De buitenjongen

Paolo Cognetti
19,99
Op voorraad
SKU
9789403122304
Besproken in NRC
Bindwijze: Hardcover
Levertijd 1-2 werkdagen Verzendkosten € 2,95
  • Gratis binnen 14 dagen te retourneren
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving
De hoofdpersoon van De buitenjongen is een eenzame man van in de dertig. Zijn leven in Milaan is vastgelopen en hij mist de bergen van zijn jeugd, waar hij al tien jaar niet meer is geweest. Daarom besluit hij een hut te huren op tweeduizend meter hoogte en een paar maanden lang te leven op een manier waar hij vroeger stiekem van droomde: zielsalleen, omringd door wat dieren en zijn favoriete boeken. Het leven in de bergen is eenvoudig, hij hakt hout, legt een tuin aan, maakt vuur. En langzamerhand sterkt hij aan en herontdekt hij wat hij in de loop der jaren was verloren. Wekenlang ziet hij niemand, tot er ineens toch een gestalte opdoemt.
De buitenjongen is een filosofische roman over de schoonheid van eenzaamheid, vriendschap, onze band met de natuur en met familie, en vormt een logisch geheel met de bestseller De acht bergen.
Meer informatie

NRC

NRC
Auteur(s)Paolo Cognetti
ISBN9789403122304
BindwijzeHardcover
Aantal pagina's160
Datum van verschijning20180618

Boeken attributen

Boeken attributen
NRC Recensie2 ballen
Breedte144 mm
Hoogte223 mm
Dikte18 mm
NRC boeken recensie

Dat het nu vertaalde De buitenjongen van Paolo Cognetti min of meer een voorstudie is van de succesroman De acht bergen (2017), kun je er maar beter van tevoren bij weten. Hij schreef het jaren ervóór en je kunt veel van de decors, onderwerpen en gevoelens die in dit literaire essay langskomen herkennen uit de roman – in onrijpe vorm.

Jaren geleden, toen zijn leven in het slop zat, ging de Italiaanse schrijver Cognetti (1978) terug naar de bergen waaraan hij zulke mooie jeugdherinneringen koesterde. ‘Tien maanden per jaar voelde ik me gevangen in nette kleren en in een gezagssysteem vol regels waaraan je je diende te houden; in de bergen schudde ik dat allemaal van me af en gaf ik mijn ware aard de ruimte.’ De bergen waren ‘altijd de meest volmaakte belichaming van het begrip vrijheid geweest’, schrijft hij onomwonden – en enigszins onbeholpen. (Bergen die een ‘belichaming’ zijn, dat is geen scherpe metafoor, en waarom moest er zo stijfjes ‘het begrip’ voor ‘vrijheid’ staan?)

Het boek is eerder een verslag dan een verhaal van een jaar in de bergen. Cognetti woonde in een hut op een alm (een alpenweide), maakt verkenningstochten, sluit vriendschap met zijn verlegen buurmannen. En al het samen bomen omzagen, noest hooien en alleen bergwandelingen maken, leidt er vooral toe dat hij zichzelf tegenkomt: hij voelt zich weer verbonden met zijn gevoel, zijn lichaam, maar blijft ook vergeefs vluchten voor zichzelf.

Dat zijn clichés en dit essay slaagt er helaas niet in om daaraan te ontsnappen door het onderwerp eigenzinnig en oorspronkelijk in te vullen. De buitenjongen is het proza van een prototypisch stadsmens-in-de-natuur. Zijn beschrijvingen blijven vaak oppervlakkig en eendimensionaal, en als hij extra zijn best doet, kukelt Cognetti nogal eens in de afgrond van de kitsch. Zo stelt hij zich het gevoel van zijn almhut voor, of treurt hij om een omgevallen lariks: ‘De takken vol knoppen zakten weg in de sneeuw en ik had het idee hem als een dier in doodsnood te horen reutelen.’ Dat romantische, verse ontzag van de stadsmens voor die zo onbarmhartige natuur leidt tot bombast, wat nog eens versterkt wordt door vele archaïsche woorden. Een marmot ‘talmde’ op de ‘drempel van zijn hol’, terwijl zijn ‘metgezellen’ die ‘een goed heenkomen zochten’.

Zo is het niet de hele tijd – maar het literaire niveauverschil met De acht bergenblijft groot. Die roman is zorgvuldiger geschreven, heeft een verhaal en de natuur vormt er een betekenisvol decor, geen larmoyant doel op zich.

Bestanden bij dit product
Inkijkexemplaar.pdf (56.60 kB)
Back to top