Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Klokkendans

Anne Tyler

Besproken in NRC
3

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 21,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Het venijn in kabbelende gezinnen
Jan Donkers

Het venijn in kabbelende gezinnen | 14 sep. 2018

3


Het moet voor een schrijver verleidelijk zijn aan te kondigen dat dit het ‘laatste boek’ is. Het neemt al bij voorbaat iets weg van de kritische houding bij recensenten die vervolgens, een paar jaar later, een nieuw boek op hun bureau zien ploffen: ach, hij/zij kan het nog steeds. Anne Tyler had al bij verschijning van De blauwe draad in 2015 aangekondigd dat dit haar laatste zou zijn. Niets was minder waar. Ze schreef erna met Vinegar Girl een bewerking van Shakespeare’s Getemde feeks, en nu is er weer een nieuwe roman, die misschien niet haar beste is, maar wel aantoont dat ze dat voornemen terecht heeft uitgesteld. En, blijkens een recent interview met The New York Times naar aanleiding van deze nieuwe roman, is er nu, op haar 77ste, nog helemaal geen sprake van een ‘eind in zicht’.

Ogenschijnlijk valt deze roman in twee delen uiteen: allereerst is daar, met tijdsprongen van telkens een decennium, het levensverhaal van Willa Drake: van een meisje in 1967 tot de jonge moeder dertig jaar later. Een meegaande vrouw, wier leven grotendeels door de beslissingen van anderen is bepaald. Als daar, weer twintig jaar later, ineens een telefoontje komt van een buurvrouw van de ex van een van haar zoons, die meldt dat deze ex bij een schietpartij in haar been geraakt is en niet voor haar negenjarige dochter kan zorgen, aarzelt Willa nauwelijks. Ze vliegt naar de andere kant van het land om in te trekken bij totale vreemden. Eerst is ze nog in het gezelschap van haar tweede echtgenoot, een zeurende golfer, maar als die er genoeg van heeft blijft ze, ook tot haar eigen verbazing, en ontwikkelt zich het beste deel van het boek. De omgeving is nog steeds Baltimore, de stad waaraan Tyler gehecht is geraakt en waar al haar boeken zich afspelen, en ook hier is ze meesterlijk in het karakteriseren van de diverse buren en omstanders. Daar is vooral de vroegwijze dochter zelf, met wie Willa een affectieve relatie ontwikkelt; en er is zelfs sprake van een aanzet tot romantische spanning tussen haar en een van de buurmannen. Wat eerst een weekje had zullen zijn, worden maanden, lang nadat het slachtoffer thuisgekomen is uit het ziekenhuis.

In feite is het hele boek, inclusief die vroege hoofdstukken, één lange aanloop om de toch nog opzienbarende beslissing van Willa op de laatste pagina aanvaardbaar te maken. Helemaal overtuigend gebeurt dat niet: het is nooit bevredigend als je een boek dichtslaat met het gevoel dat de afloop net zo goed radicaal anders had kunnen zijn. Een ietwat geforceerde zijsprong naar de origine van het schietincident helpt daarbij ook niet.

John Updike schreef over Tyler de veelgeciteerde zin: ‘She is not just good, she is wickedly good.’ Als hij met ‘wicked’ iets als ‘boosaardig, gemeen, giftig’ bedoelde, was hij spot on. Want onder de oppervlakte van de altijd zo huiselijk kabbelende gezinslevens, het soms bijna als tergend ervaren dagelijkse gedoe, gaat altijd iets van venijn schuil, er schuurt altijd iets in de verhoudingen, iets dat Tyler blijkbaar als de condition humaine ziet. En dat maakt haar werk, zelfs in een wat mindere roman als deze, altijd op zijn minst verrassend en oorspronkelijk.

Productinformatie

Willa Drake kan de beslissende momenten van haar leven op één hand tellen: toen ze elf was en haar moeder verdween, toen ze op haar 21ste een aanzoek kreeg, en toen ze op 41-jarige leeftijd weduwe werd door een ongeluk. Zo heeft Willa steeds een pad gevolgd dat door anderen voor haar was uitgerold. Wanneer ze hoort dat de ex-vriendin van haar zoon is neergeschoten, laat ze alles achter en stapt ze in het vliegtuig. De impulsieve beslissing om voor deze vrouw en haar dochter te gaan zorgen, zal Willa naar onbekend terrein leiden. Ze ontmoet nieuwe, excentrieke buren, die haar inzicht geven in de rituelen die het wezen van een gemeenschap vormen, en haalt plezier uit de meest onverwachte dingen. Klokkendans is een bitterzoete roman over hoop en spijt, vervulling en vernieuwing. Anne Tyler vertelt het verhaal van een vrouw die besluit dat het nooit te laat is om je eigen pad te kiezen. Anne Tyler (1941) wordt gezien als een tijdloze schrijver met een fenomenale eigen literaire stem. Ze kreeg in 1989 de Pulitzer Prize voor haar roman Breathing Lessons en in 2012 de Sunday Times Award for Literary Excellence. Haar laatste roman De blauwe draad werd genomineerd voor de Man Booker Prize. Over De blauwe draad: ‘Een roman van Anne Tyler is altijd een bron van plezier.’ THE TIMES ‘Typisch Anne Tyler. Zij kan sitcomachtige situaties omtoveren tot iets veel diepers en ontroerenders.’ THE NEW YORK TIMES BOOK REVIEW ‘Een geweldige schrijfster. Elke nieuwe roman is een bewijs van Tylers veelzijdige talent.’ THE WALL STREET JOURNAL ‘Tyler is niet gewoon goed, ze is angstaanjagend goed.’ JOHN UPDIKE

Productkenmerken

ISBN 9789044637151
Auteur Anne Tyler
Uitgever Prometheus
Datum uitgave 20180806
Lengte (in mm) 213
Breedte (in mm) 137
Dikte (in mm) 26
Aantal pagina's 344

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Klokkendans

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden