de sierlijke clubhuizen en villa's. Later in de middag retour naar Buenos Aires. 

De rest van de dag vrij. – bijvoorbeeld voor een wandelingen en inkopen doen op Calle Florida of voor een bezoek aan het Museo de Bellas Artes met een prachtige collectie Argentijnse schilderijen van 1830 tot 1990.’s.

Dag 6
vrijdag 5 november 2021 Buenos Aires – Trelew – Puerto Madryn 

In de ochtend transfer naar de luchthaven, vlucht naar Trelew, en aansluiten bij de expeditie.

Reissom uitbreiding p.p.: € 1395,- per persoon
Reisdatum uitbreiding: 31 Oktober 2021

Eenpersoonskamertoeslag: €395,- p.p.

Inclusief:Vliegreis per KLM Amsterdam – Buenos Aires v.v. ; luchthavenbelastingen (ca. € 300,-), bagage (ca. € 50,-), binnenlandse vluchten ; transfers luchthaven - hotel v.v., vervoer en entrees volgens het dagprogramma; vier overnachtingen in een ****-hotel in Buenos Aires; Nederlandssprekende reisbegeleiding en Engelssprekende lokale gidsen

Exclusief: overige maaltijden, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies, bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen) en administratiekosten €25,- per boeking.

Excursies: inclusief begeleiding door lokale (Engelstalige) gids, vervoer en entrees. De fooien voor de chauffeurs en lokale begeleiders zijn niet  inbegrepen. Richtlijn ca. € 2,- per persoon per excursie.

Minimimum deelnemers uitbreiding: 15 personen
Maximum deelnemers uitbreiding: 30 personen
N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud.

Boekingsinformatie

v.a. 5150,- p.p.

Reisdata: 3 November - 28 November 2021
Reissom: vanaf €14645 p.p. op basis van quadporthole
vanaf € 16.995 ,- p.p op basis van twinporthole
Toeslag twinporthole voor alleen gebruik: €5150,-

(Reissom 6-daagse verlenging: € 1395,- per persoon)
(Reisdatum verlenging: 31 - 5 November 2021

Inclusief
Vliegreis per KLM Amsterdam – Buenos Aires v.v. ; luchthavenbelastingen (ca. €300 ,-), bagage (ca. € 50,-), binnenlandse vluchten ; verblijf aan boord van ms Hondius, verzorging op basis van volpension inc. snack, water, thee, koffie, havengelden, introducties door de expeditie-gidsen, deelname aan alle activiteiten tijdens de expeditie; gebruik van laarzen, transfer volgens het dagprogramma; twee overnachtingen  in een ****-hotel in Buenos Aires inclusief ontbijt;  een overnachting in Puerto Madryn in een ****-hotel inclusief ontbijt; twee diners in Buenos Aires; lezingen door Nederlandse sprekers, reader, literatuurlijst, inleidende studiemiddag in Nederland voorafgaand aan de reis met de lezing door Ramsey Nasr,  inhoudelijke begeleiding door Marcel Haenen en Simon Rozendaal, deskundige begeleiding door de Engelssprekende  expeditieleider en Engelssprekende  gidsen

Minimimum deelnemers: 20 personen
Maximum deelnemers: 30 personen
N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud

CO2-compensatie

Bij het boeken van uw reis bieden wij u de mogelijkheid om eenvoudig en doeltreffend de CO2-voetafdruk van de reis te compenseren. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het vliegen, de bootreis, het transport bij excursies, de maaltijden en eventuele extra dagen in het voor- en naprogramma. CO2-voetafdruk voor deze reis bedraagt 2560 kg per persoon. De kosten van compensatie bedragen €45,- per persoon.

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top