Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Menu

Programma van dag tot dag


Dag 1, donderdag  20 april    Amsterdam - Teheran

Na rechtstreekse vlucht aankomst ’s avonds in Teheran. Transfer naar het sfeervol centraal gelegen hotel Ferdowsi en overnachting.

Dag 2, vrijdag 21 april        Teheran
Verkenning van de bruisende Iraanse hoofdstad (13 miljoen inwoners) met bezoek aan het ommuurde, weelderige Golestan-paleis, regeringszetel van de voorlaatste koninklijke dynastie van Iran, later door de Pahlavi’s gebruikt voor ontvangsten. Rondleiding in de juwelencollectie, ondergebracht in de kluis van de Centrale Bank, langs topstukken als de roze Darya-e Noor (182 karaat!), de bekende Pauwentroon en de kroningskronen die voor Fara Dibah zijn vervaardigd. In de middag een besloten rondleiding in het Museum voor Moderne  Kunst, in 1977 geopend door Farah Diba en twee jaar later weer gesloten. De grote collectie westerse moderne kunst (David Hockney, René Magritte, Roy Lichtenstein etc) bleef 20 jaar aan het oog van de wereld onttrokken en is ook nu zelden toegankelijk, terwijl het de mogelijk waardevolste collectie moderne kunst buiten Europa en Amerika is.
’s Avonds opening NRC Handelsblad-academie en een inleiding op de Iraanse samenleving door Thomas Erdbrink.

Dag 3, zaterdag 22 april        Teheran-Qom
Vanochtend een bezoek aan de universiteit van Teheran en een toelichting door hoogleraar economie op de  ontwikkelingen in Iran. Aansluitend een bezoek aan het Reza Abassi Museum met een unieke verzameling ‘Goud der Achaemeniden’. In de middag vertrek naar Qom met onderweg een bezoek aan het mausoleum van ayatollah Khomeini en de daarnaast gelegen begraafplaats Behesht e-Zahrah. De Iraanse revolutie van 1979 werd in gang gezet door de terugkeer van de 20 jaar verbannen Khomeini, die zich vestigde in Qom, nu een van de belangrijkste centra van de sji'itische islam. Hij woonde hier in een zeer eenvoudig optrekje en is er ook in 1989 overleden, maar hij ligt begraven in een nieuw gebouwde moskee in het zuiden van Teheran.
’s  Avonds in Qom een lezing door Carolie Roelants.

Dag 4, zondag 23 april        Qom – Kasjan
Qom is een van de heiligste steden van Iran, bekend om vele koranscholen. Net als voor de pelgrims is ons belangrijkste doel het Mausoleum van Fatima, de zuster van de 7de imam, die hier in 816 stierf. Van ver ziet men de enorme gouden koepel boven haar mausoleum en de sierlijke minaretten. Bezoek aan het religieuze complex en een interview met een geestelijke door Caroline Roelants. Vertrek naar Kasjan, een oase aan de rand van de Rasht-e Kavir woestijn, beroemd om zijn grootse, 19e-eeuwse koopmanshuizen, staaltjes hoogstaande Iraanse architectuur, en de sfeervolle bazaar, overdekt met gewelven en bogen. Er zijn winkels voor zilveren spiegels of theepotten, tapijten, sieraden, chadors; geuren van schapenbout en rozenparfum, zoetigheden en kruiden wisselen elkaar af. Bezoek aan de huizen van Seyyed Ja'far Boroujerdi, de tapijthandelaar die dit huis 130 jaar geleden liet bouwen, en van de glaskoopman Khan-e Abbasian met een plafond bedekt met spiegelstukken als een sterrenhemel. In de middag nog een kijkje in de 500 jaar oude Hammam-e Sultan Mir Ahmad, een klassiek Iraans badhuis, en de koninklijke tuin van Fin (Unesco-erfgoedlijst), ontworpen door Sjah Abbas I. Overnachting in Kasjan.

Dag 5, maandag 24 april    Kasjan-Natanz -Isfahan
Vertrek naar het sprookjesachtige Isfahan, een van de hoogtepunten van deze reis: paleizen met bijzonder mozaïekwerk, moskeeën met spiegeltjes tot in de hemel, pleinen, theehuizen... Deze fascinerende stad ligt aan de Zijderoute en was een van de belangrijkste hoofdsteden van de Safavidendynastie. Gedurende 2500 jaar heeft het de meest diverse talen, culturen en gewoontes in zich verenigd. Sjah Abbas I de Grote verhief deze stad in 1587 tot zijn glorieuze hoofdstad. De architectuur, kunsten en tapijten uit die periode werden nooit meer geëvenaard. Onderweg een stop in de stad Natanz, met bezoek aan de moskee.  Kenmerkend voor de stad is een uniek valkenmausoleum, op de top van de berg. De stadsverkenning in Isfahan begint met het Naghshe Jahan  Plein, een van de mooiste pleinen ter wereld, waaraan het paleis van Sjah Abbas ligt, met een verhoogd terras zodat de sjah zijn geliefde sport, het polospel, goed kon volgen. De wandeling gaat langs Sheikh Lotfollah moskee en het mooiste monument van Isfahan: de Imam Moskee, geheel bedekt met blauw tegelwerk. s Avonds wandeling langs  monumentale bruggen over de ondiepe Zayadaneh-rivier, waar een groot deel van het sociale leven van Isfahan zich afspeelt.

Dag 6, dinsdag 25 april        Isfahan    
Vanochtend een bezoek aan de de christelijke wijk Jolfa – een wijk met een geheel ander, mondainer karakter dan de stad zelf. Sjah Abbas I haalde de Armeniërs naar Iran om de handel te bevorderen, waarbij hij hen vrijheid van godsdienst beloofde. Bezichtiging van de met indrukwekkende fresco’s versierde Vank-kathedraal. Niet alleen zijn de schilderingen in de kerk zeer kleurrijk en de moeite waard, ook is het museum interessant en treffen we er een monument voor de Armeense genocide van 1915 aan. Na een kop koffie in een van de hippe coffeeshops bezoek aan het paleis-museum Chehel Sotun, gebouwd door Abbas I om gasten te ontvangen. Fresco 's beelden de grote triomfen van de sjahs uit. Na dit indrukwekkende paleis stop bij de labirintische vrijdagmoskee. Deze moskee is in de loop van eeuwen ontstaan en staat in de bazaar van Isfahan. De unieke, vaak zeer eenvoudige versieringen, vermengd met rijke decoraties maken deze moskee uniek. De liefhebbers kunnen na dit bezoek door de enorme Bazar e-Bozorgh terugwandelen richting hotel. Mocht er nog tijd zijn, dan zou een bezoek aan het Hasht Behest-paleis nog tot de mogelijkheden behoren. Overnachting in Isfahan

Dag 7, woensdag 26 april    Isfahan – Na’in – Yazd
Vanochtend vertrek naar Yazd, een van de oudste woestijnsteden van Iran. De stad, omgeven door twee woestijnen, beschikt over voldoende water door ondergronds gegraven kanalen vanaf het verderop gelegen gebergte. Yazd is ook het centrum van het pre-islamitische geloof van de Iraniërs, het zoroastrisme. In de stad en omgeving wonen relatief nog veel zoroastriërs, volgelingen van profeet Zarathoestra. Onderweg een stop in de stad Na’in met opvallend Europees ogende architectuur.
Ook in Yazd ontbreekt de vrijdagmoskee niet, die dateert uit 1324 en het hoogste portaal en de hoogste minaretten van heel Iran heeft, met schitterende mozaïeken versierd. Aandacht verdient het Amir Chakhmagh-complex, dat `s avonds baadt in een zacht oranje licht. Het oude gedeelte van Yazd is een doolhof van middeleeuwse straatjes met traditionele lemen huizen, opvallende bagadirs en de bazaar. Overnachting in Yazd.

Dag 8, donderdag 27 april      Yazd - Pasargadae – Persepolis - Sjiraz
Vanochtend vertrek naar Sjiraz met onderweg bezoek aan Pasargadae (Unesco-werelderfgoed), ooit de eerste stad van het Achaemenidische rijk, verbonden met Cyrus II, ook wel de Grote genoemd. De stad is bekend om resten van de beroemde tuinen van Pasargadae en een eeuwenoud ijshuis. Vervolgens de archeologische site Persepolis (Unesco), dramatisch gelegen op een hoogvlakte midden in de woestijn. Deze ceremoniële hoofdstad van de Achaemenidische koningen en een van de belangrijkste complexen uit de oudheid was ook de stad van Darius en Xerxes, geduchte tegenstanders van de Grieken, vooral van Alexander de Grote, die de Perzen wist te verslaan. Twee reusachtige, gevleugelde stieren bewaken de entree van deze sublieme site.
Sjah Reza heeft hier in 1971 met een waanzinnig overdadig feest de 2500ste verjaardag van de Perzische monarchie gevierd, wat het begin van het einde bleek van die monarchie.
Niet ver van Persepolis liggen de koningsgraven van Naqsh-e-Rostan, de laatste rustplaats van Darius I en II. Zij liggen hoog in de rotsen, onbereikbaar voor rovers. Beroemd zijn de bas-reliëfs uit 1000 v. Chr. Later in de middag aankomst in Sjiraz, stad van wijn en nachtegalen.

Dag 9, vrijdag 28 april        Sjiraz
In de 14e eeuw was Shiraz een cultureel en artistiek centrum waar kalligrafie en letterkunde bloeiden. Een opleving kende Shiraz in de 18e eeuw onder Karim Khan, die woonde in de grote citadel. De gehele dag voor de verkenning van Sjiraz: de Nasir al Molk-moskee, waar het gekleurde glas in de zon schittert; het mausoleum van Mir Ahmad met ingelegd spiegelglas, bekendste pelgrimsoord van het sji'isme.  Daarna een wandeling door de Eram-tuin (Unesco-Werelderfgoed). In de middag vervolg van de stadsoriëntatie met het Qavamhuis, van een 19e-eeuwse familie, het Narejestan Paleis en het graf van de dichter Hafez, waar mannen diens gedichten voordragen. In Iran bestaat een gezegde: in ieder huis moet de Koran liggen en enkele werken van Hafez.
Overnachting in Sjiraz.

Dag 10, zaterdag 29 april    Sjiraz-Teheran
Vanochtend tijd voor de bazaar van Sjiraz, een van de mooiste op de route, vol specerijen en theehuizen.  Na de middagvlucht naar Teheran bezoek aan een van de woonpaleizen van de laatste sjah en aan het in 1971 opgerichte monument voor het superfeest van de sjah op de luchthaven Mehrabad, wat tegenwoordig het Azadi (Vrijheids)-plein heet. Afscheidsdiner en overnachting in Teheran.

Dag 11, zondag 30 april    Teheran – Amsterdam
Transfer naar de luchthaven en vertrek naar Amsterdam.

N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud.

De reis in het kort
Sprekers en Lezingen
Verlenging
Praktische reisinformatie

Boek deze reis

U kunt onderaan deze pagina het complete reisdossier als PDF downloaden. Ontvangt u het reisdossier liever per post? Klik dan hier.