Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Een beschamende vertoning

Paulina Flores

Besproken in NRC
3

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 19,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Wat doet fantasie met de realiteit?
Ger Groot

Wat doet fantasie met de realiteit? | 14 sep. 2018

3

Wie nog niet helemaal bijgekomen was van het laatste boek van de Chileen Alejandro Zambra (1975), kan op adem komen in zijn iets eerder verschenen, maar pas nu vertaalde verhalenbundel Mijn documenten. Zo bevreemdend als de eerstgenoemde was, zo vertrouwd doet deze bundel aan. Begrijpend lezen heette het twee jaar geleden verschenen vormexperiment, waarin Zambra de Chileense transitie van dictatuur naar democratie beschreef in een reeks multiple choice-vragen zoals hij die indertijd zelf op school moest afleggen. Ironisch was de Nederlandse titel wel.

Dat postmoderne koketterie Zambra niet vreemd is, bleek al uit het lange verhaal Bonsai waarmee hij in 2006 als prozaschrijver debuteerde. Dat hij terecht als een belofte voor de Zuid-Amerikaanse letteren beschouwd wordt, bewees hij in de daaropvolgende novelle Het verborgen leven van bomen. Sindsdien wisselen vakmanschap en experimentele behaagzucht elkaar af.

Mijn documenten bevat elf verhalen met een deels autobiografische inslag, waarin de onderliggende vragen van heel Zambra’s werk doorklinken. Wat is een schrijver, wat doet fantasie met de werkelijkheid, hoe vormt ze deze om tot een verhaal, wat is literatuur? Postmodern is die voortdurende zelfreferentie nog steeds, maar in Mijn documenten verbindt Zambra haar vaardig met de klassieke regels van het schrijverschap.

Aan ironie ontbreekt het hem daarbij niet. ‘Nee, het is geen geweldig verhaal’, schrijft hij aan het slot van de laatste vertelling. Niet alleen herhaalt hij daarmee de zelfspot die hij ook in Bonsai al verwoordde – maar gaat daar ook nog eens overheen.

Voor het scheppen van een bevreemdende kloof tussen wat de wereld is en wat ze lijkt, heeft de Chileense schrijfster Paulina Flores (1988) geen tekstexperimenten nodig. In de negen verhalen tellende debuutbundel Een beschamende vertoningcontrasteert de werkelijkheid steeds weer met wat ze had kunnen en misschien wel had moeten zijn. Gefnuikte verwachtingen, door het leven vernederde personen: vaak zijn het de vaders van de hoofdpersonages die wegdeemsteren in mislukking, werkloosheid, gevangenisstraf en verlies aan zelfrespect.

Knap zet Flores in het eerste verhaal de toon. Een werkloze vader wordt door zijn dochtertjes meegetroond naar een castingbureau, en daar blijkt men niet hém voor de fotoshoot op het oog te hebben maar de twee meisjes. Rond dergelijke ontgoochelingen draaien bijna alle verhalen. Een serveerster die zich afzijdig houdt van gesjoemel op het werk en plots beseft op haar eigen manier haar integriteit te hebben verraden. Een meisje dat haar lelijke moeder verloochent door haar mooie tante als haar mama aan te wijzen – en daar bitter spijt van krijgt.

Alleen in het slotverhaal waagt Flores zich aan vormexperimenten door twee verhaallijnen door elkaar te laten lopen en het ik-perspectief af te wisselen met dat van ‘zij’. Helemaal geslaagd is dat niet. Haar trefzekere evocatie van het onbehaaglijke onder het alledaagse in haar andere verhalen bewijst dat zij dat ook niet nodig heeft.

Productinformatie

Paulina Flores blijkt in ‘Een beschamende vertoning’ een meester in het vangen van dat ene vluchtige moment in een mensenleven dat de onschuld achterblijft, dat ene moment van openbaring dat alles verandert. Vaak betreft het kinderen bij wie op zo’n beslissend moment het besef indaalt dat hun ouders beslist niet altijd de controle over hun eigen leven hebben. Flores presenteert die ogenschijnlijk alledaagse situaties zonder enig drama, waardoor ze des te harder binnenkomen. De combinatie van een zeldzame volwassenheid met een onverhulde argeloosheid maakt dat ‘Een beschamende vertoning’, terecht, meteen de aandacht trekt.

Productkenmerken

ISBN 9789025450496
Auteur Paulina Flores
Uitgever Atlas Contact
Datum uitgave 20180716
Lengte (in mm) 211
Breedte (in mm) 135
Dikte (in mm) 23
Aantal pagina's 264

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Een beschamende vertoning

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden