Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 3)

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 1) 

Bloot of bedekt

Mineke Schipper, Mineke Schipper

Besproken in NRC
3

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 21,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Paul Steenhuis

Van penistouwtje tot boerka | 28 aug. 2015

3

Hoeveel geef je van jezelf bloot? Letterlijk? Die vraag heeft de mens sinds die minder behaard werd en rechtop ging lopen bezig gehouden. Over de mate waarin we ons lichaam bedekken of bloot willen geven in de openbare ruimte door de eeuwen heen heeft Mineke Schipper een fascinerend boek geschreven: Bloot of bedekt. Van niets om het lijf tot strak in het pak.

Aan de hand van thema’s, zoals Opwinding, Religie als bedekkende geschiedenis en Bloot als protest en protest tegen bloot, behandelt Schipper verschillende aspecten van de historie van onze kleding, in verschillende culturen.

Ze vertelt losjes, en dist veel aardige wetenschappelijke feitjes op – antropologische, archeologische: mensen gingen pas lichaamsbedekkende kleding dragen toen ze rond 40.000 jaar geleden Afrika verlieten – dat is onder meer te reconstrueren aan de hand van de ontwikkeling van mensenluizensoorten.

Schipper gebruikt ook persoonlijke anekdotes, bijvoorbeeld over een ontmoeting met geheel in het zwart gehulde, gesluierde vrouwen in Oost-Afrika. Zij spraken Schipper, die gekleed was in broek, T-shirt en jasje, aan op het feit dat ze niet genoeg bedekt was. Dat was onfatsoenlijk, onkuis en ze zou zeker branden in de hel als ze zich zo bleef kleden en haar vrouwelijke vormen zo zichtbaar bleven.

Die obsessie met typische vrouwelijke (en mannelijke) lichaamskenmerken vormt een rode draad in de geschiedenis van onze kleding. Dat begon al met het draadje dat onze voorouders waarschijnlijk als enige om het lijf hadden, toen ze nog naakt in Afrika rondliepen. Een handig koordje om de heupen was een van de eerste veel voorkomende kledingstukken, vertelt Schipper – een touwtje waar de mannen al snel ook hun voorhuid onder klemden, om te voorkomen dat ze met een spontane erectie oncontroleerbare opwinding toonden bij het zien van een vrouw. Zo maar je eikel tonen en plein public was taboe, leverde schaamte en gezichtsverlies op. Vandaar dat in verschillende culturen mannen als voorzorg ook nog met een touwtje hun voorhuid afbonden, een eikelbeschermende praktijk die ook naakte Griekse sporters in de oudheid nog toepasten.

De wereldwijde verspreiding van peniskokers wijst op hetzelfde wijdverbreide taboe. De angst om misschien als man niet mee te tellen als je een te kleine penis zou hebben, en de drang om die te verhullen kan ook meegespeeld hebben. Aan onze geslachtsorganen kennen we nog steeds sterke, magische krachten toe. Volgens Schipper raken sommige violisten voor ze aan een klassiek concert beginnen even hun deel aan, in de hoop dat dat geluk brengt.

Voor vrouwen was het bedekken van geslachtskenmerken als borsten en billen in verschillende culturen van belang om hun waardigheid, eer en kuisheid te beschermen. Maar eigenlijk, schrijft Schipper, kan elk lichaamsdeel van mannen en vrouwen beladen worden met schaamte in een bepaalde cultuur: lippen, ogen, voeten, haar, die vervolgens bedekt moeten worden. Of er moest met versierselen of kledingstukken juist aandacht gevestigd worden op bepaalde lichaamsdelen, die voor de seksuele selectie van belang zijn. Wat dat betreft lijkt er weinig veranderd sinds de eerste mens. Hoewel er sinds de Franse Revolutie, die een doorbraak voor de lange broek betekende, een taboe lijkt te rusten op versierende kleding voor mannen.

Hoewel de man ruim aan bod komt (wijst de komst van de gleufhoed op feminisering van de samenleving?) gaat dit boek uiteindelijk vooral over vrouwen. Over de vrouwelijke maatschappelijke, economische en religieuze positie in relatie tot kleding. Schipper staat uitvoerig stil bij de voortwoekerende boerka-discussie, over de mate waarin met name de islam zou voorschrijven dat vrouwen zich moeten bedekken.

Schipper, die eerder succes had met haar boek Trouw nooit een vrouw met grote voeten, een verzameling van vrouwonvriendelijke spreekwoorden uit de hele wereld, gaat uitvoerig in op wat er nu wél en niet in de Koran staat over de plicht van vrouwen om zich te bedekken. Dat is minder dan vaak wordt gedacht. Ze citeert tekstonderzoeken waaruit blijkt dat bepaalde erg strenge, en ook in islamitische kringen omstreden interpretaties van overgeleverde uitspraken van Mohammed tot strenge bedekkingsregels leidden. En dat het vooral propaganda uit Saoedi-Arabië is die momenteel wereldwijd zulke strenge regels populair maakt.

Als regel geldt in het algemeen, stelt Schipper: hoe onafhankelijker de positievan een vrouw in een cultuur is, economisch, maatschappelijk, hoe minder groot de druk om bedekt door het leven te gaan. Hoewel Schipper oproept tot respect voor verschillende opvattingen over bedekking in onze geglobaliseerde samenleving, is ze ook kritisch. Ze is pleitbezorger van meer vrijheid voor vrouwen; de vrouw moet keuzevrijheid hebben om zich te kleden zoals ze wil, en om zich buitenshuis te bewegen zoals ze wil, vindt ze. Dat islamitische vrouwen vooral binnen moeten blijven en als ze al in de openbare ruimte komen zich zo veel mogelijk moeten bedekken, zoals in sommige Arabische landen gepropageerd wordt – en dat dat ook in het decadente Westen voor jonge moslima’s de norm zou moeten zijn – vindt ze een ‘achterhoedegevecht’ dat ‘niet valt te winnen’. Ze schrijft: ‘Vrouwen zullen steeds meer opleiding krijgen en steeds meer buitenshuis gaan werken: wat culturele en religieuze tradities daarover ook beweerd hebben, separatie van seksen is allang een doodlopende straat.’

Het boek is daardoor ook een rustige, breed uitwaaierende poging om het huidige maatschappelijk debat over ‘hoeveel van jezelf geef je bloot’ meer achtergrond te geven.

Productinformatie

Toen onze onbedekte voorouders rechtop gingen lopen, keken ze opeens anders tegen elkaars voorkant aan. Spontane erecties werden opvallend zichtbaar, de penishouder werd een populair eerste kledingstuk en de blote eikel een veelvoorkomend taboe. Overal zijn kledingvoorschriften bedacht, vooral voor vrouwen: in het oude Japan was de achterkant van een onbedekte vrouwennek schaamteloos, in de victoriaanse tijd moest een Europese vrouwenhiel onzichtbaar zijn en in het Midden-Oosten bleken vrouwenvoeten meestal minder opwindend dan vrouwenharen. Wie blote borsten of armen gewend is, kijkt er niet van op, maar wie zelf bedekt rondloopt vindt ze schokkend. Culturen en religies met eigen regels om weerbarstig bloot in toom te houden worden vandaag met verwarrend andere opvattingen geconfronteerd - van protest tegen bloot tot bloot als protest. Mineke Schipper laat in dit boek een verrassend licht schijnen op de geschiedenis van onze blote of bedekte zichtbaarheid. Na tal van boeken op haar vakgebied, de interculturele literatuurwetenschap, schrijft emeritus hoogleraar Mineke Schipper nu vooral literaire non-fictie en romans. Voor haar over de hele wereld vertaalde Trouw nooit een vrouw met grote voeten kreeg zij de Eurekaprijs. Haar meest recente boek is Overal Adam en Eva. De eerste mensen in jodendom, christendom en islam (2012). Over Trouw nooit een vrouw met grote voeten: 'Een fascinerend boek.' TIMES LITERARY SUPPLEMENT 'Waardevol, informatief, zorgvuldig en uniek.(...) Wekt evenveel bewondering als verwondering.' NRC HANDELSBLAD Over In het begin was er niemand: 'Uitermate fascinerend. Schipper heeft een prachtboek geschreven _ diepgaand, scherpzinnig, met een aangename distantie en zorgvuldig tot in de kleinste details.' DE VOLKSKRANT Over Overal Adam en Eva: 'Een kleurrijk, fraai geïllustreerde mozaïek, een bron van inspiratie.' DE VOLKSKRANT

Productkenmerken

ISBN 9789035141056
Auteur Mineke Schipper, Mineke Schipper
Uitgever Prometheus/Bert Bakker
Datum uitgave 20150508
Lengte (in mm) 214
Breedte (in mm) 139
Dikte (in mm) 24
Aantal pagina's 280

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Bloot of bedekt

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden