Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 3)

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 1) 

Ik heet Julius

Martijn Simons

Besproken in NRC
4

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 19,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Een lusteloze, moedeloze jongen die geen moment verveelt
Sebastiaan Kort

Een lusteloze, moedeloze jongen die geen moment verveelt | 18 sep. 2015

4

Krap vijf jaar geleden debuteerde Martijn Simons (1985) met Zomerslaap, een kleine roman over een jongen die goeddeels in het verleden leeft. Hij wil met rust gelaten worden, zodat hij zich volledig aan zijn herinneringen kan overgeven. Simons toonde zich een belofte, door zijn on-dramatische manier van schrijven waarin amper iets voorvalt, en werd vergeleken met Robbert Welagen.

Ik heet Julius is dikker en complexer, maar de held uit de titel is van een vergelijkbare bedachtzaamheid en lusteloosheid als de jongen uit Zomerslaap. Hij hangt rond op Curaçao, drinkt en blowt, en overweegt een film te maken over componist Jan Gerard Palm. Dan bereikt hem het bericht dat zijn vader met ernstige gezondheidsklachten in een Amsterdams ziekenhuis is opgenomen. Met lichte weerzin pakt hij het vliegtuig, waarna zijn hoofd zich vult met beelden en belevenissen uit zijn jeugd. Ooit is er iets voorgevallen dat hem van zijn familie afsneed.

W.F. Hermans schreef na lezing van De avonden aan Reve dat het boek buitengewoon eentonig was, maar dat hij zich geen moment had verveeld. Hetzelfde kun je over deze roman zeggen. Er gaan geen bommen af, niemand valt in een afgrond, de toon is kalm, de melancholie mild. Ook ‘zindert’ het onder de vertelling niet van de spanning, zoals wel eens het geval is in een ander rustig boek.

Veel mensen zijn vervelend, zo meent Julius, en andere mensen zijn dat op den duur zo zat dat ze bij die mensen weglopen. Julius’ vader en broer behoren tot de eerste groep, hij en zijn moeder tot de laatste. Voordat Julius naar Curaçao vertrok, deed zijn moeder dat al. Het is dan ook haar huis dat hij na haar dood heeft betrokken.

Simons heeft, voorzichtig gezegd, een roman geschreven die voor een belangrijk deel draait om identiteit, of het ontbreken ervan. Aversie kent Julius genoeg, maar daar zelf iets tegenover zetten lukt hem niet. Het gecompliceerde van zijn zoektocht wordt duidelijk na de dood van zijn moeder. Nadat hij zonder pardon de relatie verbreekt met de vrouw die kinderen van hem wil, wordt hij wekenlang in beslag genomen door muziekopnames die hij in zijn moeders huis vindt. En tijdens een Curaçaose kerkdienst met lokale muziek schiet hij plotseling wortel op de plek waar zijn moeder haar heil zocht.

De wig die het toch al broze gezin uit elkaar dreef heet Mimi. Dit wilde en aantrekkelijke nichtje van Julius woonde een tijdje bij het gezin in huis en dreef alle mannelijke bewoners tot heimelijke geilheid. Simons zet haar eendimensionaal neer, om zo te benadrukken dat twee mooie benen en een kont al genoeg zijn om de familie te ontwrichten.

Er valt absoluut kritiek op deze roman te leveren. Zo groeien Julius’ vader en broer niet uit tot personages die zich verheffen boven de bralballen die we al op de eerste pagina’s aantreffen. Maar daar staat tegenover dat het, net als in Zomerslaap, iets hypnotiserends heeft om naar iemand te luisteren voor wie er geen ‘hier-en-nu’ lijkt te bestaan. Ik heb me er geen ogenblik mee verveeld.

Productinformatie

Als zijn vader op de golfbaan in elkaar zakt, komt Skip halsoverkop terug van Curaçao naar Nederland om de zorg voor deze woordeloze, verlamde man op zich te nemen. Logerend in het ouderlijk huis is er voor Skip geen ontkomen aan vroeger, aan de tijd dat er een meisje in huis kwam dat alles op zijn kop zette, het meisje dat hem zijn bijnaam gaf. Waar is ze nu? En wat heeft zich vlak voor haar verdwijning precies afgespeeld op de Veronesestraat? Met zijn zelfverzekerde proza loodst Martijn Simons je zijn romanwereld binnen – een wereld waaruit het moeilijk ontsnappen is.
'Het is gewoon beangstigend hoe je geheugen in elkaar steekt, hoe het draait en maalt en kolkt, zonder oponthoud, en hoeveel je je ineens kunt herinneren als je het luikje opent, als je jezelf ook maar een heel klein beetje rust gunt, niet meer doet dan slapen en ontwaken en rondhangen in het huis dat ooit het jouwe is geweest.'

Productkenmerken

ISBN 9789023492764
Auteur Martijn Simons
Uitgever Bezige Bij, De
Datum uitgave 20150820
Lengte (in mm) 215
Breedte (in mm) 136
Dikte (in mm) 26
Aantal pagina's 304

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Ik heet Julius

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden