Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Autoriteit

Jeff VanderMeer

Besproken in NRC
4

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 20,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Dolen in het verontrustende Gebied X
Robert Gooijer

Dolen in het verontrustende Gebied X | 3 apr. 2015

4

Een getalenteerde schrijver die met behoud van eigen karakter overstapt van een literaire niche naar de bestsellerlijsten; met de Southern Reach-trilogie, waarvan Autoriteit deel twee is, deed Jeff VanderMeer dat vorig jaar in de Verenigde Staten. Afkomstig uit het letterkundige reservaat van de New Weird – een stroming met literaire ambities die speelt met genre-conventies van fantasy, sciencefiction, horror en pulp – brak hij door met dit drietal eco-thrillers, toegankelijker en minder barok dan eerder werk, maar nog steeds ongelofelijk weird.

De Southern Reach is een (fictieve) Amerikaanse overheidsinstelling met één doel: het bestuderen en in bedwang houden van een uniek, onbegrepen verschijnsel dat zich voordoet in een onbewoond gebied aan de subtropische zuidkust van de Verenigde Staten. De officiële naam voor deze strook land tekent de onmacht der wetenschappers: Gebied X. Vanaf het strand gaat Gebied X via zoutmoerassen en rietvelden over in bossen, om na tien kilometer abrupt te eindigen in een schijnbaar arbitraire, onzichtbare en ondoordringbare grens. Alleen een onzichtbare opening biedt toegang, maar is het een ingang of – onrustbarender – een uitgang? Alles aan Gebied X is onduidelijk; oorsprong en eventueel doel lijken buiten- of zelfs bovennatuurlijk.

Sinds Gebied X dertig jaar geleden ontstond, wordt de grens ervan bewaakt en het publiek op afstand gehouden met desinformatie over dodelijke vervuiling. In werkelijkheid is Gebied X juist onmogelijk schoon; door de mensheid veroorzaakte vervuiling is op onbegrepen wijze tot op moleculair niveau verdwenen uit de monsters die werden meegebracht door de – veelal dodelijke – expedities die de Southern Reach door de opening stuurde.

Vernietiging, het ook vertaalde eerste deel, was het autobiografische verslag van een biologe die als enig expeditielid min of meer intact bleef. In Autoriteit maakt een nieuwe directeur kennis met de lethargische en hermetische Southern Reach-organisatie. We lopen mee met deze nieuwe chef, wiens zoektocht naar antwoorden vooral intrigerende vraagtekens oplevert, speciaal voor wie de eerdere ervaringen van de biologe las.

De dreiging die uitgaat van Gebied X, dat zich lijkt te verzetten tegen de manier waarop de mens de natuur behandelt, vindt weerklank bij de moderne lezer. Maar het is vooral de interactie tussen de flora en fauna in Gebied X en de expeditieleden en wetenschappers die VanderMeers creatie memorabel en zo unheimlich maken. Het concept van X doet denken aan de planeet Solaris van Stanislaw Lem, de losgebroken natuur aan het vroege werk van J.G. Ballard, de sfeer heeft iets van Poe en Lovecraft.

Maar Autoriteit is vooral erg uniek; VanderMeers beschrijving van de verontrustende macht van de natuur en van de emoties tussen de mensen die met X te maken krijgen, is eigenzinnig en onverwacht ontroerend. Deel drie van deze vreemde trilogie verschijnt deze zomer in vertaling.

Productinformatie

In Vernietiging introduceerde Jeff VanderMeer Gebied x, een ongerepte wildernis, afgesloten van de beschaving. Dertig jaar lang werd het gebied alleen bezocht door expedities, die in de gaten werden gehouden door het geheime overheidsbureau Southern Reach. Na de desastreuze afloop van de twaalfde expeditie is het bureau op drift geraakt. John Rodriguez wordt tot hoofd benoemd en stort zich op een onderzoek naar de geheimen van Gebied x. Via een reeks ondervragingen, verborgen aantekeningen en schokkend videomateriaal begint de waarheid zich langzamerhand te openbaren. Maar deze nieuwe ontdekkingen maken ondubbelzinnig duidelijk dat Rodriguez ook verontrustende feiten over zichzelf en zijn werkgever onder ogen moet zien.

Productkenmerken

ISBN 9789023491453
Auteur Jeff VanderMeer
Uitgever Bezige Bij, De
Datum uitgave 20150224
Lengte (in mm) 201
Breedte (in mm) 127
Dikte (in mm) 33
Aantal pagina's 336

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Autoriteit

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden