Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Hogevalk

Vicente Huidobro

Besproken in NRC
0

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 22,50
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Productinformatie

De Chileense dichter Vicente Huidobro (1893-1948) behoort samen met Pablo Neruda, César Vallejo en Octavio Paz tot de grondleggers van de moderne Latijns-Amerikaanse poëzie. Huidobro's hoofdwerk, "Altazor" (1931) is nu voor het eerst volledig vertaald, en verschijnt in een tweetalige Spaans-Nederlandse editie. Het beschrijft een duizelingwekkende reis die tegelijk een val door de geschiedenis en de taal is.

Huidobro zocht reeds op jonge leeftijd aansluiting bij de internationale avant-garde in Parijs. Onder het motto 'De dichter is een kleine God' schiep hij in de loop van de daaropvolgende jaren zijn eigen autonome werelden in experimentele bundels, romans en toneelstukken. Deze taalvernieuwing vond haar voltooiing in "Altazor", bestaande uit een Voorwoord in proza en zeven Canto's in vrije verzen. Daarin overziet het gelijknamige hoofdpersonage Altazor (Hogevalk), hangend aan een parachute, de razendsnel veranderende wereld onder zich: de industrialisatie, de Eerste Wereldoorlog en de Russische revolutie. Wat is de zin van al die ontwikkelingen, nu hijzelf in een existentiële leegte naar 'het open graf' valt? Om deze vooralsnog onbekende ervaringen tot uitdrukking te brengen heeft Altazor een nieuwe taal nodig, maar geen enkel avant-gardistisch procedé blijkt nog afdoende. In een nietsontziend taalspel worden alle denkbare grammaticale, syntactische en lexicale regels geschonden, totdat er in de laatste zang nog een lied van louter syllabes overblijft. De algehele vernietiging of de tabula rasa voor een nieuw begin? "Altazor" is beide: een keerpunt waarop de avant-garde of, ruimer, de moderne mens zijn eigen verworvenheden en tekortkomingen overschouwt.

"Altazor" werd vertaald en ingeleid door literatuurwetenschapper Piet Devos. Devos (Kortrijk, 1983) schrijft momenteel aan de Rijksuniversiteit Groningen een proefschrift over de poëzie van Vicente Huidobro, Paul van Ostaijen en Benjamin Péret.

Productkenmerken

ISBN 9789056552756
Auteur Vicente Huidobro
Uitgever Poeziecentrum vzw
Datum uitgave 20121120
Lengte (in mm) 242
Breedte (in mm) 170
Dikte (in mm) 14

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Hogevalk

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden