Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

De brug van San Luis Rey

Thornton Wilder

Besproken in NRC
3

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 18,95
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

De mens leeft toevallig en hij sterft toevallig
Pieter Steinz

De mens leeft toevallig en hij sterft toevallig | 27 nov. 2015

3

Na Babbitt van Sinclair Lewis en Winesburg, Ohio van Sherwood Anderson brengt uitgeverij Van Oorschot opnieuw een te weinig gelezen Amerikaanse klassieker in vertaling: The Bridge of San Luis Rey van de toneel- en romanschrijver Thornton Wilder (1897-1975). Het bescheiden boek uit 1927 maakte diepe indruk op de generaties voor ons, won de Pulitzer Prize for Fiction en behoorde tot de favoriete romans van Ayn Rand, Stephen King en Tony Blair. In Cloud Atlas van David Mitchell is een van de zeven verhalen zelfs gewijd aan een zekere Luisa Rey, die – in haar auto – van een brug geduwd wordt.

De aantrekkingskracht van De brug van San Luis Rey ligt in de morele en theologische vragen die het aansnijdt. Als op een julidag in 1714 de mooiste hangbrug van Peru breekt en vijf reizigers in de afgrond worden geslingerd, is er één getuige die zijn leven lang niet meer loskomt van de schok: de franciscaan Juniper. ‘Waarom is dit déze vijf overkomen’, vraagt hij zich af. Wat hadden ze misdaan om zó te sterven? Het instorten van de brug was ‘een zuiver voorbeeld van goddelijk ingrijpen. Het verschafte een volmaakt laboratorium. Hier kon men eindelijk Zijn bedoelingen in hun pure vorm achterhalen’.

Broeder Juniper werkt zes jaar aan een dik boek, dat met zijn auteur op de brandstapel eindigt, omdat hij gevaarlijk dicht bij de conclusie komt dat we voor God ‘als vliegen zijn die door jongens worden doodgeslagen op een zomerdag’. Twee eeuwen later neemt een moderne schrijver zijn werk (en teruggevonden aantekeningen) over; hij boekstaaft nauwgezet de levens van de vijf slachtoffers, die geen van allen opvallend ‘goed’ of opvallend ‘slecht’ blijken. Ook hij komt tot de – onuitgesproken – conclusie dat de mens toevallig leeft én toevallig sterft.

De brug van San Luis Rey heeft een magistraal eerste deel (‘Misschien bij toeval’) en een beeldschoon laatste deel (‘Misschien met opzet’). De tussenliggende drie delen, waarin de levens van een aantal koloniale kopstukken beschreven worden, zijn wat minder bijzonder, en leiden af van de filosofische inzet van Wilders boek. Al krijg je geen kans om je te vervelen, omdat Wilder een prettig laconieke stijl heeft die in de vertaling goed overeind blijft. Ik had niet graag de volgende, onnavolgbare zin gemist: ‘Er was iets in Lima wat in meters paars satijn was gehuld waaruit een reusachtig opgezwollen hoofd en twee dikke beparelde handen staken; en dat was de aartsbisschop.’

Productinformatie

De brug van San Luis Rey is een korte, hechte roman waarmee Thornton Wilder zich voorgoed als literaire grootmeester heeft gekwalificeerd. Hij won er de Pulitzer Prize van 1928 mee. Een Franciscaner monnik, Juniper, is in het Peru van de vroege achttiende eeuw getuige van een noodlottig ongeval: een oude Inca-touwbrug stort in en een gezelschap van vijf mensen tuimelt in de diepte. De monnik probeert te ontwarren door welk godsbesluit juist deze verzameling mensen aan haar einde is gekomen. Daarmee stelt Juniper een vraag van alle tijden: waarom deze mensen, waarom nu, waarop op deze manier?
Juniper onderzoekt de levens en komt tot onthutsende conclusies. Alles in een zeer zorgvuldige taal en een scherp filosofisch denkraam. Een roman die een verpletterende indruk maakt.

Productkenmerken

ISBN 9789028261143
Auteur Thornton Wilder
Uitgever Uitgeverij G.A. Van Oorschot B.V.
Datum uitgave 20151015
Lengte (in mm) 210
Breedte (in mm) 135
Dikte (in mm) 15

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: De brug van San Luis Rey

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden