Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 02 02 (optie 3)

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 (optie 1) 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

De omweg naar Paaseiland

Gerrit Jan Zwier

Besproken in NRC
4

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 20,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Kester Freriks

Op Paaseiland ziet Zwier de duinen van Texel opdoemen | 6 jan. 2017

4

Elk boek over Paaseiland bevat onontkoombaar een woord als ‘mysterie’ of ‘geheim’ in de titel. Alleen al daarom is het nieuwe reisboek De omweg naar Paaseiland van Gerrit Jan Zwier (1947) een verrassing. Onder de nuchtere titel gaat een bijzonder verhaal schuil, waarin Zwier het legendarische Paaseiland probeert te doorgronden.

Een groot deel van het boek bestaat uit omtrekkende bewegingen van antropologische, historische en literaire aard. Zwier beschrijft de ontdekking van Paaseiland door de Nederlandse zeevaarder Jacob Roggeveen op Paaszondag 1722, die eigenlijk onderweg was naar Zuidland.

Dat Paaseiland en Zuidland tot de verbeelding spreken, blijkt uit de gedichten van Slauerhoff, waaruit Zwier met verve citeert. Publicaties van Boudewijn Büch (Eilanden, 1991) en de verhalenbundel Zuidland (1990) van P.F. Thomése hebben die al dan niet bestaande plekken aan het einde van de kaart al eerder dichterbij gebracht. Zwier geeft deze schrijvers en dichters alle egards, en dat siert hem.

Met de naam Paaseiland en, in bredere betekenis, Patagonië en Polynesië, zijn veel meer avonturenvertellers verbonden, onder wie antropoloog Thor Heyerdahl van het befaamde vlot Kon-Tiki en schrijver Bruce Chatwin. Ze komen samen in een heerlijke literaire waaier. Deze omtrekkende bewegingen werken in Zwiers boek als een teaser: als Paaseiland een wereldwonder is, dan wil je daar snel naartoe.

Het raadsel van Paaseiland omvat de beeldhouwwerken met de kenmerkende grote, lange gezichten, opgesteld langs een kraterwand. Hoe zijn die uit vulkanische steen gehouwen beelden daar terechtgekomen? Wat is de precieze religieuze betekenis ervan? Echte zekerheid krijgen we niet, nog steeds tasten reizigers en wetenschappers in het duister. Wel is het zeer waarschijnlijk dat de honderden beelden, langs de rand van het eiland, voorouders vereren en als beschermengelen dienen.

Zwier noemt zichzelf een romanticus met ‘verlangen naar aardse paradijzen’, maar dat betekent nog niet dat je er telkens aan moet toegeven. Al is de lyrische Büch het grote voorbeeld, Zwier laat zich niet door hem meeslepen. Wanneer de beelden eenmaal in alle bewondering zijn gadegeslagen, is ‘de klus geklaard’.

Ondertussen maakt Zwier, dolend over Paaseiland, in gedachten een uitstapje naar Texel. Daar vond hij op een dag een paasbeeld, een moai, identiek aan de beelden op Paaseiland. Hij gaat er achteraan en ontmoet de beeldhouwer, die zijn inspiratie inderdaad op Paaseiland opdeed. Deze omweg naar Texel is kenmerkend voor dit reisboek: waar Zwier ook is, telkens zoekt hij nieuwe uitwegen, in de literatuur, antropologie en zelfs op Texel. Dat geeft zijn reisliteratuur een aparte bekoring.

Productinformatie

In De omweg naar Paaseiland daalt Gerrit Jan Zwier af naar het Chileense deel van Patagonië, en hij waagt de stap naar het legendarische Paaseiland, dat sinds 1888 eveneens bij Chili hoort. Het onherbergzame uiteinde van Zuid-Amerika was lange tijd een pioniersgebied, waar ruig volk de lakens uitdeelde. Zwier volgt bijvoorbeeld het spoor van Hermann Eberhard, de ontdekker van de reuzenluiaard, die een rol speelt in Bruce Chatwins befaamde In Patagonië. Hij vertelt ook over de avonturen van de allereerste Britse toeristen in het land van de pampa’s. Dankzij ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen heeft Paaseiland nog altijd een Nederlands tintje. Toch is het op-en-top een Polynesisch eiland, waar menige westerse bezoeker in de ban raakt van de oude mythe over het Zuidzeeparadijs.

Productkenmerken

ISBN 9789045030869
Auteur Gerrit Jan Zwier
Uitgever Atlas Contact
Datum uitgave 20161020
Lengte (in mm) 210
Breedte (in mm) 135
Dikte (in mm) 18
Aantal pagina's 208

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: De omweg naar Paaseiland

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden