Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

De opstand van Boko Haram

Manon Stravens

Besproken in NRC
3

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 14,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Leven, wonen en slapen met de strijders van Boko Haram
Wim Brummelman

Leven, wonen en slapen met de strijders van Boko Haram | 11 sep. 2015

3

Inside Nigeria’s Unholy War is de ondertitel van het boek dat journalist Mike Smith van het Franse persbureau AFP heeft geschreven over de Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram. Bijna dagelijks zijn de islamitische strijders in het nieuws met (zelfmoord)aanslagen in Noordoost-Nigeria, maar over het wezen van de terreurbeweging en de diepere beweegredenen van haar aanhangers bestaat nog veel geheimzinnigheid.

Smith pretendeert die kennisleemte van ‘binnenuit’ op te vullen, maar die belofte maakt hij niet waar. Alles wat hij beschrijft, was al bekend – mede door zijn eigen verslaggeving als correspondent tussen 2010 en 2013, met Lagos als standplaats.

Smith presenteert veel feiten, duikt diep in de islamitische geschiedenis van de regio. Je proeft zijn ingehouden woede over de onverschilligheid van de Nigeriaanse politieke klasse jegens het lot van de vele slachtoffers van achterstelling en geweld. Helaas levert dat geen rode draad noch nieuwe inzichten op.

De Nederlandse Manon Stravens toont zich een stuk bescheidener in haar journalistieke boek De opstand van Boko Haram. ‘De blinde vlek een beetje belicht’ heeft ze een van haar hoofdstukken genoemd. Aan de hand van reportages wil ze een tipje van de sluier oplichten.

Een gevluchte Nigeriaanse hulpverleenster in Jos zegt het treffend. ‘Er zijn twee Boko Harams. Je hebt hen die in de bossen leven en hen die zich in de dorpen begeven, tussen de gewone mensen zoals jij en ik.’ Ze windt er geen doekjes om: ‘Ze begeven zich onder ons. We leven met Boko Haram, we wonen, werken en we slapen soms ook met ze.’

Smith sloot zijn boek vorig jaar af. De ontvoering van 276 schoolmeisjes uit Chibok, wat met name in de VS protest ontlokte, komt nog aan bod. Maar belangrijke ontwikkelingen daarna kwamen te laat. Zoals de opmerkelijk vreedzame presidentswisseling van dit voorjaar, waarbij de tekortschietende Goodluck Jonathan het veld ruimde. Of het regionale militaire offensief dat Boko Haram nu in het defensief heeft gedrukt.

Bezwaarlijker dan het ontbreken van die actualiteit is dat Smith de lezer nergens in zijn boek het gevoel geeft in het binnenste van de ‘onheilige oorlog’ van Boko Haram te zijn beland. In zijn proloog beschrijft hij een ontmoeting met een informant van Boko Haram. Terugkijkend zegt hij te betwijfelen of het wel echt een aanhanger van de terreurbeweging was. Zulke ontboezemingen illustreren hoe moeilijk het is om als (westerse) journalist te opereren in Nigeria, en ze brengen de lezer ook niet dichter bij Boko Haram.

Ook Stravens moest soms gissen naar de ware identiteit en motieven van haar gesprekspartners. Maar beter dan Smith slaagt ze erin met haar schrijfstijl de lezer aan de hand te nemen tijdens haar verkenningsreizen langs de grenzen van het gebied van de ‘soldaten van Allah’.

Productinformatie

De oorlog van Boko Haram: Hoe een lokale ideologische revolte kon uitgroeien tot een oorlogsmachine Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'Awati Wal-Jihad, bekend als Boko Haram, houdt Nigeria al jaren in de greep en heeft duizenden burgerdoden op haar kerfstok. Toch beginnen de internationale alarmbellen pas echt te rinkelen na de ontvoering van de 276 'Chibok-meisjes' in april 2014. Beschreven als een radicale religieuze sekte, terreurorganisatie, criminele bende, sociale beweging of politiek instrument, weten we tot op heden weinig van Boko Haram. Maar opererend in de ontvlammende Sahel, waar landsgrenzen niets voorstellen en waar ook Al Qaida en IS huizen, is aandacht voor dit soort lokale bewegingen juist cruciaal. Hoe groeide een ideologische revolte uit tot een oorlogsmachine?Wie zijn ze, wat willen ze en hoe worden ze gefinancierd? En waarom kan Afrika's gigant haar niet verslaan? Manon Stravens (Breda, 1977) is ontwikkelingswerker en journalist en heeft vooral West-Afrika veelvuldig bereisd en beschreven. Bijna vier jaar woonde en werkte ze in Mali, in 2013 verscheen het boek Bomako Bonjour - Over heethoofden, hulp en humor in de crisistijd. Over dat boek schreef het Brabants Dagblad: 'Altijd raak, vaak verhelderend, aandachtig en troostrijk, steeds geschreven met een snedige, vaardige pen door een hand die zij leidt met kennis van zaken, humor en relativeringsvermogen.'

Productkenmerken

ISBN 9789054294009
Auteur Manon Stravens
Uitgever Uitgeverij Conserve
Datum uitgave 20150513
Lengte (in mm) 200
Breedte (in mm) 123
Dikte (in mm) 22
Aantal pagina's 192

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: De opstand van Boko Haram

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden