Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 3)

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 1) 

Het laatste vaarwel

Robert Haasnoot

Besproken in NRC
3

Schrijf een recensie

Bindwijze: Hardback
 21,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

De granaatinslagen op Valkenburg weerhouden hem niet van vrijen
Sebastiaan Kort

De granaatinslagen op Valkenburg weerhouden hem niet van vrijen | 15 apr. 2016

3

Katwijk is nooit ver weg in de romans van Robert Haasnoot (1961). Hij situeerde er Steenkind (1999), Waanzee (2002) en De heugling (2005) een trilogie over godsdienstwaanzin, en het semi-autobiografische Het ruime bed (2012), over een rouwende man in een huwelijkscrisis. Ook Het laatste vaarwel speelt in Katwijk, of althans in Valkenburg, een woonkern nabij Katwijk.

Valkenburg (van de vliegbasis) is zo’n plek die een zwarte bladzijde kent. Toen gedesoriënteerde Duitse soldaten er in mei 1940 een veilig heenkomen zochten werden ze door Nederlandse artilleristen driest onder vuur genomen, met veel burgerslachtoffers tot gevolg. Haasnoot laat tegen deze achtergrond een liefdesgeschiedenis ontstaan. Tienerjongen Albert vlucht tijdens het wapengekletter het huis uit, laat zijn moeder achter en belandt met het meisje Evie in een in allerijl opgericht hospitaal. Tussen de inslaande granaten en stervende burgers beleven ze hun inwijding in de liefde.

Haasnoot lardeert oorlogstoestanden met passages die een kleine dertig jaar later spelen. Albert is organist geworden en is in Valkenburg blijven wonen, Evie woont al jaren in Amerika en keert voor even terug naar de plek van haar jeugd. Ze vinden elkaar nog steeds lief. Dat moge ideaal klinken, een belangrijk thema van Het laatste vaarwel is echter ‘verboden liefde’. Niet alleen is Evie getrouwd en dient er met Albert dus heimelijk geminnekoosd te worden, ook Evies man houdt er in de VS een vrouw extra op na. De jonge Albert wordt intussen geplaagd door de bezoekjes die Remmerswaal, een bemiddelde, esoterisch angehauchte man, aan zijn alleenstaande moeder brengt. Deze raadselachtige ontmoetingen vinden achter gesloten deuren plaats, de twee drukken zelfs een propje papier in het sleutelgat om zich aan het afgunstige oog van Albert te onttrekken.

Een recensent van deze krant merkte eens op dat Haasnoots romans op de eerste plaats spannende en subtiel geschreven verhalen zijn, waaronder allerlei anders verborgen gaat. Het laatste vaarwel is van hetzelfde laken een pak. Allereerst is er actie en tendresse, en daaronder melancholie en de Freudiaanse thematiek van de zoon die zijn moeder voor zichzelf wil houden.

Aan de gedegen geschreven handelingen voegt Haasnoot vaak een verheffend detail toe. Als Remmerswaal weer eens aan de poort rammelt, staat er: ‘Zijn magere gezicht lichtte overdreven vertederd op, alsof we minstens familie waren en elkaar in geen jaren hadden gezien. De ogen achter brillenglazen dreven op me af. Bekeken me van top tot teen. O wat was ik groot geworden! Hij kon er maar niet over uit.’

Deze vijf zinnen verraden (a): wat Remmerswaal wil en (b): hoe Albert in elkaar steekt. Het laatste vaarwel heeft qua melancholie wel wat weg van De langste nacht en Als de winter voorbij is, de laatste, sterke romans van Otto de Kat en Thomas Verbogt. Het ontbeert net die vonk die die twee boeken zo prijzenswaardig maakt, maar Haasnoot schrijft te goed om hem te negeren.

Productinformatie

Als zijn grote liefde Evie na jarenlange afwezigheid weer in het dorp opduikt, herleeft Albert het verleden dat zijn toekomst bepaalde. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog lag hun dorp hevig onder vuur. In een paranoïde toestand beschoten Nederlandse soldaten behalve de vijand ook onschuldige dorpelingen. Te midden van angst en dood bloeide de liefde tussen de jonge Evie en Albert op, terwijl ze zich dagenlang schuilhielden voor het geweld. Na de capitulatie was Albert niet meer in staat haar lief te hebben. Maar de terugkeer van Evie dwingt hem nu, achtentwintig jaar later, onder ogen te zien wat hij al die tijd verdrongen heeft.

Productkenmerken

ISBN 9789044519754
Auteur Robert Haasnoot
Uitgever De Geus
Datum uitgave 20160318
Lengte (in mm) 221
Breedte (in mm) 145
Dikte (in mm) 26

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Het laatste vaarwel

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden