Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

De waren

Daniël Rovers

Besproken in NRC
4

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 17,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Niet vriendschap, de liefde doet ertoe
Sebastiaan Kort

Niet vriendschap, de liefde doet ertoe | 14 apr. 2017

4

Het duurde even voordat Daniël Rovers’ De waren en ik elkaar wisten te vinden. Zo las ik in het begin van het boek over ene Ade, een ‘niet meer zo jonge, en allang niet meer veelbelovend te noemen kunstjournalist, would-be tentoonstellingsmaker en aankomend museumgids’ en zag dat ‘aankomend’ aanvankelijk aan voor een rariteit (oké, we hebben te maken met een alwetende verteller, maar zelfs deze zal toch niet zó alwetend zijn dat hij nu al weet wat zich in de toekomst zal voltrekken?). En bij de opmerking dat breed-glimlachen ‘waarschijnlijk de enige gelaatsuitdrukking was die overbleef’ zodra je je in een Audi voortbeweegt, zette ik hoofdschuddend een vraagteken in de kantlijn: larie, gisteren gleed hier nog zo’n auto door de straat met een stuk chagrijn achter het stuur.

Het water op de kaft van Rovers’ derde roman oogt kalm en glad, maar ik ben er gaandeweg genadeloos in kopje-onder gegaan. Het is zo’n roman die je even de tijd moet geven, want behalve het hierboven genoemde, in het oog springende taalgebruik lijkt er in het begin niet zo gek veel aan de hand te zijn: drie vrienden, zo rond de veertig jaar, spreken af in de stad waar ze jaren terug samen studeerden. Er wordt wat bijgepraat en hier en daar wordt voorzichtig gesuggereerd dat het niet allemaal zo voorspoedig voor ze is verlopen zoals ze wilden. Big deal, denk je dan, we kunnen niet allemaal in een Audi rijden.

Het aanzwellen van jaloezie

Als Rovers (1975) zijn verhaal in een vorm had verteld die ik voor het gemak maar even als ‘traditioneel’ betitel, dus een lineair verteld blok dat doorspekt zou zijn met herinneringen van Ade, Bob en Ricky, dan was het maar de vraag of het had geboeid. Maar zijn wapen is de vorm, hiermee brengt hij een effect bij je teweeg dat doet denken aan sommige subtiel geconstrueerde Franse films. François Ozons 5 x 2 bijvoorbeeld, de film die begon met de breuk tussen twee geliefden en je daarna episodes uit de affaire voorschotelde waarin het verrukkelijk gissen was naar waar de eerste haarscheurtjes waren ontstaan.

De liefde is ook wat we van het drietal voorgezet krijgen. Op een wetenschappelijk congres in Portugal legde Ricky het bijvoorbeeld ooit aan met Pessoa-kenner Filippe. Hij wordt door Rovers beschreven als een ideale partij voor Ricky, maar ze hield vanwege ‘het verlangen om alleen te zijn en morgen uitgeslapen wakker te worden’ de boot op het beslissende moment af. Met Filippe’s opmerking, de volgende ochtend gemaakt bij een eerste kop koffie, dat Ricky ‘messed up his life’, bindt Rovers deze lijn rigoureus af. Heeft Ricky daar haar grote kans laten schieten? En hoe zal het die arme Filippe zijn vergaan? Of neem Ade, die ooit in Gent samenwoonde en op een dag zijn vriendin in het gezelschap van een robuuste Noor aantrof. Nee, ze liggen niet bloot in elkaar verstrengeld, maar zoiets pompeus heeft Rovers ook helemaal niet nodig om het aanzwellen van jaloezie en vernedering invoelbaar te maken. Vermoeid gaat Ade op zeker moment naar bed, hopend dat zijn vriendin snel zal volgen, maar die zet nog even fijn een plaat op met de Noor. Hij is haar kwijt en je weet het.

Dominante rol van de liefde

Hoewel Ricky, Bob en Ade aan elkaar moeten toegeven dat ze ondanks hun gedeelde jaren amper gezamenlijke herinneringen hebben, is De waren geen portret van een vriendschap die altijd al leeg was of teloor is gegaan. Nee, het is eerder zo dat hij met die twee strengen van vriendschap enerzijds en liefde aan de andere kant duidelijk lijkt te willen maken dat die tweede streng er pas écht toe doet voor een individu. Hoe desastreus die liefde ook moge verlopen. De roman doet je nadenken over de dominante rol van de liefde in onze, en misschien wel in elke cultuur. Er bestaan talloze ideologische stromingen die tien, twintig, honderd jaar geleden beleden werden met al het vuur dat we in ons hadden, en die ons nu als volslagen ridicuul voorkomen. Maar de beul die Liefde heet blijft onverminderd voren in en tussen onze levens aanbrengen. Samen zwijgend aan de Waal lijkt die bitterzoete les tot Ricky, Bob en Ade door te dringen.

Productinformatie

Achttien jaar oud zijn ze, als de levens van Ricky, Ade en Bob elkaar kruisen in Nijmegen. Ze worden vrienden, maar op de landkaart van de liefde zoeken ze hun eigen weg. Ze verlangen naar de eerste keer, overwinnen hun verlegenheid, worden afgewezen, zweren trouw en gaan schoorvoetend vreemd. De verhoudingen die ze beleven vormen een verhaal op zich. De spelregels moeten ze onderweg leren kennen, of het nu aan de Costa Brava is, of op Vossenveld, of in Amsterdam-Oost. Twintig jaar na het begin van hun vriendschap komen de drie weer samen in de stad waar het begon. Ze vieren een lustrum en tasten af wat hen nog bindt. Er is een herinnering aan een nachtelijke zwempartij in een baai aan de Waal, waar ze voor even verlost raakten van hun eenzaamheid. Maar het is zo lang geleden dat het wel een droom lijkt – een droom waaraan ieder zijn eigen betekenis geeft. Wat is er over van het verleden? Wat betekenen ze nog voor elkaar? En hoeveel prinsen rijden er eigenlijk op een wit paard?
In De waren is elk hoofdstuk een liefdesverhaal met een eigen toon, een eigen melodie, een eigen stem. Puttend uit de rijke traditie van de liefdesliteratuur – van Marcel Proust tot Joop ter Heul – schreef Rovers een roman waar je verdrietig van wordt, of juist uitgelaten vrolijk. Een uitstekende remedie tegen een gebroken hart.


‘Rovers beheerst de kunst van de lucide waarneming.’ De Morgen


‘Raniël Rovers schrijft zorgvuldig en genuanceerd.’ Trouw


‘Geraffineerd.’ NRC Handelsblad


‘De kracht van Rovers is dat hij registreert en niet moraliseert.’ Het Parool


‘Het zijn Rovers’ soepele zinnen, weloverwogen woorden die je treffen, nieuwsgierig maken.’ de Volkskrant


‘Treffend, grappig, menselijk.’ De Groene Amsterdammer


‘Rovers weet intellectueel, stilistisch én emotioneel te overtuigen.’ BOEK

Productkenmerken

ISBN 9789028426801
Auteur Daniël Rovers
Uitgever Wereldbibliotheek
Datum uitgave 20170207
Lengte (in mm) 210
Breedte (in mm) 135
Dikte (in mm) 17

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: De waren

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden