Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

De zijkant van de macht

Julia Wouters

Besproken in NRC
4

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 20,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Tips voor vrouwen in de politiek
Clara van de Wiel

Tips voor vrouwen in de politiek | 28 sep. 2018

4

Je zou het jubileum feestelijkere cijfers gunnen. In het jaar waarin Nederland viert dat een eeuw geleden de eerste vrouw in de Tweede Kamer werd verkozen, is de opmars van vrouwen in het parlement gestokt. Na de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 daalde het aantal vrouwen al van 60 naar 54 en sindsdien kromp het dit jaar door personele wisselingen naar de huidige 49. Een aandeel van iets meer dan 32 procent, terug op het niveau van 1994.

‘Terwijl andere landen het steeds wat beter doen, lijkt het erop dat wij hier eerder achteruitgaan dan vooruit’, constateert Julia Wouters in de inleiding van De Zijkant van de Macht. Hoe dat komt, probeert zij in haar boek te onderzoeken. Maar ook hoe dat anders kan. Want politiek, schrijft ze al in haar ondertitel, is ‘te belangrijk om aan mannen over te laten’.

Wouters werkte elf jaar als politiek assistent van Lodewijk Asscher, politiek leider van de PvdA die eerder wethouder en vice-premier was. Daarmee heeft ze een uitstekende uitgangspositie om te reflecteren op de positie van vrouwen in de Nederlandse politiek: voldoende afstand om zelf geen rancune of wrok te koesteren en nabij genoeg voor rake inzichten en toegang tot relevante personen.

Dit maakt De zijkant van de macht tot een boeiend verslag van bijvoorbeeld alledaags seksisme dat er voor zorgt dat eigenschappen die bij mannelijke politici worden gewaardeerd bij vrouwen irritatie opwekken. Ook bespreekt Wouters uitvoerig de neigingen die vrouwen ervan weerhouden een politieke rol na te streven, zoals aangeleerde afkeer van conflicten en overdreven bescheidenheid. Soms is de vrouw haar eigen grootste oppositie.

Wouters sprak met vrijwel alle vrouwelijke hoofdrolspelers van de afgelopen decennia – Neelie Kroes, Hedy d’ Ancona, Femke Halsema – wat veel mooie anekdotes oplevert in haar beknopte geschiedenis van vrouwen in de Nederlandse politiek. In alles merk je dat Wouters dol is op het politieke spel en dat de achterstand van vrouwen haar aan het hart gaat. Haar boek is daarmee ook een pamflet en soms bijna een zelfhulpboek, vol als het staat met tips en trucs voor vrouwen met politieke ambities. En vreemd genoeg wordt het daardoor juist af en toe wat tam, met adviezen als ‘fake it till you make it’ en ‘zie je twijfel als kracht’. Natuurlijk zijn méér vrouwen in de politiek wenselijk, maar een te breed pleidooi daarvoor heeft ook iets depolitiserends, als VVD- en SP-vrouwen vergelijkbare anekdotes oplepelen. Meer vrouwelijke parlementariërs zou feestelijk zijn, maar een hoeraatje voor élke vrouw, ongeacht haar competentie of overtuigingen, is tamelijk apolitiek en een tikje onnozel.

Een terloopse opmerking van feministisch boegbeeld Hedy d’Ancona in het boek illustreert dit. D’Ancona weigerde de actie stemopeenvrouw.nl te steunen, omdat ze ‘het moeilijk vindt ertoe op te roepen om op een vrouw te stemmen, ongeacht haar politieke kleur’. Over dit ongemak zou je graag meer lezen: verbreed je de strijd te zeer, dan haal je de angel er haast vanzelf uit, en daarmee de slagkracht.

Terecht merkt Wouters op dat de verharding in de politiek vrouwen lijkt af te schrikken. Maar dit kan ook een nieuw vuur aanwakkeren, zoals nu in de VS. In de inleiding van haar boek lees je over Wouters’ persoonlijke woede toen er op een politieke bijeenkomst voor de zoveelste keer óver vrouwen, in plaats van mét vrouwen werd gesproken. Iets meer van die oprechte woede zou de vrouw in de Nederlandse politiek goed doen.

Productinformatie

Als bij de zoektocht naar politiek talent ‘de kwaliteit voorop staat’, zoals premier Rutte beweert, valt de keuze in de praktijk meestal op een man. Partijen zetten tijdens de verkiezingen wel een vrouw op twee, maar die zit bij de onderhandelingen haast nooit aan tafel. De politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten, Els Borst zei het al. Maar vreemd genoeg neemt het aantal vrouwen daar juist af. Terwijl de maatschappelijke betrokkenheid en het activisme onder vrouwen de laatste jaren sterk is gegroeid, hebben weinigen de ambitie om de politiek in te gaan. Hoe komt dat? In De zijkant van de macht zoekt Julia Wouters naar een verklaring. Daarvoor put ze uit haar eigen kennis, (internationale) onderzoeken en natuurlijk de ervaring van politici zelf. Haar boek geeft tal van verrassende inzichten, praktische tips en staat vol sprekende anekdotes, die ons laten zien hoe het nu in de politiek werkt, en wat vrouwen én mannen moeten veranderen om er samen wél een succes van te maken. Julia Wouters (1968) kent de Nederlandse politiek door en door. Zij is politicoloog en was elf jaar lang de rechterhand van Lodewijk Asscher als zijn politiek adviseur en speechschrijver. Daarvoor werkte ze als journalist en als parlementair verslaggever bij verschillende actualiteitenprogramma’s.

Productkenmerken

ISBN 9789460038815
Auteur Julia Wouters
Uitgever Balans, Uitgeverij
Datum uitgave 20181113
Lengte (in mm) 216
Breedte (in mm) 135
Dikte (in mm) 23
Aantal pagina's 272

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: De zijkant van de macht

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden