Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Bloedboek

Dimitri Verhulst, Dimitri Verhulst

Besproken in NRC
3

Schrijf een recensie

Bindwijze: Hardback
 12,50
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Vuilspuier Verhulst richt zijn soms weergaloze pijlen op God en bijbel
Thomas de Veen

Vuilspuier Verhulst richt zijn soms weergaloze pijlen op God en bijbel | 20 nov. 2015

3

Het is verleidelijk om de witlinnen kaft van de Bijbelbewerking Bloedboek van Dimitri Verhulst symbolisch te interpreteren. Hoe vaker je het pakt, opent, meedraagt: het helwitte omslag wordt groezeliger, het vuil gaat tussen de letters zitten, de rode inkt gaat bladderen. Van het gebruik wordt het vies. Net wat er gebeurde met het godswoord dat van mond tot mond ging, in Verhulsts visie: ‘als er later trammelant ontstond over dit verhaal, dan alleen omdat het zo kadukelijk werd vertaald’.

Bloedboek vat een goed deel van het Oude Testament samen, Genesis en Exodus en het vervolg tot en met de dood van Mozes. Kadukelijk is het niet, maar wel vuig genoeg vertaald om trammelant uit te willen lokken. Dat was te verwachten: Verhulsts evolutiegeschiedenis Godverdomse dagen op een godverdomse bol (2008) was al een misantropische moddergeschiedenis, waarin de mens werd teruggebracht tot een nietig ‘’t’. De oudtestamentische godvrezende mens is al net zo simpel als dat godverdomse schepsel. Maar vooral richt Verhulst zijn pijlen op de aanstichter van veel ellende: God.

Het is een verhaal van soap en strijd, druipend van bloed en andere lichaamssappen, typisch Verhulstiaans vervat in klinkend, morsig volks-Vlaams. Hij geeft de bijbelverhalen vaart (en dat is al een compliment waard). En Verhulst is een van de grootste stilisten van onze hedendaagse literatuur, dat bewijst hij maar weer. Soms wat al te opschepperig. Met name in het begin woekeren de stijlbloempjes en barst het van het binnenrijm, zozeer dat het nauwelijks méér wordt dan taalpraal en vuilschrijverij. Dat wordt gaandeweg beter, dat neemt af. Zo neemt Verhulst de tijd voor het mooie verhaal van Jozef die door zijn broers verkocht wordt – dat eindigt met een sisser, en eens een keertje niet vuig.

Van hem weet Verhulst een echt personage te maken, iets wat hem later bij Mozes toch niet helemaal lukt, laat staan bij God, de berekenende tiran. Die ‘hield niet op ons te wijzen op onze übermenschelijkheid’, noteert Mozes de Israëliet. In een andere context zou dat trammelant kunnen geven, maar hier prikt het nauwelijks. Omdat het een toontje, een trucje lijkt. Waar Guus Kuijer in zijn bijbelbewerkingen nieuwe perspectieven biedt omdat zijn personages in de officiële lezingen bijrollen kregen, vertelt vuilspuier Verhulst eenzijdiger sprookjes. Dat je toch benieuwd bent naar méér Verhulstbijbels komt door die stijl, bij vlagen weergaloos. Nu nog iets meer diepgang.

Productinformatie

Dimitri Verhulst keerde terug naar de Bijbel om de schoonheid van de taal, maar toen hij zich aan het hervertellen zette realiseerde hij zich dat de verhalen eigenlijk mooier zijn dan de woorden waarin ze gevat zijn. De eerste vijf Bijbelboeken bevatten de geschiedenis van het ontstaan van de wereld, de verspreiding der volkeren en de wetgeving. Het zijn de verhalen die iedereen wel kent, maar ze worden steeds minder gelezen. Verhulst besloot de verhalen terug te geven aan de taal en verbaasde zich over gruwelijke details en lachwekkende eigenaardigheden...

Productkenmerken

ISBN 9789025446420
Auteur Dimitri Verhulst, Dimitri Verhulst
Uitgever Atlas Contact
Datum uitgave 20151030
Lengte (in mm) 218
Breedte (in mm) 145
Dikte (in mm) 24
Aantal pagina's 240

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Bloedboek

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden