Bob Dylan compleet

Philippe Margotin, Jean-Michel Guesdon
59,95
Op voorraad
SKU
9789462581548
Besproken in NRC
Bindwijze: Hardcover
Voor 23:00 besteld, morgen in huis Verzendkosten € 2,95
  • Gratis binnen 14 dagen te retourneren
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving
704 pagina's, 492 nummers. Bob Dylan Compleet vertelt chronologisch en zonder een detail over te slaan het verhaal van een songwriter en muzikant die niet alleen in de muziek- maar ook in de wereldgeschiedenis een bijzondere plaats in neemt. Bob Dylan Compleet is een reis van het absolute begin naar het meest recente einde, onderweg stoppend bij albums en outtakes, films en concerten - alles gebaseerd op interviews met de songwriter zelf en de muzikanten, producers en bekenden om hem heen. Daarbij is het boek rijk geïllustreerd met zowel iconische als onbekendere foto's van de beste fotografen uit de rockscene. Dit is een bijbel voor alle fans die het waard is om keer op keer uit de kast getrokken te worden bij het beluisteren van de klassieke liedjes.
Meer informatie
Auteur(s)Philippe Margotin, Jean-Michel Guesdon
ISBN9789462581548
BindwijzeHardcover
Aantal pagina's704
Datum van verschijning20160801
NRC Recensie3 ballen
Breedte220 mm
Hoogte272 mm
Dikte64 mm
NRC boeken recensie

Als er één popmuzikant is die niet bijster veel moet hebben van cijfertjes – behalve die van zijn bankrekening en, misschien, die van de getallenmystiek – dan is het de nu 75-jarige Bob Dylan, in 1941 als Robert Allen Zimmerman geboren te Duluth, Minnesota, woonachtig in Malibu (Californië) en Minnesota, tweemaal getrouwd (1965-1977 en 1986-1992), vader van zes wettige kinderen (een adoptief), auteur van 492 songs, met volgens Wikipedia op zijn naam in totaal 37 studioalbums, 58 singles, 11 live-albums, 12 bootleg albums, een autobiografie (deel één) en een dichtbundel. O ja, en hij is 1 meter 71. Het belangrijkste weetje over Bob Dylan is intussen: dat hij nog leeft.

Dylans artistieke wederopstanding en de hernieuwde lof die hem sinds de jaren ’90 ten deel valt, vormen samen een van de grootste, en meest welkome, wendingen in de moderne popcultuur. Van verguisde protestzanger is hij nu alweer decennia een volkomen salonfähige bard-op-leeftijd, die nog steeds weet te verrassen met zijn kenmerkende mengeling van wereldwijsheid en poëtisch absurdisme. Journalisten en biografen raken maar niet over hem uitgeschreven. Alles is uitgezocht, tot en met het exacte aantal dagen dat hij waar in welke studio met wie doorbracht.

Geen wonder dat er in navolging van hun succesvolle grote Beatles-boek ook een Bob Dylan Compleet moest komen van Jean-Michel Guesdon en Philippe Margotin, een koffietafelboek annex naslagwerk waarin álle weetjes en feiten staan over de nummers die Dylan vanaf ’61 opnam.

Dat boek is er nu, 704 pagina’s dik en 2,6 kilo zwaar. Guesdon en Margotin zetten van alle songs en albums helder en deskundig de ‘achtergrond en tekst’ en ‘productie’ uiteen, inclusief verwijzingen naar Dylans bronnen en feiten over het betrokken studiopersoneel alsmede over het instrument dat Dylan bespeelde (ja, een gitaar, maar welke? De Martin 00-17, 00-18 of toch de Gibson J-50?).

Hun commentaar op songs en albums is doorgaans trefzeker en precies, en dat motiveert de lezer om nog eens te gaan luisteren – op zichzelf al winst. Soms werkt hun encyclopedische punctualiteit op de lachspieren, vooral in het commentaar bij de vroege nummers: ‘Op 0:37 is een plofklank te horen in het woord pretty’, ‘tussen 2:02 en 2:05 lijkt hij licht in paniek’, ‘hij mist zelfs een aantal keren de lage snaar op zijn gitaar (1:40, 2:09)!’ Nee maar, Bob Dylan was drie seconden in paniek!

Dat is, hoe kan het ook anders in een boek vol details, maar een detail. Met dit blader- en bewonderboek kunnen beginnende liefhebbers jaren vooruit. Maar ook Dylanologen zullen er veel plezier aan beleven. Als omissie zou kunnen gelden dat de auteurs alles inzake Dylan wel heel serieus nemen; daardoor blijft zijn onwaarschijnlijke talent voor het absurde, en voor humor-zonder-echt-te-lachen, onderbelicht. Maar dat heb je met ware encyclopedisten – die willen daar eerst een lijstje van maken.

Een ernstiger gemis is, zeker gezien de titel, dat de auteurs vrijwel de gehele Basement Tapes Complete onbesproken laten, een Heilige Graal voor Dylan-kenners, die pas in 2014 uitkwam. Ze excuseren zich in hun voorwoord wat zwakjes dat ze ‘niet konden schrijven over alle 138 opnames’ van die legendarische verzameling.

Jammer, want zonder exegese van ‘Sign on the Cross’, om zelfs van ‘See You Later, Allen Ginsberg’ is ook een Dylan-exegese van ruim twee kilo nog niet compleet.

Back to top