Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Goed volk

Teun van de Keuken

Besproken in NRC
4

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 19,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Wij blowden, beroofden winkels en we hadden schijt aan alles
Janet Luis

Wij blowden, beroofden winkels en we hadden schijt aan alles | 10 feb. 2017

4

Een paar dagen geleden stond weer eens in de krant dat het slecht gesteld is met de normen en waarden in Nederland. De onderwijsinspectie was teleurgesteld dat allerlei gevoelige onderwerpen niet besproken werden in de klas. De inspectie zou er goed aan doen de debuutroman Goed volk van programmamaker en columnist Teun van de Keuken (1971) eens te lezen. Hij geeft daarin een erg geestig, maar ook ontluisterend kijkje in het basisonderwijs.

Het boek speelt zich af in de jaren tachtig van de vorige eeuw, gebaseerd op eigen ervaringen. Dat is alweer een tijdje geleden, zou je kunnen zeggen. En het gaat om een willekeurige, Amsterdamse basisschool. En ongetwijfeld dikt Van de Keuken de gang van zaken flink aan. Maar aan deze ene roman valt toch wel al haarfijn af te lezen hoe moeilijk het is voor een leerkracht om het over normen en waarden te hebben.

Van de Keuken beschrijft hoe het er aan toegaat bij de kringgesprekken op ‘De Brug’, een volkse, multiculturele basisschool aan de Herengracht, ‘met uiterst magere resultaten.’ Hij wordt er door zijn linkse jarenzestig-ouders naartoe gestuurd omdat het een buurtschool is en zij graag willen laten zien hoe ‘ruimdenkend’ ze zijn.

Een van die kringgesprekken gaat over verliefdheid. Omdat Teun geen ervaringsdeskundige is, maar toch iets moet zeggen, mompelt hij maar dat hij verliefd is op zijn moeder. Luid hoongelach is zijn deel, zeker nadat de meester hem ‘een gek oud wijf’ heeft genoemd. ‘Op De Brug was je op je zevende niet meer op je moeder. Je was op een lekker wijf.’

Van dit soort ongemakkelijke kringgesprekken had zijn vader, de inmiddels overleden fotograaf en documentairemaker Johan van der Keuken (1938-2001), geen weet, als wij Teun mogen geloven. Hij had het zo druk met het grote leed in de wereld dat hij geen oog had voor het kleine leed van zijn zoon.

Toch is de toon van Goed volk niet zuur of bitter. Hier is een nuchtere pragmaticus aan het woord, die ook baat had bij het gebrek aan ouderlijk toezicht. In een reeks geestige hoofdstukken laat hij zien hoe berekenend en keihard een kind moet zijn om zich op De Brug – en misschien wel op élke school – te kunnen handhaven en in het gewenste ‘naschoolse afsprakencircuit’ terecht te komen.

Pas in de hoogste klas hoort Teun er helemaal bij – op een manier die zijn ouders niet helemaal voor ogen zal hebben gestaan. Hij is bevriend geraakt met de leiders van de klas en mag nu aan alles meedoen. ‘Wij blowden, beroofden winkels en hadden schijt aan alles.’ En dan moet de hele middelbare schooltijd nog volgen. Die blijft hier onbesproken. Hopelijk heeft Van de Keuken nog iets voor ons in petto.

Het bloed kruipt intussen waar het niet gaan kan. Van de Keuken, bedenker én naamgever van ‘Tony Chocolonely’, de bekende fair trade-reep, is net als zijn vader een kritische journalist geworden. Iemand met oog voor onrecht en andere misstanden in de wereld. Goed volk dus.

Productinformatie

Amsterdam, eind jaren zeventig. Teuns ouders hebben het beste voor met de wereld. De schrijnende ongelijkheid in de maatschappij moet aan de kaak worden gesteld. Vooral voor Teuns vader is de juiste, linkse politieke opvatting allesoverheersend: het bepaalt wat hij leest, wat hij eet en wie zijn vrienden zijn. Eén verkeerde opmerking over ontwikkelingshulp, werklozen of krakers en het kan zomaar het einde van de vriendschap betekenen. Teuns ouders mogen zich dan omringen met vrienden die allemaal hetzelfde zijn als zij - links, wit, artistiek en enigszins intellectueel - Teun sturen ze naar De Brug, een 'volkse' lagere school, zoals Teuns vader dat noemt. Een school vol plat pratende Jordanezen en migrantenkinderen, waar overleven belangrijker is dan een goed rapport. Op De Brug zal de jonge Teun meer leren over het leven dan zijn ouders lief is. Maar het biedt hun wel een uitgelezen kans om een duidelijk ideologisch statement te maken tegen de tweedeling in de samenleving. Dat statement was Teun. Goed volk toont hoe het leven van een kind bepaald wordt door de ideologie van zijn ouders. Het is een persoonlijk en indringend verhaal van een niet zo typische Amsterdamse jeugd.

Productkenmerken

ISBN 9789044628654
Auteur Teun van de Keuken
Uitgever Prometheus
Datum uitgave 20170119
Lengte (in mm) 200
Breedte (in mm) 126
Dikte (in mm) 18
Aantal pagina's 232

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Goed volk

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden