Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Avenue van de mysteriën

John Irving

Besproken in NRC
2

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 25,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

John Irving: etc. etc. etc. etc. etc. etc.
Jan Donkers

John Irving: etc. etc. etc. etc. etc. etc. | 20 nov. 2015

2

John Irving is een succesvol auteur met een trouwe schare volgers, die hem terecht bewondert vanwege enkele hoogtepunten uit zijn oeuvre: De wereld volgens Garp, Bidden wij voor Owen Meany en nog wel het een en ander. Vele van zijn bewonderaars zullen ongetwijfeld genieten van enkele scènes uit zijn nieuwste roman, die zich afspeelt in Mexico, de Filippijnen en ook nog een beetje in Iowa. Zoals bijvoorbeeld van de scène waarin orale seks wordt afgewisseld met een lange, leerzame dialoog tussen de pijpster (die daarvoor, pikant genoeg, natuurlijk haar arbeid moet onderbreken) en de gepijpte, of over details rondom de verschijning van Onze Lieve Vrouw van Guadalupe aan de eenvoudige boer Juan Diego in het zojuist door de Spanjaarden veroverde Mexico.

Diezelfde lezers zullen ongetwijfeld smullen van een scène waarin een prostituee spontaan dood neervalt voor het beeld van de Maagd Maria wanneer de blik van deze laatste verandert van devoot in bestraffend, bij het aanschouwen van het decolleté van de zondige vrouw (die overigens niet alleen trouw katholiek is, maar ook de moeder van de beide hoofdpersonen in dit boek). Of bij de scène waarin een groepje katholieke weesjes geparadeerd wordt langs een badkuip van waaruit op dat moment net op het blote lijf van een Amerikaanse dienstweigeraar een tatoeage van de Gekruisigde Christus zichtbaar wordt.

Voor lezers wier gevoel voor humor anders is afgesteld, is deze nieuwe John Irving een moeizame exercitie. Hoe komt het, zo vroeg ik me honderden pagina’s lang af, dat Irving het levensverhaal van hoofdpersoon Juan Diego (genoemd naar bovengenoemde boer) die het van verschoppeling op een vuilstortplaats brengt tot internationaal erkend auteur, tot zo’n tergend stroperige roman maakt? Eindeloze herhalingen, uitweidingen over voor het verhaal irrelevante zaken, als daar zijn de tegengestelde werkingen van viagra en bètablokkers, hiv, Shakespeare, en niet te vergeten weetjes over de Mexicaanse en Filippijnse geschiedenis... af en toe bekruipt je het gevoel dat de auteur zich als enige doel stelde: hoe krijg ik die (blijkbaar verplichte) 600 pagina's vol? Dat hem dat lukt is, mede dankzij het gebruik van vertrouwde Irving-ingrediënten, want behalve voor orale seks is er ruimte voor circus, Vietnamveteranen, discussies over het katholicisme, transgenders...

Even lijkt er leven in de roman te worden geblazen, wanneer Juan Diego een pestkop uit zijn verleden met vroegere uitspraken confronteert. Dat is op driekwart van het boek. Spoiler alert: dat ‘leven’ blijkt van korte duur.

Productinformatie

Juan Diego is een veertienjarige jongen die in Mexico in armoede opgroeit. Zijn dertienjarige zus Lupe kan de gedachten van sommige mensen lezen, en denkt te weten wat de toekomst brengt. Over het verleden heeft ze meestal gelijk: ze kent de ergste dingen die je zijn overkomen zonder dat je er iets over hebt gezegd.
Ze heeft minder vaak gelijk over wat er in de toekomst zal plaatsvinden, maar het is een grote last wanneer je ervan overtuigd bent dat je weet wat er gaat gebeuren met jezelf of met iemand van wie je houdt. Waartoe is een dertienjarig meisje in staat als ze denkt de toekomst te moeten veranderen?
Op latere leeftijd onderneemt Juan Diego een reis naar de Filipijnen. Hij wordt vergezeld door zijn dromen en herinneringen en denkt terug aan zijn bewogen jeugd in Mexico.  

In Avenue van de mysteriën keert Irving terug naar de thema’s waarmee hij een van de meest geliefde auteurs ter wereld werd. Het is een grootse en meeslepende roman over Juan Diego’s avonturen op de Filipijnen, over zijn jeugdjaren in Mexico en hoe heden en verleden onherroepelijk met elkaar in botsing komen.  

‘De romans van Irving kenmerken zich door wervelende plots, buitenissige personages en scherpe satire.’ – Pieter Steinz, NRC Handelsblad

  ‘De boeken van Irving worden bevolkt door personages die de lezer moeiteloos in zijn hart kan sluiten.’ – De Standaard
‘Er lagen een paar heel goede boeken op de achterbank van het volkswagentje; goede boeken boden de beste bescherming tegen het kwaad dat Pepe in handen had. Je kon geen geloof in Jezus in je handen houden, in ieder geval niet op precies dezelfde manier als je een goed boek kon vasthouden.’

Productkenmerken

ISBN 9789023497868
Auteur John Irving
Uitgever Bezige Bij, De
Datum uitgave 20151102
Lengte (in mm) 231
Breedte (in mm) 151
Dikte (in mm) 50
Aantal pagina's 608

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Avenue van de mysteriën

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden