Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 3)

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 1) 

Lanoye 60

Tom Lanoye

Besproken in NRC
3

Schrijf een recensie

Bindwijze: Hardback
 20,00
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Tom Lanoye wordt zestig en krijgt een grabbeltonboek
Thomas de Veen

Tom Lanoye wordt zestig en krijgt een grabbeltonboek | 24 aug. 2018

3

Een ‘briljant poseur’ wordt de 25-jarige Tom Lanoye genoemd door een recensent die in 1984 Lanoyes literair cabaretprogramma bezoekt en zijn dubbelzinnige oordeel er even stevig in wrijft: ‘Zonder, zoals gezegd, ook maar één gevoelige snaar bij ondergetekende te raken, weet hij, een klein anderhalf uur lang, zichzelf op een uitermate overtuigende manier te etaleren.’

De uitgeknipte recensie is een van de schatten die opgediept zijn voor het gelimiteerde feestboek Lanoye 60. Groepsportret met brilletje, voor de zestigste verjaardag van de Vlaamse schrijver, aanstaande maandag. Lanoye (1958) stuurde zijn archief op naar zijn vaste redacteur, journaliste Anni van Landeghem, en vaste vormgever Dooreman, waaruit zij een grabbeltonboek mochten samenstellen. Plaatjes, knipsels, prozafragmenten en losse stukken zetten zij bijeen, om zo, losjes en zonder veel pretentie, het schrijverschap van Lanoye in kaart te brengen.

Je stuit daarin op het geestige eerste interview met Lanoye, in 1981, dat de lotgevallen van een beginnend schrijver aardig weergeeft: tussen de boude uitspraken van de hemelbestormende dichter door, probeert de journalist spellingswijzen van Lanoyes naam uit (hij schrijft Delanoy, Delannoy, Lanoy en Lannoy, nooit Lanoye). Ook mooi is de dienstbare beantwoording van 17 geïnteresseerde vragen van een scholier, anno 1990, die onder meer wil weten wat de Vlaming denkt van de uitspraak ‘If it doesn’t kill you... it will make you strong’. Lanoye schrijft: ‘Ze is te mooi om waar te zijn. Probeer bijvoorbeeld nooit een fles ammoniak leeg te drinken. It won’t kill you, maar sterker word je er niet van.’ Je vindt ook vurige speeches, brieven en opiniestukken, die Lanoyes maatschappelijke betrokkenheid tonen.

Daar staat ook wat irritatie tegenover, over het kokette proza van Van Landeghem over haar eigen rol, over het veelvuldig ontbreken van fotobijschriften en over de geringe moeite die de samenstellers zich getroostten om context te bieden bij de archiefstukken. Wie Lanoyes leven niet van dichtbij meemaakte, dwaalt soms door het boek als door een museum zonder bordjes. Dat versterkt onbedoeld de voort-etterende kritische opvatting van Lanoye als poseur: veel buitenkant, veel retoriek, maar wat zit er nou ónder?

Als de pose wegvalt is Lanoye op z’n best, zo bewees zijn mooiste roman Sprakeloosen zo bewijst in dit boek het lange interview dat hij in 1989 zijn ouders afnam, en opschreef in beeldende details en ongekunstelde bewoordingen. Dat raakte bij ondergetekende een gevoelige snaar.

Productinformatie

Lanoye 60. Groepsportret met brilletje is een feestboek ter ere van de zestigste verjaardag van Tom Lanoye, die vanaf de jaren tachtig de hemels bestormde met zijn romans, gedichten, toneelstukken, satirische teksten en essays. Hij groeide uit tot een van onze meest gelezen en gelauwerde auteurs. Anni van Landeghem en Dooreman – al decennialang zijn vaste redacteur en vormgever – doken in Lanoyes archieven en ontdekten daar niet eerder gepubliceerde pareltjes, vrolijk stemmende vondsten, prikkelende speeches en onweerstaanbaar beeldmateriaal. Zo komt het universum van Lanoye dichterbij dan ooit in dit betoverend vormgegeven scrapboek. Een must have voor iedere fan, een collector’s item voor iedere boekenliefhebber.

Productkenmerken

ISBN 9789044638035
Auteur Tom Lanoye
Uitgever Prometheus
Datum uitgave 20180920
Lengte (in mm) 317
Breedte (in mm) 245
Dikte (in mm) 27
Aantal pagina's 246

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Lanoye 60

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden