Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 3)

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 1) 

De voddenkoningin

Saskia Goldschmidt, Saskia Goldschmidt

Besproken in NRC
3

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 20,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Een heel leven in dienst van stiksels, ritsen, tule, kant, kragen en zijde
Janet Luis

Een heel leven in dienst van stiksels, ritsen, tule, kant, kragen en zijde | 11 sep. 2015

3

Even was ik bang dat De voddenkoningin, de derde roman van Saskia Goldschmidt, een klaagzang zou worden. Hoofdpersoon Koko Kwast, geboren in de jaren vijftig, net als Goldschmidt zelf, begint plompverloren met te vertellen dat zij ‘een ongelukje’ was. Haar jonge moeder had haar niet weg weten te krijgen met ‘kinine, zeepsopspuit of breinaald’ en zat dus met deze ‘eeuwige smet’ opgescheept.

Ook in de hoofdstukken die volgen op deze onthullingen komt de nodige rampspoed aan bod: partners met losse handjes, heroïneverslaving, aids, ziekte, zelfmoord en faillissement. En ook de ontwikkelingen in het Oostblok en de Twin Towers komen nog even voorbij. Maar al snel blijkt dat De voddenkoningin allerminst een chagrijnig boek is, waarin alleen maar wordt gejammerd over alle rottigheid in de wereld. De toon is juist licht en levendig.

In directe, levendige zinnen voert Goldschmidt haar Amsterdamse heldin door de veranderende tijden. Van Flower Power naar No Future. Van de collectieve hippietijd naar het ik-tijdperk. Van idealisme naar commercieel realisme. Haar hoofdpersoon is een voddenkoopvrouw, die haar handeltje ooit startte op het Waterlooplein en later een succesvolle winkel in de Jordaan opende. Van de opgekochte vodden maakt ze, met een fijne neus voor modetrends, weer draagbare en gewilde kleren. Alles kan in haar ogen opnieuw worden gebruikt. ‘Mijn handel was een statement tegen de verspilling.’

Goldschmidt geeft in De voddenkoningin een interessant kijkje in de handel in tweedehandskleding. Aanvankelijk was dat het domein, zo begrijpen we, van hippiemeisjes met hennahaar die de wereld beter – of in elk geval mooier wilden maken. Zij werkten in een familie-achtige, gemoedelijke marktsfeer, met diensten en wederdiensten.

Maar geleidelijk aan deden gewiekstere en commerciëler ingestelde types hun intrede in de wereld van vodden en vintage en verloor de tweedehandsmarkt zijn vriendelijke kringloopkarakter. In deze steeds harder wordende business moesten de liefhebsters van het eerste uur tenslotte het onderspit delven en naar nieuwe mogelijkheden op zoek gaan.

Het boek heeft dus zo zijn sociologische en historische kanten, maar het ontleent zijn charme vooral aan zijn praktische inslag: de aandacht voor hoe oude, liefst handgemaakte kleren, jurken vooral, in elkaar zitten. Ik heb zelden zo vurig, zo geanimeerd, zo verliefd horen vertellen over coupenaden, stiksels, zomen, knoopsgaten, tule, kant, voeringzijde, gerimpelde kragen of blind ingezette ritsen. De voddenkoningin is geen gewone roman. Het is een ontroerende lofzang op de winkeldochter.

Productinformatie

De voddenkoningin is het wervelende levensverhaal van Koko, die in de sixties en seventies vodden verzamelt, er vintagemode van maakt, en op het hoogtepunt van haar carrière alles weer verliest. De roman is ook het verhaal van voddenboeren die in groothandelaren veranderen, van hippies die zakenmensen worden en van liefdadigheid die omslaat in commercie. Van idealen die ons ooit dierbaar waren. In de roaring sixties reist Koko in haar eentje heel Europa door op jacht naar kleding en paait de handelaren met haar stoerheid en haar charme. Ze is succesvol en ze wordt een merk: Koko's, koningin van de tweedehands glamour, bekend in Milaan, Parijs en Berlijn. Als klein meisje heeft ze de kneepjes van het kleermakersvak van haar moeder afgekeken. Wanneer de spanning thuis oploopt omdat haar moeder weer met een foute man thuiskomt, vlucht het stille meisje in een droomwereld, waarin ze zich omringt met haar zelfgemaakte poppenkleren. Als zestienjarige ziet ze op de markt dat de mooiste oude kleren, dansjurken en feestkleding van kant, fluweel en zijde, als vodden per kilo verkocht worden. Zonde van de verspilling, denkt ze, en als ze van school af is, begint ze haar eigen handel. Ze koopt oude vodden op, en met kleine aanpassingen maakt zij er hippe kleren van. Ze heeft een goede smaak en een feilloos gevoel voor wat de mensen mooi vinden. Haar kraampje op het Waterlooplein groeit uit tot een stijlvolle winkel, dé plek voor fashionista's avant la lettre, modejournalisten en couturiers. Maar succes in de mode is broos en vluchtig, en de concurrentie is moordend: het kan van de ene dag op de andere verkruimelen, verwaaien of in rook opgaan. Sprookje en tragedie, portret van een ondernemende vrouw, verhaal van vriendschap, vertrouwen en economisch roofridderdom - met De voddenkoningin laat Saskia Goldschmidt ons een wereld zien, die zeldzaam vertrouwd en vreemd tegelijk is.

Productkenmerken

ISBN 9789059365971
Auteur Saskia Goldschmidt, Saskia Goldschmidt
Uitgever Cossee, Uitgeverij
Datum uitgave 20150901
Lengte (in mm) 200
Breedte (in mm) 126
Dikte (in mm) 36
Aantal pagina's 320

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: De voddenkoningin

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden