Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 02 02 (optie 3)

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 (optie 1) 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Hay

Sander Donkers

Besproken in NRC
4

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 19,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Een lamme Barry hoort erbij
Wilfred Takken

Een lamme Barry hoort erbij | 9 sep. 2016

4

Barry Hay, zanger van de rockband The Golden Earring, staat op het antwoordapparaat van zijn biograaf Sander Donkers: ‘We zijn er weer en ik ben nog niet dood. En dat is mooi kut voor jou, anders zou je veel boekies verkopen, maar fijn voor mij want ik heb het zo enorm naar mijn zin.’

Dood of levend, Donkers en Hay gaan ongetwijfeld een heleboel exemplaren van hun boek HAY wegzetten. En terecht, want het is een hilarisch, meeslepend boek over het leven van een merkwaardige Nederlandse rockster. Een bijzonder verhaal, alleen al omdat zijn band maar liefst 55 jaar bestaat, en daarmee tot de oudste popgroepen ter wereld behoort.

Als je aan het boek begint, denk je eerst aan de boekenreeks van Bart Chabot over Herman, die andere Nederlandse rock ‘n’ roll-held. Maar eigenlijk lijkt HAY meer op succesrijke voetbalboeken als Geen genade en Kieft, waarin voetbalhelden het er goed van nemen. Ook hier verhalen over feesten, flirten met de zelfkant, vallen en weer opstaan. HAY stelt al die boeken echter in de schaduw. Om twee redenen: Barry Hay is een ongeëvenaarde verteller, en Sander Donkers is de ideale luisteraar.

Dit is geen biografie, zoals de kaft vermeldt, dit zijn ‘Gesprekken met de Maestro’, opgetekend door Hays eigen Eckermann. Die verhalen zijn op zich al fantastisch, maar wat het afmaakt, zijn de terzijdes van Donkers: als hij Hay even onderbreekt om een korte beschrijving te geven van waar Hay hem naartoe voert op Curacao: in een hotel, op het strand, bij een haringkar. Donkers is de bescheiden, bleue fan die wordt overrompeld door de larger than life rockheld, maar je hoort je hem ook zachtjes doch liefdevol lachen om die wat kinderlijke man met zijn eigenaardigheden.

Hays levensverhaal is vooral dat van een hedonist die de ‘wijven’, de drank en de cocaïne in indrukwekkende hoeveelheden tot zich heeft genomen. De verrassing van het boek is vooral dat Hay ook een andere kant heeft: hij is een pietje precies. Hij leeft volgens een strakke dagplanning, eist dat het gebruik van de magnetron en de voeding van zijn chihuahua’s volgens strikte regels verloopt, hij eet gezond en doet veel aan sport.

Losbollige tijd

Die punctuele kant is volgens het boek terug te voeren op zijn militaire vader, Schotse officier in India, en op zijn kostschooljeugd. Zijn moeder was een joods-Nederlandse vrouw die de oorlog in kamp Westerbork verbleef. Hay bracht zijn jeugd door in koloniaal India, een paradijs voor de jongen. Uit dit paradijs werd hij plots verdreven, toen hij op zijn zevende met zijn moeder naar Nederland ging. Op vakantie, zo werd hem verteld, maar ze bleven voorgoed. Hay bracht de rest van zijn jeugd door op kostscholen, wat de relatie met zijn moeder ernstig verstoorde. Hij zou zijn vader nooit meer zien.

De sterkste verhalen in het boek zijn die over de Amerikaanse tournees. Hay noemt dit ‘de losbollige tijd’ Dankzij de hits ‘Radar Love’ (1973), ‘Twilight Zone’ (1982) en ‘When the Lady Smiles’ (1984) is The Golden Earring de enige Nederlandse rockband die langere tijd succes had in de Verenigde Staten. ‘Radar Love’ is daar nog steeds een radioklassieker.

Hay vertelt ootmoedig dat hij in die dagen behoorlijk onuitstaanbaar was, onder invloed van roem, weelde en coke. Maar ja, relativeert hij: ‘Hitler vond waarschijnlijk ook van zichzelf dat hij heel goed bezig was.’

Als Hay dit zegt, grijpt zijn vrouw Sandra in: ‘Jeez, Bèr! Wat is dat voor een kutvergelijking?’

Sandra is de derde hoofdpersoon van HAY, die het intense genoegen dat dit boek biedt, compleet maakt. Zij is de sterke, stabiele vrouw die Hay op de grond houdt, terwijl ze zelf ook een karakter van formaat blijft. Ze lijken op elkaar (ze zijn beiden door een zware jeugd gevormde levensgenieters) en daar waar ze verschillen (Sandra kan goed met geld omgaan) vullen ze elkaar perfect aan.

Sandra zegt: ‘Ik heb Barry nou een paar keer horen zeggen dat ik paaldanseres was toen ik hem ontmoette. Maar dat soort gelul moet ik dus echt niet hebben. Want ik zat dus gewoon in de prostitutie, hè.’ Barry Hays jeugdtrauma’s verbleken bij die van Sandra: kindermisbruik, mishandeling, verwaarlozing. Tot ze Barry Hay ontmoet en haar leven ten goede keert. Het is duidelijk: ‘Bèr’ heeft ‘San’ gered. En dat geldt ook andersom.

‘En wat zou je zeggen als ik daarbij voorzichtig begon te denken aan een eerste glaasje wijn,’ zegt Hay tegen Donkers, als die hem laat in de ochtend spreekt bij het zwembad. Uit de omfloerste, liefdevolle formulering spreekt de ware drankzuchtige. Barry en Sandra komen er rond voor uit dat ze alcoholisten zijn – zoals ze over alles nuchter en open vertellen. En voor een snuif op zijn tijd, halen ze ook hun neus niet op.

Toch probeert Sandra haar man van de cocaïne af te houden. Die dubbelhartige houding leidt tot het geestige hoofdstuk ‘Coke (en kibbeling)’ waarin Hay drugs en kibbeling gaat kopen en die het huis in probeert te smokkelen (het poeder, niet de vis): ‘De redenen om Sandra in het ongewisse te laten, zijn tweeledig, aldus Barry. A: ze spoelt alles door de wc. B: ze snuift alles op.’

Sandra ontdekt de drugs meteen, waarna ze twee zakjes door de wc spoelt en de derde opsnuift. Hierna volgt een lange nacht rond twee dozen met oude foto’s. ‘Al vrij snel hebben Barry’s antwoorden niet zoveel meer met de vraag te maken.’

‘Ja’, zegt Sandra, ‘Nou heb je de écht lamme Barry. Hoort ook bij je studiereis.’

Productinformatie

'Opeens was ik een superstar. Om me heen was het een gekkenhuis, helemaal geweldig. Ik kon alles krijgen wat ik wilde, en daar heb ik misbruik van gemaakt. Ik was gewoon onwijs arrogant, ik had maling aan heel de wereld. Je kon geen serieus woord met me wisselen, ik probeerde je alleen maar op het verkeerde been te zetten. Onhandelbaar was ik, klaar. Een ongeleid projectiel. Ik deed maar wat, en ik kwam overal mee weg. Daar kan je heel onuitstaanbaar van worden.'
'Ja, toen was ie echt een prinsje,' zegt Sandra. 'Maar hij is daarna keihard op z'n bek gegaan, hoor.'

Barry Hay, leadzanger van de grootste rockband van Nederland: The Golden Earring. Zevenenzestig jaar, maar aan star quality nog geen gebrek. Superfit, karakteristieke kop met zonnebril, tatoeages, pikzwart haar en een stem die al vijftig jaar mensenmassa's over de hele wereld in beweging brengt.
In Hay vertelt hij openhartig over zijn leven in en buiten de spotlights, over zijn roerige jeugd, familie, zijn band met moederland India, zijn grote liefde Sandra, en uiteraard zijn rise to stardom vol seks, drugs en rock 'n roll.

Productkenmerken

ISBN 9789048831586
Auteur Sander Donkers
Uitgever Lebowski
Datum uitgave 20160901
Lengte (in mm) 210
Breedte (in mm) 135
Dikte (in mm) 33
Aantal pagina's 384

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Hay

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden