Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

De buitenjongen

Paolo Cognetti

Besproken in NRC
2

Schrijf een recensie

Bindwijze: Hardback
 19,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Cognetti’s voorstudie van De acht bergen bevat te veel onrijp proza
Thomas de Veen

Cognetti’s voorstudie van De acht bergen bevat te veel onrijp proza | 13 jul. 2018

2

Dat het nu vertaalde De buitenjongen van Paolo Cognetti min of meer een voorstudie is van de succesroman De acht bergen (2017), kun je er maar beter van tevoren bij weten. Hij schreef het jaren ervóór en je kunt veel van de decors, onderwerpen en gevoelens die in dit literaire essay langskomen herkennen uit de roman – in onrijpe vorm.

Jaren geleden, toen zijn leven in het slop zat, ging de Italiaanse schrijver Cognetti (1978) terug naar de bergen waaraan hij zulke mooie jeugdherinneringen koesterde. ‘Tien maanden per jaar voelde ik me gevangen in nette kleren en in een gezagssysteem vol regels waaraan je je diende te houden; in de bergen schudde ik dat allemaal van me af en gaf ik mijn ware aard de ruimte.’ De bergen waren ‘altijd de meest volmaakte belichaming van het begrip vrijheid geweest’, schrijft hij onomwonden – en enigszins onbeholpen. (Bergen die een ‘belichaming’ zijn, dat is geen scherpe metafoor, en waarom moest er zo stijfjes ‘het begrip’ voor ‘vrijheid’ staan?)

Het boek is eerder een verslag dan een verhaal van een jaar in de bergen. Cognetti woonde in een hut op een alm (een alpenweide), maakt verkenningstochten, sluit vriendschap met zijn verlegen buurmannen. En al het samen bomen omzagen, noest hooien en alleen bergwandelingen maken, leidt er vooral toe dat hij zichzelf tegenkomt: hij voelt zich weer verbonden met zijn gevoel, zijn lichaam, maar blijft ook vergeefs vluchten voor zichzelf.

Dat zijn clichés en dit essay slaagt er helaas niet in om daaraan te ontsnappen door het onderwerp eigenzinnig en oorspronkelijk in te vullen. De buitenjongen is het proza van een prototypisch stadsmens-in-de-natuur. Zijn beschrijvingen blijven vaak oppervlakkig en eendimensionaal, en als hij extra zijn best doet, kukelt Cognetti nogal eens in de afgrond van de kitsch. Zo stelt hij zich het gevoel van zijn almhut voor, of treurt hij om een omgevallen lariks: ‘De takken vol knoppen zakten weg in de sneeuw en ik had het idee hem als een dier in doodsnood te horen reutelen.’ Dat romantische, verse ontzag van de stadsmens voor die zo onbarmhartige natuur leidt tot bombast, wat nog eens versterkt wordt door vele archaïsche woorden. Een marmot ‘talmde’ op de ‘drempel van zijn hol’, terwijl zijn ‘metgezellen’ die ‘een goed heenkomen zochten’.

Zo is het niet de hele tijd – maar het literaire niveauverschil met De acht bergenblijft groot. Die roman is zorgvuldiger geschreven, heeft een verhaal en de natuur vormt er een betekenisvol decor, geen larmoyant doel op zich.

Productinformatie

De hoofdpersoon van De buitenjongen is een eenzame man van in de dertig. Zijn leven in Milaan is vastgelopen en hij mist de bergen van zijn jeugd, waar hij al tien jaar niet meer is geweest. Daarom besluit hij een hut te huren op tweeduizend meter hoogte en een paar maanden lang te leven op een manier waar hij vroeger stiekem van droomde: zielsalleen, omringd door wat dieren en zijn favoriete boeken. Het leven in de bergen is eenvoudig, hij hakt hout, legt een tuin aan, maakt vuur. En langzamerhand sterkt hij aan en herontdekt hij wat hij in de loop der jaren was verloren. Wekenlang ziet hij niemand, tot er ineens toch een gestalte opdoemt.
De buitenjongen is een filosofische roman over de schoonheid van eenzaamheid, vriendschap, onze band met de natuur en met familie, en vormt een logisch geheel met de bestseller De acht bergen.

Productkenmerken

ISBN 9789403122304
Auteur Paolo Cognetti
Uitgever Bezige Bij, De
Datum uitgave 20180618
Lengte (in mm) 223
Breedte (in mm) 144
Dikte (in mm) 18
Aantal pagina's 160

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: De buitenjongen

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden