Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Het mooie seizoen

Kees van Beijnum, Kees van Beijnum

Besproken in NRC
3

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 20,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Kon je maar leven zoals je helden dat doen
Sebastiaan Kort

Kon je maar leven zoals je helden dat doen | 21 apr. 2017

3

De mens die zaait en de oogst die uitblijft, die triest stemmende gedachte rijst op uit de nieuwe roman van Kees van Beijnum. Mensen steken ergens energie, tijd of liefde in, maar een beloning blijft uit. Neem Beatrijs: haar hart zit op de spreekwoordelijk juiste plek, maar haar man liep bij haar weg, haar zoon Arno is een spijbelaar die tegen de criminaliteit aanschurkt en de mensen die ze als buurtwerkster wil helpen, kunnen haar bloed wel drinken.

Of neem Christian, een voormalig briljante student en leraar die nu, een illusie armer na een avontuur in Groningen met een alcoholistische vrouw, terneergeslagen verblijft in het huis van zijn rijke vader. Het is al met al een wat kneuzerig aandoend ongeluk, dat als een soort bijvangst van de welvaart op mij overkwam.

Zo’n Arno bijvoorbeeld is amper zestien, maar hij zit nu al op de reling van een brug te mijmeren over wat hij zijn ‘sluipschutter’ noemt, waarmee hij op de apathie doelt. Welk een ledigheid.

Het ongeluk mag dan kneuzerig zijn, Van Beijnum (1954) weet je er wel mee te raken. Net als met De offers (2014), waarover ik destijds schreef dat het vol zat met ‘personages om in je hart te sluiten’. Van Beijnum is er erg goed in om mededogen af te dwingen. Hij roept iets bij je op dat mij sterk deed denken aan een film als Magnolia, waarin ook personages rondlopen die juist doordát ze zich zo lang groot houden, alleen maar harder breken.

Wie goed leest, zal in Het mooie seizoen een veel geëngageerder werk herkennen dan je wellicht van Van Beijnum verwacht: het zijn weliswaar individuele mensen die verantwoordelijk zijn voor elkaars ongeluk, maar als je al die individuen op een rij zet of hun taal tot je door laat dringen, moet je constateren dat ze de hysterie en de onderscheidingsdrift met elkaar gemeen hebben. En die Arno, die lijkt alleen maar een leven te willen hebben als het lijkt op dat van zijn helden ‘Steve’ (Jobs, neem ik aan), ‘Bill’ (Gates?) of ‘Jerry’ (Jerry?). Het moet toch Christian zijn, die nu even ‘niks’ meer doet, bij wie Van Beijnums sympathie ligt.

Het geeft Het mooie seizoen een scherper randje dan het historische De offers, maar helaas is het dit keer niet allemaal zo strak ingesnoerd. Met allerlei informatie over vechtscheidingen en hypotheken is het boek uiteindelijk te administratief van aard (en daardoor te dik) en Van Beijnums keuze om de straattaal (‘jonko’, ‘wierie’) te importeren komt wat geforceerd over. Maar iemand die méér durft te vertellen dan een geïsoleerd drama verdient een compliment.

Productinformatie

De onheilspellende verdwijning van een kind dat onder haar toezicht staat, zet haar leven op z’n kop.

Beatrijs, die probleemgezinnen in de hoofdstad ondersteunt, belandt vanwege het verdwenen kind in een door de media gevoede nachtmerrie van verwijt en angst. Arno, haar zoon, besluit na een vernederende ervaring met klasgenoten niet meer terug naar zijn middelbare school te gaan. Om het verzuim voor zijn moeder te verbergen duikt hij dagelijks onder in de nabijgelegen villa van Christian, een onpeilbare, alleenstaande oud-leraar.

Achter de deur naderen voetstappen, steeds luider, tot ze plots verstommen. Ze stelt zich voor hoe ze door het kijkoog wordt beloerd. Shit, dat mens van het Centrum. Is het al zo laat? Ze verwacht dat de deur zal openzwaaien, maar hij blijft dicht. Erachter de stilte van de twijfel.

Productkenmerken

ISBN 9789023499114
Auteur Kees van Beijnum, Kees van Beijnum
Uitgever Bezige Bij, De
Datum uitgave 20161114
Lengte (in mm) 216
Breedte (in mm) 136
Dikte (in mm) 28
Aantal pagina's 288

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Het mooie seizoen

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden