Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 02 02 (optie 3)

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 (optie 1) 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

De grote kudde

Jean Giono

Besproken in NRC
3

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 17,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Sterven - je zou denken dat het went
Marco Kamphuis

Sterven - je zou denken dat het went | 19 jun. 2015

3

Om drie redenen neemt De grote kudde van Jean Giono een aparte plaats in tussen de romans van frontschrijvers uit de Eerste Wereldoorlog. Ten eerste valt de poëtische stijl op, met talrijke geslaagde en minder geslaagde metaforen. Ten tweede drukt Giono de lezer nog onbarmhartiger met zijn neus op de gruwelen dan Erich Maria Remarque, Robert Graves, Henri Barbusse en zoveel anderen al gedaan hebben (angstaanjagend precies beschrijft hij hoe ratten lijken aanvreten). Ten derde speelt het thuisfront in dit boek een andere dan de gebruikelijke, ondergeschikte rol.

In de meeste ooggetuigenverslagen van de Eerste Wereldoorlog wordt het onbegrip van de thuisblijvers benadrukt, de incongruentie van twee werelden, waardoor een verlofganger zich te midden van zijn familie een buitenstaander voelt en gaat terugverlangen naar zijn kameraden.

In De grote kudde (1931) is het lot van de achterblijvers echter een volwaardige tegenhanger van het krijgsgewoel, en wordt parallel getoond. Het lijden van de achterblijvers wekt geen afgrijzen, maar is niettemin lijden: de oude man die dagelijks families moet langsgaan om het sneuvelen van een zoon te berichten: ‘Bij de eersten kwamen we aan met loze praatjes: het vaderland! Het veld van eer! Ja, ja...’ Moeders, echtgenotes storten al in als ze hem alleen maar zien aankomen. De burgemeester zegt tegen de aanspreker: ‘Je zou toch denken dat het wel went!’

Meesterlijk is Giono in het oproepen van de schaamtevolle wellust van een pasgetrouwde vrouw, die haar onder de wapenen geroepen man fysiek mist. Een andere jonge vrouw schenkt haar lichaam aan haar vriend tijdens diens verlof, om hem in elk geval tijdelijk aan iets anders dan dood en verderf te laten denken.

Jean Giono (1895-1970, hij overleefde de oorlog met een gasvergiftiging en werd pacifist) was een schrijver van de Provence en laat zien hoe verweesd het boerenland is wanneer de mannen weg zijn: niemand om de schapen te hoeden en razendsnel overwoekert onkruid de akkers. Mens en vee beschrijft hij met evenveel precisie en compassie: ‘de grote kudde’, dat zijn de schapen zonder herders, maar ook de mannen die zich gedwee naar het slachthuis van de oorlog laten voeren. De roman eindigt met zwaar aangezette natuurmystiek – de viering van nieuw leven – die als tegenwicht van alle verwoesting echter wel passend is.

Het is jammer dat de twee boerenzonen aan het front hun functie van ooggetuige vervullen zonder echte individuen te worden en dat Giono niet wat selectiever in zijn beeldspraak is geweest – vergelijkingen die niet honderd procent raak zijn, zijn immers mis. Geen geniale roman, wel een roman met geniale, diep aangrijpende passages.

Productinformatie

Jean Giono schildert een krankzinnig geworden wereld waarin de essentiële menselijke en sociale waarden omver worden geworpen.

Twee jonge boerenzonen uit Valensole, een stadje in de Provence, worden in 1914 opgeroepen om naar het front te gaan. De achterblijvers nemen hun taken over: vrouwen staan met de zeis in het koren, en oude mannen verdedigen de boerderij tegen malafide figuren die dieren van staatswege komen vorderen. De jongens aan het front ondergaan apocalyptische verschrikkingen: de maaiende mitrailleurs, beesten die op barbaarse wijze worden geslacht, de talloze gewonden en de geestelijke uitputting van het leven in de loopgraven. Het zijn korte, beeldende beschrijvingen van de oorlog, met als contrapunt de scènes uit het zuiden, waar het leven gewoon doorgaat.
Uit Giono’s felle beelden blijkt dat hij mens, dier en natuur ziet als een animistische eenheid. Hij is een hartstochtelijk pleitbezorger van het leven, en spreekt zich uit tegen de zinloze verspilling ervan.

Productkenmerken

ISBN 9789023490401
Auteur Jean Giono
Uitgever Bezige Bij, De
Datum uitgave 20150415
Lengte (in mm) 216
Breedte (in mm) 139
Dikte (in mm) 17
Aantal pagina's 208

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: De grote kudde

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden