Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 02 02 (optie 3)

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 (optie 1) 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Goldberg

Bert Natter

Besproken in NRC
4

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 24,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

De meest hermansiaanse roman sinds tijden
Thomas de Veen

De meest hermansiaanse roman sinds tijden | 4 dec. 2015

4

Voor een boek met deze titel duurt het lang voordat het gaat over Johann Gottlieb Goldberg. Bladzijdenlang naderen we hem, maar volgen we vooral het leven van een gesjeesde Utrechtse musicologiestudent, die ooit wilde afstuderen op Bach, maar te licht werd bevonden. Toen verwerkte deze Bas Lesage zijn afgekeurde scriptie tot een branievol boekje waarin hij de feiten van de fictie scheidt rond het leven van Bach. Hij koos voor het uitventen van z’n babbel als columnist en talkshowgast – als ‘Sebastian Savage’. Tot het misgaat in zijn familie en er iets in hem knapt: ‘Ik bedenk nu dat mijn leven vooral bepaald is door wat ik niet kan.’

Dan verandert er iets, al blijft Goldberg variëren op dat onvermogen. Lesage laat zich bevangen door een tip over een archief in Dresden, waarin nieuwe historische informatie te vinden zou zijn over Goldberg. Hij was de leerling van Bach, bekend van ‘zijn’ variaties, maar er is frappant weinig over hem bekend – alles wat we over hem weten stond in een romantische biografie. Lesage ziet een doel in zijn leven, overweegt om zijn kat te verdrinken en duikt in de geschiedenis.

En nu komt het, denk je dan, na het Utrechtse verhaal, dat sterk was maar ook zinderde van belofte en balanceerde tussen landerigheid en vlotheid, vol slimme geintjes die Natters signatuur zijn. Maar nú gaan we dichter bij Goldberg komen!

De consequentie is dat Goldberg het karakter krijgt van een archiefmap. We waden mee door de brieven, boeken en andere bronnen, vol gaten en vol personages die schimmig blijven. Een behoorlijk taaie kluif – maar wel onophoudelijk fascinerend. Want dit is nota bene een roman, dus we mogen aannemen dat Natter al deze bronnen fingeerde, wat hem geweldig afging. Evenzeer geldt dat voor de historische roman die ook nog in dit omvangrijke boek opduikt: in die fictie voelt het alsof we Goldberg echt naderen.

Maar niet heus, benadrukt Natter, door de historicus Lesage de grootste en interessantste rol te geven. Lesage mag dan verleid worden door zijn verhaal, maar telkens stuit hij ook weer op de chaotische onkenbaarheid van de geschiedenis, en wij met hem. Zo is Goldberg de meest hermansiaanse roman die er in tijden verschenen is – maar dan in de Nattervariatie.

Productinformatie

Ooit schreef Sebastian Savage in een boek over Bach dat hij diens beroemde leerling Goldberg als een volkomen oninteressant fenomeen beschouwde. Na de tragische dood van zijn zus besluit Savage een kwart eeuw later in Dresden op zoek te gaan naar de sporen die het legendarische wonderkind heeft achtergelaten in archieven, brieven, documenten en in de straten van de barokke stad. Obsessief reconstrueert hij het korte bestaan van een van de schimmigste figuren uit de muziekgeschiedenis en komt Goldberg tot leven in een reeks bizarre avonturen.
Goldberg is een ode aan Dresden, de grillige krullen van de rococo, het genie van Bach, de verbeelding en de tragikomedie van het leven. Daarnaast schetst Bert Natter een liefdevol portret van een man uit onze tijd, die zijn onderwerp met een ongekende intensiteit op de hielen zit, zonder dat hij zelf begrijpt waarom.

Productkenmerken

ISBN 9789400403581
Auteur Bert Natter
Uitgever Thomas Rap
Datum uitgave 20140901
Lengte (in mm) 231
Breedte (in mm) 151
Dikte (in mm) 46
Aantal pagina's 560

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Goldberg

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden