Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Menu

California Dreaming

Met medewerking van prof. dr. Maarten van Rossem en dr. Willem Melching

highway

Achtdaagse NRC Handelsblad Academie van San Francisco naar Los Angeles
met prof. dr. Maarten van Rossem en dr. Willem Melching

Californië is altijd al het beloofde land geweest. Eeuwen geleden dachten de Spanjaarden hier al grote schatten te vinden; destijds was Californië de verste buitenpost van het Spaanse wereldrijk. Aan het eind van de 18e eeuw stichtten Spaanse missionarissen vanuit Mexico de eerste blanke nederzettingen. Deze tijd leeft niet alleen voort in de plaatsnamen maar ook in de missieposten, de ‘missions’, een keten van 21 franciscaanse nederzettingen. Ze liggen aan de zogenaamde El Camino Real, de Weg van de Koning, die loopt van de Mexicaanse grens tot aan San Francisco.
Gelukszoekers vanuit de hele wereld kwamen in 1849 naar Californië om in de Goldrush hun geluk te beproeven. Werklozen trokken na 1929 via de fameuze Route 66 naar de Golden State en tegenwoordig is de stroom van Hispanic immigranten in hoofdzaak gericht op Californië. Ook in de 20ste én 21ste eeuw was en is Californië namelijk het land waar wordt gedroomd. Dromen die een enorme invloed hebben gehad op onze economie, politiek en cultuur. Levi’s ontstond hier, evenals de droomfabrieken van Hollywood en Disney die onze beeldcultuur domineren. Innovatieve industrieën zoals de luchtvaartindustrie hebben hier hun wortels. Spreekwoordelijk is de innovatieve kracht van Silicon Valley waar onze moderne digitale samenleving is ontstaan en talloze dromers en gelukszoekers onze wereld hebben veranderd. Californië is daarnaast de automotive staat bij uitstek, maar ook het centrum van nieuwe alternatieve energie en elektrische auto's zoals Tesla.
Maar Californië is ook de bakermat van experimenten met nieuwe levensstijlen zoals die van de beatniks en de hippies. De gay-community van San Francisco bevocht emancipatie en maakte de stad tot een van de meest leefbare Amerikaanse steden. Westcoast muziek - zoals de Beach Boys, de Doors en Eagles - is niet meer weg te denken uit onze cultuur. Denkers en doeners lieten hun sporen achter met magnifieke cultuurtempels zoals het Getty-museum en Hearst Castle. In de Verenigde Staten is het heel gebruikelijk dat puissant rijke burgers hun kunstverzameling in een museum onderbrengen. Weinig musea hebben zoveel geld als het J. Paul Getty museum, gevestigd in een kopie van een Romeinse villa. Die villa bleek al gauw te klein en er is een tweede, nieuw expositiecentrum gebouwd in de heuvels van Los Angeles, het Getty Center. Hier zijn onder meer de Irissen (1889) van Van Gogh te bewonderen. Een megalomaan project van een van de superrijken is het grote en weelderige paleis van krantenmagnaat William Randolph Hearst, waarvoor complete vloeren, plafonds en interieurs uit Europa en Egypte werden ingevlogen. Ook krantenmagnaat M.H. de Young zorgde voor een naar hem genoemd museum in San Francisco met onder andere de Rockefeller Collection of American Art.

california

Kortom: Zonder de dromers van Californië zou onze Westerse cultuur er niet alleen heel anders maar ook een stuk saaier uit hebben gezien.

In oktober 2015 organiseert NRC Handelsblad Academie een spectaculaire reis naar Californië waarbij amerikanist prof. dr. Maarten van Rossem en historicus dr. Willem Melching bovenstaande aspecten op meeslepende wijze zullen duiden en voor u in perspectief plaatsen. Een intensief en uiterst boeiend programma brengt ons allereerst naar San Francisco en Silicon Valley. We rijden over de spectaculaire Highway 1 langs o.m. Monterey, Big Sur en Santa Barbara en eindigen in het immer imponerende Los Angeles. We brengen bezoeken aan musea, universiteiten, bedrijven en instituten en leren deze droomstaat op unieke wijze kennen, waarbij de geschiedenis tastbaar wordt gemaakt op locatie en in verband wordt gebracht met actuele ontwikkelingen wereldwijd. Laat u onderdompelen in verhalen over de rijke cultuur, geschiedenis en actuele ontwikkelingen in een der meest dynamische regio’s ter wereld.

N.B. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud.

- Programma van dag tot dag
- Sprekers en lezingen
- ReisinformatieBoek deze reis